Piłkę nożną czeka gigantyczna rewolucja!

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 15:55

Jak poinformował jeden z najbardziej poczytnych niemieckich dzienników, podczas piłkarskich mistrzostw świata, które odbędą się za rok w Niemczech, dojdzie do gigantycznej rewolucji w tej dyscyplinie sportu.

Podczas tej imprezy sędziowie będą mogli bowiem korzystać z chipów umieszczonych w piłkach, które będą informowały o tym, czy futbolówka przekroczyła linię bramkową całym swoim obwodem.

Nie dojdzie zatem już nigdy do sytuacji, jaka miała miejsce chociażby podczas rewanżowego półfinałowego spotkania Ligi Mistrzów, w którym Liverpool pokonał Chelsea 1:0, a tak do końca nie wiadomo, czy bramka po strzale Luisa Garcii padła.

"Jestem w 100 procentach pewien tej decyzji" - ogłosił sensacyjnie Sepp Blatter, prezydent FIFA.

Po raz pierwszy działanie chipów zostanie przetestowane podczas MŚ U-17, które w październiku odbędą się w Peru. Arbiter główny będzie otrzymywał sygnał dźwiękowy, który będzie informacją o tym, że piłka przekroczyła linię bramkową.

http://sport.onet.pl/1096054,wiadomosci.html

JEeeeee! Wreszcie zmądrzeli! Nie będzie już sprzedawania meczów na wielkich imprezach, a napewno zmniejszy się ilość błędów decydujących o awansie danej drużyny ! :bravo: :bravo: :bravo:
W sporcie powinni wygrywac najlepsi, a tak póki co nie jest. Sędziowie nie moga wypaczać wyników spotkań na takim poziomie jak MŚ, czy ME. Reprezentacje przygotowuję się 4 lata do danej imprezy, a co z tego skoro w finale zostają oszukane przez sedziego ? :angry:

(..)z każdą godziną, z każdą minutą uczę się ciebie człowieku.. z każdą sekundą i z każdą chwilą jestem głupszy(..)
Wolność i kapitalizm!
Coolfi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 16:05

Napewno nie jest to złe rozwiązanie, ale przyda się tylko przy uznawaniu/nieuznawaniau bramek. A co z karnymi wziętymi z nieba? Co ze spalonymi poduktowanymi niesprawiedliwie? Te problemy zostaną. Na szczęście zniknie ten chyba najpoważniejszy, bo kto wie - może teraz to Chelsea grałaby w finale ? Ale to tylko domysły. Swoją drogą piłka straci swój urok nieprzewidywalności sedziów :prochno: Wiadomo że lepiej dla tych którzy tracili bramki w kontrowersyjnych sytuacjach, ale co teraz zrobią ci którym w ten sposób pomagano ? :)

Tak na serio to nie wiem czy to aż taka wielka rewolucja. Mówiło się otym od dawna i bardzo dobrze że zostanie to wprowadzone już w Niemczech.
pozdro

Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
Lizard

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 16:26

A co z karnymi wziętymi z nieba? Co ze spalonymi poduktowanymi niesprawiedliwie?
Cieszmy się z tego co jest, może wkrótce zostana poczynione kolejne kroki w tym kierunku :)
Swoją drogą piłka straci swój urok nieprzewidywalności sedziów
Dla mnie przynajmniej, urok ten dostrzegaja ci, którzy odnoszą korzyści po takich błędnych decyzjach oraz osoby postronne. Pokrzywdzeni raczej z tego "smaczku" sie nie cieszą. Ja również. Po Mundialu w Korei nigdy więcej... :evil:
Sędziowie nie moga wypaczać wyników spotkań na takim poziomie jak MŚ, czy ME.
Jak dla mnie ten przepis pownien byc wprowadzony na każdym wysokim szczeblu rozgrywek (typu Serie A, Premiership itp.) , a nie tylko w przypadku Mundialu.

Jak powiedział wErOn: niech zwyciężą najlepsi !

Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 17:07

Bardzo słuszna decyzja :) , nie pociągnie ona za sobą żadnych negatywnych konsekwensji, a jedynie plusy. Bo co w tym moze być złego? Jednak wielką rewolucją bym tego nie nazwał, tak naprawde ta decyzja nie zmieni dużo, bo rzadko zdarzają się takie bramki jak w meczu Liverpool-Chelsea. Dużo lepszą wiadomością byłoby rozwiązanie problemów spalonych, bo to jest tak naprawde problem, czy faul był czy nie często trudno powiedzieć nawet oglądając powtórkę, ale spalony widać czarno na białym. Jeśli coś się zmieni w kwestii offside'ów będę naprawdę wniebowzięty ;) a na razie trzeba się cieszyć z tego co jest.

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 17:11

słuszna decyzja ? chipy ? jestem totalnym konserwatystą i pod tym względem się nie zmienię. Chip to bardzo zły pomysł. Piłka nożna to piękny sport, a nie walki robotów. Przy tych chipach może byc jeszcze więcej problemów niż z kontrowersyjnymi bramkami. A poza tym pomyłki sędziowskie to nieodłączny element pięknego widowiska. Dodają smaczku i urody :P ciekawe co wymyślą za 4 lata ? pojazd powietrzny dla sędziego żeby mógł się szybciej ruszać ? :roll: chcecie mniej pomyłek - wyszkolcie sędziów.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
nookie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 17:24

pan Zambrotta pisze:słuszna decyzja ? chipy ? jestem totalnym konserwatystą i pod tym względem się nie zmienię. Chip to bardzo zły pomysł. Piłka nożna to piękny sport, a nie walki robotów. Przy tych chipach może byc jeszcze więcej problemów niż z kontrowersyjnymi bramkami. A poza tym pomyłki sędziowskie to nieodłączny element pięknego widowiska. Dodają smaczku i urody :P ciekawe co wymyślą za 4 lata ? pojazd powietrzny dla sędziego żeby mógł się szybciej ruszać ? :roll: chcecie mniej pomyłek - wyszkolcie sędziów.
Nawet najlepiej wyszkolony sedzia czasem po prostu nie zobaczy wyraznie czy pilka przekroczyla pilke czy nie..co to za urok sportu w ktorym wygrywa ten na czyja korzysc pomylil sie sedzia???co to ma wspolnego z zasada "niech wygra lepszy" teraz ta zasada brzmi "niech wygra ten, kto ma wieksze szczescie"..ciesze sie bardzo ze te chipy beda wprowadzone bo one na pewno nie zabija piekna tego sportu tlyko zabija jedne z jego najwiekszych wad czyli pomylki sedziow..jak narazie tylko niektore ale mam nadzieje ze w koncu pojdzie to dalej..
Lizard King pisze:Jak dla mnie ten przepis pownien byc wprowadzony na każdym wysokim szczeblu rozgrywek (typu Serie A, Premiership itp.) , a nie tylko w przypadku Mundialu.
I tak chyba bedzie..tylko ze wprowadza te chipy dopiero na MŚ U-17 i potem chyba po Mundialu w Niemczech wejda na wsyzstkie wieksze boiska świata...taka mam nadzieje :prochno:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 18:34

A czy te chipy będą określały czy piłka opuści linię końcową (lub boczną) czy chodzi tylko o linie bramkową???

Jak na mój gust to szybko się wszyscy do tego przyzwyczają. Większym problemem jest "wymyślanie" lub nie zauważanie przez sędziów karnych.

Obrazek
Lizard

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 18:52

Przy tych chipach może byc jeszcze więcej problemów niż z kontrowersyjnymi bramkami.
Argumenty ??? Chociaz dobrze powiedziane..."może być" więcej problemów, ale wcale nie musi. Przeciez oprócz liniowego i taka sytuacje bedzie asekurował także ten chip, co zmniejsza ryzyko występowania takich zdarzeń. Moim zdaniem to należy zaliczyc na plus.
A poza tym pomyłki sędziowskie to nieodłączny element pięknego widowiska. Dodają smaczku i urody
Moim zdaniem obie strony od początku do końca spotkania powinny być traktowane równo i sprawiedliwie. Sorry, ale dla mnie emocje powinny wynikac przede wszystkim z gry i jej sprawiedliwego (z punktu sportowego) przebiegu (lepszy wygrywa lub ten, co ma więcej szczęścia, tak tez bywa), a nie pomyłek sędziowskich, które raczej do tych elementów nie należą.

To tak, jakby doping uznawac za częśc futbolu, która jest równiez piękna (zażywający graja lepiej, a przez to przyjemniej dla oka - są emocje, zostana złapani - tez są emocje, bo będzie afera). a z futbolem związany jest od dawna.

Ale czy to jest sprawiedliwe dla drugiej strony, gdy tym pierwszym ujdzie to na sucho ???!!! Czy to stanowi o pięknie futbolu ?!

Smaczków to ja wolę sie doszukiwać w kwestii taktyki, badź zagrań, ale jak widac sa różne gusta :)

wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 18:53

pan Zambrotta pisze:A poza tym pomyłki sędziowskie to nieodłączny element pięknego widowiska. Dodają smaczku i urody :P
Tak, pod warunkiem że drużyna której kibicujesz nie odpada co 2 lata z wielkich imprez przez błędy sedziowskie :roll:

Ja proponowałbym zniesienie spalonych, a może tylko skrócenie ich do linii pola karnego + dołączenie chipów na liniach. Pozbyli byśmy się następnej plagi ... arbitrów liniowych z Arabii Saudyjskiej czy Kambodży sędziujących finał MŚ ... nie ma to jak doświadczenie :roll:

(..)z każdą godziną, z każdą minutą uczę się ciebie człowieku.. z każdą sekundą i z każdą chwilą jestem głupszy(..)
Wolność i kapitalizm!
ADP

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 19:06

dobre jest niebedzie teraz takich wałów jak w meczu np. liverpool-chelsea.
nielubie takich sytuacji bo potem gada sie o farcie albo ktos czuje sie pokrzywdzony :?

Iver.pk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 19:39

Ja-JUVE-nek pisze:A czy te chipy będą określały czy piłka opuści linię końcową (lub boczną) czy chodzi tylko o linie bramkową???
Z tego co mi sie wydaje to nie. Beda dwa czujniki w slupkach i na zasadzie podobnej do fotokomorki bede informowaly sedziego o przekroczeniu lini przez pilke, w ktorej bedzie znajdowal sie trzeci chip.

Jak dla mnie pomysl jest trafiony i prwidlowy! To jest rzecz niezbedna bo naprawde ciezko czasami nawet w powtorkach telewizyjnych zobaczyc czy pilka przekroczyla linie pelnym obwodem czy nie, a co dopiero ma powiedziec sedzia ktory stoi na lini autu :?: Dobrze ze taka nowinka techniczna jest wprowadzona do futbolu i jestem pewien ze sie sprawdzi!

Obrazek
darel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2005, 19:55

Jak dla mnie pomysł bardzo trafiony. Można zadać tylko jedno pytanie "Dlaczego tak późno??"
Te chipy powinny wyjasnic bardzo wiele wątpliwości, jakie powstaja podczas meczów. Przykładów, kiedy byłybyb przydatne nie trzeba szukac daleko. Wystarczy wspomniec półfinał Ligi Mistrzów. Ile było szumu, hałasu, komentarzy do bramki uznanej Liverpoolowi. Chipy jednoznacznie okreslą, czy była bramka, czy nie.
Oczywiście w piłce nadal pozostanie wiele kontrowersyjnych sytuacji, do których nie zabraknie kontrowersyjnych decyzji szeroko komentowanych w mediach. Trzeba jednak robić wszystko, by piłka stawała się bardziej sprawiedliwa, by sędziowie mieli coraz mniej szans na drukowanie wyników. Niektórzy mogą mówic, że znieknie przez to piekno fytbolu, jego nieprzewidywalność. Ja nie mam takich obaw - nie zafascynowałem się piłką dlatego, że moge sobie pogdybac, czy gol by uznany słusznie, czy nie.

P.S. Szkoda, że pani redaktor Agnieszka z piłka.pl nie wie o co tyle hałasu. przeciez: "umieszczenie chipów w samych piłkach nic nie da". :smile: :rotfl:

na zawsze wierni turyńskiej drużynie
Camillo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2005, 20:31

Ja jestem zdecydowanie za. Sędziowie nie będą mogli robić tylu przekrętów
( chociaż znając spryt polskich sędziów to i tak coś wymyślą :prochno: )

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2005, 21:20

Całkowicie wyedytowałem posta, ponieważ był bez sensu: pisałem go w pośpiechu, bo musiałem naprawiać kompa.

Widzę, że jeździcie po mnie jak po łysej kobyle :prochno: . Ale w końcu macie rację - domagacie się sprawiedliwego sportu i nie chcecie już dłużej patrzeć, jak lepsza drużyna przegrywa mecz. To chyba oczywiste. W pełni to rozumiem i akceptuję.

Byłbym po Waszej stronie odnośnie chipów, ale odrzuca mnie nowa technologia w piłce nożnej. Zrozumcie mnie... nie chcę, by najpiękniejszy sport na świecie zosatł zdominowany przez roboty.

Acha, jeszcze jedno: w tamtym poście napisałem o tym smaczku pomyłek arbitrów tak, jakby wyszło na to że rajcują mnie błędy sędziowskie :P Oczywiście drażni mnie mecz, w którym sędzia notorycznie popełnia wpadki, albo (co gorsze) drużyna przez to odpada z turnieju. Chodziło mi o to, że pojedyncze i nie mające później większych konsekwencji błedy sędziów są jednym z elementów tworzące dobry spektakl piłkarski.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 czerwca 2005, 12:14

Uważam że to dobre rozwiązanie - ale tylko takie chipy - żdane powtórki z boku ,zatrzymywanie gier itp . Ten pomysł napewno się przyjmie i powinnien być bardzo skuteczny.

"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
ODPOWIEDZ