Nowy Trener?
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Ostatnio na jakimś twitterowym koncie latało info, że Allegri miałby budować Juve na Chiesie i Kulu, a z Berną spróbować jeszcze raz na mezzali. Sorki, nie mogę znaleźć teraz tego, ale pamiętam, że info z Chiesą i Kulu przewijało się też już wcześniej.AdiJuve pisze: ↑26 maja 2021, 14:03Ale gdzie ktoś w ogóle pisał że Chiesa Kulu a w szczególności Berna by rozkwitneli przy Maxie, szczególnie w kontekście tego ostatniego to jeżeli w ogóle ktoś o tym napisał to już czas się chyba udać do specjalisty. Serio nie widzę jakiejś lawiny takich wpisów by wyciągać jakieś daleko idące wnioski.vitoo pisze: ↑26 maja 2021, 13:13 Zaczyna się tworzyć jakaś dziwna aura wokół Allegrego, jakby naprawdę on miał wjechać na białym koniu i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki odmienić oblicze klubu - bo może jest o dwa lata starszy i mądrzejszy, może dostanie wolną rękę do transferów i zbuduje "swój" Juventus.
Najbardziej jednak dziwią mnie te wszystkie doniesienia, jakoby po objęciu sterów przez Allegrego nagle miał rozkwitnąć Chiesa i Kulusevski, a nawet Bernardeschi. Tak, jakby Allegri podczas swojej dotychczasowej kariery trenerskiej w jakiś sposób udowodnił, że ma rękę do "budowania" piłkarzy - zwłaszcza tych młodych. Pamiętam, jak Dybala się męczył w sezonie 18/19, jak Berna, kiedy jeszcze nieźle rokował, w nagrodę za dobrą grę siadał na ławie i jak niechętnie Allegri wdrażał młodych graczy. I jaką sympatią Allegri pałał do Mandzukicia, Matuidiego czy Khediry.
To samo tyczy się Bentancura. W wywiadzie dla Sky Allegri udzielał Pirlo złotych rad, że Bentancur nie może grać na regiście, bo nie ma do tego predyspozycji. No ok, tylko z tego, co pamiętam, to u Allegrego Bentancur wcale nie grał lepiej. Owszem, był dwa lata młodszy i mniej doświadczony, ale tak naprawdę to Max też nie znalazł mu żadnej pozycji, na której by się wyróżniał.
Generalnie nie kupuję tego, że teraz Allegri miałby zbudować coś swojego na piłkarzach, którzy potrafią coś więcej niż biegać i walczyć, bo już pokazał, że nie ma za bardzo ręki do takich graczy. Chociaż może się mylę, bo ten taki Chiesa czy Kulu to też trochę piłkarze na swój sposób nieco siermiężni, którzy mocno jadą jednak na ambicji. Więc kto wie, może takie walczaki z nieco większym wachlarzem umiejętności technicznych byliby dla Maxa idealni.
Generalnie podzielam w tej kwestii zdanie @jackopa. Jestem daleki od optymizmu. Przyjąłbym Allegrego tylko dlatego, że to wyrachowany, profesjonalny zabójca, a Pirlo to psychopatyczny morderca, który zanim cię dobije, będzie cię torturował na dziesiątki różnych sposobów.
Co do Bentancura, jeżeli wg Ciebie nie grał lepiej za Maxa niż za Pirlo to chyba jednak coś źle pamiętasz i to bardzo. Sezonie 18/19 miał bardzo obiecujący, był podstawowym graczem w większości spotkań w sezonie ogólnie zapowiadał się bardzo dobrze, za Sarriego także zrobił krok do przodu, ale w tym sezonie jakieś 4 do tyłu.
Dybała się męczył z powodu Ronaldo, wcześniejszy sezon miał zdecydowanie najlepszy jaki zagrał w Trynie. Allegro dostał Ronaldo i musiał pod niego coś tworzyć zamiast wymianie właśnie takiego Khedire, Mandżura czy Matuidiego na młodszych graczy na odpowiednim poziomie to dostał jednego Ronaldo i praktycznie nikogo by coś budować w okół CR7.
Ogólnie głupota zarządu bylo nie tyle ściągnięcie Ronaldo co brak dalszych ruchów za tym. Oprócz CR7 nie ściągnęliśmy żadnego gotowego topa, który z marszu wzmocnił by drużynę.
Mozolne rozgrywanie nie jest czymś złym, tylko trzeba mieć do tego graczy, strzeliliśmy tak wiele bramek i to po niezłych akcjach za czasów Maxa, najbardziej w pamięci zapadła mi bramka z Monaco po świetnej akcji granej od Buffona.
Trener to tak naprawdę kwestia drugorzędną, jeżeli dalej zarząd będzie robił swoje nie patrząc na trenera to ciężko będzie coś zdziałać w krótkim czasie. Cofnijcie się wstecz i zobaczcie ile razy Conte czy Allegro tworzyli graczy na nowych pozycjach, później za wyniki chwalony był Marotta- Paratici a za wtopy oczywiście trener. Powiem tak nigdy nie mieliśmy drużyny na finał LM a byliśmy tam 2x w poprzedniej dekadzie.

Nie przesadzałbym z tym bardzo obiecującym sezonem Bentancura, bo niby regularnie grał, ale tak naprawdę nikt w sumie nie potrafił powiedzieć, za co on odpowiada, jaka jest jego rola na boisku i w czym jest dobry. Pamiętam też, że zdarzały mu się głupie straty przed polem karnym. Dopiero Sarri nadał mu jakiś piłkarski profil, ale potem przyszedł Pirlo i wszystko spierdzielił.
Dodam, że zgodnie z Twoją prośbą cofnąłem się wstecz i spróbowałem sobie przypomnieć, jakich graczy Allegri stworzył na nowych pozycjach. I szczerze mówiąc przychodzi mi do głowy tylko Mandzukic na skrzydle - ekspryment dziwny, ale mimo wszystko udany. Może jeszcze Cuadrado, którego właśnie Max jako pierwszy próbował na PO, ale o ile teraz Kolumbijczyk faktycznie coś na tej pozycji wnosi do gry (chociaż bardziej w ofensywie niż w obronie), to z tego co pamiętam, początki za Allegrego miał tam niezbyt udane.
Skoro jednak Allegri na dzisiaj jest naprawdę realną opcją, to liczę, że jako nowy trener faktycznie będzie miał większą swobodę w decyzjach transferowych. Może wypali, może nie, ale przynajmniej będziemy mogli z czystym sumieniem go rozliczać za wyniki bez zasłaniania się tym, że miał graczy, których nie chciał.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 68 razy
No nic, czas zacząć przygotowywać się na ponowną lobotomię i zamianę w warzywko, czekające na Mityczną Wiosnę, która nigdy nie nadejdzie 

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Po pierwsze nie jestem fanem Maxa, jestem zdania że nie powinno się wracać do czegoś z czego się zrezygnowało, chyba że Allegriemu przez lata zmieniło się postrzeganie futbolu ale poza Zizou nie widzę innej realnej alternatywy przy tym jak działa nasz zarząd. Gasperini byłby świetna opcja ale On musiałby mieć władzę absolutną i czas na budowę drużyny. Po drugie wyraźnie napisałem TOPA, który z miejsca gwarantujące skok jakościowy, jeżeli dla Ciebie któryś z tych graczy był wtedy topem ? to proszę ale nie odpisuje więcej na moje posty bo to nie ma sensu. Kompletnie inaczej postrzegamy topa. Twoja niechęć do Allegro jest po prostu przerażająca i potem wychodzi że Cana czy Spinazzole uznajesz za topa xdMaly pisze: ↑26 maja 2021, 14:29Kiedy w końcu fani Maksa przestaną powielać takie brednie? Wraz z Ronaldo przyszli: Bonucci, Cancelo, Can i Spinazzola + wykupienie Costy.
Maks dostał to co chciał - środkowego pomocnika profilem odpowiadającego pomocnikom jakich cenił Maks, ofensywnych bocznych obrońców, topowego (na pewno wg zarządu i trenera) stopera oraz wykupiono Costę. Poszło nie tylko 117mln ale ponad 200.
Takie pogłoski lecą, że strach na forum wchodzić.
Vitoo@
Dokładnie nie do końca ważne kto by przyszedł najważniejsze by miał dużo do powiedzenia w kwestii transferów. Dalsze podejście my kupujemy a Ty trenujesz nie przyniesie idealnych efektów. Conte w Interze chciał dobrego wahadłowego dostał, chciał Vidala,Younga, Kolarova to ich dostał, nie byli to gracze pierwszego wyboru dla innych klubów ale Antek potrzebował ich i to oni pomogli mu zdobyć scudetto. Ja chciałbym najbardziej Gaspa ale z obecnym podejściem zarządu jest to opcja nierealna, która narobilaby więcej szkody niż pożytku.
Jackop@
Kto by nie przyszedł to gorzej niż w tym roku nie będzie
- Viking
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Ostatnio jestem na bakier z newsami. Conte po zdobyciu mistrzostwa zwolniony ?
Jestem rozdarty w temacie Pirlo. Nie zrobił wyników jak jego poprzednicy. Gra Juve pod Jego wodzą jest nierówna. Jednak zauważalna jest zmiana stylu, gra bardziej ofensywna. Trzeba mieć na uwadze że jesteśmy na etapie odmładzania kadry i nawet bardziej doświadczony Sarri czy Allegri mieliby problem w walce z mocnym w tym sezonie Interem.
“But merely being tradition does not make something worthy, Kadash. We can’t just assume that because something is old it is right.”
Dalinar Kholin
Dalinar Kholin
- Poprostu
- Juventino
- Podziekował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Conte się obraził bo Inter nie ma kasy.Viking pisze: ↑26 maja 2021, 17:00Ostatnio jestem na bakier z newsami. Conte po zdobyciu mistrzostwa zwolniony ?
Jestem rozdarty w temacie Pirlo. Nie zrobił wyników jak jego poprzednicy. Gra Juve pod Jego wodzą jest nierówna. Jednak zauważalna jest zmiana stylu, gra bardziej ofensywna. Trzeba mieć na uwadze że jesteśmy na etapie odmładzania kadry i nawet bardziej doświadczony Sarri czy Allegri mieliby problem w walce z mocnym w tym sezonie Interem.
- Nicram_93
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Jeśli potwierdzi się, że to jednak Max, to obawiam się, że wiele osób czeka za niedługo bardzo zimny prysznic. Nie widzę go jako osoby, która odbuduje zespół. Z ułożonym już zespołem sobie radził, z takim jak nasz teraz... no jakoś tego nie widzę, ale obym się mylił.

"Prawdziwy dżentelmen nigdy nie opuszcza swojej damy."
Alessandro Del Piero, czerwiec 2006r.
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Nie pisałem, że Can czy Spinazzola to topy więc jak możesz bądź łaskaw nie zmyślać. Napisałem co się stało w tamto lato - mieliśmy mistrzowski skład, który rok wcześniej grał w finale LM a ostatnio odpadł w 1/4 z Realem po karnym w 90 minucie. NIKOGO nie sprzedaliśmy a skład został WZMOCNIONY Ronaldo oraz zawodnikami o których pisałem, w tym top na pozycji stopera (nawet jeśli nie top dla ciebie czy dla mnie to na pewno dla Maksa i zarządu). Jeśli to za mało dla Allegriego, za mało by Ronaldo mógł wygrywać to żadnego z nich nam tu nie potrzeba i tyle.AdiJuve pisze: ↑26 maja 2021, 16:17jeżeli dla Ciebie któryś z tych graczy był wtedy topem ? to proszę ale nie odpisuje więcej na moje posty bo to nie ma sensu. Kompletnie inaczej postrzegamy topa. Twoja niechęć do Allegro jest po prostu przerażająca i potem wychodzi że Cana czy Spinazzole uznajesz za topa xd
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Poprostu
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
A to wszystko dzięki samograjowi Conte.Maly pisze: ↑26 maja 2021, 18:06Nie pisałem, że Can czy Spinazzola to topy więc jak możesz bądź łaskaw nie zmyślać. Napisałem co się stało w tamto lato - mieliśmy mistrzowski skład, który rok wcześniej grał w finale LM a ostatnio odpadł w 1/4 z Realem po karnym w 90 minucie. NIKOGO nie sprzedaliśmy a skład został WZMOCNIONY Ronaldo oraz zawodnikami o których pisałem, w tym top na pozycji stopera (nawet jeśli nie top dla ciebie czy dla mnie to na pewno dla Maksa i zarządu). Jeśli to za mało dla Allegriego, za mało by Ronaldo mógł wygrywać to żadnego z nich nam tu nie potrzeba i tyle.AdiJuve pisze: ↑26 maja 2021, 16:17jeżeli dla Ciebie któryś z tych graczy był wtedy topem ? to proszę ale nie odpisuje więcej na moje posty bo to nie ma sensu. Kompletnie inaczej postrzegamy topa. Twoja niechęć do Allegro jest po prostu przerażająca i potem wychodzi że Cana czy Spinazzole uznajesz za topa xd
- Baczu
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
@Nicram_93
Co za wierutne bzdury.
Allegri de facto co roku musial reorganizować zespół pod kątem taktycznym, dzięki polityce transferowej, na mocy której trener miał gówno do gadania w kwestii personaliów.
Sezon 14/15
Przejął schedę po Conte który od trzech lat fanatycznie szlifował ustawienie z trójką stoperów, którym Allegri wcześniej nie grywał. Dopasował się do tego, następnie stopniowo dokładał swoje cegiełki dzięki czemu zaliczyliśmy najlepszy sezon od ery Lippiego.
Sezon 15/16
Mocne przetasowania w zespole i odejście dwóch kluczowych zawodników - Pirlo i Teveza. W zamian dostaje Khedire, Mandzukicia i nieopierzonego Dybalę. Godzi się z tym, jednak ma życzenie odnośnie wzmocnień - trequartista, będący wisienką na torcie i ostatnim brakującym elementem w jego ustawieniu. Kogo mu kupuje łysy Marotta? Hernanesa, w ostatnim dniu okienka. Kolejny raz musi kombinować, po trudnym początku wraca do 3-5-2 jako podstawowej formacji, co ostatecznie daje nam mistrzostwo.
Sezon 16/17
Strata Pogby oraz tak na prawdę Marchisio, który praktycznie cały sezon się leczył. Do pierwszego składu Marotta kupuje Alvesa, Pjanicia i Higuaina.
Kadra teoretycznie budowana pod 3-5-2, jednak kontuzja Marchisio i plejada pokemonów na ławce (Sturaro, Lemina, Hernanes) powodowała że granie trójką w środku było nieefektywne i nieskuteczne. Co robi Max? Eureka! Dwójka w środku, marginalizacja ich roli, ustawienie mięśniaka Mandzukicia, oraz Dybałę na jego naturalnej pozycji. Efekt? Mistrzostwo w wielkim stylu, znakomita postawa w Lidze Mistrzów, przygodę kończymy wysoką porażką w finale, spowodowaną brakiem ławki, animozjami w szatni podczas przerwy i perfekcyjną partią rozegraną przez Real.
Sezon 17/18
Max optuje za budowaniem kadry pod 4231, dostaje Coste i Bernardesciego. Problem jest wciąż w pomocy, odrzucamy kandydaturę Tolliso gdyż to box2box do grania trójką w środku. Zamiast tego Allegri dostaje Matuidiego... czyli box2boxa, który całą kariere grał w trójce. W obronie, do tej pory monolitycznej i pewnej parę Alves-Bonucci zastępujemy duetem De Sciglio-Howedes. Powodzenia Max, dasz radę!
Sezon 18/19
Przychodzi Ronaldo. Zawodnik wybitny, jednak powstaje problem z wpasowaniem go do siermiężnej taktyki. W oczy rzuca się brak balansu i kompatybilności Portugalczyka z resztą składu. To tak jakby zamontować silnik od Ferrari w Dużym Fiacie. Max wymyśla koncepcje, wedle której Mandzukic się poświęca i haruje jak wół na liczby Cristiano. Pomysł znakomity, wykonanie również nie zawodziło, ale brakowało trzeciego do tańca - Costa, Dybala, Bernardeschi mieli ogromne wahania formy i na żadnego z nich nie można było liczyć. Ciężko było ustawić Dybale, Ronaldo i Chorwata jednocześnie na boisku, na odpowiednich dla nich pozycjach. Paulo na prawym skrzydle w 433 zawodził, 4231 odpadało ze względu na marną jakość środka pola.
Więc jak widać, rzeczywiście Max co roku miał ułożony zespół pod jedną taktykę i filozofię niczym Pep u szejków i mógł przebierać w licznych propozycjach dyrektorów sportowych dotyczących kandydatów na poszczególne pozycje.
Co za wierutne bzdury.
Allegri de facto co roku musial reorganizować zespół pod kątem taktycznym, dzięki polityce transferowej, na mocy której trener miał gówno do gadania w kwestii personaliów.
Sezon 14/15
Przejął schedę po Conte który od trzech lat fanatycznie szlifował ustawienie z trójką stoperów, którym Allegri wcześniej nie grywał. Dopasował się do tego, następnie stopniowo dokładał swoje cegiełki dzięki czemu zaliczyliśmy najlepszy sezon od ery Lippiego.
Sezon 15/16
Mocne przetasowania w zespole i odejście dwóch kluczowych zawodników - Pirlo i Teveza. W zamian dostaje Khedire, Mandzukicia i nieopierzonego Dybalę. Godzi się z tym, jednak ma życzenie odnośnie wzmocnień - trequartista, będący wisienką na torcie i ostatnim brakującym elementem w jego ustawieniu. Kogo mu kupuje łysy Marotta? Hernanesa, w ostatnim dniu okienka. Kolejny raz musi kombinować, po trudnym początku wraca do 3-5-2 jako podstawowej formacji, co ostatecznie daje nam mistrzostwo.
Sezon 16/17
Strata Pogby oraz tak na prawdę Marchisio, który praktycznie cały sezon się leczył. Do pierwszego składu Marotta kupuje Alvesa, Pjanicia i Higuaina.
Kadra teoretycznie budowana pod 3-5-2, jednak kontuzja Marchisio i plejada pokemonów na ławce (Sturaro, Lemina, Hernanes) powodowała że granie trójką w środku było nieefektywne i nieskuteczne. Co robi Max? Eureka! Dwójka w środku, marginalizacja ich roli, ustawienie mięśniaka Mandzukicia, oraz Dybałę na jego naturalnej pozycji. Efekt? Mistrzostwo w wielkim stylu, znakomita postawa w Lidze Mistrzów, przygodę kończymy wysoką porażką w finale, spowodowaną brakiem ławki, animozjami w szatni podczas przerwy i perfekcyjną partią rozegraną przez Real.
Sezon 17/18
Max optuje za budowaniem kadry pod 4231, dostaje Coste i Bernardesciego. Problem jest wciąż w pomocy, odrzucamy kandydaturę Tolliso gdyż to box2box do grania trójką w środku. Zamiast tego Allegri dostaje Matuidiego... czyli box2boxa, który całą kariere grał w trójce. W obronie, do tej pory monolitycznej i pewnej parę Alves-Bonucci zastępujemy duetem De Sciglio-Howedes. Powodzenia Max, dasz radę!
Sezon 18/19
Przychodzi Ronaldo. Zawodnik wybitny, jednak powstaje problem z wpasowaniem go do siermiężnej taktyki. W oczy rzuca się brak balansu i kompatybilności Portugalczyka z resztą składu. To tak jakby zamontować silnik od Ferrari w Dużym Fiacie. Max wymyśla koncepcje, wedle której Mandzukic się poświęca i haruje jak wół na liczby Cristiano. Pomysł znakomity, wykonanie również nie zawodziło, ale brakowało trzeciego do tańca - Costa, Dybala, Bernardeschi mieli ogromne wahania formy i na żadnego z nich nie można było liczyć. Ciężko było ustawić Dybale, Ronaldo i Chorwata jednocześnie na boisku, na odpowiednich dla nich pozycjach. Paulo na prawym skrzydle w 433 zawodził, 4231 odpadało ze względu na marną jakość środka pola.
Więc jak widać, rzeczywiście Max co roku miał ułożony zespół pod jedną taktykę i filozofię niczym Pep u szejków i mógł przebierać w licznych propozycjach dyrektorów sportowych dotyczących kandydatów na poszczególne pozycje.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021, 18:42 przez Baczu, łącznie zmieniany 1 raz.

- Juve_Forever_88
- Juventino
Temu samemu samograjowi, który pozwalał Juventusowi wychodzić z grupy LM za kadencji Conte.Poprostu pisze: ↑26 maja 2021, 18:15A to wszystko dzięki samograjowi Conte.Maly pisze: ↑26 maja 2021, 18:06Nie pisałem, że Can czy Spinazzola to topy więc jak możesz bądź łaskaw nie zmyślać. Napisałem co się stało w tamto lato - mieliśmy mistrzowski skład, który rok wcześniej grał w finale LM a ostatnio odpadł w 1/4 z Realem po karnym w 90 minucie. NIKOGO nie sprzedaliśmy a skład został WZMOCNIONY Ronaldo oraz zawodnikami o których pisałem, w tym top na pozycji stopera (nawet jeśli nie top dla ciebie czy dla mnie to na pewno dla Maksa i zarządu). Jeśli to za mało dla Allegriego, za mało by Ronaldo mógł wygrywać to żadnego z nich nam tu nie potrzeba i tyle.AdiJuve pisze: ↑26 maja 2021, 16:17 jeżeli dla Ciebie któryś z tych graczy był wtedy topem ? to proszę ale nie odpisuje więcej na moje posty bo to nie ma sensu. Kompletnie inaczej postrzegamy topa. Twoja niechęć do Allegro jest po prostu przerażająca i potem wychodzi że Cana czy Spinazzole uznajesz za topa xd
Że też Wam się chce mu odpisywać i z nim dyskutować. Podziwiam.
Juve - storia di un grande amore!
od 97 r. solo Juve!
Subiektywna lista forumowych klaunów:
- Maly (ARCYKLAUN EXTRA);
- Baczu (ARCYKLAUN);
- Alexinho 10 (ARCYKLAUN);
- Poprostu (ARCYKLAUN);
- Siła Spokoju;
- Sorek 21;
- Urbi 27;
- Vitoo.
od 97 r. solo Juve!