Matura 2006
- mesju
- Qualità Juventino
Cóż... to już jutro! Zaczynamy... :płaczę:
Dzisiaj dostałem wiadomość od kumpeli, że podobno jutro ma być do napisania praca na podstawie "Wesela" lub "Tango". Czy ktoś z Was, maturzystów słyszał o czymś podobnym?
A tak przy okazji: MOŻE MI KTOŚ POMÓC???
Dzisiaj dostałem wiadomość od kumpeli, że podobno jutro ma być do napisania praca na podstawie "Wesela" lub "Tango". Czy ktoś z Was, maturzystów słyszał o czymś podobnym?

A tak przy okazji: MOŻE MI KTOŚ POMÓC???
- seba
- Juventino
No już jutro maturak z polskiego. Przedmiot który budzi we mnie szczególne obawy ze wględu na wypracowanie i trochę się go boję (a zdaję na poziomie rozszerzonym). W piątek angielski znowu na poziomie rozszerzonym ale to przedmiot którego się nie boję i na 95% zdam i to bardzo dobrze. I potem czas przygotować się do geografii (również na poziomie rozszerzonym).
Życzę wszystkim tegorocznym maturzystom poółamanie piór i oby szczęście dopisało.
Życzę wszystkim tegorocznym maturzystom poółamanie piór i oby szczęście dopisało.
- matej
- Juventino
polski jest mi potrzebny byle zdać a więc powinno się udać. Zdaję jeszcze anglika i niemca rozszerzone ale tego się nie boję za to na masę dygam się przez matmą (mam wrażenie ze nic nie umiem a zdaję rozszerzoną ) 
No i życzę wszystkim zdajacym powodzenia na maturach.

No i życzę wszystkim zdajacym powodzenia na maturach.

- ULAT
- Juventino
No tak to już jutro...całe życie czekaliśmy na ten dzień :lol: Powiem szczerze że nie boję się pisemnych matur(mimo że zdaję na poziomie rozszerzonym polski, angielski, WOS i historię). Znacznie bardziej stresują mnie ustne. Angol jeszcze w miarę bo idziesz nawijasz farmazony i masz zdane. Gorzej z tym polakiem. Dla niektórych to banał lecz ja niestety zrobiłem to przed czym przestrzegał mój polonista przez okrągły roczek. A mianowicie zamiast solidnie samemu zrobić pracę użyłem neta i opcji kopiuj->wklej 8) . I teraz wkuwam na pamięć jakieś farmazony które staram się zrozumieć. Jakoś ją wydukam ale pytań komisji boję się jak ognia
. Nie myślało się to teraz się cierpi.
P.S. mój temat to Witkacy Artysta Wszechstronny. Zaprezentuj sylwetkę twórczą i dokonania.
Wybrał ktoś sobie coś głupszego ? :lol:

P.S. mój temat to Witkacy Artysta Wszechstronny. Zaprezentuj sylwetkę twórczą i dokonania.

- seba
- Juventino
Jeżeli mówisz poważnie że chcesz się uczyć prezentacji na pamięć to odradzam :naughty: przy ustnej maturze dojdzie stres i wystarczy jedno zająknięcie, jedno słowo wyleci Ci z głowy, a potem ciężko bedzie wrócić do przedstawiania tematu.ULAT pisze:I teraz wkuwam na pamięć jakieś farmazony które staram się zrozumieć. Jakoś ją wydukam ale pytań komisji boję się jak ognia. Nie myślało się to teraz się cierpi.
Ja też swojej pracy nie pisałem sam, tyle że ją kupiłem :? Ale wiem że jest na temat i zacznę się przygotowywać dopiero po pisemnych maturach.
Mój temat: "Cierpienie-źródło buntu czy wyzwanie dla pokory? Omów postawy wybranych bohaterów literackich różnych epok."ULAT pisze:P.S. mój temat to Witkacy Artysta Wszechstronny. Zaprezentuj sylwetkę twórczą i dokonania.![]()
- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
Są przecieki dotyczące pisemnego angielskiego. Oto list jaki będzie trzeba napisać (ponoć pewniak):
Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiles ciagnikowy kultywator sprezynowy z zapasowym kompletem lemieszy pólsztywnych i skaryfikatorem. Zauwazyles, ze uszkodzone bylo lozysko toczne barylkowe wachliwe w mimosrodzie oraz brakowalo polaczen gwintowych sruba pasowana o trzpieniu stozkowym. Chcesz zglosic jego reklamacje. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyles urzadzenie i zaproponuj rozwiazanie problemu. Podpisz sie jako XYZ
To tak dla poprawienia humoru i dla rozluźnienia
(mnie pomogło
)
Powodzenia jutro
Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiles ciagnikowy kultywator sprezynowy z zapasowym kompletem lemieszy pólsztywnych i skaryfikatorem. Zauwazyles, ze uszkodzone bylo lozysko toczne barylkowe wachliwe w mimosrodzie oraz brakowalo polaczen gwintowych sruba pasowana o trzpieniu stozkowym. Chcesz zglosic jego reklamacje. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyles urzadzenie i zaproponuj rozwiazanie problemu. Podpisz sie jako XYZ
To tak dla poprawienia humoru i dla rozluźnienia

Powodzenia jutro
- Marcin_FCJ
- Juventino
To już dziś. Przygotowywałem się przez 3 ostatnie dni. Opracowałem wszystkie lektury,poezje zostawiłem. Myśle, że jestem dobrze prygotowany na ten język polski. Zrobiłem 6 testów na zrozumienie. Średnia 16/20. Na próbnych bez żadnych przygotowań miałem 57% (2 najlepszy w klasie), teraz licze, że poprostu zdam. Sam wynik jest sprawą drugorzędną. Trzymajcie się bracia i siostry i pamiętajcie, że nie jesteście sami!
- ForzaJuve_Adam
- Juventino
No i pierwsze koty za płoty. Nie mogę powiedzieć, że było trudne, bo nie było. Tekst Jana Nowaka Jeziorańskiego jak najbardziej przyswajalny. Liczę, że strace na tym max 3 pkt. Patrzyłem na odpowiedzi na onecie i tak pewnie będzie. Co do wypracowań. Kto się spodziewał "Chłopów"? :shock: Jak to zobaczyłem to się przeraziłem. Przeczytałem przedwczoraj opracowanie, ale nie czułem sie na siłach, aby pisać. Na szczęście był Makbet... Ciekawe tylko jak się wstrzelę w model
Zapomniałem przywołać konkretnego bohatera antycznego, bo nie doczytałem tematu. Napisałem ogólnie o bohaterze antycznym. Pewnie kilka pkt stracę... Oby tylko zdać. Polski nie jest mi do niczego potrzebny 
Pozdrawiam maturzystów!

Pozdrawiam maturzystów!

- Marcin_FCJ
- Juventino
Jestem zły na teks ze zrozumieniem.. ze wstępnych przypuszczeń myśle, że dostane około 13/20 (+,- 1) punktów... Do spokojnego zdania brakuje mi z 15 pkt (21 by zaliczyć). Pisałem o Makbecie, a jako bohatera tragicznego a zntyku wybrałem Edypa z dramatu Sofoklesa.. postacie te dosyć dobrze znam. Jestem dobrej myśli ale nie chce nic zapeszać... Jutro teoretycznie najłatwiejsyz egzamin - język angielski.
- seba
- Juventino
Ja uważam że tekst był łatwy, napewno łatwiejszy od tego na próbnej. Z testu dostanę 14-16 punktów więc nie jest źle.Marcin_FCJ pisze:Jestem zły na teks ze zrozumieniem.. ze wstępnych przypuszczeń myśle, że dostane około 13/20 (+,- 1) punktów... Do spokojnego zdania brakuje mi z 15 pkt (21 by zaliczyć). Pisałem o Makbecie, a jako bohatera tragicznego a zntyku wybrałem Edypa z dramatu Sofoklesa.. postacie te dosyć dobrze znam. Jestem dobrej myśli ale nie chce nic zapeszać... Jutro teoretycznie najłatwiejsyz egzamin - język angielski.
Również pisałem o Makbecie porównując go do Edypa z dramatu Sofoklesa. Potrzebuję więc ok 7 punktów, ale liczę na więcej. Pisałem też poziom rozszerzony i wybrałem na tym poziomie temat 1.
EDIT
podaję link do przykładowego rozwiązania arkusza podstawowego i rozszerzonego:
http://slimak.onet.pl/_m/matury/matura_ ... _rozw1.pdf - pods.
http://bi.gazeta.pl/im/0/3323/m3323610.pdf - rozsz
- matej
- Juventino
no test był w miarę przyswajalny liczę minimalnie na 15 pkt a więc brakuje 6 do zdania -> więc uważam że uda mi się jakoś zebrać te 6/50 za wypracowanie i polski zdany. Poslki i tak mi nigdzie nie będzie potrzebny dalej byle zdać. Jutro w miarę loozik - angielski. Powodzenia wszystkim 8)

- Adi666666
- Juventino
Dzisiaj pisaliśmy angola ...niezły przekręt zrobili z tymi grupami, umnie w szkole dużo os odpisywało od siebie i są już praktycznie przegrani. Okazało się otóż, że odpowiedzi nie były jednakowe ...były wymieszane co dało 2 różne arkusze. Mam pytanie czy ktoś z was posiada może odpowiedzi do 2 grupy ( nie tej co już krąży po necie)
Denerwuje mnie to że nie moge sobie sprawdzić wyników

Gdybym miał dwa życia oba oddałbym Tobie ... FORZA JUVE PER SEMPRE !!
- seba
- Juventino
arkusze z tego co wiem to były trzy. ale mniejsza z tym. na onecie są już przykładowe rozwiązania z arkusza który piałem i sprawdzając odpowiedzie z readingu i listeningu miałem maksymalną ilość punktów -30. Jak narazie mam 100% angole podstawowego. Rozszerzony był trudniejszy ale dało się go napisać. Na rozszerzonym już nie miałem tylu punktów
. Wszystko zależy od rozprawki.