Książki
- Łukasz
- Juventino
O tak, lektury to rzeczywiście znakomite.kacek_ pisze:Tak tak, uwielbiam "Lalkę" B. Prusa ale ponad wszystko jest "Zbrodnia i Kara" Dostojewskiego.
Lalka: główny wątek to miłość głównego bohatera, książka jest bardzo gruba, a jednak - czyta się znakomicie! To świadczy o niezwykłym kunszcie pisarskim Prusa. No a ukazanie "przekroju" ówczesnego społeczeństwa polskiego - maestria.
Zbrodnia i kara - ten petersburski mrok robi spore wrażenie... Znakomita powieść.
- _Jah
- Juventino
Jestem po 2 książkach Emila Zoli - "Nana" oraz "Germinal". Jest to francuski pisarz, który jest prekursorem naturalizmu, inaczej nacisku na biologiczność człowieka.
Tytułowa "Nana" jest synonimem cielesnego piękna, przy równoczesnym unicestwieniu ludzkiej moralności. Oddaje swoje ciało dla pieniędzy, sławy i przyjemności. Umiera jak Królowa.
Z kolei "Germinal" w znakomity sposób ukazuje nam ekstremalne warunki pracy i życia górników. Ich dziką nędzę, bezradność, w połączeniu z chęcią podjęcia gwałtownej próby walki o sprawiedliwość. Walki o chleb.
ps. Smacznego
Tytułowa "Nana" jest synonimem cielesnego piękna, przy równoczesnym unicestwieniu ludzkiej moralności. Oddaje swoje ciało dla pieniędzy, sławy i przyjemności. Umiera jak Królowa.
Z kolei "Germinal" w znakomity sposób ukazuje nam ekstremalne warunki pracy i życia górników. Ich dziką nędzę, bezradność, w połączeniu z chęcią podjęcia gwałtownej próby walki o sprawiedliwość. Walki o chleb.
ps. Smacznego

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
- luceksejny
- Juventino
Przeczytałem dwie książki Christophera Paolini'ego. I sądzę że ten młody człowiek ma wielki talent do pisania. Książka jest naprawdę super. 

- Dominik10
- Juventino
Ostatnio przeczytalem ksiazke ,,Detektyw Monk jedzie na Haawaje'' Lee
Goldberga. Ja jestem wielkim fanem Monka i ksizke czytalem prawie
przez caly czas
. Jeszcze bede probowal przeczytac ksiazke
,,Detektyw Monk i straz pozarna'' ale to pozniej bo bede musial znalezc wiecej wolnego czasu.
Goldberga. Ja jestem wielkim fanem Monka i ksizke czytalem prawie
przez caly czas

,,Detektyw Monk i straz pozarna'' ale to pozniej bo bede musial znalezc wiecej wolnego czasu.
- LordJuve
- Juventino
Mam pytanie, czytał z Was ktoś może książkę Kevina Mitnick'a "Sztuka Podstępu"? Od dawna poluje na tą pozycje i nie mogę znaleźć odpowiedniej okazji.
Może ktoś małą recenzje odwalić?
Jakby ktoś miał do sprzedania to możemy targu ubić.
Może ktoś małą recenzje odwalić?
Jakby ktoś miał do sprzedania to możemy targu ubić.

- Miolli
- Juventino
Nie! Nie! Nie!qUIET pisze:Aktualnie czytam tą książkę.Jej drugą częścią jest Sycylijczyk a trzecią "powrót ojca chrzestnego"Wojt pisze:Świetną książką jest także "Ojciec Chrzestny"
Sycylijczyk nie jest żadną 2 częścią. Sycylijczyk opowiada pośredinio o Michaelu Corleone , bardziej o "układach" na Sycylii (występują tam postacie znane z OCH).
Natomiast Powrót (...) oraz 3 cześć z tej niby to "trylogi" nie jest już z pod pióra Puzo , została ona napisana po jego śmierci. Jeśli chcecie znać "orginale" dalsze losy rodziny zapraszam do filmów...
Bardzo dobra jest "Rodzina Borgiów" Puzo. Pozatym dobrze o polityce pisze w 4-tym K , tegoż samego autora. Polecam również Blocha "Psychoza' (100000 razy lepsza od filmu).
Aktualnie kończe czytać 2 z tomów książki pana Sapkowskiego "Boży Bojownicy"
- DamKam
- Juventino
Ostatnio w bibliotekach szukałem książki Nicka Hornbyego "Futbolowa gorączka" oraz "Pieśń ognia i lodu 1. Gra o tron" Georga R.R. Martina. Niestety bez powodzenia. Ale miałem straszną ochotę przeczytać coś jeszcze w te długie wakacje
I wypożyczyłem inną książkę, która również kiedyś obiła mi się o uszy, mianowicie: "Uczeń skrytobójcy" Robina Hobba. I póki co, początek bardzo mi się podoba 

- CzarnyZkultury
- Juventino
R. Ludlum "Mozaika Parsifala", Eric Van Lustbader "Dziedzictow Bourne'a"
posiada ktos z was jego(Ludluma) ksiazki w wiekszej ilosci (jakis zbior) i jest w stanie sprzedac po atrakcyjnej cenie?
no i oczywiscie czy czytacie tego autora? moim zdanie byl genialnym tworca global conspiracy thriller. swietnie sie go czyta, bardzo plynnie, a co wazne wciaga jak odkurzacz
posiada ktos z was jego(Ludluma) ksiazki w wiekszej ilosci (jakis zbior) i jest w stanie sprzedac po atrakcyjnej cenie?
no i oczywiscie czy czytacie tego autora? moim zdanie byl genialnym tworca global conspiracy thriller. swietnie sie go czyta, bardzo plynnie, a co wazne wciaga jak odkurzacz
Ostatnio zmieniony 11 października 2007, 18:57 przez CzarnyZkultury, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomkoz11
- Juventino
Najbardziej lubie czytac zbiory opowiadan Stephena Kinga.
Aktualnie czytam ksiazke pt. "Tommyknockers" (pl. bodajze: "Stukostrachy") tego pisarza, oraz (do szkoly) Quo Vadis ukochanego przez bylego ministra edukacji Henryka Sienkiewicza.
Aktualnie czytam ksiazke pt. "Tommyknockers" (pl. bodajze: "Stukostrachy") tego pisarza, oraz (do szkoly) Quo Vadis ukochanego przez bylego ministra edukacji Henryka Sienkiewicza.
- DamKam
- Juventino
W końcu dorwałem tą książkęDamKam pisze:Ostatnio w bibliotekach szukałem książki Nicka Hornbyego "Futbolowa gorączka" (...) Niestety bez powodzenia.

- Kędzior
- Juventino
Jako wielki fan książek sensacyjnych zacząłem sobie czytać książki Toma Clancy'ego. Zacząłem od ,,Kolekcjonera" (początek serii Splinter Cell). Narratorem jest główny bohater czyli Sam Fisher. Bardzo ciekawie opisane są przebiegi jego misji. Czytając książki Toma Clancy'ego bez problemu możemy sobie wyobraźić co dzieje się w książcę. Oczywiście polecam 

- CzarnyZkultury
- Juventino
wlasnie rozpoczalem czytanie "Tożsamość Bourne'a" (przerwe sobie teraz robie
). pierwsze 100stron poszlo jak mrugniecie okiem. swietnie sie czyta ta ksiazke 
edit:
wlasnie skonczylem

edit:
wlasnie skonczylem

Ostatnio zmieniony 29 października 2007, 15:22 przez CzarnyZkultury, łącznie zmieniany 1 raz.