Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 sierpnia 2007, 10:04

kacek_ pisze:Tak tak, uwielbiam "Lalkę" B. Prusa ale ponad wszystko jest "Zbrodnia i Kara" Dostojewskiego.
O tak, lektury to rzeczywiście znakomite.
Lalka: główny wątek to miłość głównego bohatera, książka jest bardzo gruba, a jednak - czyta się znakomicie! To świadczy o niezwykłym kunszcie pisarskim Prusa. No a ukazanie "przekroju" ówczesnego społeczeństwa polskiego - maestria.
Zbrodnia i kara - ten petersburski mrok robi spore wrażenie... Znakomita powieść.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
_Jah

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2007, 00:17

Jestem po 2 książkach Emila Zoli - "Nana" oraz "Germinal". Jest to francuski pisarz, który jest prekursorem naturalizmu, inaczej nacisku na biologiczność człowieka.
Tytułowa "Nana" jest synonimem cielesnego piękna, przy równoczesnym unicestwieniu ludzkiej moralności. Oddaje swoje ciało dla pieniędzy, sławy i przyjemności. Umiera jak Królowa.
Z kolei "Germinal" w znakomity sposób ukazuje nam ekstremalne warunki pracy i życia górników. Ich dziką nędzę, bezradność, w połączeniu z chęcią podjęcia gwałtownej próby walki o sprawiedliwość. Walki o chleb.
ps. Smacznego ;)

Wielkie romanse, żadnych pocałunków, w ogóle niczego. Bardzo czyste! A jednak wielkie. Uczucia, niewypowiedziane uczucia są niezapomniane... La Vecchia Signora, czyli Stara Dama!
luceksejny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2007, 08:30

Przeczytałem dwie książki Christophera Paolini'ego. I sądzę że ten młody człowiek ma wielki talent do pisania. Książka jest naprawdę super. :bravo:

Dominik10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 września 2007, 09:58

Ostatnio przeczytalem ksiazke ,,Detektyw Monk jedzie na Haawaje'' Lee
Goldberga. Ja jestem wielkim fanem Monka i ksizke czytalem prawie
przez caly czas :prochno: . Jeszcze bede probowal przeczytac ksiazke
,,Detektyw Monk i straz pozarna'' ale to pozniej bo bede musial znalezc wiecej wolnego czasu.

GRANDE JUVENTUS

Obrazek
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 września 2007, 10:02

Mam pytanie, czytał z Was ktoś może książkę Kevina Mitnick'a "Sztuka Podstępu"? Od dawna poluje na tą pozycje i nie mogę znaleźć odpowiedniej okazji.

Może ktoś małą recenzje odwalić?

Jakby ktoś miał do sprzedania to możemy targu ubić. :)

Miolli

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 10 września 2007, 16:28

qUIET pisze:
Wojt pisze:Świetną książką jest także "Ojciec Chrzestny"
Aktualnie czytam tą książkę.Jej drugą częścią jest Sycylijczyk a trzecią "powrót ojca chrzestnego"
Nie! Nie! Nie!
Sycylijczyk nie jest żadną 2 częścią. Sycylijczyk opowiada pośredinio o Michaelu Corleone , bardziej o "układach" na Sycylii (występują tam postacie znane z OCH).
Natomiast Powrót (...) oraz 3 cześć z tej niby to "trylogi" nie jest już z pod pióra Puzo , została ona napisana po jego śmierci. Jeśli chcecie znać "orginale" dalsze losy rodziny zapraszam do filmów...

Bardzo dobra jest "Rodzina Borgiów" Puzo. Pozatym dobrze o polityce pisze w 4-tym K , tegoż samego autora. Polecam również Blocha "Psychoza' (100000 razy lepsza od filmu).
Aktualnie kończe czytać 2 z tomów książki pana Sapkowskiego "Boży Bojownicy"

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 września 2007, 10:43

Ostatnio w bibliotekach szukałem książki Nicka Hornbyego "Futbolowa gorączka" oraz "Pieśń ognia i lodu 1. Gra o tron" Georga R.R. Martina. Niestety bez powodzenia. Ale miałem straszną ochotę przeczytać coś jeszcze w te długie wakacje :P I wypożyczyłem inną książkę, która również kiedyś obiła mi się o uszy, mianowicie: "Uczeń skrytobójcy" Robina Hobba. I póki co, początek bardzo mi się podoba :ok:

CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 października 2007, 20:02

R. Ludlum "Mozaika Parsifala", Eric Van Lustbader "Dziedzictow Bourne'a"

posiada ktos z was jego(Ludluma) ksiazki w wiekszej ilosci (jakis zbior) i jest w stanie sprzedac po atrakcyjnej cenie?

no i oczywiscie czy czytacie tego autora? moim zdanie byl genialnym tworca global conspiracy thriller. swietnie sie go czyta, bardzo plynnie, a co wazne wciaga jak odkurzacz :smile:
Ostatnio zmieniony 11 października 2007, 18:57 przez CzarnyZkultury, łącznie zmieniany 1 raz.

tomkoz11

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 października 2007, 00:11

Najbardziej lubie czytac zbiory opowiadan Stephena Kinga.
Aktualnie czytam ksiazke pt. "Tommyknockers" (pl. bodajze: "Stukostrachy") tego pisarza, oraz (do szkoly) Quo Vadis ukochanego przez bylego ministra edukacji Henryka Sienkiewicza.

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 października 2007, 12:37

DamKam pisze:Ostatnio w bibliotekach szukałem książki Nicka Hornbyego "Futbolowa gorączka" (...) Niestety bez powodzenia.
W końcu dorwałem tą książkę :P I naprawdę gorąco polecam ją każdemu, nie tylko kibicom Arsenalu :wink: Po przeczytaniu tej książki zdałem sobie sprawę, jak daleko jest mi do prawdziwego fanatyka, obsesyjnego maniaka klubu piłkarskiego :prochno:

seba1991

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 października 2007, 12:25

Witam. Jesli dobrze pamietam to jakis czas temu Del Piero napisal ksiazke. Chcialem zapytac czy jest ona dostepna w jezyku polskim?

Pozdrawiam

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 października 2007, 18:20

seba1991 pisze:Chcialem zapytac czy jest ona dostepna w jezyku polskim?
Zapewne niestety nie.

Kędzior

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 października 2007, 18:36

Jako wielki fan książek sensacyjnych zacząłem sobie czytać książki Toma Clancy'ego. Zacząłem od ,,Kolekcjonera" (początek serii Splinter Cell). Narratorem jest główny bohater czyli Sam Fisher. Bardzo ciekawie opisane są przebiegi jego misji. Czytając książki Toma Clancy'ego bez problemu możemy sobie wyobraźić co dzieje się w książcę. Oczywiście polecam :ok:

cygi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 października 2007, 00:50

Kwinkunks - polecam. Ciekawa powieść wiktoriańska. Dużo wątków, fajne opisy,a przede wszystkim fajna tematyka pokazująca do czego ludzie są zdolni, kiedy tylko mają możliwość zdobycia fortuny.

CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2007, 15:15

wlasnie rozpoczalem czytanie "Tożsamość Bourne'a" (przerwe sobie teraz robie :smile: ). pierwsze 100stron poszlo jak mrugniecie okiem. swietnie sie czyta ta ksiazke :dance:

edit:
wlasnie skonczylem :prochno:
Ostatnio zmieniony 29 października 2007, 15:22 przez CzarnyZkultury, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ