Mercato (2012-2014)
Sugerujesz, że bramka Bonuca, bo go podświetlili?Dante93 pisze:Jeszcze wracając do tematu błędów naszych obrońców, po filmiku zaserwowanym przez Zawidowianina można wręcz stwierdzić, że... bramka z Lazio to 'zasługa' BonucciegoO ile oczywiście w takich sytuacjach broni sie '1:1' a nie strefą czego już w stanie stwierdzić nie jestem. Bynajmniej błędu Lichtsteinera tutaj nie ma.
Poważnych wzmocnień obrony nie oczekuję, są ważniejsze potrzeby.
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Faktycznie, może to nie jest główny cel mercato, ale moim zdaniem warto złapać jakiś 2-3 młodych grajków, za niewielką cenę do obrony, żeby nie było sytuacji takiej jak dzisiaj. Tzn na ławie mamy jednego obrońcę, na dodatek skrajnego, notabene grając trójką stoperów. Grając na trzech frontach wariant nie do pomyślenia!alina pisze: Poważnych wzmocnień obrony nie oczekuję, są ważniejsze potrzeby.
Mocne słowa. Lichy ma niesamowity zmysł do gry kombinacyjnej. Jego wrzutki - faktycznie - nie są najlepszej jakości, ale nazwanie walorów ofensywnych Lichego przeciętnymi to chyba delikatne nieporozumienie. W moim odczuciu.zahor pisze: Sam sobie zaprzeczyłeś jakbyMolinaro naprawdę nie był zły. To była taka trochę słabsza wersja Lichtsteinera - Szwajcar jest z tyłu nieomylny a w przodzie przeciętny, a tamten był w obronie naprawdę przyzwoity a z przodu tragiczny.
Dlaczego Pepe ma tak dobry sezon? Bo ma <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> back-up w postaci Lichego. Tworzy sytuację ułatwione 2 x 1, bardzo często gra po trójkącie i oczywiście przeważnie gra na zero z tyłu.
- Virgil
- Juventino
Akurat ja się nie zgadzam do obrony jest na porządne wzmocnienie potrzebne tak samo jak 4 pomocnik.
Gramy bardzo dużo gier i przy 3-5-2 musimy mieć w obwodzie co najmniej 2 obrońców, Caceres który nie jest nawet de facto ŚO to za mało.
Ciekawe ile ten Dede by kosztował
Gramy bardzo dużo gier i przy 3-5-2 musimy mieć w obwodzie co najmniej 2 obrońców, Caceres który nie jest nawet de facto ŚO to za mało.
Ciekawe ile ten Dede by kosztował

- Dante93
- Juventino
I to działa w dwie strony. Pepe gra dobrze gdy podłącza sie Lichtsteiner, i tak samo Stephanowi gra z przodu sie klei gdy ma kogoś na skrzydle do pomocy(w postaci Pepe). To jeden z tych powodów dla których nie rozumiem przejścia na 3:5:2. W wypadku grą tym ustawieniem jako domyślnym mamy mnóstwo rzeczy do poprawy. Po pierwsze przynajmniej jeden stoper(o ile nie dwóch). Lewy obrońca konieczny, i to taki który wygryzłby DC. O napastnikach już chyba wszystko powiedziano, tutaj sytuacja niezależnie od ustawienia niewiele sie zmienia- trzeba przynajmniej jednego.
Ja bym wrócił do 4:3:3. 3:5:2 jest ciekawym ustawieniem, ale tylko na niektóre zespoły. Jeżeli chodzi o standardową gre z ogórkami w Serie A wyjściowym ustawieniem powinno być 4:3:3 z prozaicznego powodu- więcej zawodników z przodu- większa szasnsa na gola. Ostatni mecz dobitnie pokazał- co z tego, że mamy wysoko ustawionych bocznych obrońców, skoro nie mając dobrze grających głową napastników ich dośrodkowania są zupełnie bezproduktywne. A no warto też wspomnieć, że same dośrodkowania również pozostawiają wiele do życzenia
Nie widze w tym przyszłości.
Ja bym wrócił do 4:3:3. 3:5:2 jest ciekawym ustawieniem, ale tylko na niektóre zespoły. Jeżeli chodzi o standardową gre z ogórkami w Serie A wyjściowym ustawieniem powinno być 4:3:3 z prozaicznego powodu- więcej zawodników z przodu- większa szasnsa na gola. Ostatni mecz dobitnie pokazał- co z tego, że mamy wysoko ustawionych bocznych obrońców, skoro nie mając dobrze grających głową napastników ich dośrodkowania są zupełnie bezproduktywne. A no warto też wspomnieć, że same dośrodkowania również pozostawiają wiele do życzenia

No właśnie niekoniecznie. Jak gramy 4-3-3 i kogoś mocno naciskamy to z tyłu zostają 2 środkowi obrońcy + Marchisio. Jak gramy 3-5-2, to zostaje 3 obrońców. I ta trójka sprawniej odbiera piłę napastnikom i oddaje do przodu. A Marchisio by się w okolicach pola karnego przydał.Dante93 pisze:Ja bym wrócił do 4:3:3. 3:5:2 jest ciekawym ustawieniem, ale tylko na niektóre zespoły. Jeżeli chodzi o standardową gre z ogórkami w Serie A wyjściowym ustawieniem powinno być 4:3:3 z prozaicznego powodu- więcej zawodników z przodu- większa szasnsa na gola.
Mnie się podoba pomysł z żonglowaniem oboma ustawieniami, w zależności od przeciwnika i sytuacji na boisku.
- Bartek88
- Juventino
Wengier sie wypowiedzial, ze pod koniec sezonu usiada i porozmawiaja nad przedluzeniem kontraktu z Van Persim i zamierzają zatrzymać go nawet, jesli nie zostanie osiągniete - nie wiem co to mialo znaczyc :?
Dodal tez, ze bardzo chcialby by zakonczyl on swoja kariere w Arsenalu oraz, ze nie widzi powodu dlaczego mialby odchodzic, poniewaz wczesniej klub w niego wierzyl, bardzo sie zaangazowal w jego rozwój itd.
<rzygi>
Dodal tez, ze bardzo chcialby by zakonczyl on swoja kariere w Arsenalu oraz, ze nie widzi powodu dlaczego mialby odchodzic, poniewaz wczesniej klub w niego wierzyl, bardzo sie zaangazowal w jego rozwój itd.
<rzygi>
- Heliogabal
- Juventino
Moje subiektywne podsumowanie prawdopodobieństwa przyjścia do nas jakiejś gwiazdy do ataku. Procentowo, uwzględniając plotki, sytuację zawodnika w klubie, kwotę jaką za niego trzeba dać itd.
1. Dżeko - 30%
2. Huntelaar - 25%
3. Higuan - 20%
4. Jovetic- 10%
5. Lewandowski - 5%
6. Suarez - 3%
7. Van Persie - 3%
8. Drogba - 1%
9. Torres - 1%
10. Hazard - 0,5%
11. Damiao - 0,5%
12. Falcao - 0,5%
13. Hulk - 0,5%
Wraz z pojawieniem się nowych plotek, zmian sytuacji itd. pewnie dużo się do tego czasu zmieni...
1. Dżeko - 30%
2. Huntelaar - 25%
3. Higuan - 20%
4. Jovetic- 10%
5. Lewandowski - 5%
6. Suarez - 3%
7. Van Persie - 3%
8. Drogba - 1%
9. Torres - 1%
10. Hazard - 0,5%
11. Damiao - 0,5%
12. Falcao - 0,5%
13. Hulk - 0,5%
Wraz z pojawieniem się nowych plotek, zmian sytuacji itd. pewnie dużo się do tego czasu zmieni...
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Z jednej strony atak potrzebuje potężnych wzmocnień i to na nim powinniśmy się skupić, lecz z drugiej brakuje bardzo wartościowych zmienników w obronie i pomocy. Ktoś do obrony na pewno przyjdzie bo ciężko sobie wyobrazić grę na 3 frontach z tyloma obrońcami. W tym sezonie kontuzje nas szczęśliwie omijają, ale w następnym sezonie już tak różowo nie musi być.
- Mate.G
- Juventino
@Heliogabal
Jak ty to wyliczyłeś ? Mógłbyś podać swoje wzory ?
Żałosne te twoje wyliczanki. Nikt nie wie kto może przyjść. Jak było np: z Pirlo?
nikt na forum jp się tego nie spodziewał
A poza tym z tych co podałeś nikogo bym nie chciał. (ewentualnie RvP)
IMHO przejdzie do nas Cavani<3 Trzeba w końcu walnąć porządny transfer
+Giovinco
Jak ty to wyliczyłeś ? Mógłbyś podać swoje wzory ?
Żałosne te twoje wyliczanki. Nikt nie wie kto może przyjść. Jak było np: z Pirlo?
nikt na forum jp się tego nie spodziewał
A poza tym z tych co podałeś nikogo bym nie chciał. (ewentualnie RvP)
IMHO przejdzie do nas Cavani<3 Trzeba w końcu walnąć porządny transfer

+Giovinco
- Castiel
- Juventino
Nie wiem czemu, ale mi wydaje się całkiem możliwy scenariusz z wykupieniem połowy karty Giovinco dorzucenie Matriego + ewentualnie jakiejś sumy $ co pozwoliłoby na kupno Cavaniego. Z Napoli możemy ubić interes i nikt nie będzie pokrzywdzony. O ile Matriego oddałbym bez żalu tak chciałbym by Gio został w Juve.
- Eric6666
- Juventino
Heliogabal pisze:Moje subiektywne podsumowanie prawdopodobieństwa przyjścia do nas jakiejś gwiazdy do ataku. Procentowo, uwzględniając plotki, sytuację zawodnika w klubie, kwotę jaką za niego trzeba dać itd.
1. Dżeko - 30%
2. Huntelaar - 25%
3. Higuan - 20%
4. Jovetic- 10%
5. Lewandowski - 5%
6. Suarez - 3%
7. Van Persie - 3%
8. Drogba - 1%
9. Torres - 1%
10. Hazard - 0,5%
11. Damiao - 0,5%
12. Falcao - 0,5%
13. Hulk - 0,5%
lepiej by to wyglądało jakbyś podał prawdopodobieństwo wg. Ciebie bez procentów;x tak to wygląda jak wyliczenia Gmocha, które oparte są na jego wizji, której nikt nie rozumie. Moim zdaniem z nich warto podkreślić: Dzeko, który byłby spełnieniem mojego wysuniętego napastnika w Juventusie na miano ( Daj Boże Trezegueta ( chodzi o skuteczność i wykończenie) ), Jovetic/Hazard, którzy są genialnymi młodziakami, którzy mogliby ( nienawidzę i nie rozumiem ludzi dającym po kimś miano "alla 20 polskich Messich" , ale powiedzmy cofniętego napastnika jakim był Del Piero) Reszta nierealna, chociaż Drogba, w razie małej gotówki byłby ciekawą opcją jak np. Milito dla Interu, czyli "staruszek", który zapewnia ciekawą ilość goli, ale trzeba szukać kogoś i tak na przyszłość. No i zapomniałeś o Cavanim, który też ma jakieś szanse wejść do grona juventinich.
"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
Mark Twain
- Dante93
- Juventino
Hmmmm analizująć zagadnienie jeszcze raz: owszem 3;5;2 zwalnia po części naszych DM-ów z obowiązków defensywnych gdy atakujemy, ale moim zdaniem na tym ofensywne plusy tego ustawienia akurat w konkretnym naszym kontekście sie kończą. Dlaczego? Bo jaki wymierny skutek otrzymujemy dzięki temu, że mamy 2 skrajnych pomocników(obrońców) którzy mogą przeprowadzać rajdy w ofensywie, skoro po 1. średnio im to wychodzi (jak w przypadku Lichego) 2.Nie mamy zawodników którzy korzystaliby z naszej gry skrzydłami (i z potencjalnych dośrodkowań). A w 4:3:3? 'Tracimy' jednego pomocnika który nie może sie aż tak bardzo angażować w gre z przodu, bo musi zabezpieczać tyły w razie kontry (domyślnie jest to Marchisio). Za to zyskujemy dodatkowego zawodnika do ataku. Przy zestawieniu 3. ogarniętych striker'ów, wsparcia Vidala i Pirlo, mamy ogromne pole do manewrów w ataku, bo przecież nie można zapominać, że również boczni defensorzy w 4:3:3 mają sporo zadać stricte ofensywnych. Moim marzeniem z przodu byłoby trio Vucinic-Dzeko/Suarez-Giovinco. Wtedy mielibyśmy zestaw 'do wszystkiego' zarówno gry kombinacyjnej, jak i do wysokich piłek(domyślnie 'na Dzeko'). Jestem sceptycznie nastawiony do 3:5:2 bo jakoś wątpie, że 2 osamotnionych napastników będzie potrafiło zrobić 'coś z niczego'. Zresztą, druga połowa z Lecce najlepiej moje obawy odzwierciedlała- Juventus miał za małą siłe rażenia.alina pisze:o właśnie niekoniecznie. Jak gramy 4-3-3 i kogoś mocno naciskamy to z tyłu zostają 2 środkowi obrońcy + Marchisio. Jak gramy 3-5-2, to zostaje 3 obrońców. I ta trójka sprawniej odbiera piłę napastnikom i oddaje do przodu. A Marchisio by się w okolicach pola karnego przydał.
Swego czasu wielu ekspertów lansowało pogląd, że przejście na gre z trójką obrońców z tyłu(no, i 2 wysuniętych skrajnych) to zmiana stricte ofensywna. Nie twierdze, że nie ma w tym odrobiny racji, jednak żeby zrealizować założenia tej taktyki potrzeba by było wykonawców do niej. My za to nie mamy ani ofensywnie usposobionych bocznych obrońców(albo inaczej- jakość ich gry z przodu nie jest 'topowa'), ani nie mamy skutecznego napastnika na którym można by oprzeć ofensywe.
Jakbysmy mieli Bale'a, Cavaniego i Coentrao to bym sie nawet chwili nie wachał, że mamy grać 5. z tyłu

Uf troche wypociń w sobotnie popołudnie

- Szilgu
- Juventino
Na transfery.info przeczytałem ciekawą informację, a mianowicie http://www.transfery.info/51989,juventu ... abzonsporu
Widział ktoś go w akcji? 5mln za gościa, który strzelił tyle bramek to mało... ale niestety nie widziałem jego meczów. Ligi tureckiej też nie oglądam, więc nie wiem jaki obecnie prezentują poziom
Widział ktoś go w akcji? 5mln za gościa, który strzelił tyle bramek to mało... ale niestety nie widziałem jego meczów. Ligi tureckiej też nie oglądam, więc nie wiem jaki obecnie prezentują poziom
- Castiel
- Juventino
Juve jest już w LM, coś tam pieniążków do klubowej kasy wpłynie, mamy zawodników którzy odejdą jednak nie liczę na jakąś pokaźną kwotę z ich sprzedaży. Jedynie możemy coś zarobić na Ziegler'e, Melo, Krasiciu i Elii. O pieniądzach z reszty zawodników trzeba zapomnieć bo prezentują po prostu mierny poziom i ciężko będzie znaleźć dla nich klub. Jakbyśmy uzbierali z Reto 4 mln z Melo 10, Krasicia 5< i Eli 5< to już byłoby dobrze. Ci ostatni w ogóle nie grają i każda kwota powyżej 5 mln jest do zaakceptowania w ciemno. Można liczyć optymistycznie 24 mln chociaż pewnie inne kluby będą starały się na wypożyczenie z opcją wykupu. Już trzeba odliczyć 8 mln na Caceresa. Myślę, że dostaniemy jakąś konkretną kwotę skoro Juve ma szanse już na Scudetto i może coś zacznie wygrywać to akcjonariusze sypną groszem. 50 mln byłoby całkiem dobrą opcją. Zwłaszcza, że mamy kilka pozycji do obsadzenia.
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
@Dante93
Oba ustawienia mają swoje plusy i minusy. Zdecydowanie powinniśmy dążyć do tego, aby móc grać zarówno jednym ustawieniem, jak i drugim w zależności od sytuacji.
No i z uporem przypominam, że 3-5-2 daje nam jeszce jedną bardzo ważną przewagę w ataku -> 3 wieże przy stałych fragmentach (a jak wiadomo nasza trójka jest zarówno bramkoszczelna i bramkostrzelna
)
Dlatego moim zdaniem fajne mercato mogłoby wyglądać tak:
Cavaniopodobny ktoś, co drogi musi być.
Gracz ofensywny grający zarówno w 2- i 3-osobowej formacji. Seba za max 8?
Asamoah lub ktoś w ten deseń.
Armero. Na Kolarova nie liczę niestety.
Środkowy obrońca godzący się z rolą ławkowego.
Oba ustawienia mają swoje plusy i minusy. Zdecydowanie powinniśmy dążyć do tego, aby móc grać zarówno jednym ustawieniem, jak i drugim w zależności od sytuacji.
No i z uporem przypominam, że 3-5-2 daje nam jeszce jedną bardzo ważną przewagę w ataku -> 3 wieże przy stałych fragmentach (a jak wiadomo nasza trójka jest zarówno bramkoszczelna i bramkostrzelna

Dlatego moim zdaniem fajne mercato mogłoby wyglądać tak: