Polityka - wybory na prezydenta 2005

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Kto powinien zostać prezydentem?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 10:06

Bad_Magick pisze: Ja wiem, że ludzie w Polsce są rozdrażnieni, wręcz poniżeni sytuacją polityczną i stwierdzają, że ich głos i tak by tutaj nic nie zmienił. Ale demokracja ma własnie to do tego, że bardzo ważne są głosy obywateli, świadomych obywateli. Niezależnie czy chodzi o wybory prezydenckie, parlamentarne czy referenda. Trzeba się poważnie zastanowić, żby później nie żałować wyboru.
Kiedyś już była tak frustracja w Niemczech i Włoszech, na początku XX w.......

Obrazek
Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 11:33

leniup pisze: Lis, Rydzyk, Borowski..... oni to nawet 5 % poparcia by nie mieli
Religa ---- ciekawe jaki z niego polityk...
Moim zdaniem Borowski będzie się liczył w walce o fotel prezydenta. Choć SLD ma ogromnie nieskie poparcie to jednak myśle, że ten człowiek jako jedyny z lewicy (no może jeszcze Cimoszewicz) może mieć spore szanse.
paku pisze:Ja zagłosowałem na Leppera. W mediach jest on zawsze ukazywany jako ten "idiota" jak wielu z was go nazywa. Jako jedyny polityk nie boi sie powiedzieć prawdy.
My potrzebujemy czlowieka wykształconego, ktory potrafi się zachowac... spójrz co ten człowiek sobą reprezentuje ! kompletne DNO ! już przerabialiśmy kiedyś Wałęse, któremu zabardzo czytanie nie szło :P nie chcialbym, abyśmy byli przez pana L. kiedys pośmiewiskiem całej europy :? I na prawde jestem aż wystraszony wynikami ankiety. Bo jeśli ludzie będą myślec podobnie jak Wy to Lepper może mieć spore szanse :shock:

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 11:37

paku pisze:Ja zagłosowałem na Leppera. W mediach jest on zawsze ukazywany jako ten "idiota" jak wielu z was go nazywa. Jako jedyny polityk nie boi sie powiedzieć prawdy. Nie porozumieniem jest dla mnie kandydatura Religii, co on wie o polityce ?! o rządzeniu krajem ?! to już będzie totalna porazka. Ojca dyrektora Rydzyka traktuje jako żart autora ;) Reszta obleci :P Pozdrawiam ;]
A wiesz Lepper wcale nie taki zły. tak jak napisałem we wcześniejszym poście to niemożliwe aby został prezydentem bo ma za dużo przeciwników no ale nie powiem żę go nie lubie. Rzeczywiście nazywają go idiotą i wieśniakiem z sianem w butach ale to chyba raczej nie przez niego ale przez media. To media tak go wykreowały. Ile to razy widze w Wiadomościach jak śmieją z Leppera i chyba jeszcze ani razu go w dobrym świetle nie pokazali. Czy nie boi się powiedzieć prawdy... hmm możliwe ale każdy polityk ma swoje tajemnice i oprzekręty ktróre prędzej czy później wyjdą na jaw. Swoją drogą Lepper jednak swoim zachowaniem, blokując mównicę albo protestami rolniczymi czy blokowaniem dróg przysporzył sobie wielką rzeszę przeciwników. Dodatkowo jest zwiazany z panią Beger, która wiadomo polszyzną nie włada dobrze, lubi seks jak koń owies, sekretarz OENZETA to Anan Kofan i dopiero co zdała mature. Więc ludzie mogą się odwrócić. Dodatkowo jak był ten ring rok temu Rokita-Lepper to tam go niźle Rokita zaatakował, no ale jak zwykle lezałem z tekstów Leppera typu: rozum z głowy panu uleciał, bo włosów nie ma i kompletnie pan stracił rozum lub jest taki gość co się nazywa Leszek Zwierz i ma żółte papiery i do takich tamtych się powinno porównywać. Reasumując Andrew jest napewno barwną postacią życia politycznego w Polsce ale co by się działo gdyby został prezydentem to nawet sobie nie umiem wyobraźić. Może młodych by to śmieszyło i wielu jest zanim któzy poprostu głosują na niego bo ich śmieszy ale tych starszych którym zależy żeby jakoś się w Polsce żyło to nie wiem czy by im było do śmiechu.

PS. A i Andrew zawsze powtarza: Przez 15 lat Polske okradali złodzieje!!! 5 milionów nie ma pracy!!!
Zmienił już by sobie płytę bo to już wiemy.

PSS. A teraz coś fajnego pewnie większość z was już to widziała no ale proszę :D

Obrazek

Obrazek
Sadam

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 11:56

Jak Lepper lub Giertych zostanie prezydentem za rok emigruje do USA. Ludzie otwórzcie oczy!

by SADAM
Spitfire

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 13:27

czizys tylko nie kaczyński.on nie ma do tego ani głowy ani prezencji.jesli wygra te wybory jeden z przedstawionych kandydatow no moze poza borowskim to ja nie wiem co bedzie z tym krajem.tragedia

tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 16:43

Chyba jeszcze troche za wcześnie na takie ankiety...
Wybory nie zostaly jeszcze rozpisane, nie ma żadnych oficjalnych kandydatów (wiem, że Kaczyński się reklamował program PIS-u i swoją chęć kandydowania ale inni tylko wspominają).
Bad_Magick pisze:
Nie kogoś dla kogo zaskoczeniem będzie ogrom możliwości prezydenta w Polsce (po tylu latach prezydentury Kwaśniewiskiego, który jest bierny, wielu nie zdaje sobie sprawy jednak z siły tego organu w państwie)
Przesadziłeś... Prezydent i "ogrom władzy" :D
Zapraszam do konsytucji. Dowiesz się, że jedynym faktycznym narzędziem władzy prezydenta jest weto, które i tak nie jest ostateczne (3/5 głosów w Sejmie potrzeba do odrzucenia). "Prawo Łaski" nie ma większego wpływu na rządy w państwie a "Zwierzchnictwo nad siłamy zbrojnymi" jest raczej tytularne, a mianowanie urzędników, sędziów itp to i tak nie jest w pełni jego decyzja. Reprezentowanie kraju i rozdawanie orderów - sam sobie odpowiedz...

Nie ma większego znaczenia kto zostanie prezydentem. Ważne, żeby nie narobił problemów Polsce na arenie międzynarodowej w czasie jakiś rozmów, wizyt (dlatego odpada Lepper i Giertych). Jeśli będzie taki skład kandydatów to zagłasuję na Kaczyńskiego. W sumie wole Tuska ale lepiej dla kraju będzie jeśli on zostanie ministrem w przyszłym rządzie Rokity. A Religi jakoś nie lubię....
UlTrAs pisze: Moim zdaniem Borowski będzie się liczył w walce o fotel prezydenta. Choć SLD ma ogromnie nieskie poparcie to jednak myśle, że ten człowiek jako jedyny z lewicy (no może jeszcze Cimoszewicz) może mieć spore szanse.
Borowski wystartuje z ramienia swojej partii SdPL, ale chyba jednak nie będzie miał większych szans. A szkoda bo też uważam, że jak na przedstawiciela dzisiejszej lewicy jest godnym tego stanowiska człowiekiem. Niestety dzięki swoim byłym kolegom z SLD i ostatniej (wciąz trwającej niestety) kadencji Sejmu właśnie z nimi na czele w Polsce panuje ogólna niechęć do lewicy...

Boss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 17:06

Będą to moje pierwsze wybory i jeszcze musze dokładnie przemyśleć na kogo będe głosował. Z wymienionych tu kandydatów zastanawiam sie ra nad Borowskim i Tuskiem. Dla mnie profesor Religa to znakomity lekarz i na tym powinien sie skupić, bo na prezydenta to on mnie raczej nie przekonuje. Na Kaczyńskiego głosować nie będe bo program jego i PiS-u mnie nie przekonuje, nie podoba mi się głównie ten cały cyrk z jakimiś komisjami do rozliczania afer i próba zmiany konstytucji po to by wzmoćnić władze prezydenta. Borowski raczej nie będzie miał szans na wygraną, ponieważ kojarzony jest z SLD a wiadomo jaki stosunek mają teraz do tej partii Polacy. A więc zostaje Donald Tusk i chyba na niego będe głosował bo tak nakazuje mi rozsądek. Tusk wygląda na inteligentnego i wie o co chodzi w poilityce, na pewno nie skompromituje Polski na arenie międzynarodowej.

Bad_Magick

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 17:58

Michal17 Konstytucje, a dokladnie rozdział dotyczący Prezydenta znam dość porzadnie. Kiedyś przeklinałem , że musze to na WOS przygotować, ale teraz mi się to przydaje. Rzeczywiście, może przesadziłem mówiąc "ogrom", ale Kwaśniewski nie wykorzystuje nawet 1/4 swoich możliwości. A nie o samą konstytucję tutaj chodzi. Polityka nie opiera sie na samych aktach prawnych. Ile jest jest spotkań, negocjacji, na których można coś osiągnąć (choćby nawet u Bush'a). Ale nie, nasz Prezydent zamiast negocjować coś dla nas to woli dla Ukrainy. Oczywiście chwała mu za to , że zrobiłcoś dla nasyzch sąsiadów , ale mógłby trochę bardziej myśleć o swoich rodakach.

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 marca 2005, 21:29

Bad_Magick pisze:Michal17 Konstytucje, a dokladnie rozdział dotyczący Prezydenta znam dość porzadnie. Kiedyś przeklinałem , że musze to na WOS przygotować, ale teraz mi się to przydaje. Rzeczywiście, może przesadziłem mówiąc "ogrom", ale Kwaśniewski nie wykorzystuje nawet 1/4 swoich możliwości. A nie o samą konstytucję tutaj chodzi. Polityka nie opiera sie na samych aktach prawnych. Ile jest jest spotkań, negocjacji, na których można coś osiągnąć (choćby nawet u Bush'a). Ale nie, nasz Prezydent zamiast negocjować coś dla nas to woli dla Ukrainy. Oczywiście chwała mu za to , że zrobiłcoś dla nasyzch sąsiadów , ale mógłby trochę bardziej myśleć o swoich rodakach.
Tu się zgadzamy. Olek sprawia wrażenie jakby nie wiedzial kim jest. Prezydent, słaby czy mocny, zawsze jest ważną (nie chciałem użyć określenia "najważniejszą" bo to brzmi jak z Orwell'a :wink: ) postacią w polityce i w ogóle w państwie. Prawda jest taka, że w Polsce uchodzi (może "uchodził") za wszechmocnego, znakomitego negocjatora i słynął z "popisów oratorskich" - ale co z tego skoro na całym świecie nie jest tak poważany, no może w USA, ale też raczej dla picu. Bush go lubi bo Kwach zachowuje się wobec niego jak mały piesek na smyczy... To prawda, ślepo pomagamy USA nie mając z tego wymiernych korzyści (offset za F16, którego do dziś nie urzeczywistniono; pseudo-umowy dla polskich firm w związku z odbudową Iraku i wreszcie wizy, które nie zostały uwzględnione na Kongresie w 2005 roku). Europa od dawna (w sumie od XVII w. :? ) nie uznaje Polski za równego gracza. Od roku mieszamy w UE ale nie o to chodzi. Kwach nie robi nic żeby poprawić tą sytuację i nic już nie zrobi. W moim odczuciu cała jego druga kadencja to próba "zrobienia" sobie znajomości w Europie i poźniejsze objęcie ciepłej posadki w strukturach UE. Niestety nie bardzo mu to wyszło a ostatnia akcja z Komisją Śledczą ds. Orlenu tylko oddala go od tego celu...

Aha, ja musze znać całą Konstytucję RP, a w każdym razie wszystkie istotne zapisy ustrojowe oraz "Prawa, Obowiązki, Wolności" bo jestem w klasie z rozszerzonym WoS-em...

MarioG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2005, 22:08

Ciężko zastanawiać się nad wyborem prezydenta, na podstawie kandydatów podanych w większości przez media( wątpie aby osoby jak Lis, Rzydzyk, czy Religa wogóle będą kandydować), zobaczymy dokładnie jak zostanie opublikowana oficjalna lista wyborcza. No ale jeśli miałbym na chwile obecną się wypowiedzieć, to wybór jest dość trudny. Ja od dłuższego czasu skłaniałem się do ewentualnych kandydatów PO, jednakt to co zaprezentowali akcją 4xTAK wzbudziło moje poirytowanie( każdy kto choć troche orietuje się w systemie polityvcznym panującym w naszym kraju, wie iż ta "akcja" jest nierealna a jej krzykliwe chasła typu likwidacja senatu czy likwidacja imunitetu to typowa kiełbasa wyborcza, która niestety wielu ludzi skłoni do wyboru i jak zawsze na objetnicach się skończy- wtym przypadku napewno) tak więc na chwilę obecną nie jestem zdecydowany ale napewno przed swiom wyborem grubo się zastanowie.

Co do wypowiedzi moich przdmówców, to naprawde pozytywne że młodzi ludzie garną się do uczestnictwa w wyborach, bo zauważalna apatia polskiego społeczeństwa(jeśli chodzi o uczestnictwo w wyborach) mnie osobiście przeraża, martwi mnie tylko fakt iż ponad 50% uczestników wyborów podejmuje swioją decyzję gdy stoją z długopisem nad kartą do głosowania... i to jest smutne....

I na koniec proponuje zastanowić się również nad wyborem naszych parlamentarzystów, gdyż wybory do sejmu czekają nas przed wyborem prezydenta i będą miały o wiele wieksze konsekwencje jeśli chodzi o to co będzie się działo w Polsce prze najbliższe lata

leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2005, 22:29

MarioG pisze:Co do wypowiedzi moich przdmówców, to naprawde pozytywne że młodzi ludzie garną się do uczestnictwa w wyborach, bo zauważalna apatia polskiego społeczeństwa(jeśli chodzi o uczestnictwo w wyborach) mnie osobiście przeraża, martwi mnie tylko fakt iż ponad 50% uczestników wyborów podejmuje swioją decyzję gdy stoją z długopisem nad kartą do głosowania... i to jest smutne....
Tak smutne jest to, ale jaki jest tego powód. Ludzie nie chcą iśc do wyborów bo nie mają na kogo głosować uważają żę każdy kto przyjdzie to i tak rozkradnie Polskę bo wszyscy to złodzieje. I jak tu walczyć z takim przekonaniem. Nie wiem, ale jedno hasło polityka mi się spodobało. Nawet sam Andrzej Lepper potrafi wymyślić coś mądrego a mianowicie kiedyś powiedział tak: Kto nie pójdzie do urny i nie zagłosuje potem nie ma prawa mówić że jest mu źle bo on pozwala by inni za niego decydowali. I było to bardzo mądre zdanie choć wypowiedziane przez Leppera. Każdy polityk czasem mówi coś mądrego, ale jest to sporadyczne, przeważnie się słyszy o konfliktach i aferach.

Obecnie podobno w sondażach prowadzi Kaczyński a dziś Andrew Lepper zapowiedział na kongresie Samoobrony że bedzie kandydował na fotel prezydenta i że Samoobrona chce rządzić Polską. Osobiście w to nie wierze by zebrała aż tak dużą liczbę zwolenników ale w naszym kraju wszystko jest mozliwe.

Obrazek
MarioG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2005, 23:37

Bo taka jest mentalność Polaków "po co mamy głosować jak to i tak nic nie da" i to jest wielki błąd. A wystarczy poprostu wyciągać wniski. np gdy ktoś w latach 90 zaufał AWS i niestety zawiódł się na Marianie i spółce, to oczywiste jest iż nie powinien zaufać w obecnie zbliżających się wyborach PO, gdyż obecny skład PO to w 3/4 dawne AWS.

A co do wypowiedzi Pana Leppera :prochno: to choć zdarza mi się to dość rzadko, ale powyższą wypowiedź popieram w 100%

Nirvus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2005, 23:56

UlTrAs pisze: Po pierwsze prezydentem powinien zostać ktoś kto ma klase. Lepper i Rydzyk jak dla mnie sa idiotami. Ich kandydatury to totalna pomyłka.
Uważałbym z określeniem idiota w stosunku do Rydzyka. Stworzył medialne imepierium (bo tak należy nazwać ogół działalności Radia Maryja), w strukturach kościelnych nie ma sobie równych - trudno sądzić aby kompletnie niecharyzmatyczny, nijaki Glemp miał wiecej do powiedzenia w tym środowisku. Ma wpływ na LPR. Na społecznym niezadowoleniu, na ksenofobii i skrajnych wartosćiach prawicowych zbudował swoją potęge. Miał koncepcje i ta koncepcja sie sprawdziła. Można go określić mianem wyrafinowanej świniu, drania, ale idiota mnie przynajmniej kojarzy sie z osobą mało inteligentną. A taki Rydzyk raczej nie jest.

Ein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2005, 23:39

Ja głosowałem na Leppera.Facet ma haryzme,jest przystojny :ok: oraz jest
przezabawny :smile: :smile: .Podobno też utworzy z rolników najbogadszych ludzi w polsce :wink: :wink: .Dobrze by było gdyby on został prezydentem.
Na pewno by nam się poprawiły stosunki z Rosją 8) 8) oraz pogorszyły z UE :angry: :angry: .

Ciekawe tylko dlaczego nigdy nie bendzie prezydentem :think: :think:.Przeceiż wszyscy mamy takie same potrzeby

Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
Juve_10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 maja 2005, 00:35

Kaczyński i chyba tyklo on się nadadje.
Ciekawym kandydatem jest ten śmieszny Lepper :rotfl:
ciekawe jak by to było gdyby go ludzie wybrali ale
to tylko gdybanie

ODPOWIEDZ