Polityka - wybory na prezydenta 2005

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Kto powinien zostać prezydentem?

Można wybrać tylko 1. opcję

100
68%
46
32%

Liczba głosów: 146

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 27 września 2005, 16:21

paku pisze:Pieniądze są i to niemałe,
No wlasnie nie ma. Albo tez nie wolno ich wydawac - no chyba, ze chcemy miec powtorke z Argentyny.
paku pisze:a jeżeli nawet by nie bylo to program Samoobrony jest tak napisany aby Polska gospodarka sama zarabiała na kredyty, i na wydatki socjalne.

Piekne. Szkoda, ze utopijne. Jeszcze nigdy nikomu nie udalo sie rozruszac gospodarki (a przez to zmusic ja do 'zarabiania' na panstwo) przez wypuszczenie na rynek pustego pieniadza. Nigdzie jeszcze zwiekszanie obciazen podatkowych nie doprowadzilo do permanentnego, wysokiego wzrostu gospodarczego. W zyciu nie ma cudow - jezeli dajesz komus pieniadze, to musisz je najpierw komus zabrac. Majstrowanie przy rezerwie walutowej to skrajna glupota; wiadomo, ze rzucenie na rynek znacznej ilosci dolarow doporowadzi do zalamania ich kursu (a przez to zmniejszenia ich wartosci) i do naglego wzrostu inflacji. To, co Lepper poroponuje to jakas hybryda socjalistyczno - kapitalistyczna, wrecz powrot do niektorych dzialan z lat 70.
paku pisze:A jesli chodzi Ci o władze lokalne to oczywiscie Samoobrona ma swoich członków tam, ale nie ma większosci.
Ale wchodzac w koalicje i tak czasami dochodzi do wladzy. Zreszta, 'gabinet cieni' w ewentulanym rzadzie Leppera rozwiewa wszelkie watpliwosci. Minister Sprawiedliwosci z wyrokiem i Minister Finansow z niedawno zrobiona matura.

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 września 2005, 19:13

Partie, które zakwalifikowały się do podziału mandatów do Sejmu RP:

KW Prawa i Sprawiedliwości 26,99%
KW Platformy Obywatelskiej RP 24,14%
KW Samoobrony Rzeczpospolitej Polskiej 11,41%
KW Sojuszu Lewicy Demokratycznej 11,31%
KW Ligi Polskich Rodzin 7,97%
KW Polskiego Stronnictwa Ludowego 6,96%
----------------------------------------------------
KW Socjaldemokracji Polskiej 3,89%
KW Partii Demokratycznej - demokraci.pl 2,35%
KW Platformy Janusza Korwin-Mikke 1,57%
KW Ruchu Patriotycznego 1,05%
KW Polskiej Partii Pracy 0,77%
KW Wyborców "Mniejszość Niemiecka" 0,29%
KW Polskiej Partii Narodowej 0,29%
KW Domu Ojczystego 0,28%
KW Centrum 0,19%
KW Wyborców - Ogólnopolska Koalicja Obywatelska 0,14%
KW Partii Inicjatywa RP 0,10%
KW Polskiej Konfederacji-Godność i Praca 0,07%
KW Narodowego Odrodzenia Polski 0,06%
KW Wyborców "Mniejszości Niemieckiej Śląska" 0,05%
KW Stronnictwa Pracy 0,01%
KW Wyborców Społeczni Ratownicy 0,01%

Frekwencja w wyborach parlamentarnych
wyniosła 40,57% - poinformował przewodniczący Państwowej Komisji Wyborczej Ferdynand Rymarz.

Rymarz poinformował, że uprawnionych do głosowania było 30.
229.031 osób; karty do głosowania otrzymało 12.263.640 osób.

Liczba kart ważnych wyniosła 12.244.903; głosów nieważnych oddano
- 440.227, co stanowi 3,60% ogólnej liczny głosów.

Głosów ważnych oddano 11.804.676, co stanowi 96,40% ogólnej
liczby głosów.

Prawo i Sprawiedliwość uzyskało 155 mandatów, Platforma Obywatelska - 133, Samoobrona - 56, SLD - 55, LPR - 34, PSL - 25, Mniejszość Niemiecka - 2.

źróło: PKW

Mój komentarz do wyborów:

PiS – podobno zwycięzców się nie sądzi, ale chyba tylko w sporcie. Moim zdaniem na zwycięstwo partii braci Kaczyńskich złożyło się kilka mniej lub bardziej ważnych czynników. Wspomnę choćby, najważniejszy moim zadaniem atak na PO związany z 3x15 i ogólnie liberalizmem gospodarczym tej partii, który skutecznie zbałamucił część wyborców. Polacy boją się liberałów, choć tak naprawdę nie wiem czemu, bo wbrew słowom Leppera prawdziwi liberałowie nie rządzili w Polsce. Rydzyk także miał swój wkład w sukces PiS’u, choć głównie kosztem LPR’u.
Do PiS’u należy teraz inicjatywa tworzenia rządu. Będą partią dominującą w POPiS’ie. To głównie im wszyscy będą patrzeć na ręce.

PO – zgrzeszyli pewnością siebie. Nie chcieli bądź nie potrafili odeprzeć ataków PiS’u i Rydzyka. Nie radzili sobie także z ogólną niechęcią do liberałów. Wielu wyborców zbyt bardzo zaufało sondażom i wierząc w pewne zwycięstwo PO albo w ogóle nie poszli do urn albo zagłosowali na kogoś innego.
PO czeka teraz na sensowne propozycje odnośnie rządu. Jeśli w jakiś sposób poróżnią się z PiS’em (teraz czy w przyszłości) zapewne czekają nas przedterminowe wybory a w nich prawdopodobnym scenariuszem jest miażdzące zwycięstwo PO. Ale to tylko moje spekulacje...

Samoobrona – niestety ciągle ma swój elektorat. Ta śmieszna czasami partia ze swymi pożal się Boże pomysłami ciągle cieszy się poparciem około 1,5 mln Polaków. Myślę jednak, że w miarę czasu ludzie przestaną ufać Lepperowi bo nie będzie skuteczny w swych działaniach (prawie 12 % nie pozwoli działać na taką skalę jak wyborcy by sobie tego życzyli). Albo ta partia się ustabilizuje, jasno określi sensowne postulaty i przede wszystkim przestanie
”krzyczeć” albo za kilka lat (może już za 4) zniknie ze sceny polityczej.

SLD – żelazny elektorat nie zawiódł Sojuszu. Ten sukces (bo tak to jednak trzeba nazwać) to głównie ich zasługa. Są to głównie ludzie starsi lub w średnim wieku, którym dobrze powodziło się w PRL, np. „zasłużeni” wojskowi oficerowie, którzy od PZPR dostali 3000zł emerytury a teraz mają o połowę mniej. Zmiana oblicza partii również pomogła, a przewodniczący Olejniczak jak na razie dobrze radzi sobie jako szef Sojuszu, ale już w starciach ze starymi wilkami politycznymi (np. Kaczyńskim czy Rokitą) wypada słabo. Poparcie Kwaśniewskiego też nie było bez znaczenia.
Jeśli rządy POPiS’u będą powtórką AWS-UP to SLD jest głównym kandydatem do zwycięstwa za 4 lata.

LPR – wielcy przegrani. Nie poprawili wyniku sprzed 4 lat. Mogą podziękować Rydzykowi... Z ich dalszym istnieniem jest tak jak z Samoobroną. Albo przestaną krzyczeć albo „see you later”...

PSL – jak dla mnie Ludowcy tracą ideologiczne podstawy istnienia a co za tym idzie rację bytu w politycznym światku. To nie jest ten PSL co za czasów Witosa. Dziś mamy inne realia i partie ludowe są coraz częściej skazane na porażki. Samoobrona powoli odcina się od wizerunku typowo chłopskiego ugrupowanie. Może PSL też czeka taki sam proces?

SDPL – partia dostała tyle głosów na ile zasłużyła. Nie wiem co można więcej powiedzieć o partii Borowskiego. Zobaczymy jak przetrwają najbliższe 4 lata

PD demokraci.pl – szkoda, że nie dostali choćby tych 3%. W tej chwili są skazani na zanikanie.

PJKM – ciekawa sprawa. Partia ma pewne poparcie, całkiem niemałe. Janusz Korwin-Mikke jest popierany głównie przez zniechęconych polityką i wszelkimi układami. Problem w tym, że tacy ludzie najczęściej do wyborów nie chodzą...

Największymi przegranymi są jednak wszyscy Polacy. 40% frekwencja to nasz największy problem. Ludzie nie wierzą w polityków, nie wierzą w siłę swego głosu i nie wierzą, że coś się może zmienić. To jest straszne...

Na koniec chciałbym, powiedzieć, że u nas w Krakowie poza posłami Kotlinowskim (LPR) i Chrzanowskim (SLD) resztę mandatów (chyba 17) zgarnął POPiS. Zdecydowanie wygrał Zbigniew Ziobro (PiS, 120 tys. głosów) przed Janem Rokitą (PO, 72 tys. głosów) A Samoobrona miała tylko 3% !!!

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 września 2005, 19:51

Michal17 pisze:Samoobrona – niestety ciągle ma swój elektorat. Ta śmieszna czasami partia ze swymi pożal się Boże pomysłami ciągle cieszy się poparciem około 1,5 mln Polaków. Myślę jednak, że w miarę czasu ludzie przestaną ufać Lepperowi bo nie będzie skuteczny w swych działaniach (prawie 12 % nie pozwoli działać na taką skalę jak wyborcy by sobie tego życzyli). Albo ta partia się ustabilizuje, jasno określi sensowne postulaty i przede wszystkim przestanie
Śmieszna partia, śmieszna partia mozna nazwac SLD które po 4 lat rządzenia doprowadziło państwo do nędzy,
A i nie martw sie o to ze zniknie ze sceny politycznej.
Gdybys przeczytal program wyborczy Samoobrony to byś wiedział ze maja sensowne postulaty. Najpierw poznaj, później osądzaj. :twisted:

klsmkr

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 27 września 2005, 20:17

paku pisze:Gdybys przeczytal program wyborczy Samoobrony to byś wiedział ze maja sensowne postulaty. Najpierw poznaj, później osądzaj. :twisted:
:lol: W takim razie odnies sie do argumentow zawartych w moim poscie. Pokaz, jak bardzo sensowny program wyborczy ma Samoobrona :lol:

Zreszta, specjalnie dla Ciebie postaram sie poszukac wiecej 'kwiatkow' w programie wyborczym tej partii.

Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 września 2005, 21:53

paku pisze:
Michal17 pisze:Samoobrona – niestety ciągle ma swój elektorat. Ta śmieszna czasami partia ze swymi pożal się Boże pomysłami ciągle cieszy się poparciem około 1,5 mln Polaków. Myślę jednak, że w miarę czasu ludzie przestaną ufać Lepperowi bo nie będzie skuteczny w swych działaniach (prawie 12 % nie pozwoli działać na taką skalę jak wyborcy by sobie tego życzyli). Albo ta partia się ustabilizuje, jasno określi sensowne postulaty i przede wszystkim przestanie
Śmieszna partia, śmieszna partia mozna nazwac SLD które po 4 lat rządzenia doprowadziło państwo do nędzy,
A i nie martw sie o to ze zniknie ze sceny politycznej.
Gdybys przeczytal program wyborczy Samoobrony to byś wiedział ze maja sensowne postulaty. Najpierw poznaj, później osądzaj. :twisted:
Po pierwsze nie chce być adwokatem SLD ale stwierdzenie, że ich rządy doprowadziły do nędzy to lekka przesada. No chyba, że wzrost gospodarczy, stabilizacja złotego i korzyści związane ze wstąpieniem do UE to oznaki nędzy? Może jakieś konkretne przykłady podasz?

Po drugie miałem styczność z programem Samoobrony, który celowo jest 80 stronicowym dokumentem, którego treści merytoryczne można streścić na 3-5 stronach. Poza tym jest to zlepek haseł, dywagacji i pseudodanych (wziętych chyba z powietrza) oraz bardzo dużo narzekania. Pomysły gospodarcze Samoobrony doprowadziły by na najlepszym razie do stagnacji w gospodarce a w najgorszym (czytaj: bardzo prawdopodobnym) do ruiny gospodarki, cofnięcia się o 30 lat. Nie wierz w to co mówi Lepper, bo on najlepiej wie, że większości swoich postulatów i tak by nie wprowadził. One tylko ładnie brzmią...

EDIT

"Aby zarobić na inwestycjach, inwestor zagraniczny nie musi kupować całej fabryki, tak jak nie trzeba kupować kury aby zjeść jajko" (Program Samoobrony RP, str. 68 )

Ach te porównania...

BVB

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 września 2005, 17:57

ja was prosze...tylko nie samoobrona..przeciez to hanba narodu..

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 września 2005, 15:36

Mimo wszystko wolałbym widzieć w sejmie SDPL, niż SLD. Ale dobre i to. Przynajmniej nie będzie cały sejm centroprawicowy. A co do Samoobrony...no cóż, tylko współczuć narodowi. Chociaz sami sobie ten los zgotowali :smile: Jakoś nie chce mi sie uznać czterdziestokilkuletniej kobiety świeżo po maturze :rotfl: godnym przedstawicielem narodu.

"O Polskem wolnom, demokratycznom i sprawiedliwowom walczyliśmy" Dobrze, ze nie z Onanem Kofanem...

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2005, 00:26

Już w niedzielę odbędzie się pierwsza tura wyborów na urząd Prezydenta RP. Kampania wyborcza wkracza w decydującą fazę. Na razie wszystko wskazuje na to, że dojdzie do drugiej tury w któej zobaczymy Donalda Tuska oraz Lecha Kaczyńskiego. W sondażach od dłuższego czasu lideruje kandydat PO, jednak ta przewaga nie jest bardzo znacząca. Wg CBOS'u Tuska popiera 40 proc., Kaczyńskiego 35 proc.
http://wiadomosci.onet.pl/1175124,,,,,, ... mspec.html

Pozostali kandydaci raczej nie mają większych szans na zwycięstwo. Być może kluczowa dla losów pierwszej tury okaże się jutrzejsza debata, która odbędzie sie w telewizji TVN o godzinie 21.35. Uczestnikami będą oczywiście Kaczyński oraz Tusk :) Osobiście jednak wątpię, by ten program mógł znacząco zmienić wyniki wyborów, i tak na wyłonienie głowy państwa będziemy musieli poczekać jeszcze ponad dwa tygodnie.

Szkoda, że wybory parlamentarne nie odbyły się równoczeście z prezydenckimi, gdyż jak możemy zauważyć, starcia głównych kandydatów przeszkadzają, czy wręcz uniemożliwiają utworzenie koalicji rządowej... Cóż, taki niemiły prezent od A. Kwaśniewskiego... :|

Zachęcam wszystkich pełnoletnich użytkowników forum do tego by poszli do urn i oddali swoje głosy... Im mniejsza frekwencja wyborcza, tym większe szanse według mnie mają kandydaci populistyczni, przez grzeczność nie wymienię ich z nazwiska :wink: TAkże w mojej szkole odbyły sie wybory, jako ciekawostkę przedstawię ich wyniki:

Osób uprawnionych do głosowania: 963
Głosów oddanych: 472
w tym:
głosów nieważnych: 5
głosów ważnych: 467
Frekwencja: 50,3%

Wyniki głosowania:
1. Tusk Donald Franciszek - 218 głosów (46,7%)
2. Kaczyński Lech Aleksander - 103 głosy (22%)
3. Korwin-Mikke Janusz Ryszard- 39 głosów (8,4%)
4. Borowski Marek Stefan - 28 głosów (6%)
5. Lepper Andrzej Zbigniew - 27 głosów (6%)

Ja głosowałem za zwycięzca naszych szkolnych wyborów :) Niestety, do wzięcia udziału w niedzielnych wyborach brakuje mi 9miesięcy... Dlatego zachęcam Was :!: :D

Obrazek
Michal17

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 października 2005, 16:08

Jeżeli ktoś ciągle nie wie na kogo głosować, być może pomocną stanie się strona www.latarnikwyborczy.pl
Wystarczy odpowiedzieć na 30 pytań a wtedy jest to porównywane z odpowiedziami kandydatów i od razu poznajemy wynik.
Powiem tylko, że moje poglądy w większości były podobne tylko do pain Bochniarz i pana Tuska. Reszta kandydatów miała co najmniej w połowie inne zdanie niż ja...

PS: IDŹ DO WYBORÓW, OBYWATELU!!
"Nie oddawajmy Polski walkowerem"

Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 października 2005, 17:46

@Michal17
U mnie na plusie był tylko Tusk, a na minusie reszta (minus od 2-12%). Tylko Janusz Korwin-Mikke miał -60%. Chyba dziwne mam poglądy.

Czy oglądał ktoś wczoraj "Co z tą Polską" i może napisać coś o przebiegu tej debaty ???

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 października 2005, 17:50

U mnie wyszła ponad 50% owa zgodność z poglądami Marka Borowskiego. I to mnie przekonuje. Tyle.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2005, 20:40

Donald Tusk - 38,4 proc., Lech Kaczyński - 32,1 proc., Andrzej Lepper - 13,2 proc., Marek Borowski - 10,3 proc., Jarosław Kalinowski - 1,8 proc. - takie są wyniki wstępnego sondażu wyborczego TNS OBOP i PBS dla TVP.
Zgodnie z tym sondażem, kolejne miejsca zajęli: Janusz Korwin- Mikke - 1,7 proc., Henryka Bochniarz - 1,5 proc., Liwiusz Ilasz - 0,3 proc., Jan Pyszko - 0,2 proc., Stanisław Tymiński - 0,2 proc., Adam Słomka - 0,1 proc., Leszek Bubel - 0,1 proc.

Frekwencja wyniosła 50,5 proc.

http://wiadomosci.onet.pl/1176882,,,,,, ... mspec.html

Takie są wstępne wyniki wyborów. Nadal nie wiemy kto jest naszym nowym Prezydentem, ale tego można się było spodziewać, że będziemy musieli czekać na drugą turę. Z wyników jest zadowolony chociaż po cichu liczyłem, że może Tuskowi uda się wygrać w pierwszej turze... A tak mamy "gratisowe" dwa tygodnie kampanii wyborczej :!: Mam nadzieję, że spory do jakich niewątpliwie dojdzie (pokazało to już pierwsze przemówienie KAczyńskiego po ogłoszeniu wyników) nie wpłyną na to, że będziemy te dwa tygodnie musieli czekać nie tylko na PRezydenta ale także na nowy rząd. Frekwencja zdecydowanie wyższa niż w wyborach parlamentarnych, ale nadal niezbyt zadowalająca według mnie. Widać, że Polacy mają dośc polityki...

Ciekaw jest jak głosować teraz będą ci, którzy swój głos oddali nie na tych kandydatów, których zobaczymy w drugiej turze. Prosiłbym o opinię i uzasadnienie :wink:

Proponuje także zmienić ankietę, na Tusk-Kaczyński :)

Obrazek
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2005, 21:43

Przed wyborami parlamentarnymi moim kandydatem był Borowski. Tylko Jego widziałem na stanowisku prezydenta. Musze jednak powiedzieć , że niewiele interesowałem się wtedy kampania prezydencką. Po wyborach do sejmu diametralnie zmieniłem zdanie. Jak tylko ogłoszono wyniki wiedziałem ,że zagłosuje na Tuska. Jak trzeba to i dwa razy ( jak widać trzeba :) ) .
Nie dlatego , że darze go jakąś szczególna sympatią czy też zgadzam się z nim w wielu kwestiach ( co ciekawe w teście który podał Michal17 wyszło , że najbliżej Mi do Borowskiego a potem do Tuska ). Moim głównym powodem jest chęć przeszkodzenia PiS'owi w objęciu zbyt dużej władzy w państwie.
Wierze w partnerstwo piS'u i PO , ale warunkiem jest względna równowaga. Zrozumiałe jest , że teraz oczerniają się i to równo , ale po wyborach powinno być inaczej. Nie będą mieli wyjścia jak tylko połączyć siły . Zależy mi na Ojczyźnie i liczę , że również PiS’owi i PO zależy.
kedzier pisze:Ciekaw jest jak głosować teraz będą ci, którzy swój głos oddali nie na tych kandydatów, których zobaczymy w drugiej turze. Prosiłbym o opinię i uzasadnienie :wink:
Moi rodzice głosowali na Borowskiego . Teraz oddadzą głos na Tuska. Powód ? Nie pytałem ich jeszcze , matce nie widzi się przyszła pierwsza dama chyba :wink: ( powód z przymróżeniem oka jakby coś:> ).

Ja-JUVE-nek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2005, 22:23

Zamieszczam małe rysuneczki z Onetu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szczególnie chodzi mi o te dwa ostatnie diagramy. Jeżeli mieszkańcy wsi się nie opamiętają to prezydentem może zostać Kaczyński :!: Wg mnie przejmie on poparcie Leppera, a właśnie na wsi ma on największe poparcie... Żeby tylko sondarze przedwyborcze nie kłamały. Oby Tusk został prezydentem....

PREZYDENT TUSK

Obrazek
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 października 2005, 22:54

Ja chciałbym nawiązac do jednego z haseł Kaczyńskiego :

,,Lech Kaczyński - Prezydent IV Rzeczypospolitej"

Za takie coś juz jest przeze mnie przekreślony na starcie.

Nie dośc , że tani chwyt , to jeszcze kompletny w moim mniemaniu brak szacunku dla historii Polski. Pan Kaczyński chyba zapomniał po jakich to wydarzeniach Polska zmieniała swoją oficjalną nazwe. Dla wielu może to sie wydawać błachostka , ale nie dla mnie. Może niech sobie odrazu da przydomek ,,Augusta".

ODPOWIEDZ