Serie A 12/13 (31): JUVENTUS 2-1 Pescara
- Sila Spokoju
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Oglądając na spokojnie powtórkę meczu z Pescarą naszło mnie kilka takich małych wniosków.
Jak wiadomo Pirlo już nie gra tego co w ubiegłym sezonie, więc podejrzewam, że w następnym też już raczej nie będzie zachwycał, a następcy jego niestety nie widać. Kimś takim mógłby być oczywiście Veratti, ale nie wydaje mi się, że jesteśmy w stanie go sprowadzić w letnim okienku.
Mając właśnie powyższe na uwadze, uważnie obserwowałem to co robi z piłką Pogba. Z chęcią bym przetestował ustawienie 4-3-3, z pomocą Marchisio, Vidal i Pogba. Ustawienie Francuza powinno być moim zdaniem odmienne niż te Pirlo. Miałby on mniej zadań defensywnych i byłby najbardziej wysuniętym (z pośród trójki) pomocnikiem, który wspiera napastników w ataku i dodatkowo huknie coś z dystansu od czasu do czasu.
Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie. W takim wypadku nie byłoby trzeba robić wielkiej rewolucji wśród napastników w letnim mercato i moim zdaniem wystarczyłby sam Llorente na szpicy (a w zastępstwie ktoś z dwójki Matri-Quagliarella) + ktoś na zmianę za Vucinica/Giovinco o podobnej charakterystyce.
Szkoda tylko trochę obrony, bo jednak nasza podstawowa trójka radzi sobie w bloku defensywnym na prawdę bardzo dobrze, a Bonucci jako jeden ze środkowych napastników w taktyce z czterema obrońcami jakoś mi się za bardzo nie widzi. W takim wypadku wypadałoby kogoś ściągnąć na kulejące lewe skrzydło, wszak walory Chielliniego bardziej przemawiają za środkowym obrońcą w taktyce 4-3-3, niż bocznym.
To tyle chyba ode mnie, pozdro
Jak wiadomo Pirlo już nie gra tego co w ubiegłym sezonie, więc podejrzewam, że w następnym też już raczej nie będzie zachwycał, a następcy jego niestety nie widać. Kimś takim mógłby być oczywiście Veratti, ale nie wydaje mi się, że jesteśmy w stanie go sprowadzić w letnim okienku.
Mając właśnie powyższe na uwadze, uważnie obserwowałem to co robi z piłką Pogba. Z chęcią bym przetestował ustawienie 4-3-3, z pomocą Marchisio, Vidal i Pogba. Ustawienie Francuza powinno być moim zdaniem odmienne niż te Pirlo. Miałby on mniej zadań defensywnych i byłby najbardziej wysuniętym (z pośród trójki) pomocnikiem, który wspiera napastników w ataku i dodatkowo huknie coś z dystansu od czasu do czasu.
Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie. W takim wypadku nie byłoby trzeba robić wielkiej rewolucji wśród napastników w letnim mercato i moim zdaniem wystarczyłby sam Llorente na szpicy (a w zastępstwie ktoś z dwójki Matri-Quagliarella) + ktoś na zmianę za Vucinica/Giovinco o podobnej charakterystyce.
Szkoda tylko trochę obrony, bo jednak nasza podstawowa trójka radzi sobie w bloku defensywnym na prawdę bardzo dobrze, a Bonucci jako jeden ze środkowych napastników w taktyce z czterema obrońcami jakoś mi się za bardzo nie widzi. W takim wypadku wypadałoby kogoś ściągnąć na kulejące lewe skrzydło, wszak walory Chielliniego bardziej przemawiają za środkowym obrońcą w taktyce 4-3-3, niż bocznym.
To tyle chyba ode mnie, pozdro

- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Gdyby tak mogło być to by już było. Conte powiedział, że 4-3-3 to tylko z Pepe na prawej stronie i koniec kropka. Czegoś takiego jak Vucinic - Llorente/Matri/Quagliarella - Giovinco nie będzie w przyszłym sezonie, bo jak mówię, gdyby miało tak być to gralibyśmy tak już teraz.Sila Spokoju pisze:Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie.
- Sila Spokoju
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Mi tu chodziło bardziej o wykorzystanie Pogby, bo tak jak mówię, nie możemy już opierać swojej gry na Pirlo. Atak w tym przypadku miał być tylko dodatkiem, który może by się sprawdził, a może nie. Niemniej jednak zmiana naszej gry jest potrzebna, bo jak Andrzej zawodzi to ciężko nam się niestety gra...szczypek pisze:Gdyby tak mogło być to by już było. Conte powiedział, że 4-3-3 to tylko z Pepe na prawej stronie i koniec kropka. Czegoś takiego jak Vucinic - Llorente/Matri/Quagliarella - Giovinco nie będzie w przyszłym sezonie, bo jak mówię, gdyby miało tak być to gralibyśmy tak już teraz.Sila Spokoju pisze:Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie.

- Winner
- Juventino
Nie tylko tobieSila Spokoju pisze: Bonucci jako jeden ze środkowych napastników w taktyce z czterema obrońcami jakoś mi się za bardzo nie widzi.

Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.