Serie A 12/13 (31): JUVENTUS 2-1 Pescara

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 82 razy

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2013, 18:12

Oglądając na spokojnie powtórkę meczu z Pescarą naszło mnie kilka takich małych wniosków.

Jak wiadomo Pirlo już nie gra tego co w ubiegłym sezonie, więc podejrzewam, że w następnym też już raczej nie będzie zachwycał, a następcy jego niestety nie widać. Kimś takim mógłby być oczywiście Veratti, ale nie wydaje mi się, że jesteśmy w stanie go sprowadzić w letnim okienku.

Mając właśnie powyższe na uwadze, uważnie obserwowałem to co robi z piłką Pogba. Z chęcią bym przetestował ustawienie 4-3-3, z pomocą Marchisio, Vidal i Pogba. Ustawienie Francuza powinno być moim zdaniem odmienne niż te Pirlo. Miałby on mniej zadań defensywnych i byłby najbardziej wysuniętym (z pośród trójki) pomocnikiem, który wspiera napastników w ataku i dodatkowo huknie coś z dystansu od czasu do czasu.

Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie. W takim wypadku nie byłoby trzeba robić wielkiej rewolucji wśród napastników w letnim mercato i moim zdaniem wystarczyłby sam Llorente na szpicy (a w zastępstwie ktoś z dwójki Matri-Quagliarella) + ktoś na zmianę za Vucinica/Giovinco o podobnej charakterystyce.

Szkoda tylko trochę obrony, bo jednak nasza podstawowa trójka radzi sobie w bloku defensywnym na prawdę bardzo dobrze, a Bonucci jako jeden ze środkowych napastników w taktyce z czterema obrońcami jakoś mi się za bardzo nie widzi. W takim wypadku wypadałoby kogoś ściągnąć na kulejące lewe skrzydło, wszak walory Chielliniego bardziej przemawiają za środkowym obrońcą w taktyce 4-3-3, niż bocznym.

To tyle chyba ode mnie, pozdro ;)
“Mam względem Luciano olbrzymi szacunek. To naprawdę zabawne, że od czasu do czasu zdarza nam się pokłócić… Ja przy nim w ogóle nie jestem trenerem, pracuję w tym fachu z przypadku…“ - MAX ALLEGRI

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 42 razy

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2013, 18:18

Sila Spokoju pisze:Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie.
Gdyby tak mogło być to by już było. Conte powiedział, że 4-3-3 to tylko z Pepe na prawej stronie i koniec kropka. Czegoś takiego jak Vucinic - Llorente/Matri/Quagliarella - Giovinco nie będzie w przyszłym sezonie, bo jak mówię, gdyby miało tak być to gralibyśmy tak już teraz.
Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 82 razy

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2013, 18:35

szczypek pisze:
Sila Spokoju pisze:Owe ustawienie miałoby oczywiście jeszcze więcej zalet, wszak wydaje mi się, że Giovinco z Vucinicem jako oskrzydleni napastnicy radziliby sobie o wiele wiele lepiej, niż ma to miejsce obecnie.
Gdyby tak mogło być to by już było. Conte powiedział, że 4-3-3 to tylko z Pepe na prawej stronie i koniec kropka. Czegoś takiego jak Vucinic - Llorente/Matri/Quagliarella - Giovinco nie będzie w przyszłym sezonie, bo jak mówię, gdyby miało tak być to gralibyśmy tak już teraz.
Mi tu chodziło bardziej o wykorzystanie Pogby, bo tak jak mówię, nie możemy już opierać swojej gry na Pirlo. Atak w tym przypadku miał być tylko dodatkiem, który może by się sprawdził, a może nie. Niemniej jednak zmiana naszej gry jest potrzebna, bo jak Andrzej zawodzi to ciężko nam się niestety gra...
“Mam względem Luciano olbrzymi szacunek. To naprawdę zabawne, że od czasu do czasu zdarza nam się pokłócić… Ja przy nim w ogóle nie jestem trenerem, pracuję w tym fachu z przypadku…“ - MAX ALLEGRI

Obrazek
Winner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 kwietnia 2013, 18:36

Sila Spokoju pisze: Bonucci jako jeden ze środkowych napastników w taktyce z czterema obrońcami jakoś mi się za bardzo nie widzi.
Nie tylko tobie :prochno: . Co do meczu graliśmy dość słabo choć sytuacje były, bez mega spiny lub jakiegoś farta w środę będzie ciężko. Strasznie denerwował mnie wczoraj Bonucci, był jakiś nieskoncentrowany i popełniał proste błędy. Ogólnie był to mecz z gatunku które trzeba wygrać i tak się stało bez względu na styl.
Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
Zablokowany