Usuwanie przydrożnych krzyży

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
K.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 12:43

mateo369 pisze:Z tego co wiem to Polska jest krajem katolickim i podobno ok 90% społeczności to katolicy.
Polska nie jest krajem katolickim. Przynajmniej według konstytucji.
mateo369 pisze:Ja na lekcjach religii uczyłem się o innych wyznaniach i nie wiem jak jest teraz w szkołach ale podejrzewam, że mówi się o nich jeszcze więcej.
A u mnie religia w szkole zaczynała się od modlitwy "za to żeby żydzi nie wywołali wojny".
mateo369 pisze: Po prostu jeśli taki krzyż stoi sobie gdzieś na uboczu drogi i w ogóle nie zagraża niebezpieczeństwu na drodze (czyt. stoi w odpowiedniej odległości od jezdni) to w czym on przeszkadza urzędnikom?ć
A kto ma decydować czy "stoi w odpowiedniej odległości od jezdni" i czy zagraża bezpieczeństwu?

============================================

Zabawne jak w tym kraju pod płaszczykiem religii można zrobić dosłownie wszystko. Można postawić pomnik pijakowi który rozwalił się na drzewie, czasami zabijając oprócz siebie także innych, praktycznie bez żadnego pozwolenia a potem mieć pretensje do tych którzy ten bajzel próbują posprzątać.

Czy urzędnicy powinni zająć się innymi sprawami? Oczywiście, że tak. Sprawa krzyży nie jest najważniejszym problemem w tym kraju. Zwłaszcza, że często zwykłe drzewo stanowi większe zagrożenie. Nie mniej jednak jest to jakiś początek w robieniu porządku na drogach.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 12:53

Mrówa pisze:
madmo pisze:Ateistom natomiast zadedykuję ten cytat ze "Świata Dysku" Pratchetta: "Bogom nie przeszkadzają ateiści, pod warunkiem że są to ateiści gorący, głębocy, żarliwi (…). Ateiści, którzy całe życie nie wierzą, całe życie nienawidzą bogów za to, że ci nie istnieją. Taki ateizm jest niczym skała. To prawie wiara…".
Nie ma chyba madmo potrzeby dedykować niczego ateistom, bo cała ta sprawa nie ma nic wspólnego z ateizmem.
Chyba jednak się pomyliłeś :wink:. Spójrz na post wyżej. Kyle666 pasuje do tego cytatu jak ulał :smile:.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 12:58 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Push3k

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 12:58

karpiu pisze: Zgadzam sie , ciekaw jestem jak doszli do takich wnioskow ze Krzyże odwracaja uwage kierowcow i sa powodem wielu wypadkow....
Lepiej by pozdejmowali by te reklamy, które stoją przy każdej drodze i zasłaniają widok wyjeżdżającym z drogi podporządkowanej. Krzyże zawsze można by przesunąć dalej od drogi...
madmo pisze: Chyba jednak się pomyliłeś :wink:. Spójrz na post wyżej. Kyle666 pasuje do tego cytatu jak ulał :smile:.
:rotfl: Taki krzyżowiec. W każdej kulturze są tacy ludzie, w każdej religii, każdej filozofii...

Temat zapowiada się nudnie. Miłego dnia.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 13:10 przez Push3k, łącznie zmieniany 3 razy.

Abi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 12:59

kyle666 pisze:
mateo369 pisze:Z tego co wiem to Polska jest krajem katolickim i podobno ok 90% społeczności to katolicy.
Konstytutka może sobie określać, jakim państwem będzie albo nie będzie RP. A Polska była, jest i będzie krajem katolickim.
Zabawne jak w tym kraju pod płaszczykiem religii można zrobić dosłownie wszystko. Można postawić pomnik pijakowi który rozwalił się na drzewie, czasami zabijając oprócz siebie także innych, praktycznie bez żadnego pozwolenia a potem mieć pretensje do tych którzy ten bajzel próbują posprzątać.
Na stawianie obiektów małej architektury nie jest wymagane zezwolenie, więc nie wiem o co Ci chodzi?

Rodzice odcięliby wam dostęp do faktów i mitów, to byście w końcu przestali pieprzyć bzdury...
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 13:02 przez Abi, łącznie zmieniany 1 raz.

belial

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:02

Ehh bo cala rozmowa schodzi na zupelnie inne tory... Zyjemy w panstwie prawa i tego prawa przestrzegajmy (a tam jest w miare jasno wyjasnione co moze a co nie znajdowac sie w pasie drogi). Prawo tworzy rzad, a rzad jest wybierany przez narod - skoro rzad wybrany przez wiekszosc ustanowil takie prawo a nie inne, to znaczy ze taka jest wola ludu - to tak odnosnie tych argumentow o procencie katolikow w Polsce, moze niektorzy zrozumieja ze ktos kto jest przeciwnikiem krzyzy przy drogach TEZ moze byc katolikiem.

@madmo: dla Ciebie kazdy komu nie podoba sie krzyz w klasie jest ateista?
Abdul_BN.pl pisze:Na stawianie obiektów małej architektury nie jest wymagane zezwolenie, więc nie wiem o co Ci chodzi?

Na swoim terenie nie jest wymagane, ale od kiedy pas drogi jest wlasnoscia prywatna? Jestem przeciwko bilboardom przy drogach, ale na ich postawienie odpowiednie sluzby za odpowiednia oplata wydaly stosowne pozwolenie.
Abdul_BN.pl pisze:Konstytutka może sobie określać, jakim państwem będzie albo nie będzie RP. A Polska była, jest i będzie krajem katolickim.
A to ciekawostka... Pewnie nie wiesz, ze pierwsi Polacy (Polanie) byli poganami. Mieli swoje obrzadki i wierzenia - przyszedl kosciol i ogniem i mieczem zaczynal "nawracac" Polske na "wlasciwe" tory. Po katolicku.

Smieszy mnie gadanie o "chrzescijanskich korzeniach Europy" podczas gdy juz dzieci w podstawowce ucza sie o cywilizacjach starozytnego Rzymu czy Grecji (kolebkach Europy), o bogach w ktorych ludzie wierzyli cale wieki przed obecnie jedyna sluszna panujaca religia... A tym bardziej smieszy mnie taki tekst w obronie katolicyzmu pisany przez osobe ktora zdajac sobie sprawe co nazizm zrobil w Europie ma w awatarze swastyke i ksiazke autorstwa sprawcy tego calego bajzlu. O prawdziwym patriotyzmie swiadczy rowniez Twoj opis "skad". Prawdziwy Polak-Katolik.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 13:17 przez belial, łącznie zmieniany 3 razy.

mateo369

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:12

kyle666 pisze:
będąc na Twoim miejscu, nie cytowałbym drugiej części mojego zdania. Co z tego, że wg konstytucji nie jest skoro jak wyżej napisałem podobno ok 90% społeczności to katolicy
kyle666 pisze:A u mnie religia w szkole zaczynała się od modlitwy "za to żeby żydzi nie wywołali wojny".
pozdrów prowadzącego lekcje :lol:
kyle666 pisze:A kto ma decydować czy "stoi w odpowiedniej odległości od jezdni" i czy zagraża bezpieczeństwu?
Kto ma decydować? Zdrowy rozsądek i w jednym z belialem się zgadzam - stawianie betonowych pomników metr od drogi to rzeczywiście głupota (choć przyznam się, że z takim przypadkiem się nie spotkałem) ale taka samą głupotą jest stawianie "czarnych punktów" metr od drogi ale o tym jakoś nikt nie mówi. Jakie niebezpieczeństwo stwarza mały krzyż stojący kilka metrów od drogi jak choćby ten w Babsku ku pamięci Geatano?

"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
Safin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:18

belial pisze:Ehh bo cala rozmowa schodzi na zupelnie inne tory... Zyjemy w panstwie prawa i tego prawa przestrzegajmy (a tam jest w miare jasno wyjasnione co moze a co nie znajdowac sie w pasie drogi). Prawo tworzy rzad, a rzad jest wybierany przez narod - skoro rzad wybrany przez wiekszosc ustanowil takie prawo a nie inne, to znaczy ze taka jest wola ludu - to tak odnosnie tych argumentow o procencie katolikow w Polsce, moze niektorzy zrozumieja ze ktos kto jest przeciwnikiem krzyzy przy drogach TEZ moze byc katolikiem.

@madmo: dla Ciebie kazdy komu nie podoba sie krzyz w klasie jest ateista?
Konstytutka może sobie określać, jakim państwem będzie albo nie będzie RP. A Polska była, jest i będzie krajem katolickim.
A to ciekawostka... Pewnie nie wiesz, ze pierwsi Polacy (Polanie) byli poganami. Mieli swoje obrzadki i wierzenia - przyszedl kosciol i ogniem i mieczem zaczynal "nawracac" Polske na wlasciwe tory.

Smieszy mnie gadanie o "chrzescijanskich korzeniach Europy" podczas gdy juz dzieci w podstawowce ucza sie o cywilizacjach starozytnego Rzymu czy Grecji (kolebkach Europy), o bogach w ktorych ludzie wierzyli cale wieki przed obecnie jedyna sluszna panujaca religia... A tym bardziej smieszy mnie taki tekst w obronie katolicyzmu pisany przez osobe ktora zdajac sobie sprawe co nazizm zrobil w Europie ma w awatarze swastyke i ksiazke autorstwa sprawcy tego calego bajzlu. O prawdziwym patriotyzmie swiadczy rowniez Twoj opis "skad". Prawdziwy Polak-Katolik.
Wtrace sie i mam pytanko a jezeli takie same argumenty, zadałby patriota, ateista i moralista w jednym byłyby złe? wyciagasz wnioski co do słusznosci ze wzgledu na avatar? no to wybacz ale to jest dopiero płytkie
A jakie korzenie ma Europa ? przedstaw swoje argumenty, walnij rozprawke i napisz. Szczerze jestem ciekaw.
Nie generalizuje co jest dobre, a co złe tylko chce poznac twoje argumenty.
Starozytnym cywilizacjom i krajom zawdzieczamy wiele ale na pewno nie wszystko, nie wiem czy jestes tak bardzo anty-chrzescijanski, ale sprawiasz takie wrazenie.
Oczywiscie sprawa kryzy - mysle ma podloze moralne, ale tak jak napisal kolega wyzej, to, czy stoi przy drodze krzyz, czy znak CZarny pkt - wchodzi w tę samą materie. Coc na pewno te drugie zwracaja wieksza o uwage. A krzyze przy drodze wydaje mi sie ze sa raczej "symboliczne"

@ edit - przeczytalem wcesniejsze posty( bo szczerze czytalem ten ostatni i na nim sie oparłem) i moze troche namieszałem albo zle zrozumialem - jezeli tak prosze o sprostowanie :p
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 13:29 przez Safin, łącznie zmieniany 1 raz.

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:29

Radek_88 pisze:
juveluck pisze:Droga jest co prawda jedno pasmowa, ale nawierzchnia nowa.
Zarowno w jedna jak i druga strone jezdnia jest dwupasmowa, co wiecej kierunki jazdy oddziela pas zieleni. ;)
Prawda, co tylko potwierdza, że droga nie będzie ruszana.

Klaun znalazł sobie kolejny temat do klaunowania...

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
K.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:32

Abdul_BN.pl pisze:Na stawianie obiektów małej architektury nie jest wymagane zezwolenie, więc nie wiem o co Ci chodzi?
O podwójną moralność katolików która sie ujawnia w pisaniu takich rzeczy:

"Konstytutka może sobie określać, jakim państwem będzie albo nie będzie RP. A Polska była, jest i będzie krajem katolickim."

Jak prawo po naszej stronie to ok. Jak nie to będziemy je ignorować.
madmo pisze:Ateistom natomiast zadedykuję ten cytat ze "Świata Dysku" Pratchetta: "Bogom nie przeszkadzają ateiści, pod warunkiem że są to ateiści gorący, głębocy, żarliwi (…). Ateiści, którzy całe życie nie wierzą, całe życie nienawidzą bogów za to, że ci nie istnieją. Taki ateizm jest niczym skała. To prawie wiara…".
Zabawne kiedy człowiek wierzący próbuje coś udowodnić cytując ateistę.
mateo369 pisze:Co z tego, że wg konstytucji nie jest skoro jak wyżej napisałem podobno ok 90% społeczności to katolicy
To, że Polska nie jest krajem katolickim. Jest krajem wolnym światopoglądowo, przynajmniej w teorii. To, że dzieciaki w XIV LO we Wrocławiu mają prawo zażądać zdjęcia krzyży w salach w których się uczą.
mateo369 pisze:pozdrów prowadzącego lekcje :lol:
Niezależnie od stosunku do narodu wybranego myślę, że większość nie chciałaby żeby ich dzieciaki uczyły się takich rzeczy w szkole.
pikito pisze:A jakie korzenie ma Europa ?
Politeistyczne. A potem przyszli chrześcijanie (żydowska sekta) i zaczęli nawracać.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 13:36 przez K., łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:35

belial pisze:@madmo: dla Ciebie kazdy komu nie podoba sie krzyz w klasie jest ateista?
Niekoniecznie, krzyż nie podoba się także na przykład Żydom i proszę sobie darować wszelkie ewentualne oskrżenia o antysemityzm. Wiedz, że Żydzi do tego stopnia nie lubią krzyża, że symbol "+" w matematyce zapisują jak odwrócone "T". Tylko dlatego, że znak dodawania kojarzy im się z chrześcijańskim krzyżem.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ltplus.svg

Jak twierdzi angielska Wikipedia w żydowskich szkołach podstawowych robi się tak do dzisiaj.
Kyle666 pisze:Zabawne kiedy człowiek wierzący próbuje coś udowodnić cytując ateistę.
Owszem, Terry Pratchett jest ateistą, ale przynajmniej takim, który obśmiewa zacietrzewienie innych tak zwanych "gorliwych ateistów", którzy z ateizmu zrobili kolejną religię :wink:.
kyle666 pisze:O podwójną moralność katolików która sie ujawnia w pisaniu takich rzeczy:

"Konstytutka może sobie określać, jakim państwem będzie albo nie będzie RP. A Polska była, jest i będzie krajem katolickim."

Jak prawo po naszej stronie to ok. Jak nie to będziemy je ignorować.
Najpierw sprawdź sobie, że pomiędzy państwem (rządem), a krajem jest pewna różnica, podobnie jak w języku angielskim, który odróżnia state (government) i nation.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 13:49 przez Vimes, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
Łyko

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:37

ktos wczesniej mądrze napisał iż na postawienie jakiegos bilbordu na terenie przydrożnym potrzebne jest zezwolenie, a co za tym idzie - kasiora. Czy tego chcemy czy nie bilbordy zawsze beda przy drogach bo jest to jedna z najbardziej oplacanych reklam.
Krzyze ludzie stawiaja, bez niczyjej wiedzy, nie musza miec zadnego zezwolenia, a wiec trzeba cos z tym zrobic, wyciagnać troche kasiory z budzetu i dac ludzią zarobić, bo przeciez ciezkie czasy mamy, kryzys itp

Mrówa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:41

madmo pisze: Chyba jednak się pomyliłeś :wink:. Spójrz na post wyżej. Kyle666 pasuje do tego cytatu jak ulał :smile:.
Ile ludzi tyle poglądów. Ja katolikiem nie jestem, a w żaden sposób mi takie krzyże nie przeszkadzają, i wg. mnie powinny zostać tam gdzie zostały postawione, chyba że fakycznie stwarzają jakieś zagrożenie (marginalne zapewne przypadki) albo droga będzie przebudowywana.
Miejsca śmierci swoich bliskich powinno się czcić, i nie powinien tego negować nikt, niezależnie od wyznania, lub jego braku.

Obrazek
belial

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:52

Mrówa pisze: Ile ludzi tyle poglądów. Ja katolikiem nie jestem, a w żaden sposób mi takie krzyże nie przeszkadzają, i wg. mnie powinny zostać tam gdzie zostały postawione, chyba że fakycznie stwarzają jakieś zagrożenie (marginalne zapewne przypadki) albo droga będzie przebudowywana.
Zgadzam sie w 100%. Zostawic to co jest i nie stawiac nastepnych.
Mrówa pisze: Miejsca śmierci swoich bliskich powinno się czcić, i nie powinien tego negować nikt, niezależnie od wyznania, lub jego braku.
Wyobrazasz sobie czczenie tapczanu na ktorym ktos zmarl?

@madmo: czyli albo Zyd albo ateista? :) Uwierz, naprawde jest bardzo wielu racjonalnie myslacych Katolikow uwazajacych krzyze przy drogach za przesade...
Łyko pisze:ktos wczesniej mądrze napisał iż na postawienie jakiegos bilbordu na terenie przydrożnym potrzebne jest zezwolenie, a co za tym idzie - kasiora. Czy tego chcemy czy nie bilbordy zawsze beda przy drogach bo jest to jedna z najbardziej oplacanych reklam.
Z taka mala roznica, ze pozwolenie na postawienie takiej reklamy to dopiero poczatek. Sama reklama musi spelniac pewne wymogi przewidziane w ustawie, a najmniejsza odelglosc to 6m (na drodze gminnej w terenie zabudowanym) od krawedzi jezdni. Krzyze stawiane sa jednak tuz przy samym poboczu...
juveluck pisze:Klaun znalazł sobie kolejny temat do klaunowania
O kimkolwiek piszesz, swiadczy to tylko o twoim "betonowym" toku myslenia - kazdy kto ma inne spojrzenie na sprawe niz Ty z automatu jest dla Ciebie kims gorszym. Czy ktokolwiek kogos tutaj obraza? Pomimo rozlezienia sie tematu poki co trwa tutaj kulturalna dyskusja na dosyc wrazliwy temat.
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2009, 14:00 przez belial, łącznie zmieniany 3 razy.

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 13:54

belial pisze:
juveluck pisze:Klaun znalazł sobie kolejny temat do klaunowania
O kimkolwiek piszesz, swiadczy to tylko o twoim "betonowym" toku myslenia - kazdy kto ma inne spojrzenie na sprawe niz Ty z automatu jest dla Ciebie kims gorszym. Czy ktokolwiek kogos tutaj obraza? Pomimo rozlezienia sie tematu poki co trwa tutaj kulturalna dyskusja na dosyc wrazliwy temat.
:happy:

Moim zdaniem krzyże przy drogach powinny pozostać.

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
Safin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 grudnia 2009, 14:00

@kyle666

A to jest tylko i wyłacznie opinia,nie fakt
niekoniecznie prawdziwa!!

ODPOWIEDZ