Polityka - wybory na prezydenta 2005

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Kto powinien zostać prezydentem?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Solaris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 13:46

M.E.H.G pisze:ANDRZEJ LEPPER NA PREZYDENTA
Tylko potem nie marudź, że w Polsce źle sie dzieje.
:angry:
Obawiam się właśnie tego, że wiele osób pójdzie zagłosować dla zabawy i akurat wybiorą Andrzeja Leppera i potem będzie się nam żyło...

Oby od prezydenta lepszy był premier... :oops:

mare_imbrum

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 14:41

Eeeeee tam, myślę, że Poloacy nie zdecydują sie wybrac ana swojego reprezentanta człowieka skazanego wyrokiem sądowym. A pan Andrzej
"I proszę mi nie przerywac, bo ja panu nie przerywam!"Lepper raczej nie będzie kandydatem liczącym się w drugiej turze wyborów.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 11 sierpnia 2005, 23:30

UlTrAs pisze:
pan Zambrotta pisze:
mnowomiejsky pisze:Ja sie osobiscie do polityki nie mieszam, bo kto by to de facto nie byl, to i tak problemow w Polsce nie bedzie w stanie rozwiazac... :roll:
Siewier pisze:Przydałaby sie opcja : " na nikogo nie zagłosuje ".
(...) zresztą i tak ten cały polityczny bajzel mam głęboko w nosie :D
oj, szkoda że niektórzy forumowicze nie chodzą na wybory, w dodatku argumentując swoje decyzje w taki beznadziejny sposób. Kto nie będzie w stanie rozwiązać wszystkich problemów, jak nie My - Obywatele ?
Jeśli masz głęboko w nosie rządzenie państwem, to tak samo masz głęboko w nosie swoje życie, gdyż nie zależy Ci na tym jak będziesz spędzał czas przez następne 5 lat. Poza tym, co Wam zalezy na pójściu w niedzielę na wybory ? czy to tak strasznie długo trwa ? dzięki Wam spadek zainteresowania politycznym w Polsce maleje z dnia na dzień...

Jeśli nie mają jakiegokolwiek pojęcia o polityce, lub się nią aż tak bardzo nie interesują to lepiej, żeby rzeczywiście nie głosowali wcale, niżeli mieli by oddać swój głos na kogoś przypadkowego, przynajmiej takie jest moje zdanie.
Powiem tak - zeby na kogos zaglosowac przydaloby sie miec przynajmniej odrobine zaufania do takiej osoby a ja do ŻADNEGO polityka zaufania nie mam - jak dla mnie jest to jedna wielka mafia gdzie główne znaczenie na to co sie dzieje w państwie mają prywatne porachunki i interesy.Kandydaci to te same postacie polityczne które pojawiają się na arenie politycznej od około 15 lat a Ci którzy są "nowi" poprostu zastępują tamtych którzy już się wypalili w oczach opini publicznej - nowa twarz ale te same układy i zaplecze polityczno-mafijno-biznesowe.Jeśli nie ma róznicy to po co wybierać :?: Oczywiście że gdybym osobiście miał okazje poznać jakiegoś polityka to możliwe jest ze zdobylby moje zaufanie ale te wszystkie kampanie wyborcze w których kandydatów na fotel prezydenta przedstawia się jako supermenów którzy stawią czoło wszystkim problemom jakie trapią polskie państwo)dobrych mężów,ojców..... poprostu sympatycznego,uczciwego czlowieka ktory skoro troszczy się o własną rodzine to będzie sie tak samo troszczyc o reszte obywateli )nie przemawiają do mnie - wole sobie obejrzeć królika bugsa bo zdaje mi sie ze ten "serial" ma w sobie więcej prawdy niż te reklamówki. Ma to wszystko na celu wykreowanie jak najlepszego wizerunku kandydata w oczach wyborców bo jak wiadomo pierwsze wrażenie sie liczy a bardzo duza częśc obywateli głosuje nie na tego który ma najlepszy program wyborczy a na tego który wzbudza ich największą sympatie.Ja szczerze powiedziawszy nie zapoznawalem sie z zadnym programe wyborczym bo wiem ze nie ma przynajmniej obecnie takiego polityka który by mnie do siebie przekonal.Nie chce iść głosowac i wybierać "mniejsze zło" , poprostu nie chce - jako obywatel przynajmniej teoretycznie demokratycznego państwa mam prawo a nie obowiązek uczestniczenia w wyborach i z tego prawa nie mam zamiaru korzystać.Z politykami czy bez nich dam sobie ( mam nadzieje ) w życiu rade.

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 sierpnia 2005, 17:01

Ja juz podjalem decyzje na kogo bede glosowal: Donald Tusk :!: Od samego poczatku zastanawialem sie m.in nad jego kandydatura... niedawno przeczytalem nawet jego (niedawno wydana) ksiazke "Solidarnosc i duma" ktora przekonala mnie do niego :wink: Tak poza tym uwazam ze jest to najrozsadniejszy kandydat. A wybieralem kogos z prawej strony polskiej polityki... i w wyborach parlamentarnych bede glosowal na PO.

kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 14:50

Jak zwykle rozmowa o polityce tylko niezdrowa energie wnosi, bo kazdy sie na niej zna i kazdy ma jedynie sluszne poglady. to normalne skoro kazdy polityk oczernia jednego i tak w kolko macieju. Dlatego ja jedynie prozedstawie swoje stanowisko co uwazam i to jest tylko i wylacznie moje zdanie. Kazdy na codzien narzekana korupcje, zwiazki miedzy politykami przekrety. Ja tego nienawidze i tepil bym ogniem najchetniej. Dlatego nigdy nie przepadalem za pozostalosciami po komunizmie, SLD itp. Nie wiem dokladnie jak to teraz wyglada raczej wole sie od tego trzymac z dala. Ostatnio jak ogladam Pana Cimoszewicza w telewizji to utwierdzam sie w przekonaniu ze na takiego megalomana to ja w zyciu nie zaglosuje bo nie nawidze takiego typu ludzi. Uwazam ze jest to pewne wrecz ze robil przekrety no i to go przekresla u mnie. To co przy komisji orlenu robil to byla jak dla mnie parodia.
Nastepny kandydat to Pan Kaczynski, nie podobaja mi sie jego zapedy dyktatorskie, oraz plany na przyszlosc. Min innymi odrzuca podatek liniowy ktory we mnie jest niezbedny do poprawy naszego kraju. Dlatego glownie odpada bo jesgo Pis jak dojdzie do wladzy to nic jak dla mnie dobrego nie zrobi.
Trzeci liczacy sie kandydat to donald Tusk na ktorego juz zaznaczam oddaje swoj glos z bardzo prostej przyczyny. Moje poglady sa najblizsze PO, i jesli bedziemy mieli marszalka i prezydenta z Platformy to jest duza szansa na zmiany idace wg mnie w dobrym kierunku (min wspomniany przeze mnie podatek liniowy ktorego na gwalt wymagam :wink: )
Druga sprawa jest ze p. Tusk wydaje mi sie najzwyczajniej w swiecie uczciwym czlowiekiem, nie przypominam sobie by byla kiedys jakakolwiek afera z jego udzialem. No i to mnie przekonuje.
Reszta kandydatow wg mnie nie ma najmniejszych szans na wygrana wiec odpuszczam glosowanie na nich.

Edit: poczytalem o rachnku liniowym z innego zrodla i juz sam nie jestem pewien czy to taki dobry pomysl. W morde te wybory to jedna wielka demagogia. Jak chorogiewka sie zaczynam robic

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 18:21

Zawsze szanowalem wypowiedzi kyle666, mimo, ze byly mocno lewackie. Ale nie moge pojac jak ktos tak inteligentny, moze miec w podpisie Cimocha... Syn mordercy z NKWD, byly komuch, a do tego oszust i zlodziej. Jak juz koniecznie chcesz glosowac na lewaka to wybierz chociaz Borowskiego... 8) .

mare_imbrum

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 18:29

"Zawsze szanowalem wypowiedzi kyle666, mimo, ze byly mocno lewackie. Ale nie moge pojac jak ktos tak inteligentny, moze miec w podpisie Cimocha... Syn mordercy z NKWD, byly komuch, a do tego oszust i zlodziej. "-stary, to już podpada pod zniesławienie!! Bo pyskować umie kazdy. Masz dowody, ze jego ojciec był w NKWD i że kogoś zabił? To je ogłoś w internecie, będziesz miał swojego znienawidzonego kandydata z głowy.

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 19:12

To, ze byl w NKWD jest powszechnie wiadome i nikt temu nie zaprzecza. Tak samo to, ze NKWD zabijalo ludzi...

matej

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 19:54

hmm po ostatnich aferach orlenowskich itd waham się tylko między Tuskiem i Kaczyńskim. Ale którego wybiorę to jeszcze sam nie wiem. :? Ale gdybym musiał teraz wybrać to chyba Tusk. A no i co do dwóch osób jestem pewny - Lepper i Giertych. Tym panom mówię nie i chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego. Jeśłi jako prezydent odwalali by taką szopkę jak teraz to mielibyśmy drugą Argentynę i to na dodatek w stanie wojny.

Obrazek
diego1989

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 20:00

najlepiej jak wygra Tusk z PO...jedyny co zna sie na polityce i nie ma związku z żadną z afer....zresztą Kaczyński też nie jest zły....oby nie był nim Lepper bo cały kraj byłby jednnym wielkim polem rolniczym :D

Nedved jest bogiem, zioło nałogiem, życie zabawą, JUVENTUS podstawą!!!

Obrazek
djse

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 20:10

Poczytałem trochę postów i chyba niektórzy nie mówią na serio. Jak ktoś mówi ,że SLD to nie jest mafia i broni komuchów za wszelką cenę to według mnie szkoda polemiki z taką osobą.
Wystarczy raz dziennie oglądać wiadomości i wszystko jasne. Weźmy przykład ostatnich dni. Ostatnia nadzieja czerwonych Cimoszewicz ,który jest lansowany na apolitycznego męża stanu w żenujący sposób ,bezczelnie przed kamerami kłamie odnośnie swojego oświadczena majątkowego. Mimo ujawnionych dzisiaj wyraźnych jego kłamstw (bo mimo wsześnejszego zaprzeczania okazało sie ,ze wymienial korespondencje z komisja etykii ,nie tylko odnosnie swojego meszkania ,ale rowniez akcji Orlenu ,ktore raz umiescil ,a drugim razem nie) on dalej brnie i bez drgniecia powieki dalej klamie. Takiego prezydenta chcemy. Przedluzenia PRL-owskich ukladow ,ktore doprowadzily nasz kraj do miliardowych dlugow ,a teraz w nagrode sami sie dorabiaja naszym dobrem.
KOmuchy byly ,sa i beda ukladem kolesiów ,bo kiedy byl czas jednoczenia sie Polski i walki z totalitarnym systemem (Solidarnosc sierpien 80') to oni ten system podtrzymywali. Kiedy np. taki Tusk walczyl z tym ustrojem ,ponoszac konsekwencje (jezeli niektorzy nie pamietaja ,albo nie znaja tych czasow ,bo nie bylo ich na swiecie ,to polecam zapoznanie sie chociazby z lektura wydania specjalnego "Polityki" o Solidarności) ,które dla niektórych oznaczały utratę życia to Cimoszewicz jezdził sobie na zagraniczne stypendia tylko dlatego ,że zamiast jak prawdziwy partiota walczyc o narawdę wolną Polskę wstąpił do młodzieżowki socjalistycznej i podpisywał instrukcje wyjazdowe jak jakiś zdrajca ,dzięki którym na wspomniane stypendia mógł sobie wyjeżdżać...

Dla urzeczywistnienia tezy o mafii rodem z SLD wystarczy pare haseł :
Starachowice , Afera Rywina ,Afera Orlenu , Pęczak ,Miller ,kłamcy lustracyjni (Oleksy) - mało ????

To tylko naświetlone sprawy ,bo daje głowę ,że gdybyśmy wiedzieli wszystko to połowa SLD siedziałaby w pierdlu ,włacznie z Kwaśiewskim.

NIe irytuje was np. ,że taki Oleksy na komisji śledczej zeznaje ,że od jakiegoś bossa mafii paliwowej dostaje samochód "full wypas" z kierowca ,bez zmartwien o benzyne i nie widzi w tym nic dziwnego.
Albo ,że taki nasz prezydent ,przedstawiceil naszego narodu jest "nawalony" na grobach w Charkowie i mało co się nie przewraca na te groby ,albo nabija się z Jana Pawła II ,kiedy każe Siwcowi wychodzącemu z śmigłowca sparodiować gest "ucałowania ziemii ojczystej".
Taki Kwaśniewski przed wyborami mówił ,że jest magistrem ,a potem okazuje się ,że kłamał a szefowa jego kampanii ,czy gabinetu mówi ,że widziała go na tablo :)
A niestety Cimoszewicz jest kontynuacją tej zakłamanej polityki PRL ,Kwaśniewskiego. Już wolę Borowskiego ,bo on ma chociaż "jaja" i honor ,co u ludzi lewicy jest rzadką sprawą. Gdyby Cimoszewicz był na miejscu Borowskiego i nakłaniali by go do zrezygnowania dla "dobra lewicy" to on by to zrobił ,bo jest zwykłą marionetką.

Gdybym chciał to mógłbym napisać tutaj chyba książkę o komuchach ,ale szkoda mojego czasu ,a jeżeli ktoś jest zatwardziałym SLD - owcem ,tzw. "betonem" :angry: to i tak go nie przekonam

Aaa ... ja glosuje na Tuska lub Kaczynskiego ,bo oni daja przynajmniej szanse na lepsza przyszlosc ,bo z Cimoszewiczem nawet nie mamy szansy...

Juve moim ulubionym klubem , Del piero pilkarzem
Pilekww

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2005, 21:42

Ja nie ma 18 lat wiec do urny nie pójde ale osobiscie i calkiem świadomie zagłosowałbym na Tuska, zrobil sobie fantastyczną kampanie wyborczą :ok: Reszta to politycy zamieszani w afery itp. A Religa to nie jest polityk i napewno na bym nie chcial by został prezydentem 8)

"... Mamy 42 kluby w Serie A i B. Wszyscy rozmawiają, jedyny głuchoniemy klub to Inter." - Luciano Moggi
leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2005, 12:52

Zaczęła się wyborcza karuzela :? Tylko tak to moge określić. Znowu wielkie spotkania, kolorowe plakaty na których widnieją kandydaci na prezydenta ubrani w garniturkach. Głośne zapowiedzi, z starym dobrym niezwyciężonym hasłem: Jak ja zostane prezydentem Polska bedzie lepsza ble ble ble. Znów gwiazdy estrady i sportu wspierają polityków ( Samoobrona - ich Troje, Trubadurzy, Ivan i Delfin, Mariusz Pudzianowski). Oczywiście nie za darmo. Znów wielkie pieniadze ida na całą kampanie. I po raz kolejny ludzie nie mają zielonego pojęcia na kogo głosować. Podczas zbliżających się wyborów nie bede mógł głosować, pół roku jestem niestety w tył. Choć ja wiem czy niestety. Przecież nie wiem na kogo bym zagłosował gdybym mógł. W internecie też pojawiły się piekne strony kandydatów - www.cimoszewicz.pl www.borowski.pl www.religa.pl www.tusk.pl i inne. Kampania wyborcza jest dla mnuie nudna, każdy stara się ukazac siebie w samych superlatywach. Czytałem np. ostatnio wywiad z Cimoszewiczem, którego wstep miał następującą treść: Zodiakalna Panna, urodzony gospodarz, ojciec dorosłych dzieci mieszkających w USA i dziadek dwóch zaadoptowanych córek - najpoważniejszy kandydat na prezydenta RP Włodzimierz Cimoszewicz. A później teksty w stylu: Zona - pani Barbara przyzwyczaiła się do świetnych pomysłów męża, które się rzeczywiście sprawdzają. ehhh Drugim środkiem w kampanii jest odebranie poparcia innym kandydatom poprzez niezbyt czyste zagrywki. na stronie Pana Borowskiego jest SONDA gdzie pytają czy człowiek mający wyrok moze kandydować na prezydenta. Wyraźnie więc widać chęć zdyskredytowania w oczach społeczeństwa Andrzeja Leppera. pamietam przed poprzednimi wyborami kiedy to AWS kończył rządy, panowała powszechna świadomośc że SLD wszystko odbuduje, że bedzie lepiej. Teraz widzimy co dały rządy SLD. Dziś moim zdaniem panuje przekonanie że PO wszystko naprawi. A moze się to skończyć tak samo jak i poprzednia kadencja obecnego jeszcze rządu. A zresztą, polityka, polityka, polityka.. urwanie głowy. :doh:

Obrazek
Ein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2005, 13:54

Ja głosuje oczywiście na Andrzeja :!: :!: Człowiek inteligentny,patryiota,kocha rodzine i Boga :lol: .Idealny kandydant na Prezydenta.
A tak na powarznie to jeszcze nie moge głosować ale gdybym mógł to bym głosował na Tuska "Człowieka z Zasadami" :happy:

Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2005, 14:38

djse napisał

Ostatnia nadzieja czerwonych Cimoszewicz ,który jest lansowany na apolitycznego męża stanu
Taak... bardzo apolitycznego :lol: Jak można mówić tak o człowieku który był członkiem PZPR już od roku 1971... Przecież nie można mówić o tak o człowieku, który z ramienia PARTII pełnił najważniejsze funkcje w kraju vide Premier, Marszałek Sejmu czy Minister Spraw Zagranicznych :!: Bez poparcia SLd chyba by go tam nie wzięli prawda??? :smile: CZas w końcu zburzyć mit jego apolitycznośc, bo to jest prawie hipokryzja :?
Mimo ujawnionych dzisiaj wyraźnych jego kłamstw (bo mimo wsześnejszego zaprzeczania okazało sie ,ze wymienial korespondencje z komisja etykii ,nie tylko odnosnie swojego meszkania ,ale rowniez akcji Orlenu ,ktore raz umiescil ,a drugim razem nie) on dalej brnie i bez drgniecia powieki dalej klamie.
Oj tam czepiasz się... Przecież akcje za 500tys. złotych to żaden majątek, nie ma się czym chwalić, a zyskiem ze sprzedaży 250tys to pewnie wstyd jest się w SLD wogóle chwalić :smile:
Kiedy np. taki Tusk walczyl z tym ustrojem ,ponoszac konsekwencje (jezeli niektorzy nie pamietaja ,albo nie znaja tych czasow ,bo nie bylo ich na swiecie ,to polecam zapoznanie sie chociazby z lektura wydania specjalnego "Polityki" o Solidarności) ,które dla niektórych oznaczały utratę życia to Cimoszewicz jezdził sobie na zagraniczne stypendia tylko dlatego ,że zamiast jak prawdziwy partiota walczyc o narawdę wolną Polskę wstąpił do młodzieżowki socjalistycznej i podpisywał instrukcje wyjazdowe jak jakiś zdrajca ,dzięki którym na wspomniane stypendia mógł sobie wyjeżdżać...
Dokładnie, niektórzy walczyli o obalenie ustroju, ich rodziny, nie mówiąc o nich samcyh były szykanowane, a i tak znowu rządzą komuniści, czy jak to oni siebie nowocześnie nazywają "socjaldemokraci". Nie krytykuje tu socjaldemokracji jako polityki, bo to temat na bardziej skomplikowane sprawy, chodzi mi o to że śmieszy mnie to jak cała czołówka partyjna PZPR końca lat 80' jak to się mówi zmieniła szyld i jedzie dalej...
NIe irytuje was np. ,że taki Oleksy na komisji śledczej zeznaje ,że od jakiegoś bossa mafii paliwowej dostaje samochód "full wypas" z kierowca ,bez zmartwien o benzyne i nie widzi w tym nic dziwnego.
To poseł Pęczak dostał takie merca "full wypas" ale to detal, wiadomo o co chodzi :wink:
Albo ,że taki nasz prezydent ,przedstawiceil naszego narodu jest "nawalony" na grobach w Charkowie i mało co się nie przewraca na te groby ,albo nabija się z Jana Pawła II ,kiedy każe Siwcowi wychodzącemu z śmigłowca sparodiować gest "ucałowania ziemii ojczystej".
Zgadzam się, to jest bardzo irytujące. ALe jeszcze gorsze jest to że Naród po takich występach naszego "przywódcy" jeszcze zwiększył do niego zaufanie i tym razem(5lat temu) wygrał w pierwszej turze wyborów.. :angry:

Leniup napisał
Dziś moim zdaniem panuje przekonanie że PO wszystko naprawi. A moze się to skończyć tak samo jak i poprzednia kadencja obecnego jeszcze rządu.
Proszę Cię, nie kracz :D

DISHMAN napisał
A tak na powarznie to jeszcze nie moge głosować ale gdybym mógł to bym głosował na Tuska "Człowieka z Zasadami"
Dokładnie, bądźmy powaŻni :D sorka nie mogłem się powstrzymać :lol: P.S. Popieram Twój wybór :)

Obrazek
ODPOWIEDZ