Policja

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2004, 18:48

Wiem ze temat jest drazliwy i na wstepie prosze o kulture i nie chce czytac znanych powszechnie tekstow o policji.Konsultowalem sie z pewnym modem i adminem bo nie wiedzialem czy zalozyc ten temat ale postanowilem ze zrobie to.Po krotkim wstepie przechodze do kolejnej historii o tragicznych pomylkach polskiej policji w ciagu ostatnich miesiecy.Tragiczna pomyłka policji w Poznaniu: Wyniki badań

Według ujawnionych ekspertyz pasażer samochodu ostrzelanego niedawno przez poznańską policję był pod wpływem alkoholu. Kierowca, który zginął od policyjnych kul, był trzeźwy. W krwi obu młodych ludzi stwierdzono śladowe ilości amfetaminy.

Zielonogórska prokuratura, która prowadzi śledztwo w sprawie tragicznej interwencji policji w Poznaniu, ujawniła dziś wyniki badań krwi zastrzelonego przez policjantów 19-letniego Łukasza T. oraz jego jego kolegi Dawida L.

"Ekspertyzy przeprowadzone w Zakładzie Medycyny Sądowej Akademii Medycznej w Poznaniu praktycznie potwierdziły wyniki pierwszych badań, jakie wykonano w tamtejszej Komendzie Wojewódzkiej Policji" - powiedział rzecznik Prokuratury Okręgowej w Zielonej Górze Kazimierz Rubaszewski.

Okazało się, że prowadzący samochód Łukasz T. był trzeźwy, natomiast we krwi jego pasażera stwierdzono obecność 1,89 promili alkoholu. Zdaniem specjalistów oznacza to, że tuż przed zdarzeniem wypił on ok. 5 piw lub 350 gram wódki.

Badania wykazały też, że w organizmach obu nastolatków znajdowały się śladowe ilości amfetaminy. "Staramy się teraz odpowiedzieć na pytanie, czy mogło mieć to jakikolwiek wpływ na ich zachowanie" - wyjaśnia rzecznik zielonogórskiej prokuratury.

Do tragicznej strzelaniny doszło 29 kwietnia, gdy Łukasz T. i Dawid L. wracali ze Swarzędza do Poznania. Policjanci z wydziału kryminalnego Komendy Wojewódzkiej myśleli, że jeden z nich to poszukiwany bandyta.

Gdy 19-latkowie nie chcieli wysiąść z samochodu, ubrani po cywilnemu funkcjonariusze oddali w ich kierunku 20 strzałów. Łukasz zginął na miejscu, a Dawid jest częściowo sparaliżowany. Badania alkomatem przeprowadzone na miejscu zdarzenia wykazały, że wszyscy policjaci uczestniczący w tragicznej interwencji byli trzeźwi.

Zielonogórska prokuratura zielonogórska, która prowadzi śledztwo w tej sprawie, czeka też na badanie komputerowego dysku, na którym nagrywano obraz z kamery przemysłowej przy ulicy Bałtyckiej, gdzie doszło do strzelaniny. Dysk został rutynowo skasowany, ale firma, która go analizuje, twierdzi, że zapis można odtworzyć.

Najpierw afera z amunicjom pozniej strzelanie do niewinnych mlodych ludzi a teraz to.Pozostaje pytanie co sie dzieje z Polska policja??Ja mysle ze czasami policjanci zajmuja sie tym co nie potrzeba np. ja bylem kilka krotnie spisany za to ze stalem i rozmawialem z kolego lub bratem na ulicy (ostatnio ok. godz 18 )i to jest paranoja.Policjanci czesto jezdza samochodami i spisuja mlode osoby a dlaczego??Bo stoja i rozmawiaja.Policja powinna nas bronic a teraz niektorzy policji poprostu sie boja i to nie jest dobre.Lecz nie oszukujmy sie dzieki nim nie jestesmy okradani(niektorzy saale gdyby nie bylo policji kradzieze byloby to cos normalnego codziennego) wielekrotnie bronia nas i min. dzieki nim na ulicach nie panuje ''prawo dzungli''.Co wy myslicie na temat tych spraw??Prosze o madre wypowiedzi nie chce czytac glupich tekstow.Jezeli niektorzy nie beda potrafili zachowac sie kulturalnie zostana nagrodzeni od modow (kartki)a ja poprosze o zamkniecie tematu poniewaz czekam na dyskusje na wysokim poziomie.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
azzurra

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2004, 19:39

Kiedy dochodzi do tragicznych pomyłek policji, to jedyne co nam pozostaje, to wyrazić nasz smutek i współczucie rodzinom ofiar. Ale mimo wszystko wolę, aby nasza polska policja nie obawiała się sięgać w uzasadnionych sytuacjach po broń, bo nie chcę, aby przestępcy czuli się bezkarnie i bezpiecznie, a policja była zastraszona.
Ryzyko było, jest i będzie wkalkulowane w zawód policjanta, dlatego podziwiam ludzi, którzy decydują się tą pracę wykonywać.

"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, kiedy jesteś smutny, nigdy nie wiadomo, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu." - Gabriel Garcia Marquez
Chmura

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2004, 19:56

Myślę, że to co sie dzieje z Policją u nas w kraju to skandal. Jak może dochodzic do takich pomyłek, dla mnie to po prostu nieprawdopodobne, niby mają ten swój regulamin, ale coś widać słabo go przestrzegają. Myśle, że po części jest to tez spowodowane stanem policji w Polsce, na którą po prostu nie ma kasy. Kolesie dostaja smieszne pieniądze, wiec co się mamy dziwić że im sie mieszać do jakis bójek, ryzykować swoje zdrowie, a może nawet zycie. Lepiej nienarażając się spisać bogu ducha winną osobę, bo w końcu coś w raporcie musi być. Chociaż niby mają do tego prawo, bo jak bedzie jakis incydent w okolicy typu włamanie to taka osoba spisana jest potencjalnym sprawcą. Krótko jest źle i cały czas się pogarsza. :evil:

Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
miccoli

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 maja 2004, 21:07

post został usunięty - OSKAR8
:?

Autor tematu wyraznie prosil żeby nie obrazac policji :?
Mnie tez zbulsewowaly ostatnie wydarzenia:jak można było pomylic naboje albo strzelac do nie winnych ludzi :!: Ci ludzie nic zlego nie zrobili ale tak juz bywa że nie winni ludzie musza zginac. Gdy byleem wczoraj na meczu polonia bytom-slask wroclaw(2:3 :cry: ) kibice krzyczeli "mordercy" pamietajac te wydarzenia oraz smierc kibica arki zabitego rok temu przez policjanta na meczu slask- Arka.

...
BVB

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2004, 09:15

tak co do policji ... pól zartem, pól serio ...

http://www.joemonster.org/article.php?s ... =0&thold=0

:D

El_chico_a_Coruna

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 maja 2004, 10:42

miccoli pisze:Gdy byleem wczoraj na meczu polonia bytom-slask wroclaw(2:3 :cry: ) kibice krzyczeli "mordercy" pamietajac te wydarzenia oraz smierc kibica arki zabitego rok temu przez policjanta na meczu slask- Arka.

Pamietam co nieco z tam tej afery i znajduje jedno rozwiazanie dla tamtej sytuacji. "Mordercy" powinni rozstawic tych wszystkich "kibicow" pod sciana i precyzyjnym strzalem rozwalic te tepe lby!

kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 maja 2004, 17:14

To może teraz pare słów ode mnie. Uważam, że błędy w tym zawodzie są nieuniknione, zresztą jak w każdym. Tylko, że niestety w tych przypadkach są one tragiczne w skutkach - taki zawod. Dajemy policji prawo używania broni, oraz pewnego rodzaju swobode w podejmowaniu decyzji czy ją użyć czy nie. Maja nas bronić, to muszą często podejmować ryzyko. Nieudane akcje są nagłasniane przez prase i telewizje jak nic innego. Trąbia o tym od switu do nocy przez co najmniej tydzień. A czy jest chociaż mała wzmianka o akcjach które zakończyły sie powodzeniem? NIE! Ale można to zrozumieć ponieważ zdecydowana większośc ich kończy sie sukcesem - te nieudane to sa odsetki (moim zdaniem). Wiec uważam, że nazywanie policjantów mordercami bądź kierowanie w ich strone innych wyzwisk jest skrajnym kretynizmem i świadczy o poziomie takich ludzi. Niestety szkoda czasmi ludzi, ale shit happens. Jak ktos tego nie rozumie to niech postawi sie w roli policjanta na meczu gdy widzi jak leci tłum z paskami, kamieniami bądź czym innym co sie udało znaleźć i chce ci tylko niem przywalić. Kto by wtedy nie spanikował i nie zaczął strzelać gumowymi pistoletami do każdego nie myślać zbytnio czy on chce mnie zlać czy tylko jest tutaj przypadkiem.
Jeszcze jedna sprawa - jest kilku głąbów w policji którzy nadużywaja władzy dajmy na to jak jakiegos kibica,huligana (niepotrzebne skreślić) dorwą to go tak zleją, że później odwożą go w stanie ciężkim do szpitala. Ale przez takich ludzi nie mozna wyzywać całej policji - tacy idioci są wszędzie i nie da sie zredukowac ich liczby w "niebieskich" do zera...
Mam nadzieje, że w miare jasno to napisałem, zmęczony jestem jak cholera. Wczoraj były juwenalia :)

Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 maja 2004, 21:32

miccoli pisze:Gdy byleem wczoraj na meczu polonia bytom-slask wroclaw(2:3 :cry: ) kibice krzyczeli "mordercy" pamietajac te wydarzenia oraz smierc kibica arki zabitego rok temu przez policjanta na meczu slask- Arka.
mylisz się to nie Policja zabiła Marcina tylko chamy z wrocławia, którzy bezczelnie złamali zasady rzucając się z nożamii, kijami, prętami, tasakiem, pasami i wszystkim co mieli pod rękoma. To jest bydło!
Mam te matariały widziałem go leżacego obok Słupa, co gorsza jescze kliku innych tyle, że jak leżeli to byli kopani i bici kijami. Inni tam ucekali przed psycholami z Wrocławia goniaćymi z pasami. JA to widziałem i wiem co mówie.

juve21

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 maja 2004, 22:18

Akurat tak się skłąda że zamierzam po studiach zdawać do Szkoły Policyjnej.Od dawna marzylem aby kiedyś ubierać niebieski mundur i tępić tych którzy na to zasługują.Rzeczywiście to co się stało to smutna historia i nie wolno nad tym przejść od tak sobie do porządku dziennego.Niestety prawda jest taka że wciąż za małe nakłady pieniężne idą na Policję ,nie ma odpowiednich szkoleń które przygotowywały by policjantów na takie sytuacje.Zresztą sytuacja w kraju jeśli chodzi o przestępczość stale się pogarsza.Chodzi mi głównie o to że bandyci dziś nie mają żadnych zasad i nie boją się strzelać do Policjantów.Więc nie dziwmy się tym ludziom gdy w sytuacjiz zagrożenia sięgają po broń-tak ich szkolono...Sam jednak wiem że nie cała Policja jest cacy.Sam nie mam nie przepadam za panami z prewencji.W większości z nich to ludzie ktorzy nawet średniego nie mają i służą tylko do pałowania kiboli. Ale ogólnie uważam że Policji należy się szacunek ,bo odwalają kawał dobrej roboty ,szczególnie Panowie z CBŚ.

Zawsze i wszędzie Juve w moim sercu będzie
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 maja 2004, 15:17

juve21 pisze:Akurat tak się skłąda że zamierzam po studiach zdawać do Szkoły Policyjnej.Od dawna marzylem aby kiedyś ubierać niebieski mundur i tępić tych którzy na to zasługują.Rzeczywiście to co się stało to smutna historia i nie wolno nad tym przejść od tak sobie do porządku dziennego.Niestety prawda jest taka że wciąż za małe nakłady pieniężne idą na Policję ,nie ma odpowiednich szkoleń które przygotowywały by policjantów na takie sytuacje.Zresztą sytuacja w kraju jeśli chodzi o przestępczość stale się pogarsza.Chodzi mi głównie o to że bandyci dziś nie mają żadnych zasad i nie boją się strzelać do Policjantów.Więc nie dziwmy się tym ludziom gdy w sytuacjiz zagrożenia sięgają po broń-tak ich szkolono...Sam jednak wiem że nie cała Policja jest cacy.Sam nie mam nie przepadam za panami z prewencji.W większości z nich to ludzie ktorzy nawet średniego nie mają i służą tylko do pałowania kiboli. Ale ogólnie uważam że Policji należy się szacunek ,bo odwalają kawał dobrej roboty ,szczególnie Panowie z CBŚ.
Moze i panom z CBS szacunek sie nalezy ale niektorym ''spisujacym'' napewno nie.Wsiadom do samochodu pojezdza po okolicy po drodze wstapia do McDonald'sa spisza kilka niewinnych osob ktore stoja i gadaja z kumplami i wroca na posterunek bez benzyny :? Policja nie jest wyszkolona gdyby zobaczyli to ludzie z zagranicy zlapaliby sie za glowy.Niektorzy juz boja sie jak widza policjanta.Niedlugo moze byc tak ze ludzie w obawie o swoje zycie kiedy policja zatrzyma ich do kontroli wyjda z samochodu i poloza sie na ziemi zeby nie zostac ostrzelanym.Co do policji na stadionach szkoda gadac ci ludzie sami nie wiedza co robia :? czasami (jak chocby ostatnio na meczu w lidze Lech-Legia)traktuja kibicow jako zywe tarcze strzelaja do nich bez powodu (potwierdzali to nawet fotoreportezy bedacy na plycie boiska).Tak jak powiuedziales ''Od dawna marzylem aby kiedyś ubierać niebieski mundur i tępić tych którzy na to zasługują'' zeby tak wszyscy policjanci podchodzili do swojego zawodu byloby dobrze.Mam nadzieje ze jak ty bedziesz policjantem bedziesz robil to co bedzie nalezalo do twoich obowiazkow ale na wyzsze sfery typu CBS na twoim miejscu bym nie liczyl.Radze ci zastanowic sie dwa razy zanim podjmiesz ta decyzje.Ja chce zeby policja w Polsce funkcjonowala tak jak pilcja w duzych panstwach europejskich i mam nadzieje ze kiedys tak bedzie.Tym czasem trzeba miec na dzieje ze bedzie jak najlepiej

Pawciosss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 maja 2004, 15:40

Nic nie powiem o policji bo dzisiaj se idę z qmplem, dwóch panów mundurowych nas poprosiło na chwilę - i co zrobili :?: spisali nas za NIC - policja nie ma co robić i te teksty(o pałach) jednak skądś się biorą :!:
CENZURA

ToMeK

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 maja 2004, 17:31

Pawciosss pisze:Nic nie powiem o policji bo dzisiaj se idę z qmplem, dwóch panów mundurowych nas poprosiło na chwilę - i co zrobili :?: spisali nas za NIC - policja nie ma co robić i te teksty(o pałach) jednak skądś się biorą :!:
CENZURA
Nie wciskaj ludziom kitu,ze sobie szedles z kumplem po ulicy i was spisali policjanci "za NIC".
Napisz nam jeszcze,ze sie rzucaliscie o to,ze was spisali,ale nic nie dalo sie zrobic,bo to przeciez policja.Daj sobie spokoj z takimi tekstami,bo sie osmieszasz.

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 maja 2004, 19:53

ToMeK pisze:
Pawciosss pisze:Nic nie powiem o policji bo dzisiaj se idę z qmplem, dwóch panów mundurowych nas poprosiło na chwilę - i co zrobili :?: spisali nas za NIC - policja nie ma co robić i te teksty(o pałach) jednak skądś się biorą :!:
CENZURA
Nie wciskaj ludziom kitu,ze sobie szedles z kumplem po ulicy i was spisali policjanci "za NIC".
Napisz nam jeszcze,ze sie rzucaliscie o to,ze was spisali,ale nic nie dalo sie zrobic,bo to przeciez policja.Daj sobie spokoj z takimi tekstami,bo sie osmieszasz.
Czasami tak jest.Np. ja stalem z bratem w grudniu przykosciele spotkalismy sie i gadalismy jechala policja jedno nasze spojrzenie zawrocili i nas spisali :?

BVB

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 maja 2004, 21:06

CENZURA
to nie tak...

1 sprawa - Policja ma do tego prawo i moze Cie spisywac kiedy tylko im sie to podoba

2 spisuja czesto jak np sie cos wydarzy, ostatnio kogos pobili na osiedlu i policja dostala wezwania, przyjechala i spisuje podejrzanie wygladajacych ludzi - mnie raz tak spisali wlasnie :D

dobrze ze to robia bo od tego sa

Pawciosss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 maja 2004, 21:24

ToMeK pisze:
CENZURA
ja się ośmieszam :?: to policjanci się ośmieszają ,że tak robią :!: Po prostu nie mają co robić :!: CZemu mialbym to zmyślić :?:
Inne osoby jakoś mi uwierzyły i potwierdzają takie sytuacje :!:
2 spisuja czesto jak np sie cos wydarzy, ostatnio kogos pobili na osiedlu i policja dostala wezwania, przyjechala i spisuje podejrzanie wygladajacych ludzi - mnie raz tak spisali wlasnie
no spoko ale nie byliśmy ani na osiedlu ,ani nic się nie działo :!:

zupełnie bez sensu to było i jestem ciekaw co oni tam napisali za uwagi ...

ODPOWIEDZ