Skandal w Serie A

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
ADAMJUVENTUSPL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2004, 21:27

Włoska Agencja do spraw Antymafijnych prowadzi śledztwo w sprawie nielegalnych zakładów we włoskiej lidze. DIA przesłuchała dziś pięciu obecnych i byłych piłkarzy Sieny: Nicola Ventola i Roberto D'Aversa a także Generoso Rossi (były gracz Sieny), Salvatore Ambrosino (Grossato) oraz Vincenzo Onorato (na emeryturze). Stawiane są im poważne zarzuty.

Zawodnicy są oskarżeni o przyjmowanie łapówek za "odpowiedni" wynik meczu.

Śledztwo zostało rozpoczęte po przechwyceniu telefonicznych rozmów między innymi pomiędzy Roberto D'Aversa oraz byłym bramkarzem Bianconeri: Generoso Rossi. Golkiper o wynikach meczów z 18 kwietnia poinformował kolegę na dzień przed ich rozpoczęciem.
Trener klubu: Papadopulo nie był zamieszany w sprawę. Jednak gdy tylko dowiedział się o zajściu usunął Rossiego ze składu (wówczas nikt nie wiedział czemu tak postąpił).

Wydaje się, że przesłuchania piłkarzy Sieny to tylko wierzchołek góry lodowej.

źródło: http://www.seriea.pl/index.php?strona=news&id=3555

Co sie robi na tym świecie, mafia już nawet do piłki się miesza, niech się odczepią od niej i zajmą się swoimi sprawami,a ci piłkarze powinni zostać zdysklifikowani na 1 sezon bez możliwości skrócenia kary, oprócz tego powinni dostać wysokie kary pieniężne i jeszcze do więzienia.
Piłka to jest piękny sport który uwielbiam pewnie jak wszyscy na tym forum, a takie sprawy niszczą go i to mnie bardzo denrwuje, co te głupie papierki robią z ludzmi.

Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus

"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
ahojekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 11 maja 2004, 21:52

Za takie cos to niech do kicia idą :!: po co sie mają do piłki mieszac takie sprawy po co im to było teraz sie wsypią i nie potrzebnie zamiast grac uczciwie i tak dostają wielkie pieniądze ale oni chca wiecej :|

Dawniej Virus[Mauro].
Bart

Interista
Interista

Nieprzeczytany post 11 maja 2004, 21:55

Ech.. i po co oni wypozyczyli tego Ventolę? Ale widać, chłopak zamiast starać się dobrą grą (chociaż i tak strzelił w tym sezonie 3 gole Juventusowi) powrócić do Interu, woli załamać sobie karierę :?

inter Jest Bebe
azzurra

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2004, 22:00

Takie rzeczy niestety dzieją się w piłce od zawsze. Pozostaje nam mieć tylko nadzieję, że policja będzie na tyle skuteczna, aby je ujawniać i winni poniosą karę. Może wtedy ten proceder zostanie ukrócony. Ja niestety jestem pesymistką, obawiam się, że ujawniany będzie co dziesiaty przypadek. Bo kiedy w grę wchodzą tak ogromne pieniądze, to jakoś organa ścigania stają się bezradne...

"Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet, kiedy jesteś smutny, nigdy nie wiadomo, kto może zakochać się w Twoim uśmiechu." - Gabriel Garcia Marquez
ADAMJUVENTUSPL

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 09:44

Jak piorun z nieba uderzyła we Włoszech wiadomość o korupcyjnym skandalu we włoskiej Serie A. W aferę zamieszanych jest 12 klubów, w tym ten, w którym będzie w przyszłym sezonie występował Grzegorz Rasiak - Siena - pisze "Przegląd Sportowy".

Oprócz niej te zespoły to: Lecce, Reggina i Chievo Werona z Serie A, Ascoli i Piacenza z Serie B oraz Catanzaro, Crotone, Fernana, Lumezzane, Sassari Thorres i Taranto z Serie C.

We wtorek w siedzibach tych klubów przeprowadzono rewizję. Przeszukano też mieszkania pięciu podejrzanych zawodników.

Dochodzenie wszczęto na podstawie nagranej rozmowy telefonicznej pomiędzy Genaro Rossim i Roberto D'Aversą, którzy wymieniali listę klubów, których wyniki miałyby być ustawiane przez zawodników.

Zakłady przeprowadzano przez internet. W całej aferze miałaby maczać palce słynna mafia Camorra.

źródło: http://www.ligawloska.ys.pl/index.php?s ... rom=&ucat=&

Mafia Camorra, to mi coś sugeruje :wink: , oczywiście żartuję.
Wracając do tematu, to według mnie skandal który nie powinien w piłce się zdarzać, chciałbym zeby wróciły czasy kiedy to sprzedawanie meczy zdarzało się raz na dwa lat, tak samo jeżeli chodzi o doping.
Przez takie afery ten sport jest niszczony i kibice już nie mogą być ewni że oglądają czystą rywalizację, bo to kto wygra jest już ustalone przed meczem.

Są trzy rzeczy które kocham Rodzina,Bóg oraz Juventus

"Łatwej jest wygrać drużynie zgranej, choć bez gwiazd, niż jedenastu niezgranym z sobą megapiłkarzom"
Alessandro Del Piero
RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 10:16

No i mamy afere korupcyjna!! Jak widac nie tylko w Polsce sprzedaja i kupuja mecze!!! Szczakowianka!!! :shock: :shock: :shock: :shock: Co to teraz sie dzieje w Pilce!!! :cry: :cry: Az szkoda gadac!!!! Pozal sie Boze dlaczego akurat we Wloszech!!!!

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
Juverulez!

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 19:59

Skandal z ustawianiem meczów piłkarskich we Włoszech

Włoska Federacja Piłkarska (FIGC) wszczęła dochodzenie w sprawie skandalu w tamtejszej ekstraklasie, dotyczącego ustawiania meczów. W aferę zamieszanych jest dwanaście drużyn. Dwaj zawodnicy Sieny zostali zawieszeni przez swój klub.

We wtorek w siedzibach 12 drużyn trzech najwyższych lig (od Serie A do C) specjalne grupy policji przeprowadziły rewizję. Przeszukano również mieszkania pięciu podejrzewanych zawodników.

Skandal związany jest z nielegalnymi zakładami bukmacherskimi, organizowanymi na mecze piłkarskie. Według informatorów, dochodzenie wszczęto na podstawie rozmowy telefonicznej pomiędzy dwoma włoskimi graczami. Podobno mieli oni wymienić listę klubów, których wyniki miałyby być ustawiane.

Prezes FIGC, Franco Carraro, w wydanym oświadczeniu zapowiedział dotkliwe kary. Regulamin włoskiej federacji piłkarskiej uniemożliwia zawodnikom i działaczom uczestniczenie w jakichkolwiek grach bukmacherskich, nawet w państwowych zakładach "Totocalcio".

W związku z prowadzonym śledztwem klub Serie A - Siena (trzyletni kontrakt ma z tym zespołem podpisać Grzegorz Rasiak) zawiesiła dwóch zawodników - napastnika Nicolę Ventolę i obrońcę Roberto D'Aversa.

Podobno w aferę zamieszane są także trzy inne kluby ekstraklasy - Chievo Werona, Lecce i Reggina. Wszystkie poinformowały w środę, że w wyniku przeprowadzonego dzień wcześniej przeszukania ich biur nie znaleziono żadnych dokumentów, które by je obciążały.

Skandale z "czarnym totkiem" wybuchały we Włoszech w latach osiemdziesiątych. Zamieszanych w nie było wiele drużyny i znanych piłkarzy. W 1980 roku z Serie A zdegradowano za machlojki Milan i Lazio Rzym.
BTW nie ma tu afery korupcyjnej o utrzymanie, wiec niektóre posty nie maja sensu!

Obrazek
Martinblack

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 20:18

To juz wiadomo dlaczego mistrzem Włoch jest Milan :D :wink:

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 20:19

ADAMJUVENTUSPL pisze:Co sie robi na tym świecie, mafia już nawet do piłki się miesza, niech się odczepią od niej i zajmą się swoimi sprawami,a ci piłkarze powinni zostać zdysklifikowani na 1 sezon bez możliwości skrócenia kary, oprócz tego powinni dostać wysokie kary pieniężne i jeszcze do więzienia.
Co sie robi? Nie myslisz chyba, ze to pierwszy przypadek, kiedy mafia macza palce w calcio. Dla klubow z poludnia to raczej nic nowego (siena sie do nich nie zalicza). A co do kary to sie zgadzam....

YoUri`

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 21:09

Ehhhh... W czyms jednak Wlosi sa podobni do Polakow... Wedlug mnie kara powinna byc bardzo surowa i wykonana jak najszybciej. Sport powinien pozostac sportem - i tak juz zbyt wiele w nim biznesu.

booyak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 maja 2004, 21:25

Wszędzie sie znajdą jacyś ludzie którym zależy tylko i wyłącznie na $$$... Żal mi takich ludzi... Jeszcze się do sportu pchają... I to jeszcze piłkarze... Zupełnie ich nie rozumiem... Robią to co kochają tzn. grają w piłke (żeby ktoś nie pomyślał że chodziło mi o przekręty) i jeszcze im za to płacą nie małe pieniądze... A im ciągle mało... i w tak głupi sposób marnują sobie kariere... ej szkoda słów...

★ ★ ★
uszaty

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2004, 15:01

Wielka szkoda że piłkarze we włoskiej lidze także sprzedają mecze myślałem ze tylko u nas są akie afery ale niestety gwiazdorom ciągle mało pieniędzy na koncie i szukają ich na wszelkie sposoby . Uważam ze w futbolu powinno sie szybko wyeliminować takie przypadki i mam nadzieje ze wkrótce takich afer już nie będzie

Lubczyk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2004, 20:57

I znów kolejna świetna reklama Seria A.
Ostatnio to tylko skandale.
Pytam sie kumpla czy lubi lige włoską a on mi mówi że nie bo tam se w kulki lecą.
Kiedy to sie skończy :( :( :(

Ile mam palców?!
ODPOWIEDZ