Tunezja z Libią chcą organizować MŚ-2010

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
ahojekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 12:49

Tunezja ma zamiar zorganizować mistrzostwa świata w 2010 wspólnie z Libią, mimo zastrzeżen FIFA.

FIFA nie jest zwolennikiem powierzenia organizacji mistrzostw świata więcej niż jednemu krajowi. W styczniu prezydent FIFA, Joseph Blatter powiedział: "tylko jedna federacja mająca poparcie swojego rządu może przeprowadzić mistrzostwa świata". I dodał, że przykład wspólnej organizacji MŚ-2002 przez Koreę Płd. i Japonię był jednorazowym wyjątkiem.

Prezes Tunezyjskiej Federacji Piłkarskiej, Hamouda Ben Ammar powiedział, iż nie ma żadnego oficjalnego pisma FIFA zakazującego wspólnej organizacji MŚ. "To upoważnia Tunezję do zaprezentowania wraz z Libią wspólnej propozycji przeprowadzenia mistrzostw świata. Problem w tym, czy taka propozycja zostanie zaakceptowana" - powiedział.

Tunezja organizowała (i wygrała) turniej o Puchar Narodów Afryki. Podczas turnieju stadiony były wypełnione jedynie w połowie, a uczestnicy imprezy mieli zastrzeżenia organizacyjne.

Nie było natomiast problemów z bezpieczeństwem. Tunezja ma bardzo dobrze wyposażone stadiony, w tym szczególnie - stadion Rades w Tunisie, mogący pomieścić 65.000 widzów. "Gdy graliśmy na tym stadionie w sierpniu 2002 roku z Francją - chętnych obejrzenia tego meczu było dwa razy więcej. Tunezja ma cztery stadiony o pojemności od 45.000 do 90.000 miejsc. Ma też dobrze rozwinięty system transportu - z ośmioma międzynarodowymi portami lotniczymi
i nowymi autostradami, których budowa zostanie zakończona w latach 2007-08" - dodał.

O organizację MŚ-2010 zamierzają ubiegać się także Maroko, RPA i Egipt. Impreza ta ma odbyć się w Afryce. Organizatora tych mistrzostw Komitet Wykonawczy FIFA wskaże 15 maja w Zurychu.

źródło: http://www.lechsport.pl/index.php?co=wiecej&nr=21563

no no .. takie kraje już chcą MŚ ale africa cup w tunezji pokazał że stadiony są na poziomie ... jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..

Dawniej Virus[Mauro].
nookie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 12:59

Virus[Mauro] pisze:jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..
jedyne i najwieksze...bycmoze te kraje stawiajac MŚ jako najwazniejsze wydarzenie w roku odpowiednia przygotuje ochrone..ale zawsze jest jakies ale...a zwlaszcza w Egipcie..jesli tam by sie odbyly mistrzostwa to naprawde by sie obawial..chociaz moze za 6 lat problem terroryzmu bedzie juz rozwiazany :wink:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ultras

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 14:36

nookie pisze:
Virus[Mauro] pisze:jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..
jedyne i najwieksze...bycmoze te kraje stawiajac MŚ jako najwazniejsze wydarzenie w roku odpowiednia przygotuje ochrone..ale zawsze jest jakies ale...a zwlaszcza w Egipcie..jesli tam by sie odbyly mistrzostwa to naprawde by sie obawial..chociaz moze za 6 lat problem terroryzmu bedzie juz rozwiazany :wink:
jakoś mi się nie wydaje, żeby nie było problemu terroryzmu... Co do tematu to uważam, że MŚ powinny odbywac się tylko w jednym kraju i jeżeli już mówimy o Afryce to chciałbym, aby mistrzostwa te było rozgrywane w RPA

Mario_166

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 14:56

Mi sie nie podoba ten pomysl ostatnie MŚ w azji byly do kitu wogole koreance przekupili sedziow a w afryce moze byc podobni MŚ powinny byc rozgrywana w europie albo amerce PLD

Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 15:32

po pierwsze to mi sie to nie podoba ! a po drugie to myslałem ze Polska z Ukrainą coś wreszcie zorganizują :D :D żeby moc sobie pojechać na mistrzostwa :P :D:D ale widze ze w najblizszym czasie nic z tego....... 8)

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
Slim

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 16:49

wojtom11 pisze:po pierwsze to mi sie to nie podoba ! a po drugie to myslałem ze Polska z Ukrainą coś wreszcie zorganizują :D :D żeby moc sobie pojechać na mistrzostwa :P :D:D ale widze ze w najblizszym czasie nic z tego....... 8)
Jasne jak Polska bedzie organizatorem MŚ kiedykolwiek to mnie wyrosnie kaktus na reku... (moze jeszcze glownym stadionem bedzie Zawisza Bydgoszcz?:P), a jak zdobedziemy MŚ to nie wiem stawiam wszystkim na JP po litrze wodki na lebka ;]

ahojekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 17:55

Philby pisze:
wojtom11 pisze:po pierwsze to mi sie to nie podoba ! a po drugie to myslałem ze Polska z Ukrainą coś wreszcie zorganizują :D :D żeby moc sobie pojechać na mistrzostwa :P :D:D ale widze ze w najblizszym czasie nic z tego....... 8)
Jasne jak Polska bedzie organizatorem MŚ kiedykolwiek to mnie wyrosnie kaktus na reku... (moze jeszcze glownym stadionem bedzie Zawisza Bydgoszcz?:P), a jak zdobedziemy MŚ to nie wiem stawiam wszystkim na JP po litrze wodki na lebka ;]
uważaj bo jak kiedys zdobędą to przyjade do bydgoszczy i zgłosze sie po ten litr :)(a wtedy inni pójdą za ciosem i sie nie wyrobisz :D ) a tak na marginesie fajnie by było jakby MŚ były w polsce . Finał oczywiście w poznaniu :wink:

Dawniej Virus[Mauro].
Ulisses

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2004, 21:35

Libia-Tunezja ?? :shock: :shock: :shock: Odpada od razu !!! :? Stawiam na RPA. Im się należy. Mają bogaty kraj, infrastrukture i dobrą reprezentacje. Poza tym to jedyny afrykański kraj zdolny przeprowadzić MŚ... O zabezpieczenia antyterrorystyczne można być spokojnym - stać ich na to... Poza tym są zdaleka od jakiś konfliktów typu Izrael-Palestyna. A Libia?? to do niedawna kraj terrorystów :x

El_chico_a_Coruna

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2004, 09:22

Nie piszcie o tym, ze jest tam groznie, bo terroryzm, bo az mnie pusty smiech bierze... :?
A w Nowym Yorku, Madrycie :( czy Stambule to zamachy sie nie zdazaja? Niestety, zdazaja... :(

fighter_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2004, 13:36

napewno lepsze stadiony niz w polsce.i polska chciala organizowac ME 2008 czy ME 2012 niewiem teraz dokladnie haha, na piasku czy na blotcie nasza squadra azzura musiala by grac. ataki byly i beda dalej.nie ma na to rady. ludzie biedni na bliskim wschodzie porobuja pokazac jak sie mecza w jakiej biedzie zyja, i chca zeby swiat to widzial.nigdy nie bedzie na to rady.

JUVENTUS TI AMO PER SEMPRE !
=========================
I GLORIOSI COLORI SPLENDERANNO SEMPRE !
==================================
Wojtom

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2004, 13:51

gdzies czytałem ze ma powstać Stadion Narodowy w Polsce !! miałobyto być dwa kryte , wymiarowe i podgrzewane stadiony w okolicach Warszawy !! 8) mysle ze jak taki wybudują to można bedzie cos pomyślec ale narazie to nie ma nawet co marzyć !! :D

Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
Pawciosss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2004, 15:31

libia + Tunezja - :lol: mi sie to raczej nie podoba bo po pierwsze jeden kraj powinien organizować MŚ bo dwa na awans do tego turnieju od razu nie zasłużyły :!: co do zamachów to wszędzie je mogą zorganizowac niezależnie od miejca - jush sie boje o IO w Atenach :?

jeżak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2004, 16:17

hyhy Tunezja zdobędzie wtedy mistrzostwo - tak samo jak z pucharem narodów :D ale tak poważnie to nie mam nic przeciwkow sumie też nie jest to tak daleko od Europy. AA i żeby sędziowali TYLKO sędziowie z Europy bo wydaje mi się że inni są po prostu za słabi na taką imprezę

BIGGI

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2004, 17:16

A ja własnie wyczytałem ze juz nie bedzie predko przypadku org. MŚ przez dwa panstwa. I tak najwieksze szanse na RPA i prawie na bank bedą to organizować.

ODPOWIEDZ