Tunezja z Libią chcą organizować MŚ-2010
- ahojekk
- Juventino

- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Tunezja ma zamiar zorganizować mistrzostwa świata w 2010 wspólnie z Libią, mimo zastrzeżen FIFA.
FIFA nie jest zwolennikiem powierzenia organizacji mistrzostw świata więcej niż jednemu krajowi. W styczniu prezydent FIFA, Joseph Blatter powiedział: "tylko jedna federacja mająca poparcie swojego rządu może przeprowadzić mistrzostwa świata". I dodał, że przykład wspólnej organizacji MŚ-2002 przez Koreę Płd. i Japonię był jednorazowym wyjątkiem.
Prezes Tunezyjskiej Federacji Piłkarskiej, Hamouda Ben Ammar powiedział, iż nie ma żadnego oficjalnego pisma FIFA zakazującego wspólnej organizacji MŚ. "To upoważnia Tunezję do zaprezentowania wraz z Libią wspólnej propozycji przeprowadzenia mistrzostw świata. Problem w tym, czy taka propozycja zostanie zaakceptowana" - powiedział.
Tunezja organizowała (i wygrała) turniej o Puchar Narodów Afryki. Podczas turnieju stadiony były wypełnione jedynie w połowie, a uczestnicy imprezy mieli zastrzeżenia organizacyjne.
Nie było natomiast problemów z bezpieczeństwem. Tunezja ma bardzo dobrze wyposażone stadiony, w tym szczególnie - stadion Rades w Tunisie, mogący pomieścić 65.000 widzów. "Gdy graliśmy na tym stadionie w sierpniu 2002 roku z Francją - chętnych obejrzenia tego meczu było dwa razy więcej. Tunezja ma cztery stadiony o pojemności od 45.000 do 90.000 miejsc. Ma też dobrze rozwinięty system transportu - z ośmioma międzynarodowymi portami lotniczymi
i nowymi autostradami, których budowa zostanie zakończona w latach 2007-08" - dodał.
O organizację MŚ-2010 zamierzają ubiegać się także Maroko, RPA i Egipt. Impreza ta ma odbyć się w Afryce. Organizatora tych mistrzostw Komitet Wykonawczy FIFA wskaże 15 maja w Zurychu.
źródło: http://www.lechsport.pl/index.php?co=wiecej&nr=21563
no no .. takie kraje już chcą MŚ ale africa cup w tunezji pokazał że stadiony są na poziomie ... jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..
FIFA nie jest zwolennikiem powierzenia organizacji mistrzostw świata więcej niż jednemu krajowi. W styczniu prezydent FIFA, Joseph Blatter powiedział: "tylko jedna federacja mająca poparcie swojego rządu może przeprowadzić mistrzostwa świata". I dodał, że przykład wspólnej organizacji MŚ-2002 przez Koreę Płd. i Japonię był jednorazowym wyjątkiem.
Prezes Tunezyjskiej Federacji Piłkarskiej, Hamouda Ben Ammar powiedział, iż nie ma żadnego oficjalnego pisma FIFA zakazującego wspólnej organizacji MŚ. "To upoważnia Tunezję do zaprezentowania wraz z Libią wspólnej propozycji przeprowadzenia mistrzostw świata. Problem w tym, czy taka propozycja zostanie zaakceptowana" - powiedział.
Tunezja organizowała (i wygrała) turniej o Puchar Narodów Afryki. Podczas turnieju stadiony były wypełnione jedynie w połowie, a uczestnicy imprezy mieli zastrzeżenia organizacyjne.
Nie było natomiast problemów z bezpieczeństwem. Tunezja ma bardzo dobrze wyposażone stadiony, w tym szczególnie - stadion Rades w Tunisie, mogący pomieścić 65.000 widzów. "Gdy graliśmy na tym stadionie w sierpniu 2002 roku z Francją - chętnych obejrzenia tego meczu było dwa razy więcej. Tunezja ma cztery stadiony o pojemności od 45.000 do 90.000 miejsc. Ma też dobrze rozwinięty system transportu - z ośmioma międzynarodowymi portami lotniczymi
i nowymi autostradami, których budowa zostanie zakończona w latach 2007-08" - dodał.
O organizację MŚ-2010 zamierzają ubiegać się także Maroko, RPA i Egipt. Impreza ta ma odbyć się w Afryce. Organizatora tych mistrzostw Komitet Wykonawczy FIFA wskaże 15 maja w Zurychu.
źródło: http://www.lechsport.pl/index.php?co=wiecej&nr=21563
no no .. takie kraje już chcą MŚ ale africa cup w tunezji pokazał że stadiony są na poziomie ... jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..
Dawniej Virus[Mauro].
- nookie
- Juventino

jedyne i najwieksze...bycmoze te kraje stawiajac MŚ jako najwazniejsze wydarzenie w roku odpowiednia przygotuje ochrone..ale zawsze jest jakies ale...a zwlaszcza w Egipcie..jesli tam by sie odbyly mistrzostwa to naprawde by sie obawial..chociaz moze za 6 lat problem terroryzmu bedzie juz rozwiazanyVirus[Mauro] pisze:jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Ultras
- Qualità Juventino

- Podziekował: 7 razy
jakoś mi się nie wydaje, żeby nie było problemu terroryzmu... Co do tematu to uważam, że MŚ powinny odbywac się tylko w jednym kraju i jeżeli już mówimy o Afryce to chciałbym, aby mistrzostwa te było rozgrywane w RPAnookie pisze:jedyne i najwieksze...bycmoze te kraje stawiajac MŚ jako najwazniejsze wydarzenie w roku odpowiednia przygotuje ochrone..ale zawsze jest jakies ale...a zwlaszcza w Egipcie..jesli tam by sie odbyly mistrzostwa to naprawde by sie obawial..chociaz moze za 6 lat problem terroryzmu bedzie juz rozwiazanyVirus[Mauro] pisze:jedyne nie dogodności to te ataki terrorystyczne na bliskim wschodzie ..
- Wojtom
- Juventino

po pierwsze to mi sie to nie podoba ! a po drugie to myslałem ze Polska z Ukrainą coś wreszcie zorganizują
żeby moc sobie pojechać na mistrzostwa
:D ale widze ze w najblizszym czasie nic z tego....... 8)
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
- Slim
- Juventino

Jasne jak Polska bedzie organizatorem MŚ kiedykolwiek to mnie wyrosnie kaktus na reku... (moze jeszcze glownym stadionem bedzie Zawisza Bydgoszcz?:P), a jak zdobedziemy MŚ to nie wiem stawiam wszystkim na JP po litrze wodki na lebka ;]wojtom11 pisze:po pierwsze to mi sie to nie podoba ! a po drugie to myslałem ze Polska z Ukrainą coś wreszcie zorganizują![]()
![]()
- ahojekk
- Juventino

- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
uważaj bo jak kiedys zdobędą to przyjade do bydgoszczy i zgłosze sie po ten litrPhilby pisze:Jasne jak Polska bedzie organizatorem MŚ kiedykolwiek to mnie wyrosnie kaktus na reku... (moze jeszcze glownym stadionem bedzie Zawisza Bydgoszcz?:P), a jak zdobedziemy MŚ to nie wiem stawiam wszystkim na JP po litrze wodki na lebka ;]wojtom11 pisze:po pierwsze to mi sie to nie podoba ! a po drugie to myslałem ze Polska z Ukrainą coś wreszcie zorganizują![]()
![]()
Dawniej Virus[Mauro].
- Ulisses
- Qualità Juventino

Libia-Tunezja ?? :shock: :shock: :shock: Odpada od razu !!! :? Stawiam na RPA. Im się należy. Mają bogaty kraj, infrastrukture i dobrą reprezentacje. Poza tym to jedyny afrykański kraj zdolny przeprowadzić MŚ... O zabezpieczenia antyterrorystyczne można być spokojnym - stać ich na to... Poza tym są zdaleka od jakiś konfliktów typu Izrael-Palestyna. A Libia?? to do niedawna kraj terrorystów :x
- El_chico_a_Coruna
- Juventino

Nie piszcie o tym, ze jest tam groznie, bo terroryzm, bo az mnie pusty smiech bierze... :?
A w Nowym Yorku, Madrycie
czy Stambule to zamachy sie nie zdazaja? Niestety, zdazaja... 
A w Nowym Yorku, Madrycie
- fighter_juve
- Juventino

napewno lepsze stadiony niz w polsce.i polska chciala organizowac ME 2008 czy ME 2012 niewiem teraz dokladnie haha, na piasku czy na blotcie nasza squadra azzura musiala by grac. ataki byly i beda dalej.nie ma na to rady. ludzie biedni na bliskim wschodzie porobuja pokazac jak sie mecza w jakiej biedzie zyja, i chca zeby swiat to widzial.nigdy nie bedzie na to rady.
JUVENTUS TI AMO PER SEMPRE !
=========================
I GLORIOSI COLORI SPLENDERANNO SEMPRE !
==================================
=========================
I GLORIOSI COLORI SPLENDERANNO SEMPRE !
==================================
- Wojtom
- Juventino

gdzies czytałem ze ma powstać Stadion Narodowy w Polsce !! miałobyto być dwa kryte , wymiarowe i podgrzewane stadiony w okolicach Warszawy !! 8) mysle ze jak taki wybudują to można bedzie cos pomyślec ale narazie to nie ma nawet co marzyć !! 
Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere.
- Pawciosss
- Juventino

libia + Tunezja - :lol: mi sie to raczej nie podoba bo po pierwsze jeden kraj powinien organizować MŚ bo dwa na awans do tego turnieju od razu nie zasłużyły :!: co do zamachów to wszędzie je mogą zorganizowac niezależnie od miejca - jush sie boje o IO w Atenach :?
- jeżak
- Juventino

hyhy Tunezja zdobędzie wtedy mistrzostwo - tak samo jak z pucharem narodów
ale tak poważnie to nie mam nic przeciwkow sumie też nie jest to tak daleko od Europy. AA i żeby sędziowali TYLKO sędziowie z Europy bo wydaje mi się że inni są po prostu za słabi na taką imprezę