Mercato (LATO 2019) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Baczu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 16 maja 2019, 21:26

Już to widzę jak Allegri pozbędzie się Mandzukicia. Po prosu jest to nierealne, biorąc pod uwagę że to od Chorwata Max ustala wyjściowy skład mimo:
-obecności najlepszego napastnika ligi Higuaina. Wówczas Max wepchnął Chorwata na skrzydło, byle by mu znaleźć miejsce w składzie
-obecności Keana, być może najzdolniejszego młodego włoskiego zawodnika. Gdy murzyn w końcu dostał szanse, zaczął strzelać jak natchniony, mimo to był i tak zmiennikiem dla pupila trenera.
-dużego pola manewru w tym sezonie. Ronaldo i Mandzukic byli nietykalni, nie obowiązywała ich rotacja, to do nich Max wybierał tego trzeciego spośród aż 4 graczy - Costy, Dybali, Berny i Cuadrado.
-słabej formy Mario i braku pożytku przez sporą część jego 3 letniej obecności w Juve. Apogeum przypadło na ten sezon, a mimo to koślawy Chorwat dalej grał od deski do deski.
-aż wreszcie wisienka na torcie. Chorwacki wirtuoz grał nawet KONTUZJOWANY. Podobnie jak Khedira, który dopiero pod koniec sezonu poszedł na operacje. To nie wymaga komentarza.

TheDreamer

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 maja 2019, 21:28

jurson09 pisze:
19 pisze:Gdzieś czytałem chyba na tuttojuve że Allegri naciska na pozbycie się Khediry, Mandzukicia i Dybali. Co do Costy to na pewno zarząd nie chce go sprzedać. Pjanic jest w planach Allegrego.
Być może się mylę lub źle zrozumiałem, ale jeśli to prawda to cały obraz Allegrego i jego preferencji co do zawodników jest mylnie odbierany przez część kibiców.
Takie informacje podało SKY :)
Tylko to się trochę pupy nie trzyma. Trener wystawia MM zawsze i wszędzie i jak się tylko da, kosztem innych zawodników, klub mu daje nowy kontrakt ( idiotyczne posunięcie ) i nie konsultuję tego z trenerem, który podobno od pół roku ma nową wizję drużyny. To jest mu potrzebny MM czy nie ? Sytuacja z Khedirą zrozumiała, bo facetowi została tylko emerytura. Wracają jeszcze do nowej wizji drużyny, czy polega ona na wywaleniu połowy drużyny, kupienia nowych zawodników, którym wbije swoją gównianą wizję i kolejne lata gównopiłki przed nami ? Dobry trener z przeciętniaka zrobi topa, a Alegri z topa robi przeciętniaka, to tyle jeśli chodzi o tego śmiesznego pana.

19

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 16 maja 2019, 21:32

TheDreamer pisze:
jurson09 pisze:
19 pisze:Gdzieś czytałem chyba na tuttojuve że Allegri naciska na pozbycie się Khediry, Mandzukicia i Dybali. Co do Costy to na pewno zarząd nie chce go sprzedać. Pjanic jest w planach Allegrego.
Być może się mylę lub źle zrozumiałem, ale jeśli to prawda to cały obraz Allegrego i jego preferencji co do zawodników jest mylnie odbierany przez część kibiców.
Takie informacje podało SKY :)
Tylko to się trochę pupy nie trzyma. Trener wystawia MM zawsze i wszędzie i jak się tylko da, kosztem innych zawodników, klub mu daje nowy kontrakt ( idiotyczne posunięcie ) i nie konsultuję tego z trenerem, który podobno od pół roku ma nową wizję drużyny. To jest mu potrzebny MM czy nie ? Sytuacja z Khedirą zrozumiała, bo facetowi została tylko emerytura. Wracają jeszcze do nowej wizji drużyny, czy polega ona na wywaleniu połowy drużyny, kupienia nowych zawodników, którym wbije swoją gównianą wizję i kolejne lata gównopiłki przed nami ? Dobry trener z przeciętniaka zrobi topa, a Alegri z topa robi przeciętniaka, to tyle jeśli chodzi o tego śmiesznego pana.
A kogo miał wystawiać? Tak naprawdę to tylko współpraca Mandzukicia z Ronaldo przyzwoicie wyglądała, reszta się nie popisała lub trener nie miał pomysłu, tego nie wiem. Przedłużenie kontraktu to zawsze szansa na wyższą kwotę.

jurson09

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 maja 2019, 22:54

TheDreamer pisze: Dobry trener z przeciętniaka zrobi topa, a Alegri z topa robi przeciętniaka, to tyle jeśli chodzi o tego śmiesznego pana.
Skoro Allegri tak dołuje wszystkich piłkarzy to ilu z tych którzy odeszli wskoczyło na normalny (wyższy) poziom przy innym trenerze?

Zawsze mnie to zastanawia bo to byłby dowód na potwierdzenie tej hipotezy. A tak mamy tylko powielaną na około opinię bez pokrycia.

Juve per sempre sara...!!!!
Pluto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 16 maja 2019, 23:19

Gracze którzy odchodzili przez Allegriego to mistrzowie i niczego nie musieli udowadniać.
Podejrzewam że to osobowość kompletnie pozbawiona charyzmy. Jeśli ktoś jest za dobry żeby krzyki robiły na nim wrażenie prędzej czy później poprosi o transfer.

calma calma
jurson09

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 maja 2019, 23:45

Pluto pisze:Gracze którzy odchodzili przez Allegriego to mistrzowie i niczego nie musieli udowadniać.
Podejrzewam że to osobowość kompletnie pozbawiona charyzmy. Jeśli ktoś jest za dobry żeby krzyki robiły na nim wrażenie prędzej czy później poprosi o transfer.
Same konkrety, trudno tu z czymkolwiek polemizować :ok:

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 00:47

jurson09 pisze:Skoro Allegri tak dołuje wszystkich piłkarzy to ilu z tych którzy odeszli wskoczyło na normalny (wyższy) poziom przy innym trenerze?

Zawsze mnie to zastanawia bo to byłby dowód na potwierdzenie tej hipotezy. A tak mamy tylko powielaną na około opinię bez pokrycia.
Od razu zaznaczam, że kontuzje (poza ekstremalnymi przypadkami) to kamyczek wrzucony do ogródka Maksa. Nie uwzględniłem Dybali, bo kariera tego chłopaka to straszna sinusoida. Nie wziąłem też pod uwagę dopalających się pochodni jak: Lichtsteiner, Pirlo, Evra czy Khedira (bo chłop regularnie łamał się już wcześniej).

Grali lepiej bezpośrednio przed Juve:
- Dani Alves
- Rugani
- Higuain
- Mandzukić (z zastrzeżeniem, że chodzi wyłącznie o liczby)
- Matuidi
- Can
- Cristiano Ronaldo

Grali lepiej po Juve:
- Llorente, w Swansea
- Morata, po powrocie do Realu
- Pereyra, Watford
- Coman, Bayern

Zjazd w trakcie trwania kadencji Maksa (do obecnego momentu):
- Bonucci
- Rugani
- Asamoah
- Sandro
- Vidal
- Pjanić
- Marchisio
- Pjaca (20 mln na nieużytek)
- Mandzukić
- Bernardeschi
- Costa
- Cancelo

Kto rozwinął się w Juve za Maksa:
- Bentancur, po przyjściu dostał szansę dzięki czemu wystąpił na Mundialu, miał swoje momenty na początku tego sezonu
- Spinazzola, trzeba przyznać, że wykorzystał swoje 5 min. w tym roku
- X (chętnie się dowiem, jeśli ktoś ma pomysł kogo dorzucić do zestawu)

Co do samych odchodzących to umówmy się, części z nich nie powinna się w ogóle w Juve znaleźć (Sturara, Leminy itp.), więc nie dziwmy się, że przy ich poziomie nie błysnęli idąc dalej. Dodam też, że dla naszych potencjalnych nowych nabytków sygnałem ostrzegawczym może być to, że po pobycie w Turynie niektórym graczom o wyrobionej marce ciężko było/jest się odbudować (Vidal, Higuain, Pogba, Bonucci w Milanie).

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Hubson

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 08:31

jackop pisze: - X (chętnie się dowiem, jeśli ktoś ma pomysł kogo dorzucić do zestawu)
.
Kean - Marzec należał do niego w Juve i w reprezentacji. Niestety, wątpię żeby Max na niego stawiał mając do dyspozycji Mandżukicia w przyszłym sezonie... Pytanie też czy Kean będzie chciał zostać widząc ofensywną kastrację zespołu. Nie mniej jednak, Max wprowadził go do składu i swoje chłopak zrobił kiedy mógł.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 08:46

jackop pisze: Grali lepiej bezpośrednio przed Juve:
(...)
Grali lepiej po Juve:
(...)
(...)
To jeszcze, jak jesteś taki obiektywny, dorzuć tych, którzy grali gorzej po rozbracie z Juve Allegrego ;)

Pogba i Bonucci na pierwszy ogień. Higuain też, choć akurat on zalicza sukcesywny zjazd.

Nie wiem, czy nie dorzuciłbym tu jeszcze Vidala. :think:

Oceniłbym, że Allegri jest przeciętny w tym zakresie. Ani nie powoduje, że zawodnicy zapominają, jak się gra w piłkę, ani nie robi z nich orłów.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
hellspawn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 09:45

jackop pisze: Zjazd w trakcie trwania kadencji Maksa (do obecnego momentu):
(...)
- Bernardeschi
(...)

Kto rozwinął się w Juve za Maksa:
(...)
- X (chętnie się dowiem, jeśli ktoś ma pomysł kogo dorzucić do zestawu)
Ja z kolei uważam, że Bernardeschi rozwinął się w Juve. Stał się graczem bardziej wszechstronnym, silnym i dojrzałym. Jego minusem na pewno ciągle są wahania formy - problem ze stabilizacją, oraz celność strzałów.

Klorel

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 10:09

I zbyt wolne podejmowanie decyzji :)

http://www.forum.juvepoland.com/viewtopic.php?t=25767

Naklejki, wlepki, plakaty, szablony do malowania, tablice - zapraszam :)
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 11:14

Już dawno pisałem o tym że Icardi może taki numer odstawić. Gdzieś czytałem że Wanda nie może z dziećmi Włoch opuścić. Ciekawe co w tym wypadku zrobi Zezol bo jest zmuszony go sprzedać jednak i raczej warunków stawiać nie będzie. Ja bym im rzucił 50mln i tyle. Może dołożył Cuadrado.

ballack13

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 11:21

Virgil pisze:Już dawno pisałem o tym że Icardi może taki numer odstawić. Gdzieś czytałem że Wanda nie może z dziećmi Włoch opuścić. Ciekawe co w tym wypadku zrobi Zezol bo jest zmuszony go sprzedać jednak i raczej warunków stawiać nie będzie. Ja bym im rzucił 50mln i tyle. Może dołożył Cuadrado.
ja bym im wpakował w ten transfer Higuain'a
- wczoraj w Anglii prasa pisała że go nie wykupią, nie wypożyczą dalej - więc klauzul nie ma?/ nie było?

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 11:22

hellspawn pisze:Ja z kolei uważam, że Bernardeschi rozwinął się w Juve. Stał się graczem bardziej wszechstronnym, silnym i dojrzałym. Jego minusem na pewno ciągle są wahania formy - problem ze stabilizacją, oraz celność strzałów.
Wszechstronnym w czym? Włoch z gracza, który był solidnym jokerem stał się żartem. Dostał więcej minut, pierwszy skład i nie udźwignął tego, więc dziwi mnie argument o dojrzałości. 2 razy więcej minut spędzonych na boisku i gorsze statystyki :whistle:

Gra i myśli wolniej. Jest przewidywalny, w jego poczynaniach brakuje elementu zaskoczenia. Stracił drybling, nie mija już tak przeciwników, zamiast tego stał się niesamowicie jednowymiarowy.

Co do (zwiększenia?) siły to umówmy się, w Juventusie każdy musi podpakować i nabrać masy (poza Ruganim Obrazek)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2019, 11:24 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
jurson09

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 maja 2019, 11:24

Grali lepiej bezpośrednio przed Juve:
- Dani Alves (z Barcy odchodził bo uznali, że się kończy, a u nas przeżył drugą młodość więc absolutnie tu nie pasuje)
- Rugani (OK)
- Higuain (jeśli porównamy do tego jego sezonu życia w Napoli to OK, a patrząc całościowo to można podyskutować)
- Mandzukić (z zastrzeżeniem, że chodzi wyłącznie o liczby) – jeśli chodzi o liczby to OK
- Matuidi (kwestia dyskusyjna)
- Can (OK tylko w tym sezonie trochę za dużo nie grał więc także kwestia dyskusyjna)
- Cristiano Ronaldo (OK)

Grali lepiej po Juve:
- Llorente, w Swansea (na pewno grał więcej, ale po drodze była jeszcze Sevilla – 2 sezony)
- Morata, po powrocie do Realu (jeśli bierzemy pod uwagę pół sezonu to OK)
- Pereyra, Watford (u nas sezon 14/15 miał dobry w kolejnym sezonie zaczął słabo jak cała drużyna po czym złapał kontuzję i został sprzedany. Na siłę można powiedzieć OK)
- Coman, Bayern (praktycznie u nas nie pograł. Jak wyżej na siłę można powiedzieć OK)

- Bonucci (jeśli uznamy, że zjazd w Milanie się liczy to tak)
- Rugani (OK)
- Asamoah (wina trenera czy jego poważnej kontuzji? Z resztą w ostatnim sezonie u nas grał dobrze)
- Sandro (OK)
- Vidal (trener czy zamiłowanie do baletów, z czym miał problem również w Bayernie)
- Pjanić (powiedzmy, że OK)
- Marchisio (zerwanie więzadeł?)
- Pjaca (20 mln na nieużytek) - przyszedł zaczął obiecująco po czym kontuzja i sprzedaż. Mocno wątpliwa zasadność umieszczenia go tutaj
- Mandzukić (u nas stał się bardziej uniwersalny, ale nie powiedziałbym że zaliczył zjazd)
- Bernardeschi (kwestia dyskusyjna)
- Costa (jeśli mówimy o zjeździe to zanotował w Bayernie. W zeszłym sezonie można powiedzieć raczej że odżył, w tym sezonie zabiły go urazy)
- Cancelo (jeśli porównujemy pierwszą połowę sezonu w Juve do drugiej to tak)

jackop pisze:Dodam też, że dla naszych potencjalnych nowych nabytków sygnałem ostrzegawczym może być to, że po pobycie w Turynie niektórym graczom o wyrobionej marce ciężko było/jest się odbudować (Vidal, Higuain, Pogba, Bonucci w Milanie).
Czyli inni trenerzy nie są cudotwórcami. Czytając wypowiedzi niektórych to można odnieść wrażenie, że inni trenerzy niemal z każdego robią topa, a ten zły Allegri każdego ciągnie w dół. Wybacz ale to nie jest prawda. Allegri nie jest ani cudotwórcą, ani nadmiernym psujem.

Każdy trener ma na koncie piłkarzy, których poprawił i takich których nie potrafił w pełni wykorzystać. Normalna sprawa.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2019, 11:29 przez jurson09, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany