Polityka
- jakku1
- Juventino
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... a=167&c=96
W środę 13 czerwca pojawiła się informacja, że Inspektorat Uzbrojenia Ministerstwa Obrony Narodowej unieważnił zaproszenie do składania ofert ostatecznych na śmigłowce bojowego poszukiwania i ratownictwa - podał portal Defence24.pl.
Przypominam sobie, ze w momencie kiedy A. Macierewicz uniewaznial przetarg na Caracele bralem pod uwage dwie opcje: a) pierwsze smiglowce dostaniemy gdzies kolo 2020 roku; b) nie dostaniemy ich w ogole.
Bylem optymistą myslac, ze wezmie gore jednak opcja "a".
W środę 13 czerwca pojawiła się informacja, że Inspektorat Uzbrojenia Ministerstwa Obrony Narodowej unieważnił zaproszenie do składania ofert ostatecznych na śmigłowce bojowego poszukiwania i ratownictwa - podał portal Defence24.pl.
Przypominam sobie, ze w momencie kiedy A. Macierewicz uniewaznial przetarg na Caracele bralem pod uwage dwie opcje: a) pierwsze smiglowce dostaniemy gdzies kolo 2020 roku; b) nie dostaniemy ich w ogole.
Bylem optymistą myslac, ze wezmie gore jednak opcja "a".
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
A Platforma to taka lepsza kolego? Pierwszy lepszy przykład z brzegu. Jak niepełnosprawni i ich opiekunowie protestowali za rządów PO to nic nie dostali, ale jak protestowali teraz to PiS był be. Chyba to było w myśl zasady "nieważne żeśmy im nic kiedyś nie dali, ale teraz byśmy dali jakbyśmy byli u władzy" :lol:fazzi pisze:Kolega tu chyba nowy w temacie, więc wyjaśniam. Jemu nie chodzi w ogóle o stan armii. Chodzi o to, że ktoś krytykuje mon, gdy u władzy jest partia, której jest tu naczelnym propagandzistą I wyznawca. I to jest sposób obrony partii rządzącej. Bo u Niemców jest gorzej.... Coś jak politycy PiS z tekstem a platforma to i tamto, gdy się im coś zarzuci.X_ray pisze:To co, dalej chcesz bawić się w porównywanie 3 świata (czyli naszych SZ) z Niemcami?
- deszczowy
- Juventino
Rozmowa jest o armii, więc apeluję o niemieszanie myślowo dwóch różnych systemów walutowych, ok?
- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Deszczu, ale ja nie pisałem do Ciebie tylko do kolegi a on z kolei napisał ogólnikowo "jak politycy PiS z tekstem a platforma to i tamto, gdy się im coś zarzuci". I on też nie pisał nic na temat armii. Także no offence, ale nie pouczaj. W Waszej dyskusji nie uczestniczę.
- deszczowy
- Juventino
- Vimes
- Juventino
Dotknąłeś sedna sprawy. Chociaż nie nazwałbym Polski trzecim światem to różnica zamożności pomiędzy Polską, a Niemcami jest bardzo duża.X_ray pisze:To co, dalej chcesz bawić się w porównywanie 3 świata (czyli naszych SZ) z Niemcami?
Niemcy:
1) całkowitwe PKB (PPP): 4,171 bilionów USD
2) PKB per capita (PPP): 50425 USD
Polska:
1) całkowitwe PKB (PPP): 1,193 bilionów USD
2) PKB per capita (PPP): 31430 USD
Porównuję tutaj PKB według parytetu siły nabywczej. Nasza gospodarka jest cztery razy mniejsza od niemieckiej, więc nie możemy sobie pozwolić na takie same wydatki i porównywalną jakość kupowanego sprzętu. Porównanie według wartości nominalnych wypadłoby dla nas jeszcze gorzej, bo wtedy gospodrka Niemiec jest sześć razy większa od gospodarki Polski. To jest problem, o którym pisałem tutaj: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 201#947201. Pomimo tego, jak wspominałem wcześniej polscy urzędnicy MON zarządzania armią raczej nie powinni się uczyć od swoich niemieckich kolegów po fachu:
Jeżeli czytałbyś uważnie to zauważyłbyś, czego dotyczyło moje porównanie, bo odnosiłem się do jakości kadr polskiego i niemieckiego MON-u, co dość wyraźnie napisałem tutaj: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 776#947776, a konkretnie: "Bardzo surowo oceniasz kierownictwo polskiego MON-u. W takim razie powiedz mi co myślisz o niemieckim, bo jeżeli nasi to partacze to jak nazwać ludzi, którzy przy dużo zasobniejszym portfelu doprowadzili niemiecką armię do tak skrajnie opłakanego stanu?". Tak opisuje stan niemieckiej armii ichniejszy NIK, a nie ja.Wiele systemów broni w Bundeswehrze w ogóle nie funkcjonuje - a minister obrony próbowała to ukryć. Tak niemiecka Najwyższa Izba Kontroli napisała w raporcie przygotowanym dla Komisji Budżetowej w Bundestagu, którego szczegóły opublikował na swoim portalu nadawca publiczny ARD.
Trybunał Obrachunkowy krytykuje m.in., że w wykazie sprzętu Bundeswehry zdatnego do użycia znajdują się systemy uzbrojenia w rozsypce. Niezdolna operacyjnie jest na przykład niemiecka marynarka wojenna, której brakuje uzbrojenia, chociażby gotowych do użycia rakiet. Wyposażenie czołgów jest wystarczające do celów szkoleniowych, ale nie operacyjnych – czytamy w raporcie.
Oszustwa w liczbach?
Audytorzy zarzucają ministerstwu obrony także celowe porównywanie różnych liczb w taki sposób, żeby uzyskać lepszy obraz sytuacji. W raporcie jednak odnotowano, że tymczasem Bundeswehra dąży do zmiany tej metody podawania danych.
Niemieckiemu NIK brakuje też niektórych informacji: oświadczenia ws. gotowości operacyjnej połączonego dowództwa cybernetycznego i przestrzeni informacyjnej (KdoCIR). Jak podkreśla się w raporcie, od tego zależy w dużym stopniu skuteczność Bundeswehry.
Źródło
- deszczowy
- Juventino
Obawiam się, że to szerszy problem, a podobne kwiatki wyjdą i w innych armiach Europy. Spokojne lata 2000-2008 uśpiły czujność wielu decydentów ::/:
- X_ray
- Juventino
Aha, apropo niesprawnych niemieckich ubootów. Zadałem pytanie kilku osobom. Na dzień dzisiejszy 2 są w linii, trzeci na próbach, 4 w doku. Dla reszty brak danych.
Na zdjęciu z wczoraj jeden z niemieckich "niesprawnych" U212 który najwyraźniej na lawecie teleportował się do Bergen.

Na zdjęciu z wczoraj jeden z niemieckich "niesprawnych" U212 który najwyraźniej na lawecie teleportował się do Bergen.

Ostatnio zmieniony 14 czerwca 2018, 22:18 przez X_ray, łącznie zmieniany 3 razy.
- Vimes
- Juventino
To zdjęcie z twittera tego pana: https://twitter.com/saltwatersteve/stat ... 7977520129?
W dyskusji pod wpisem widać pewne zdziwienie, że w końcu któryś działa:

Cytuję: "Did the Germans get any of their boats working yet??"
Podsumowując, cała potężna niemiecka marynarka wojenna ma cztery okręty podwodne, z których dwa są aktualnie w pełni sprawne?
Możesz ujawnić kim są Twoje źródła?
- deszczowy
- Juventino
To wciąż lepiej, niż nasza. Nie mówiąc już o tym, że są dużo nowocześniejsze jednostki.
Wiesz co jest najsmutniejsze? To, że nasz Orzeł, który jest jak skrojony pod Bałtyk, uległ uszkodzeniu w Stoczni Marynarki Wojennej. To jest miara upadku ::/:
Wiesz co jest najsmutniejsze? To, że nasz Orzeł, który jest jak skrojony pod Bałtyk, uległ uszkodzeniu w Stoczni Marynarki Wojennej. To jest miara upadku ::/:
- Vimes
- Juventino
Czytałem. Najpierw kolizja z pływającym dokiem przed "dobrą zmianą", a potem pożar po "dobrej zmianie". Pracują tam jacyś partacze lub sabotażyści.deszczowy pisze:Wiesz co jest najsmutniejsze? To, że nasz Orzeł, który jest jak skrojony pod Bałtyk, uległ uszkodzeniu w Stoczni Marynarki Wojennej. To jest miara upadku ::/:
------------------------------
Dylemat na czasie: "Komu kibicować, gdy w Polsce łamana jest Konstytucja? [7 PROPOZYCJI]". Tylko nie wiem, czy to żart czy oni tak na serio

- Piotr Juvefan
- Juventino

A pro po mundialu.. W krzywym zwierciadle manifest jednego z liderów dzisiejszej opozycji. Pomoże ktoś ? :lol:

- X_ray
- Juventino
Odpowiedź pochodzi z Eckernförde a nie od TKMSu. To musi Ci wystarczyć. Oczywiście możesz też wierzyć doniesieniom prasowym sprzed ponad pół roku. ;-)Vimes pisze:To zdjęcie z twittera tego pana: https://twitter.com/saltwatersteve/stat ... 7977520129?
W dyskusji pod wpisem widać pewne zdziwienie, że w końcu któryś działa:
Cytuję: "Did the Germans get any of their boats working yet??".
Podsumowując, cała potężna niemiecka marynarka wojenna ma cztery okręty podwodne, z których dwa są aktualnie w pełni sprawne?
Możesz ujawnić kim są Twoje źródła?
W dyskusji pod zdjęciem może udzielić się każdy, zarówno posiadający sporą wiedzę w temacie jak i zupełny laik. To jest jednocześnie wada jak i urok TT.
Deutsche Marine ma obecnie 6 OP. Nie posiadam wiedzy o statusie dwóch jednostek ale nawet zakładając że tylko 2 z 6 są operacyjne będzie to dość klasyczny wynik.
Dlaczego? Bo w całych SZ uwzglednia się zasadę 1-1-1, czyli jednej jednostki ( czy tez pododdziału) operacyjnej, jednej w trakcie szkolenia i jednej odtwarzającej gotowość i przechodzącej konieczne naprawy. Nie bez powodu miały zostać w ramach programu Orka kupione 3 OP. Krytykowanie powyższego schematu wskazuje że po prostu nie znasz sposobu w jaki w czasie pokoju działają SZ.
Wyjaśniliśmy kwestie ilościowe. To może warto by było się pochylić nad zdolnościami tych jednostek? Niemieckie 212ki ( czy to pierwszej czy drugiej wersji) to bardzo
nowoczesne (znajdujące się w składzie DM od 2 do 12 lat w zależnosci od konkretnej jednostki) konwencjonalne OP z napędem niezależnym od powietrza. Posiadające świetny kompleks hydroakustyczny i uzbrojenie torpedowe.
Nasza w zasadzie wirtualna flota OP to obecnie dwa 50 letnie Kobbeny i jeden niewiele młodszy Orzeł. Nawet gdyby te 3 OP były sprawne (a zapewniam Cię że nie są) to dysponowały by znikomym potencjałem. Dlaczego? Bo ich kompleksy hydroakustyczne i uzbrojenie w żaden sposób nie przystsje do współczesnego pola walki. Nie dysponują napędem niezależnyn od powietrza. Ich sygnatura akustyczna (z wyjątkiem Orła) znacznie odbiega od współczesnych standardów.
To tyle w temacie OP. Odnosząc się natomiast do tego co napisałeś wcześniej.
Porównywanie problemów które ma Bundeswehra z sytuacją naszych SZ jest nie na miejscu. Tam raporty ichniego NIKu powodują burzę polityczną i dymisje. U nas takie skandale jak to że:
- najlepsze czołgi pozbawione są skutecznej amunicji bo " krajowy przemysł" nie potrafi jej wyprodukować
- uwala się przetarg na śmigłowce a w jego miejsce " magicznie" wydłuża się resurs Mi-14 PŁ i PŁ/R. "Przy okazji" powodując drenaż kadr bo załogi licznie odchodzą do cywila widząc jakie perspektywy je czekają
- kupuje za kasę przeznaczoną na owe maszyny VIPoloty. Oczywiście bezprzetargowo z USA co winduje cenę o niemal 40% do góry
- w ramach wpędzenia się w spiralę obietnic nie do zrealizowania dzieli przetarg na system przeciwlotniczy kr. Wisła na 2 fazy. Co oznacza (po realizacji I fazy) fatalną pozycje negocjacyjną i brak konkurentów dla oferty amerykańskiej
nie są w ogóle podejmowane w debacie publicznej.
Słyszałeś żeby ktoś zająknął się o skrajnie szkodliwym podziale Wisły na 2 fazy co skazuje nas na zakup z wolnej ręki od USA i straty liczone w miliardach? Słyszałeś o tym że czołgiści boją się używać naszej rodzimej amunicji? Albo o tym że ratunkowe Mi-14PŁ/R (które miały zostać zastąpione przez Caracale) cechuje taki poziom wibracji że są problemy z odczytaniem wskazań przyrządów? Lub o tym że oferent który obecnie jest faworytem w przetargu na śmigła dla naszych fregat notował 2-3 letnie opóźnienia z oddaniem maszyn z napraw które zostały mu zlecone?
Ty chcesz porównywać ten pudrowany cyrk (bo inaczej nie da się tego nazwać) do ujawnionych w niemieckich SZ nieprawidłowości?
- deszczowy
- Juventino
- jakku1
- Juventino
W samo sednox_ray pisze: Ty chcesz porównywać ten pudrowany cyrk (bo inaczej nie da się tego nazwać) do ujawnionych w niemieckich SZ nieprawidłowości?

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113