Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2018, 20:04

Widzę, że powstało tutaj piękne kółko wzajemnej adoracji... :roll:

W sejmie 20. dobę protestują rodzice z niepełnosprawnymi, rząd naprędce zmienia własne ustawy sądowe, ważą się losy budżetu unijnego w nowej perspektywie, w dyplomacji co rusz otwieramy nowe fronty walki, prezes Kaczyński z powodu "choroby kolana" leży w Klinice Gastroenterologii na Szaserów... a tutaj wciąż straszą imigranci, których do tej pory w Polsce nikt nie widział. I pewnie nie prędko ktokolwiek zobaczy, bo nawet gdybyśmy którychś przyjęli to o ile nie zamkniemy ich w jakichś zamkniętych obozach to szybciutko uciekną na zachód.

Trochę tego nie rozumiem. :think:

Pozdrawiam!
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2018, 20:25

Azrael pisze: W sejmie 20. dobę protestują rodzice z niepełnosprawnymi, rząd naprędce zmienia własne ustawy sądowe, ważą się losy budżetu unijnego w nowej perspektywie, w dyplomacji co rusz otwieramy nowe fronty walki, prezes Kaczyński z powodu "choroby kolana" leży w Klinice Gastroenterologii na Szaserów.
Czyli jedna wielka nuda i pożywka dla opozycji.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2018, 21:07

Lucas87 pisze:Na serio jakieś ścierwa w niemczech skazały 90 latkę, na 2 lata za nazwanie Auschwitz obozem pracy?
Bądźmy uczciwi, Ursula Haverbeck jest nazistką do szpiku kości. Jej mąż Werner Georg Haverbeck przez jakiś czas był chyba nawet jakąś szychą w NSDAP i obracał się w towarzystwie czołowych nazioli. Ona sama od lat kwestionuje fakt mordowania ludzi w komorach gazowych, twierdząc, że Auschwitz to był jedynie obóz pracy. Z tego, co się dowiedziałem, to ona osobiście nie jest odpowiedzialna za żadną zbrodnię i nie ma krwi na rękach. Zresztą trudno, żeby było inaczej, skoro w chwili wybuchu wojny miała 11 lat.

O ile nie mam najmniejszych wątpliwości, że zarówno nazistowskich jak i komunistycznych zbrodniarzy należy ścigać do końca ich życia i wsadzać do więzenia bez względu na wiek to co do osadzania w więzieniu tej nazi babci mam mieszane uczucia. Jej winą jest uporczywe i długoletnie kwestionowanie zbrodniczych dokonań Niemiec w obozach zagłady.

Sedno sprawy tkwi w tym, czy za kwestionowanie faktów historycznych można wsadzać ludzi do więzienia? Ten problem dotyczy również naszej nowelizacji ustawy o IPN. Moim zdaniem, więzienie to o krok za daleko. Jeżeli o mnie chodzi to poprzestałbym na karach finansowych.

------------------------------

Popatrzcie jak potomkowie ofiar upodobnili się do prześladowców swoich przodków: "17-latka spoliczkowała izraelskiego żołnierza. "Powinna dostać kulkę, przynajmniej w kolano"". Właśnie tak sprawę skomentował wiceprzewodniczący Knesetu Bezalel Smotrich. Ahed Tamimi w chwili zajścia miała 16 lat. Faktem jest jej agresywne zachowanie wobec izraelskiego żołnierza, co zresztą można obejrzeć na nagraniu w newsie. Chłop po prostu "zgłupiał" i nie wiedział jak się zachować, bo rzuca się na niego nieuzbrojona nastolatka, wiadomo, że żadnej krzywdy mu nie zrobi i co tu z taką począć? Ja bym proponował przewinąć przez kolano i dać symbolicznego klapsa za złe zachowanie, ale strzelać? Do podkreślmy to jeszcze raz, nieuzbrojonej nastolatki. Pogięło tego typa i chyba się za mocno zafascynował nazistowskimi metodami.

------------------------------

O niepełnosprawnych już się wypowiadałem, więc przechodzę do kolejnych wątków:
Azrael pisze:rząd naprędce zmienia własne ustawy sądowe
Rząd zmienia ustawy sądowe, bo dąży do kompromisu z Brukselą, tak żeby obie strony wyszły z tego sporu z twarzą:
Zamknięcie procedury art. 7 jest na wyciagnięcie ręki, chociaż oficjalnie obie strony są nadal bardzo ostrożne. Dyskusja dotyczy już nie tylko tego, czy zamknąć procedurę art. 7, ale w jaki sposób to będzie zrobione.

Źródło
Wśród "totalnych" rozpacz, że Bruksela zdradziła i próbuje dogadać się z PiS-em.
Azrael pisze:ważą się losy budżetu unijnego w nowej perspektywie
Widzisz jakieś powody do niepokoju: "Unijny budżet nie taki zły dla Polski. Nie będzie gigantycznych cięć na spójność i rolnictwo"?
Azrael pisze:prezes Kaczyński z powodu "choroby kolana" leży w Klinice Gastroenterologii na Szaserów...
Tego fragmentu nie rozumiem. Czy cudzysłów ma oznaczać, że kwestionujesz prawdziwość dolegliwości zdrowotnych Kaczyńskiego czy może twierdzisz, że dotyczą one czegoś innego niż kolano?
Azrael pisze:a tutaj wciąż straszą imigranci, których do tej pory w Polsce nikt nie widział.
A komu zawdzięczamy ten stan rzeczy, że nie jesteśmy ubogacani kulturowo przez "uchodźców" tak jak mieszkańcy państw Europy Zachodniej? Otóż właśnie PiS-owi, bo rząd Platformy miał inne podejście do problemu: "Tomczyk: Rząd gotowy na każdą liczbę uchodźców".
Azrael pisze:I pewnie nie prędko ktokolwiek zobaczy, bo nawet gdybyśmy którychś przyjęli to o ile nie zamkniemy ich w jakichś zamkniętych obozach to szybciutko uciekną na zachód.
A wiesz jakie pomysły na rozwiązanie tego problemu zgłaszali postępowi Europejczycy? Jednym było zrównanie świadczeń socjalnych dla "uchodźców" w całej UE, a drugim wyłapywanie i odsyłanie uciekinierów na koszt państwa z którego nawiali. Dobry pomysł na biznes, Niemcy przysyłają nam "uchodźców", ci uciekają z powrotem do Niemiec, a ci ich wyłapują i nam odsyłają na nasz koszt. W efekcie chyba faktycznie byśmy musieli ich trzymać w obozach koncentracyjnych.

Obrazek
samson89

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 maja 2018, 21:39

deszczowy pisze:Panowie, ma ktoś z was w rodzinie niepełnosprawne osoby? Jak patrzycie na ten protest? Jak takie osoby to postrzegają? Anyone?
U mnie w rodzinie brat choruje na schizofrenię paranoidalną 3 stopnia i 5 razy próbował popełnić samobójstwo. Choruje już od 6 lat i przyjmuje tak mocne leki, zastrzyki że nerki i żołądek to odczuwają. Dostaje rentę ale to nie jest jakaś bardzo duża kwota...najlepsze jest to że kiedyś były ośrodki gdzie tacy ludzie "pracowali" ale rząd je zlikwidował...denerwuje mnie to, że ta forma pomocy jest dla kraju mało przydatna ale dla więźniów pieniądze idą z moich, Waszych podatków...ośrodki powinny istnieć a więźniowie powinni sami zapracować na swoje "wczasy".

Dodam, że brat ma dopiero 25 lat i obecnie wspólnie z rodziną swój czas dzielimy aby go mieć na oku. Póki co jeszcze nie odczuwamy tego, że jest niepełnosprawny ale za kilka lat te leki mogą zrobić większą szkodę na Jego zdrowiu...nie dziwuje się że Matki strajkuja bo jak już wspomniałem, mnie denerwuje np fakt więźniowie > ośrodki pracy dla ludzi chorych psychicznie

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 15:09

Obrazek

Obrazek

Czyżby koniec marketingowej wydmuszki pod nazwą Nowoczesna?

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 16:32

Azrael pisze:Widzę, że powstało tutaj piękne kółko wzajemnej adoracji... :roll:

W sejmie 20. dobę protestują rodzice z niepełnosprawnymi, rząd naprędce zmienia własne ustawy sądowe, ważą się losy budżetu unijnego w nowej perspektywie, w dyplomacji co rusz otwieramy nowe fronty walki, prezes Kaczyński z powodu "choroby kolana" leży w Klinice Gastroenterologii na Szaserów... a tutaj wciąż straszą imigranci, których do tej pory w Polsce nikt nie widział. I pewnie nie prędko ktokolwiek zobaczy, bo nawet gdybyśmy którychś przyjęli to o ile nie zamkniemy ich w jakichś zamkniętych obozach to szybciutko uciekną na zachód.

Trochę tego nie rozumiem. :think:
Czego nie rozumiesz? Przecież tutaj problemu niepełnosprawnych nie ma ;)

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 17:08

deszczowy pisze:Czego nie rozumiesz? Przecież tutaj problemu niepełnosprawnych nie ma ;)
Z ciekawości zajrzałem do postów z drugiej połowy marca 2014 roku, kiedy miał miejsce pierwszy protest rodziców osób niepełnosprawnych w Sejmie. Nikt na forum nie poruszył tej kwestii. Również Ty deszczowy się na ten temat nie zająknąłeś, chociaż zabierałeś wtedy głos w innych sprawach. Zatem rozumiem, że wrażliwość na problemy osób niepełnosprawnych wykiełkowała u Ciebie względnie niedawno?

Obrazek
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 17:40

To wy jeszcze wierzycie, że jakakolwiek z tych partii, będzie się martwiła losem niepełnosprawnych czy chorych. Pamiętacie popis Niesioła na korytarzu? Ubezpieczenie zdrowotne też już miałobyć dla każdego...

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 18:27

Lucas87, w poprzednim poście nie odnoszę się do polityków czy partii politycznych, tylko do sugestii takich użytkowników jak deszczowy, fazzi i Azrael, którzy twierdzą, że temat protestu opiekunów osób niepełnosprawnych nie jest szeroko dyskutowany na forum, bo jest niewygodny dla PiS. Otóż przypominam im, że dokładnie taki sam protest miał miejsce w drugiej połowie marca 2014 roku i wtedy również nikt o tym nie wspomniał. Przykra prawda jest taka, że o ile problem niepełnosprawności nie dotyczy kogoś osobiście lub osoby mu bliskiej to nie wzbudza powszechnego zainteresowania i nie staje się przedmiotem ożywionej dyskusji.

Pragnę również zauważyć, że w 2014 roku żaden użytkownik forum sympatyzujący z PiS-em lub nielubiący Platformy (bo to nie do końca tożsame zbiory) nie wykorzystywał instrumentalnie protestu opiekunów osób niepełnosprawnych do ataków na rząd Platformy i Tuska tak jak obecnie próbuje to robić deszczowy i fazzi. W szczerość intencji Azraela jestem skłonny uwierzyć ze względu na wykonywany przez niego zawód.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 18:43

Vimes pisze:
deszczowy pisze:Czego nie rozumiesz? Przecież tutaj problemu niepełnosprawnych nie ma ;)
Z ciekawości zajrzałem do postów z drugiej połowy marca 2014 roku, kiedy miał miejsce pierwszy protest rodziców osób niepełnosprawnych w Sejmie. Nikt na forum nie poruszył tej kwestii. Również Ty deszczowy się na ten temat nie zająknąłeś, chociaż zabierałeś wtedy głos w innych sprawach. Zatem rozumiem, że wrażliwość na problemy osób niepełnosprawnych wykiełkowała u Ciebie względnie niedawno?
Tak samo gówniano było. Ale szukanie historii sprzed 4 lat jest warunkiem sine qua non mówienia o tym dzisiaj, co? ;)

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 maja 2018, 19:03

deszczowy pisze:Tak samo gówniano było. Ale szukanie historii sprzed 4 lat jest warunkiem sine qua non mówienia o tym dzisiaj, co? ;)
To jest dowód Waszej gigantycznej hipokryzji. Kiedy identyczny protest miał miejsce za rządów Platformy i Tuska to mieliście go głęboko między pośladkami, a kiedy pojawił się ponownie za rządów PiS-u to jesteście w awanagardzie oburzonych, bo to wygodna pałka do lania PiS-u po głowie.

Podobnie zerkam na najbardziej lajkowane komentarze na stronie "Wyborczej" pod artykułem o proteście z 2014 roku i co widzę? Otóż to:

Obrazek

Dzisiaj autorzy tych wypowiedzi idą razem z Tobą w awangardzie oburzonych na PiS.

Zresztą nie wiem, skąd ten zarzut o milczenie. Zapytałeś o zdanie, więc ja swoje wyraziłem: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 568#943568 i je nadal podtrzymuję. Chętnie się dowiem, z którymi fragmentami się nie zgadzasz.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2018, 00:35

Ale ja nie o Tobie akurat :)

A z innej beczki: nie wiem czy właśnie nie zaczyna się wojna izraelsko-syryjska. Co się gotuje na Wzgórzach Golan chyba.

No, śmieszki, który to? :D Chociaż przyznajcie się z otwartą przyłbicą, który wynosi z forum. Choć się domyślam, ofc :)

http://www.tvp.info/37141140/dziennikar ... cierewicza

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2018, 10:32

Miałem pytać - który sprzedał deszczowego? :prochno: płaca chociaż jakiś hajc za to? :prochno:

Łukaszu, może nie wyrzuca Cię z roboty, chyba są tolerancyjni.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2018, 10:53

Śmiechem żartem - wynoszenie rzeczy z forum jest dość słabe, panowie. Możemy się kłócić, dyskutować, pyskować sobie itp. itd. ale donosicielstwo jest... no, takie sobie :)

Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2018, 10:56

Piotr Juvefan pisze:Tutaj oczywiście możesz pisać co chcesz,ale możliwe,że Ty w swojej gazecie piszesz takie bzdury, więc może się okazać,że ta nowa ustawa dosięgnie Cb jeśli za bardzo się zagalopujesz w swoich wywodach. I za głupotę będziesz garował we Wronkach. Oczywiście znajdzie się paru,parunastu KODziarzy dla których staniesz się męczennikiem w "Państwie PiS",ale czy będzie to wartym tego,żeby mieć brud w papierach?
Nie wierze i leżę :rotfl: :rotfl: :rotfl: choć to nie byłem ja i brzydzę się donosicielstwem :D

"Gdy brakuje argumentów, dziennikarz „Faktu” przekonuje rozmówców, że on „rozmawiał z byłymi dyplomatami”, stąd jego informacje. "

Tu akurat zgoda :lol:

"Jak będę już dużym i bogatym snobem, zamówię sobie do hotelu 3 dziwki i obfitą, bogatą kolację. A kiedy już kolacja zniknie, powiem do panienek: „Najadły się? Napiły? To teraz won!” No co? Każdemu wolno mieć marzenia, nie? – "
perełka :rotfl: Dawno nie czytałem takiego zabawnego artykułu :prochno:

Obrazek
ODPOWIEDZ