Polityka
- deszczowy
- Juventino
Gdyby nie to, że produkuje to Rosja, to te S-400 powitałbym z otwartymi ramionami. I do tego zestawy Pancyr do osłony...
O cie panie. Sonda twitterowa na oficjalnym koncie programu TVP Info - minęła 20.
Hmm... kto mi wytłumaczy dzisiejsze weto prezydenta Dudy? Bo nie kumam.
:shock:
O cie panie. Sonda twitterowa na oficjalnym koncie programu TVP Info - minęła 20.
Hmm... kto mi wytłumaczy dzisiejsze weto prezydenta Dudy? Bo nie kumam.
:shock:
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Jejku co to za chore pomysły z urlopem http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/w ... ,13022931/. Urlop na żądanie 24h przed, czy to jest jeszcze urlop na żądanie w moim mniemaniu nie.
- mateo369
- Juventino
najbardziej kontrowersyjne jest tu jednak coś innego:AdiJuve pisze:Jejku co to za chore pomysły z urlopem http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/w ... ,13022931/. Urlop na żądanie 24h przed, czy to jest jeszcze urlop na żądanie w moim mniemaniu nie.
Nie wierzę w to co czytam. Jeśli to by przeszło to byłaby paranoja i prawdziwy powód do wyjścia na ulicę a nie jakieś durnowate protesty bezmózgich feministek w obronie macic. Widziałem gdzieś z tydzień temu, że za niewykorzystany urlop pracodawca miałby obowiązek wypłacić ekwiwalent (aktualnie nie ma takiej możliwości nawet gdyby chciał, chyba że pod stołem) i to byłoby jedyne logiczne rozwiązanie.Niewykorzystany urlop przepada Mówiąc wprost, jeśli pracownik nie wykorzysta urlopu za dany rok w tym samym roku, ma czas na odrobienie zaległości w odpoczywaniu tylko do końca I kwartału roku następnego. Gdy tego nie zrobi, urlop przepada. Przepada nawet w takich skrajnych przypadkach, w których pracownik w trakcie roku wielokrotnie będzie występował z wnioskiem o urlop, ale będzie otrzymał ze strony pracodawcy odmowę uwarunkowaną uzasadnionymi, ważnymi dla firmy okolicznościami.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- DonPatch
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Przecież ekwiwalent jest i ma się dobrzemateo369 pisze: Widziałem gdzieś z tydzień temu, że za niewykorzystany urlop pracodawca miałby obowiązek wypłacić ekwiwalent (aktualnie nie ma takiej możliwości nawet gdyby chciał, chyba że pod stołem) i to byłoby jedyne logiczne rozwiązanie.

- mateo369
- Juventino
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jest ale tylko w przypadku gdy nie wykorzystasz zaległego urlopu a skończyła Ci się umowa lub pracodawca Cię zwolnił. Ja mam cały urlop z zeszłego roku, do końca września (a to ostateczny termin) go nie wykorzystam a szef nie ma prawnych możliwości (chyba że jak zaznaczyłem wcześniej - pod stołem) wypłacić mi dodatkowych pieniędzy za ten niewybrany, nawet jakby bardzo chciał.DonPatch pisze:Przecież ekwiwalent jest i ma się dobrze.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- Piotr Juvefan
- Juventino
Prezydent też nie lepszy. Oni tam w PiSie tylko udają anty komuchów a jak przychodzi co do czego to porozumienia okrągłostołowe zobowiązują a ludzi,którym z tym nie po drodze się eliminuje. To się kiedyś rypnie. Najgorsze,że nie ma obecnie mocnej narodowo-wolnościowej opcji i zyskuje Platformerska banda.

- DonPatch
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Napisałeś za niewykorzystany urlop, więc to Ty nie sprecyzowałeś, co owo "niewykorzystany" oznacza.
Ostatnio zmieniony 04 kwietnia 2018, 22:44 przez DonPatch, łącznie zmieniany 1 raz.

- Vimes
- Juventino
I to wszystko przy działającym 500 plus, które według opozycji miało zrujnować finanse państwa.Ubiegły rok można wpisać do polskiej listy rekordów finansów państwa. Może jeszcze nie udało się wyjść na plus i był deficyt, ale tak dobrze nie było od 1990 roku. Co więcej, wartość długu państwa spadła. A taka sytuacja ostatni raz była za Gomułki.
Deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych (tzw. general government) spadł w ub. roku do zaledwie 1,5 proc. produktu krajowego brutto, czyli o 0,8 pkt proc. PKB w porównaniu z poprzednim rokiem. Dane poszły w świat, a konkretnie zebrał je GUS dla Komisji Europejskiej w ramach tzw. notyfikacji fiskalnej.
Malkontenci mogą mówić, że cały czas państwo wydaje więcej, niż dostaje z podatków, ale "na bezrybiu i rak ryba". A trzeba docenić, że to najlepszy wynik budżetu od 1990 roku, kiedy rząd Mazowieckiego zaczął już pożyczać pieniądze, ale jeszcze nie musiał tych nowych pożyczek obsługiwać. Państwo wykazało wówczas nadwyżkę 0,4 proc. PKB.
Źródło
Prezydent wytłumaczył:deszczowy pisze:Hmm... kto mi wytłumaczy dzisiejsze weto prezydenta Dudy? Bo nie kumam.
Ustawa została zepsuta na etapie prac sejmowych, bo podobno pierwotna wersja zawierała tryb odwoławczy. Prezydent zwracał na to uwagę, ale go nie wysłuchano, więc zawetował. Przy okazji, prezydent Duda na półmetku swojego urzędowania zawetował już chyba więcej ustaw niż Komorowski przez całą swoją kadencję.Sprawa druga. Zwracałem na to uwagę, prosiłem poprzez moich ministrów, osoby odpowiadające za tę ustawę na etapie prac sejmowych, aby zwrócić uwagę na ten mankament - że powinny być możliwości, aby jednak osoby mogły się odnieść do swojej sytuacji, i aby w związku z tym, nie w stosunku do wszystkich ta decyzja musiała być jednakowa. Niestety nie uwzględniono mojego głosu zupełnie, jeżeli chodzi o WRON, czego także nie mogę zrozumieć.
Proszę Państwa, chcę nadmienić jeszcze jedno, otóż w tej chwili bacznie patrzy się na to, jak w Polsce przestrzegane są standardy demokratycznego państwa prawa i praworządności. Otóż jestem przekonany, że rozwiązania, które zostały zaproponowane w odniesieniu do Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, do jej członków – brak możliwości złożenia jakichkolwiek wyjaśnień, utrata stopnia wojskowego z mocy samego prawa, po wydaniu obwieszczenia przez Prezydenta, brak możliwości wniesienia jakiegokolwiek środka odwoławczego - zostałyby po pierwsze być może zaskarżone do Trybunału Konstytucyjnego, a po drugie zostałyby zaskarżone prawdopodobnie do trybunałów europejskich. Ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości, bo to jest po prostu kompletnie pozbawienie kogoś możliwości obrony. Nie mogę jako Prezydent się z tym zgodzić.
Źródło
- gregor_g4
- Juventino
Serio? A mi sie wydaje, ze to zaplanowane dzialanie, a ustawa wejdzie po poprawkach.Piotr Juvefan pisze:Prezydent też nie lepszy. Oni tam w PiSie tylko udają anty komuchów a jak przychodzi co do czego to porozumienia okrągłostołowe zobowiązują a ludzi,którym z tym nie po drodze się eliminuje. To się kiedyś rypnie. Najgorsze,że nie ma obecnie mocnej narodowo-wolnościowej opcji i zyskuje Platformerska banda.
Narodowo-wolnosciowa opcja? Gdy był widok na powstanie takiej, to się wszystko walnęło przez wewnętrzne konflikty i znowu jest kilka małych obozów, brz szans na wjeście do sejmu.
Kowalski beczy z tym drugim oszołomem, że wszędzie esbeki i wsi a sami dali się od środka rozbić robiąc im dobrze.
- Piotr Juvefan
- Juventino
O ile Kowalski ma ode mnie szacunek,bo śledzę go nie od dziś,ale tego pastroka całego się słuchać nie daLucas87 pisze:kowalski&chojecki - możecie głosować muuhaha;]

No właśnie takie kółko wzajemnej adoracji,gdzie wszędzie widzi się SBków...a najbardziej po prawej stronie oczywiście. I tak już 20 lat rozbijania prawicy.gregor_g4 pisze: Kowalski beczy z tym drugim oszołomem, że wszędzie esbeki i wsi a sami dali się od środka rozbić robiąc im dobrze.
Czyli Duda chce jedynie udowodnić,że jest lepszym prezydentem od miernego Komorowskiego zamiast realnie odciąć się od postkomuny. No dla mnie to za mało jednak. Słabych ma doradców. Nie pasuje mi piękna retoryka o historii do realnego działania prezydenta.Vimes pisze: Ustawa została zepsuta na etapie prac sejmowych, bo podobno pierwotna wersja zawierała tryb odwoławczy. Prezydent zwracał na to uwagę, ale go nie wysłuchano, więc zawetował. Przy okazji, prezydent Duda na półmetku swojego urzędowania zawetował już chyba więcej ustaw niż Komorowski przez całą swoją kadencję.

- Vimes
- Juventino
mateo369 pisze:Nie wierzę w to co czytam. Jeśli to by przeszło to byłaby paranoja i prawdziwy powód do wyjścia na ulicę

Będziesz mógł zostać w domu.
------------------------------
Początkowo myślałem, że to newsy z Prima Aprilis, ale jednak okazały się prawdziwe:
1) ""W Finlandii jest za dużo Finów. To jest do rozwiązania w przyszłości". Zaskakująca wypowiedź muzułmanki w TV",
2) "Obcinali głowy. Teraz skarzą się, że bezprawnie stracili brytyjskie obywatelstwo i nikt ich nie będzie bronił [VIDEO]" / "Islamic State 'Beatles' duo complain about losing UK citizenship".
Sowieci nie dali rady podbić Finlandii militarnie, zobaczymy jak pójdzie muzułmanom z podbojem demograficznym. Teraz czekam, żeby jakaś lewacka organizacja broniąca praw człowieka zatroszczyła się o los tych brytyjskich obcinaczy głów.
- deszczowy
- Juventino
W najdziwniejszej partii w Polsce bez zmian – „premier tysiąclecia" mówi, że nagrody się im należały, „szeregowy poseł" każe je oddawać.
Meee, meee :rotfl:
Meee, meee :rotfl:
- gregor_g4
- Juventino
A jeszcze co do gospodarki, to wg Rzepy, w 2018 samorzady lokalne ida na rekord jesli chodzi o inwestycje.
Czyli szykuje sie boom w budowlance, a to dodakowo napedzi nasz kraj.
Ponadto , na jesieni 2017 wprowadzono jednorazowy odpis do 100tyś pln dla firm, od 1 stycznia 2018 - bardzo mnie to ucieszylo i juz skorzystalem;)
To zdecydowanie dobra zmiana, ale zeby nie bylo tak kolorowo, to tej samej jesieni, 2017 Skarb Państwa za ok 100 baniek ojro zakupił(podobno po kosztach) kolekcję Czartoryskich. Całkowicie mi to umknęło, a ostatnio tuż po black fiday
wyszło info, że fundacja która dostała pieniądze za sprzedaż kolekcji zbankrutowała, bo ojro zostały wytransferowane do Litchtensteinu...
Dla mnie ta sprawa śmierdzi na kilometr, tym bardziej, że w mediach o tm cisza. Znając życie, dzieła sztuki dalej są w tych samyh rękach, a pod stołem poszły duuuużo większe nagrody niż te, o które teraz jest afera.
Czyli szykuje sie boom w budowlance, a to dodakowo napedzi nasz kraj.
Ponadto , na jesieni 2017 wprowadzono jednorazowy odpis do 100tyś pln dla firm, od 1 stycznia 2018 - bardzo mnie to ucieszylo i juz skorzystalem;)
To zdecydowanie dobra zmiana, ale zeby nie bylo tak kolorowo, to tej samej jesieni, 2017 Skarb Państwa za ok 100 baniek ojro zakupił(podobno po kosztach) kolekcję Czartoryskich. Całkowicie mi to umknęło, a ostatnio tuż po black fiday

Dla mnie ta sprawa śmierdzi na kilometr, tym bardziej, że w mediach o tm cisza. Znając życie, dzieła sztuki dalej są w tych samyh rękach, a pod stołem poszły duuuużo większe nagrody niż te, o które teraz jest afera.