Polityka
- deszczowy
- Juventino
- Vimes
- Juventino
Wracając do tematu relacji polsko-żydowskich, a zwłaszcza tego artykułu, który wrzuciłem tutaj na początku lutego: "Misja Jana Karskiego w USA. Dlaczego Zachód zignorował zagładę Żydów?", który dość dobitnie pokazuje obojętność amerykańskich Żydów na los ich pobratymców w Europie np. w tym fragmencie:

Źródło: https://twitter.com/czaplinskiii/status ... 6520067072
Pytanie, które należałoby postawić brzmi, dlaczego ówcześni amerykańscy Żydzi wykazali się taką przerażającą obojętnością wobec swoich pobratymców w Europie? Dlaczego nie użyli swoich wpływów do udzielenia im pomocy? Nie mogą powiedzieć, że nie wiedzieli, bo polski rząd na uchodźstwie zrobił wszystko, co mógł, żeby dotrzeć z tą informacją do amerykańskiej opinii publicznej. Dzisiaj potomkowie tych amerykańskich Żydów mają tupet atakować Polskę.
Natomiast tutaj pewien cytat sprzed ponad 20 lat:
Jeden z użytkowników twittera wrzucił skany artykułu z "New York Timesa", który pokazuje jak bardzo podczas II wojny światowej polski rząd na uchodźstwie próbował się przebić z wiadomością o Holokauście do amerykańskiej opinii publicznej:Dość specyficzny charakter miało spotkanie z sędzią Frankfurterem, bardzo wpływową postacią w USA oraz przyjacielem prezydenta Roosevelta. Był on pochodzenia żydowskiego, dlatego Karski miał nadzieję, że przedstawienie mu tragedii Żydów europejskich przyczyni się do podjęcia jakichś działań w celu ich ratowania. Jednak kiedy w najdrobniejszych szczegółach omówił niemiecki system eksterminacyjny, włącznie z własnymi obserwacjami z pobytu w getcie, jego rozmówca oświadczył, że nie jest w stanie uwierzyć w tragedię rozgrywającą się za oceanem. Karski był niezwykle zaskoczony niezrozumiałą reakcją sędziego.

Źródło: https://twitter.com/czaplinskiii/status ... 6520067072
Pytanie, które należałoby postawić brzmi, dlaczego ówcześni amerykańscy Żydzi wykazali się taką przerażającą obojętnością wobec swoich pobratymców w Europie? Dlaczego nie użyli swoich wpływów do udzielenia im pomocy? Nie mogą powiedzieć, że nie wiedzieli, bo polski rząd na uchodźstwie zrobił wszystko, co mógł, żeby dotrzeć z tą informacją do amerykańskiej opinii publicznej. Dzisiaj potomkowie tych amerykańskich Żydów mają tupet atakować Polskę.
Natomiast tutaj pewien cytat sprzed ponad 20 lat:
Autora cytatu celowo nie podaję, bo się bardzo zdziwiłem, że powiedział to akurat ten człowiek. Jak chcecie wiedzieć, to kliknijcie w źródło. Zaskoczenie gwarantowane.Nie jest winą Polaków, że na polskiej ziemi był Holokaust. Wielokrotnie się zastanawiam, dlaczego w świecie nie panuje stereotyp, że Rosjanie są antysemitami. Nie ma takiego stereotypu. Albo dlaczego dzisiaj w Izraelu mówi się, że Holokaust robili naziści, a nie Niemcy.
Mówi się w świecie o Polakach jako antysemitach, chociaż nie mieli swojego Lavala, a nie mówi się tak o Francuzach którzy ich mieli. Dlaczego?
Dlatego, że trzeba było w jakiś sposób usprawiedliwić Jałtę. Żeby mógł sobie Zachód powiedzieć: „Był taki naród, który wprawdzie od pierwszego dnia walczył z Hitlerem, ale to był naród paskudny, nietolerancyjny i zrobił Żydom wiele złych rzeczy”. Ten naród został sprzedany w Jałcie towarzyszowi Stalinowi, trzeba było znaleźć jakiś sposób, żeby samego siebie usprawiedliwić.
Źródło
- Piotr Juvefan
- Juventino
Nieźle. Nigdy bym nie powiedział,że zgodzę się z Michnikiem..ale to jest słowo klucz żeby zrozumieć dlaczego mamy teraz to co mamy.
No i to pokazuje,że Polska ma mocne argumenty w "tworzeniu historii na nowo" a raczej przestawianiu jej na właściwe tory w świecie. Może kiedyś w końcu dojdzie do amerykańskich Żydów nasza słuszna narracja a jeśli już do nich dojdzie to wygramy tą podłą wojnę dezinformacyjną.
No i to pokazuje,że Polska ma mocne argumenty w "tworzeniu historii na nowo" a raczej przestawianiu jej na właściwe tory w świecie. Może kiedyś w końcu dojdzie do amerykańskich Żydów nasza słuszna narracja a jeśli już do nich dojdzie to wygramy tą podłą wojnę dezinformacyjną.

- Lucas87
- Juventino
autentycznie, prawie udławiłem się tik takiem. Michnik i takie słowa? ostatnia osoba na świecie, po której bym się czegoś podobnego spodziewał. Prowo albo pożyczył leki przeciw wściekliźnie od niesioła ;]
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- Vimes
- Juventino
Bardzo dobre wieści dla Polski i jednocześnie kiepskie dla opozycji totalnej:
1) "Historyczny rekord inwestycji. Dzięki nim PKB wzrosło najwyżej od 2008 roku",
2) "Gospodarcze parametry wprawiają w osłupienie".
I to nie są nagłówki z TVP Info
.
Co gorsza, dla totalniaków, UE zaczyna wymiękać: "Timmermans zmienia ton. "Polska ma prawo do reformy sądownictwa. Nasz dialog musi się czymś skończyć"". Po latach polityki "robienia laski" wszystkim dokoła ustami ministra Sikorskiego wreszcie mamy asertywny rząd: "Polska jest zbyt duża, aby z nią walczyć? Bloomberg: Bruksela nie chce długotrwałego konfliktu z Warszawą".
Z innej beczki, kompletnie nieznana fundacja zrobiła więcej niż partacze z Polskiej Fundacji Narodowej: "Mocny spot kampanii #RespectUs. "Tylko to jedno mnie przenika do głębi, że mnie k**wa nikt nie przeprasza"". Jednak, żeby to w ogóle miało sens musi być po angielsku albo przynajmniej z napisami.
1) "Historyczny rekord inwestycji. Dzięki nim PKB wzrosło najwyżej od 2008 roku",
2) "Gospodarcze parametry wprawiają w osłupienie".
I to nie są nagłówki z TVP Info

Co gorsza, dla totalniaków, UE zaczyna wymiękać: "Timmermans zmienia ton. "Polska ma prawo do reformy sądownictwa. Nasz dialog musi się czymś skończyć"". Po latach polityki "robienia laski" wszystkim dokoła ustami ministra Sikorskiego wreszcie mamy asertywny rząd: "Polska jest zbyt duża, aby z nią walczyć? Bloomberg: Bruksela nie chce długotrwałego konfliktu z Warszawą".
Z innej beczki, kompletnie nieznana fundacja zrobiła więcej niż partacze z Polskiej Fundacji Narodowej: "Mocny spot kampanii #RespectUs. "Tylko to jedno mnie przenika do głębi, że mnie k**wa nikt nie przeprasza"". Jednak, żeby to w ogóle miało sens musi być po angielsku albo przynajmniej z napisami.
- Ivory
- Juventino
Coś ta wymiana elit na bardziej oszczędne, przyzwoite i skromne w rządzeniu wyjątkowo słabo idzie.
Najpierw Gowin skompromitował się wygadując, że nie starcza mu pieniędzy z ministerialnej pensji do pierwszego. Później Szydło przyznała sobie premie 60 koła, a dziś okazało się, że z resortu Macierewicza wydano jakąś astronomiczną kwotę służbowymi kartami płatniczymi. <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> mają czelność gadać, że oni to pokornie służą Polakom. :rotfl:
Ach te nadzieje i timing Vimesa
Najpierw Gowin skompromitował się wygadując, że nie starcza mu pieniędzy z ministerialnej pensji do pierwszego. Później Szydło przyznała sobie premie 60 koła, a dziś okazało się, że z resortu Macierewicza wydano jakąś astronomiczną kwotę służbowymi kartami płatniczymi. <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> mają czelność gadać, że oni to pokornie służą Polakom. :rotfl:

- deszczowy
- Juventino
Spoko, Vimes powie, że w sumie to 15 mln to nie tak dużo, bo przecież ośmiorniczki Sikorskiego i bla bla bla.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Kraj wspaniały tylko ludzie K.. Zawodny element.Nie tylko politycy,ale również manipulatorzy i prowokatorzy trzymający kredens.
Wyniki osiągane przez ten rząd są godne pochwały.
Wyniki osiągane przez ten rząd są godne pochwały.

- jakku1
- Juventino
Bardziej interesujące jest to, dlaczego najwspanialszy-minister-wszechczasów Antoni Macierewicz stracił swój stołek, a plotki krażą tutaj naprawdę wyjątkowej urody.
Ostatnia jest taka, że środowisko PiS pozbyło sie swojego ministra tylko po to, zeby go teraz pogrillowac i sprawic, aby bomba, ktora wybuchnie w ciagu kilku najblizszych tygodni nie była tak śmierdząca.
Osobiscie mam jeden, mocny typ: ktoś bezpośrednio powiązał z Antonim całą tę rosyjską agenturę wokół niego (Luśnia, d'Amato, Rękas, Nadworski, etc) i ma na to jakieś mocne kwity.
Co do całej reszty to szkoda gadać. I pomyslec, ze ten człowiek kompletnie wstrzymał proces modernizacyjny armii i zamiast na smiglowce, przeznaczyl pieniadze na kompletnie bezuzyteczna obrone terytorialna.
Ostatnia jest taka, że środowisko PiS pozbyło sie swojego ministra tylko po to, zeby go teraz pogrillowac i sprawic, aby bomba, ktora wybuchnie w ciagu kilku najblizszych tygodni nie była tak śmierdząca.
Osobiscie mam jeden, mocny typ: ktoś bezpośrednio powiązał z Antonim całą tę rosyjską agenturę wokół niego (Luśnia, d'Amato, Rękas, Nadworski, etc) i ma na to jakieś mocne kwity.
Co do całej reszty to szkoda gadać. I pomyslec, ze ten człowiek kompletnie wstrzymał proces modernizacyjny armii i zamiast na smiglowce, przeznaczyl pieniadze na kompletnie bezuzyteczna obrone terytorialna.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- deszczowy
- Juventino
Zrobił coś gorszego, jakku: sparaliżował wywiad i kontrwywiad wojskowy. Kompletnie. Oni są dobrzy do inwigilowania dziennikarzy, a nie do... a, zresztą.
- jakku1
- Juventino
On to juz zrobił 10 lat temu.deszczowy pisze:Zrobił coś gorszego, jakku: sparaliżował wywiad i kontrwywiad wojskowy. Kompletnie. Oni są dobrzy do inwigilowania dziennikarzy, a nie do... a, zresztą.
Nie wiem, czy da się znalezc w calej historii III RP wiekszego szkodnika, niz ten czlowiek. Misiewicza ostatnio wcisnal do PKP Cargo, z Janningerem był widziany na kolacji. Swoja droga, wiesz ze Janninger jest blisko zwiazany z d'Amato a Cieszewski miał tego samego oficera prowadzacego co TW Nonparel - Lusnia?
Te jego układy byly i sa cholernie smierdzące.

- deszczowy
- Juventino
Zatrzymanie modernizacji, spór z prezydentem, ***** wojskowych służb... można by tak długo. Ale banda młotków nadal uważa go za ministra milionlecia.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Koledzy widzę chyba po lekturze niejakiego Pana Piątkajakku1 pisze:On to juz zrobił 10 lat temu.deszczowy pisze:Zrobił coś gorszego, jakku: sparaliżował wywiad i kontrwywiad wojskowy. Kompletnie. Oni są dobrzy do inwigilowania dziennikarzy, a nie do... a, zresztą.
Nie wiem, czy da się znalezc w calej historii III RP wiekszego szkodnika, niz ten czlowiek. Misiewicza ostatnio wcisnal do PKP Cargo, z Janningerem był widziany na kolacji. Swoja droga, wiesz ze Janninger jest blisko zwiazany z d'Amato a Cieszewski miał tego samego oficera prowadzacego co TW Nonparel - Lusnia?
Te jego układy byly i sa cholernie smierdzące.

Szkoda,że popadamy w takie skrajności.
Czyżby nie było lodzikadeszczowy pisze:Zatrzymanie modernizacji, spór z prezydentem, <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> wojskowych służb... można by tak długo. Ale banda młotków nadal uważa go za ministra milionlecia.

Widzę,że płomienna mowa Zdradka Sikorskiego na zlocie PełO rozgrzała wasze serca

- jakku1
- Juventino
Nic mnie nie obchodzi opozycja, bo nie rządzi i nie ma (prawie) żadnego wpływu na rzeczywistosc. Wielokrotnie pisałem o tym, w jaki sposob były juz szef MON wstrzymał modernizacje armii. Książkę Piątka czytałem i uważam ją za nudną i zbyt rozlazłą, chociaż w pewnych rozdziałach dość dobrze opisującą rzeczywistość.Piotr Juvefan pisze:
Koledzy widzę chyba po lekturze niejakiego Pana PiątkaMacierewicz ruskim agentem? Wymyśla jakieś wybuchy? Po co? A może On chcę wywołać wojnę Polską-Rosyjską? Dlatego właśnie opozycja jest tak słaba. Bo Misiewiczem i Janningerem chce przykryć 8 ostatnich lat
![]()
Szkoda,że popadamy w takie skrajności.
A Macierewicz zrobił tyle dobrego dla naszego wojska, ze teraz jego następca musi wszystko sprzątać i czyści ministerstwo z ludzi poprzednika.