Polityka
- Piotr Juvefan
- Juventino
Jeśli dla Cb negatywny wpis posłanki a walenie kamieniami w kogoś to dwie te same rzeczy to tylko Ci pogratulowac. Czekasz w swoim wpisie na bicie Zydów,dziennikarskie sensacje to masz te sensacje w Izraelu i nie kompromituj się już.deszczowy pisze:Ty usilnie musisz skontrować skrajność skrajnością? Nic pośrodku? 0 - 1? Góra - dół? Tata - mama? Jezu...

- Vimes
- Juventino
Ciekawy wywiad z Tomem Segevem, autorem książki "Siódmy milion", o tym jak byli początkowo traktowani ocaleńcy z holokaustu w Izraelu. Potem się to oczywiście zmieniło i działalność rozpoczęło opisane przez Normana Finkelsteina "Przedsiębiorstwo Holocaust", które ostatnio wzięło na cel Polskę.Co znaczy po hebrajsku słowo „sabon"?
Mydło. Słowem tym po II wojnie światowej w Palestynie, a później w Izraelu, nazywano ocalałych z Holocaustu.
Kto ich tak nazywał? Arabowie?
Nie, inni Żydzi. Ci, którzy wojnę spędzili na Bliskim Wschodzie. Trudno dziś znaleźć słowa, które mogłyby w odpowiedni sposób nazwać to, w jak haniebny sposób byli traktowani ocalali z Holocaustu w Izraelu po wojnie.
Co miał na myśli sabra – Żyd urodzony już w Palestynie – gdy mówił do byłego więźnia Auschwitz: „Mydło"?
Chciał w ten sposób okazać mu swoją pogardę. Swoją wyższość i wstyd, jaki odczuwał, gdy patrzył na tego człowieka. Dostrzegał w nim cechy, które widział również w sobie, ale które starał się przezwyciężyć i których nienawidził. Żydzi z europejskiej diaspory byli według niego Żydami słabymi. O mentalności ofiary. Dali się wymordować Niemcom, w drodze do komór gazowych byli potulni jak jagnięta prowadzone na rzeź. Dla syjonistów, którzy tworzyli w Palestynie nowego żydowskiego człowieka – odważnego Żyda wojownika, podobna postawa była czymś godnym pożałowania.
(...)
Czemu więc tak czepiali się Żydów z Polski?
Tu chodziło o wykreowany przez sabrów własny wizerunek: gdybyśmy to my byli na waszym miejscu, do Holocaustu by nie doszło. My byśmy się nie dali. Powtarzanie podobnych niedorzeczności miało nie tylko upokorzyć ocalałych, ale przede wszystkim dowartościować sabrów. Często mieli oni wręcz żal do ocalałych, że przetrwali. Przecież niemal wszyscy bojownicy z getta warszawskiego zapłacili życiem za swój bezprecedensowy akt oporu. Oni zginęli, ale pozostawili nam legendę o żydowskim heroizmie. A wy? Chowaliście się gdzieś w brudnych kanałach jak szczury, a teraz wypełzliście na powierzchnię. Pogardzamy wami dlatego, że przetrwaliście w tak upokarzający sposób. Syjonistyczny przywódca, założyciel i pierwszy premier państwa Izrael Dawid Ben Gurion powiedział kiedyś, że ci, którzy ocaleli, przetrwali kosztem innych. Z definicji są więc złymi ludźmi.
Szokujące.
Pisząc swoją książkę „Siódmy milion", także byłem zszokowany. Gdy po raz pierwszy słyszałem o podobnym nastawieniu od ocalałych – którzy dziś w Izraelu mają status świętych – myślałem, że był to zupełny margines. Im bardziej jednak zagłębiałem się w materiał źródłowy, tym mocniej przekonywałem się, że poglądy takie były niezwykle rozpowszechnione. Niemal każdego ocalałego, który przyjechał do Palestyny, spotkały upokorzenia.
Źródło
Nawiasem mówiąc, sięgając do tych starych artykułów przypomniałem sobie jak fajnym tygodnikiem było "Uważam Rze" dopóki jego redakcja nie została rozwalona przez miłującą wolność słowa niczym Związek Sowiecki pokój Platformę Obywatelską za pomocą Grzegorza Hajdarowicza, kumpla Pawła Grasia.
- deszczowy
- Juventino
Jprdl. Internetowy troll idzie pracować do TVP Info, a trollica z TVP - do Orlenu.
Ale owcom i tak się spodoba
Ale owcom i tak się spodoba

- Piotr Juvefan
- Juventino
A możesz kurna jaśniej
? Mam się domyślać,że wytransferowali Cię do TVP
?
http://www.newsweek.pl/opinie/stosunki- ... 985,1.html
Ten Lisweek to naprawdę Polski nie lubi...

http://www.newsweek.pl/opinie/stosunki- ... 985,1.html
Ten Lisweek to naprawdę Polski nie lubi...

- deszczowy
- Juventino
- Vimes
- Juventino
Piotr Juvefan, pamiętasz naszą wymianę zdań sprzed miesiąca: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 339#935339?

.
Tymczasem postępy postępu w progresywnym świecie stają się coraz zabawniejsze:
Wygląda na to, że "demoniczny plan złowieszczego kurdupla z Żoliborza" może wypalićPolacy zaskakująco dobrze przyjęli zmianę na stanowisku premiera. Aż 79 proc. uważa, że Mateusz Morawiecki (50 l.) u sterów rządu to dobra zmiana. Tak wynika z sondażu zrealizowanego na zlecenie "Super Expressu" i se.pl.
(...)
Wielu Polaków doceniło też zmiany, jakich dokonał w rządzie. - Atmosferę w armii i służbie zdrowia poprawiły dokonane przez niego dymisje Antoniego Macierewicza i Konstantego Radziwiłła - komentuje prof. Kik.
Źródło

Tymczasem postępy postępu w progresywnym świecie stają się coraz zabawniejsze:
Czaicie te klimaty? Antifa blokuje marsz homoseksualistów, bo ich obecność jest obraźliwa dla muzułmanów i nazywa "tęczowych" faszystami :rotfl:.Do niecodziennego zdarzenia doszło ostatnio w Sztokholmie. Działacze lewicowej organizacji Antifa zakłócili przemarsz środowisk LGBT. Powodem był fakt, że propagowanie homoseksualizmu jest obraźliwe dla muzułmanów, a członkowie Antify postanowili wziąć w obronę imigrantów znajdujących się w Szwecji. Uczestników marszu LGBT okrzyknięto faszystami.
Źródło
- Piotr Juvefan
- Juventino
@ Vimes ja się domyślałem,że ta zamiana na stanowisku premiera przejdzie dobrze. Morawiecki robi dobre wrażenie. W Europie chcą się z nim dogadywać. Wszystko fajnie tylko ja jestem w obozie tych,którzy nie rozumieją dymisji Macierewicza. Na prawicy Macierewicz jest postacią szanowaną,ale większość ufa Kaczyńskiemu.

- deszczowy
- Juventino
- Piotr Juvefan
- Juventino
No ładne masz argumenty dziennikarzyno. Na dodatek każesz mi czytać jakiś swój bełkotdeszczowy pisze:To zacznij w końcu myśleć, tępaku.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... ry/cr8fbtx

- deszczowy
- Juventino
To potem nie jojcz, że nie rozumiesz odwołania Antoniego.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Macierewicz wyleciał dlatego,że nazywa się Antoni Macierewicz. PiS chce zagarnąć resztę elektoratu właśnie swoim pijarem i doskonale o tym wiesz. A czy są jakieś opóźnienia w dostawie uzbrojenia czy ich nie ma to juz sprawa drugorzędna. Poprawiłeś już literówkę?

- deszczowy
- Juventino
Drugorzędna. Aha. No ok.
Nie będę Cię brał pod uwagę w dalszej dyskusji. Dziękuję za uwagę.
Nie będę Cię brał pod uwagę w dalszej dyskusji. Dziękuję za uwagę.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Tak dla Jarosława była to niewątpliwie sprawa drugorzędna. Dla mnie również nie wzbudzasz chęci do dalszej dyskusji. Przy okazji młoda dziennikarka,która nie miała prawa zarabiać 30tysi i mieć rocznej odprawy w Orlenie sama pod wpływem hejtu zrzekła się tego stanowiska. Honorowe zachowanie, nie każdy by się na to odważył. Ciao.
PS; a tępakiem jesteś dla swojego pracodawcy z Niemiec zapewne
PS; a tępakiem jesteś dla swojego pracodawcy z Niemiec zapewne