Transfery w Europie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 09:10

nie no oczywiście Bayern i Juve nadal będą łakomym kąskiem dla tych, których MU MC czy Real ne będzie chciał ale nie dziw się, że dla kogoś nie są oni i my pierwszym wyborem i nie nazywaj wszystkich lecącymi na kasę a nie trofea

chyba, że myślisz, że Khedira przyszedłby do nas jakby Real chciał z nim przedłużyć kontrakt, Morata jakby grał w Realu regularnie, Igła jakby go Real nie sprzedał, Matuidi jakby go PSG nie wypychało itp itd ;] ile warty jest Bayern pokazał już kiedyś Kross a ile my dowiadujesz się co lato gdy odchodzą Vidale, Pogby, Sandry itp ale wtedy proponuję ci po prostu zweryfikować swoje nastawienie bo za kilka lat będzie coraz gorzej a nie lepiej i transferowe rywalizacje będziemy przegrywali nie z 3-4 klubami ale z 10

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 09:46

Maly pisze:nie no oczywiście Bayern i Juve nadal będą łakomym kąskiem dla tych, których MU MC czy Real ne będzie chciał ale nie dziw się, że dla kogoś nie są oni i my pierwszym wyborem i nie nazywaj wszystkich lecącymi na kasę a nie trofea
A kiedy to ostatnio Real wydał ogromne pieniądze na transfer? Przecież ich ostatni ogromny transfer to Rodriguez, ładnych parę okienek transferowych temu, nie mówiąc już o tym, gdzie teraz jest i ile pograł ;)

W ostatnich latach to my więcej wydaliśmy na transfery niż Królewscy.

Rozumiem, że dla Sandro nie byliśmy pierwszym wyborem tylko City? Dla Pjanicia pierwszym wyborem były Wyspy Brytyjskie? Tak samo Cuadrado siłą wyciągaliśmy z Chelsea pomimo jego niechęci do nas ;)?

Piłkarz to także zawód i oczywistym jest że chodzi tutaj także o zarabianie, szczególnie, że nie jest to zbyt długa przygoda. Jednak tak samo jak w przypadku innych zawodów jedni wolą korporacje, a inni mniejsze działalności gospodarcze. Nigdy nie będzie decydowała tylko kasa, zresztą nie wydajemy jej aż tak mało i mało jej też nie mamy.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 09:56

przecież Cuadrado nic tam nie grał, możesz go sobie porównać z Salahem lub być może zaraz z Dzeko

Sandro u nas chwile pograł i chyba każdy wie, że chciał w lecie odejść więc po co ta gadka?

a ile wydaje Real? wydawało mi się, że jeszcze w czerwcu mieli na liście dwóch najdrożej kupionych zawodników w historii piłki, niedawno mieli zakaz więc może dlatego wydaje ci się, że mało kupują ale oni na 20 latków wydają po 40mln i to od dawna, w dodatku to wcale nie są napastnicy tylko obrońcy lub pomocnicy a wszystko w czasach gdy my cieszyliśmy się, że kupujemy doświadczonego napastnika za 20

ewidentnie musisz zejść na ziemie, powiedz mi kiedy wygraliśmy bój o zawodnika z kimś bogatszym? mi na myśl przychodzi tylko Krasic ;]

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 10:03

Maly pisze:przecież Cuadrado nic tam nie grał, możesz go sobie porównać z Salahem lub być może zaraz z Dzeko

Sandro u nas chwile pograł i chyba każdy wie, że chciał w lecie odejść więc po co ta gadka?

a ile wydaje Real? wydawało mi się, że jeszcze w czerwcu mieli na liście dwóch najdrożej kupionych zawodników w historii piłki, niedawno mieli zakaz więc może dlatego wydaje ci się, że mało kupują ale oni na 20 latków wydają po 40mln i to od dawna, w dodatku to wcale nie są napastnicy tylko obrońcy lub pomocnicy a wszystko w czasach gdy my cieszyliśmy się, że kupujemy doświadczonego napastnika za 20

ewidentnie musisz zejść na ziemie, powiedz mi kiedy wygraliśmy bój o zawodnika z kimś bogatszym? mi na myśl przychodzi tylko Krasic ;]
Ale chyba doszło do zmiany trenera w Chelsea i to na takiego, który miał ogromną ochotę na współpracę z Cuadrado, prawda ;)?

Chciał odejść? O kurde, powiedział Ci to albo jakiemuś dziennikarzowi? Bo ja nie pamiętam takiego wywiadu :shock:

No mieli i dalej mają ich w składzie, ale co z tego? Przez ostatnie 3 lata nie kupili nikogo ważnego, a na razie pieniądze wydane na młodziaków siedzą sobie spokojnie na ciepłej ławeczce ;)

I nie żeby coś, ale Juventus też wydał w ostatnich latach sporo na dwudziestolatków, chyba nie muszę Ci podawać przykładów?

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 10:49

chyba powinieneś bo poza Dybala, który miał 22 i Berną za 23 jakoś nie kojarzę... w tym wieku zawodnik już jest raczej ukształtowany a z pewnością powinien być ;] dla porównania Hernández (19 lat) za 30, Ceballos (20) za 16, Kovacic (21) za 30, Isco (21) za 30, Illarramendi (23) za 32 itd... w zasadzie jak spojrzysz to oni nie kupują graczy powyżej 24-25 roku życia więc nie mów, że ich zakupy siedzą na ławce bo to są zawodnicy na za dwa lata a nie na już, jeśli mają być na już kosztują więcej ale nie jest tak, że co roku takich w ogóle potrzebują bo i bez tego mają młodą silną kadrę

a Cuadrado widocznie nie chciał już grać w Anglii a i pewnie kasę miał taką samą więc z niczego nie rezygnował, jakby miał zejść z pensji o połowę to byśmy go tyle widzieli

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 11:14

Illarramendiego już nie ma, Ceballos jest na razie niewypałem i mówi się o jego sprzedaży, a Kovacic trzeci rok z rzędu nie potrafi się na dłużej przebić do składu.

Wcale nie neguję tego, że transfer Isco, Hernandeza czy Kovacica to złe ruchy, wręcz przeciwnie, to bardoz dobre ruchy, ale my wykonujemy podobne i akurat w tym aspekcie nie odstajemy od Realu.

Do Dybali i Berny dolicz jeszcze Pjace, Caldare czy Sandro, który miał 24 lata jak przychodził ;)

Co do Cuadrado - "widocznie", "zapewne", "pewnie" itd. Nie zamierzam się kłócić w tym aspekcie, a prawda jest taka, że wybrał nas zamiast mistrza Anglii i tyle ;)

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 11:42

wtedy nie byli mistrzem Anglii tylko nie grali nawet w pucharach :)

wiesz jak liczysz Sandro to im policz Bale czy Jamesa, to zupełnie inny poziom jakby to Borek powiedział

nie mówię, że nie kupujemy młodych ale nie za takie pieniądze, zdaje się, że tym Ceballosem się interesowaliśmy ale jakoś wybrał ławkę w Realu a nie u nas... poważnie - bierzemy tych, których bogatsi nie chcą, nie neguj tego bo to fakt

sytuacje gdzie podkupujemy 18 latka z PSG to taki wypadek przy pracy ale jak się okazało i tak nie był to znaczący zawodnik, "jedynie" zarobiliśmy trochę baniek ale do zespołu jakości to nam nie wniósł

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 12:11

Maly pisze:wtedy nie byli mistrzem Anglii tylko nie grali nawet w pucharach :)

wiesz jak liczysz Sandro to im policz Bale czy Jamesa, to zupełnie inny poziom jakby to Borek powiedział

nie mówię, że nie kupujemy młodych ale nie za takie pieniądze, zdaje się, że tym Ceballosem się interesowaliśmy ale jakoś wybrał ławkę w Realu a nie u nas... poważnie - bierzemy tych, których bogatsi nie chcą, nie neguj tego bo to fakt

sytuacje gdzie podkupujemy 18 latka z PSG to taki wypadek przy pracy ale jak się okazało i tak nie był to znaczący zawodnik, "jedynie" zarobiliśmy trochę baniek ale do zespołu jakości to nam nie wniósł
Przepraszam, faktycznie pomyłka z tym mistrzem Anglii :D

Jamesa im policzyłem ;) Bale'a też bym policzył, ale to było naprawdę ładnych parę lat temu ;)

Nie wmówisz mi, że Real w ostatnich latach wzmocnił się lepszymi (również tymi młodymi) zawodnikami niż my, co oczywiście nie zmienia faktu, że zbytnio tego nie musieli robić (nawet abstrahując od ich aktualnej formy).

Nie zmienia to także faktu, że w Anglii i w PSG są większe pieniądze co nie oznacza, że nie konkurujemy z nimi na rynku transferowym i że nie mamy argumentów.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 13:07

no Real nie potrzebował, to samo Barca, jak FCB nagle znalazło się w potrzebie to poszło 400mln na 3 zawodników

wg mnie nie mamy argumentów poza grą w pierwszym składzie ale tym nie przekonamy nikogo kto i w pozostałych klubach łapie się na pierwszy skład, na LM poleci 1 zawodnik na 10 ale akurat ten jeden i tak może wybrać większą kasę a na LM sobie rok czy dwa poczeka (a'la transfery MU sezon temu z Pogbą na czele), szczególnie gdy jest względnie młody i może sobie na to pozwolić

oni za zawodników z półrocznym kontraktem płacą po 20-30mln a my zawodnikom z rocznym proponujemy rok poczekać by przejść do nas za darmo... porównujemy gówno z czekoladą

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Effe

Bawarczyk
Bawarczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2018, 23:23

Maly pisze: oni za zawodników z półrocznym kontraktem płacą po 20-30mln a my zawodnikom z rocznym proponujemy rok poczekać by przejść do nas za darmo... porównujemy gówno z czekoladą
Nie zgodzę się z tym. Juventus jest zarządzany z głową, podobnie zresztą jak Bayern. United jak dla mnie zachowuje się dziwnie, jak rozkapryszony dzieciak, który jest wkurzony, że komuś innemu lepiej idzie w FIFE. Podpisali na 4,5 roku faceta przed trzydziestką z absurdalną tygodniówką. Czy to naprawdę jest taki dobry biznes? Alexis bazuje przecież na szybkości, a jak ten atrybut spada po przekroczeniu 30 wiosen widać na przykładzie Ribery'ego i Robbena. To nadal są wspaniali piłkarze, ale już nie robią takiego wiatru na skrzydłach jak jeszcze parę lat temu. Do tego dochodzą częstsze kontuzje. Poza tym, z całym szacunkiem dla Alexisa, on nie był nigdy takim zawodnikiem jak wspomniana dwójka, a teraz kreowany jest na zbawcę United i tak też będzie zarabiał.

Jeszcze coś -nie wiem ile w tym prawdy, ale sufler Pogby już podobno podchwycił temat, że to PG jest liderem i powinien najlepiej zarabiać.

Serio liczę, że zabiorą Vidala latem :prochno:

Leon Bailey, Malcolm - to są piłkarze pewnie sporo tańsi, którzy za 2,3 lata mogą być tam, gdzie Alexis nigdy nie był. Jak dla mnie United nie zrobili dobrego ruchu.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2018, 00:54

W poprzednim sezonie, gdzie zaczął już kręcić nosem, na zrobienie 49 punktów w kanadyjce potrzebował 51 spotkań (za tm).

Sanchez już na samą PL to jest skarb. Jakie częste kontuzje? Piszesz o duecie R&R czy zawodnikach Juventusu. Sprawdź sobie ile spotkań Kanonierów opuścił przez ostanie 2,5 sezonu. Chiliczyk ma końskie zdrowie i żelazne płuca w kraju, gdzie trzeba mieć V12 w nogach, bo nie ma miejsca na 300 metrów sprintu w trakcie 90 minut. Wciąż wciąga nosem cały zastęp młodzików z Old Trafford, jak i większość skrzydłowych/środkowych napastników na świecie. Maszyna do zdobywania goli o wystarczającej kreatywności, by wiecznie nie oczekiwać 'otwierających podań' od kolegów z zespołu (jak biedny Higuain).

Nawet jeśli Alexis robi "ostatni skok na kasę", to ryzykowałbym.
United najwyraźniej uznali, że chcą mieć gotowego i zgranego z zespołem Alexisa na LM. Btw. 8 na 8 w poprzednim sezonie (3 gole, 5 asyst). Przy okazji wzięli konkretny pieniądz w rozliczeniu za flopa jakim okazał się Miki (nikt chyba nie wspomniał o tym kole ratunkowym mającym na celu wypełnienie luki po Ozilu). Czerwone Diabły, od czasu pozbycia się Rooneya, prawdopodobnie dostaną pierwszego poważnego kopa w tym rejonie ofensywy. Ormianin był daremny, a Mata wciąż nie jest gwarantem tego najwyższego poziomu. Spodziewam się, że zamiast marnować go na skrzydle Mou podepnie go pod Lukaku jako wolny elektron.

Gdybym miał wybór między nim a np. Dybalą za 80-100 mln to nawet bym się nie zająknął.

Na oczy go chyba nie widzieliście, że piszecie takie głupoty.

Kolega Effe popłynął już po całości. Co roku są piłkarze, którzy za 2-3 lata mają być nowym Messim i Ronaldo. Także jeszcze trochę wody upłynie, zanim młoda generacja 20-22 dobije gdziekolwiek. Zaczyna brakować choćby bocznych obrońców, środkowych pomocników i napastników w Juventusie i innych topowych klubach. Dlatego wali się niejednokrotnie ślepakami wartymi dziesiątki milionów euro.

Odbiegając od tematu... Kisić się w Arsenalu, klubie który stracił jakiekolwiek ambicje po odejściu Henry'ego można tylko dla kasy, lub w celu wybicia się. Napisałbym, że prędzej Leicester wygra PL niż Arsenal, ale to już się stało. Skąd i gdzie przeszedł Higuain czy Lewandowski (Polak chociaż wygrał majstra). W samej Serie A i Bundeslidze jest mnóstwo innych przykładów, gdzie topowi gracze nie chcą na wieczność osiąść w klubie drugiej kategorii.
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2018, 01:23 przez jackop, łącznie zmieniany 4 razy.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
RICTOR

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2018, 01:06

Jak widzę Maly jednak zawsze musisz mieć własne zdanie na każdy temat, ale ja już nie mam czasu się wdawać w jakiekolwiek przepychanki. Życie pokaże czy i ile tych trofeów Sanchez nawygrywa w Manchesterze i zwyczajnie zweryfikuje nasze opinie.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2018, 07:37

no pewnie, że życie :) ale MC poza tym sezonem też nie jest przecież żadnym gwarantem trofeów bo w Anglii nie wygrywa się mistrzostw seryjnie więc jaki on miał wybór tak na prawdę? wg mnie poszedł do najlepszego dla siebie klubu bo z miejsca ma 1 skład i znacząco podnosi jego poziom, w MC byłby jednym z wielu a samo MC prawdopodobnie nie wzbiłoby się na kolejny poziom, natomiast MU na poziomie wyżej to już marzenie kibiców Czerwonych diabłów i jak Sanchez wskakuje do składu za Lingarda, Matę czy Rashforda to to jest poziom wyżej

@Effe: sama tygodniówka jest bez znaczenia bo liczy się całość jaką wydasz na zawodnika przez te 4.5 roku a wyliczyłem ci, że praktycznie to tyle samo co my na Igłę... to kto zrobił lepszy biznes? chyba każdy tu wolałby Alexisa niż Gonzalo ;] pensja ma o tyle znaczenie, że zaraz po podwyżki pójdą następni (jak wspomniany Pogba) ale i u nas przecież miało to miejsce (chociażby Dybala)

@jackop: ogólnie dobrze gadasz ale masz chyba jakąś awersję do młodych zawodników :) 2 lata temu śmiałeś się, że Sterling przepłacony, teraz mówisz, że z Malcolmów nic nie będzie... wg mnie MU potrzebował po prostu kogoś na teraz a nie na za 2 lata a Malcolma mogą na spokojnie kupić sobie w lecie jeśli będą chcieli

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Effe

Bawarczyk
Bawarczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2018, 09:50

Maly pisze: @Effe: sama tygodniówka jest bez znaczenia bo liczy się całość jaką wydasz na zawodnika przez te 4.5 roku a wyliczyłem ci, że praktycznie to tyle samo co my na Igłę...
Jest bez znaczenia dla księgowego. Dla kolegi z drużyny (a w szczególności jego agenta) może już nie być. Za jakiś czas pewnie się dowiemy, czy powstały jakieś kwasy w szatni z tego powodu.
jackop pisze: Sanchez już na samą PL to jest skarb. Jakie częste kontuzje? Piszesz o duecie R&R czy zawodnikach Juventusu. Sprawdź sobie ile spotkań Kanonierów opuścił przez ostanie 2,5 sezonu
Do teraz ;) Ja napisałem "po trzydziestce". Daj mu Panie Boże zdrowie, ale różnie to bywa u piłkarzy po przekroczeniu 30 wiosen. On jeszcze w wieku chrystusowym będzie wisiał na liście płac Utd.

Zobaczymy jak potoczą się losy Alexisa w czerwonym Manchesterze, nie ma co się sprzeczać. Za 3 lata mogą chcieć mu pomniki stawiać, a może być uważany za pomyłkę transferową.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2018, 12:13

przecież w najgorszym wypadku będzie w takim wieku jak u was teraz duet RR a nawet w połowie młodszy :) i zdaje się to wasz podstawowy duet skrzydłowych więc ty powinieneś to rozumieć jak mało kto...

a co do jego pensji to te i tak pójdą w górę, teraz tylko w MU ciut szybciej niż w innych klubach ale jakby dostawał 3/4 tego co dostaje byłoby identycznie

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
ODPOWIEDZ