Polityka
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Dodałbym jeszcze do tego fakt,że specjaliści z Polski dalej będą szukać zajęcia za granicą a nas zaleje tania siła robocza z Ukrainy. Te dane :https://www.money.pl/gospodarka/unia-eu ... 1430.html nic dobrego nie zwiastuje potencjalne 5mln Ukraińców, przecież to ok 1/3 Polaków w wieku produkcyjnym. Znamienne jest to,ze nawet wykształceni Ukraińcy przyjeżdżają do Polski i pracują głównie jako pracownicy fizyczni.pan Zambrotta pisze:To, co ma do zaoferowania Pan Mateusz to europejski folwark, na którym będą pracować Ukraińcy, a polscy specjaliści i przedsiębiorcy będą płacić coraz większe podatki.
Aczkolwiek niezaprzeczalnym faktem jest,ze nasze społeczeństwo się starzeje i rząd wybiera najprostsze rozwiązanie czyli ściąga Ukraińców. Wiadomo,ze najlepszym byłby powrót Polaków z emigracji ale nie ma w tej chwili żadnych przesłanek by ktokolwiek do tego dążył.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Nie wymieniam zalet Morawieckiego bo ich na razie nie widzę i się z Tb w sumie zgadzam. Pobawiłem się po prostu w politologapan Zambrotta pisze:przepraszam, ale Ty wymieniając zalety Morawieckiego kierujesz się wzrostem poparcia? czyje interesy są dla Ciebie ważniejsze? dla mnie ważniejsze jest, co mi zostanie pod koniec miesiąca w portfelu, dobro partii jest dla mnie pojęciem obcym.Piotr Juvefan pisze:Przecież PiS to nie jest partia wolnorynkowa, wiec Morawiecki szuka pieniędzy gdzie tylko się da. Taki Morawiecki(choć nie jestem jego entuzjastą) jest idealny do przyciągnięcia nowego elektoratu PO i Nowoczesnej. Jest banksterem,ale prezes mu ufa,więc nie ma strachu pozbycia się swojego elektoratu. Dla mnie obiektywnie to jest świetny ruch naczelnika Jarosława. A największe głosy niezadowolenia(słuszne zresztą) będą wychodzić od wolnościowców, których w sejmie brak.pan Zambrotta pisze::rotfl:
zabrana kwota wolna od podatku, zaraz bedzie zniesiona górna granica ZUSu, bo bogatym się nie należy. prawdziwy "Polak Patriota" utrzymuje sie z 2k na ręke i 500+. Reszta to złodzieje. To, co ma do zaoferowania Pan Mateusz to europejski folwark, na którym będą pracować Ukraińcy, a polscy specjaliści i przedsiębiorcy będą płacić coraz większe podatki.
Ludzie byli przeciwko Petru na premiera, bo "banksterka". A tu właśnie czarny scenariusz sie sprawdza.

- Vimes
- Juventino
Od 2004 roku emigranci przesłali do Polski z krajów Unii aż 39 mld euro. Nie bądźmy hipokrytami i nie wyrzucajmy Ukraińcom, że robią to samo, co Polacy.pan Zambrotta pisze:ratują trupa, żadne pocieszenie. dla mnie ważniejsze jest to, że dają zarobić obcemu kapitałowi który zyski wyprowadza z Polski, a połowa pieniędzy z wypłaty leci na Ukrainę.Vimes pisze:Każdy kij ma dwa końce: "Ukraińcy ratują ZUS. Imigranci ze Wschodu zarabiają na naszych emerytów".pan Zambrotta pisze:folwark, na którym będą pracować Ukraińcy
Jeżeli statystyczna Polka nie zechce nagle mieć kilkorga dzieci to imigracja będzie koniecznością: "Populacja Polski kurczy się, CZARNA PROGNOZA ONZ. Na koniec wieku będzie nas niewiele ponad 21 mln!". Sęk w tym, żebyśmy to my decydowali skąd przyjmiemy imigrantów, a nie żeby narzucali nam to eurokraci z Brukseli.
Słuchałeś kiedyś wypowiedzi jego ojca? Jeżeli jabłko padło niedaleko od jabłoni to w sferze gospodarczej będzie bardzo lewicowo. PiS, czyli Patriotyzm i Socjalizm jak mawiają jedni lub Patriotyzm i Solidaryzm jak wolą drudzy.Piotr Juvefan pisze:Nie spodziewam się po Morawieckim takich wolnościowych ruchów jakie zaprezentowałeś ponieważ PiS to partia socjalistyczna,ale liczę,że Morawiecki,będąć na amerykańskich salonach się w końcu przebudzi i sięgnie po wzorce zza oceanu (obniżka podatków).
- deszczowy
- Juventino
Ja jestem ciekaw co on sobą zaprezentuje jako premier. Gospodarka pod jego rządami chyba wygląda całkiem nieźle. Pytanie jaką niezależność sobie wywalczy? A że nie jest skrajnym liberałem, to i dobrze.
- pan Zambrotta
- Juventino
W ogóle kierując się tą logiką możesz powiedzieć: "Juventus strzela bramki rywalom, nie bądźmy hipokrytami i dajmy strzelić sobie".Vimes pisze:Od 2004 roku emigranci przesłali do Polski z krajów Unii aż 39 mld euro. Nie bądźmy hipokrytami i nie wyrzucajmy Ukraińcom, że robią to samo, co Polacy.pan Zambrotta pisze:ratują trupa, żadne pocieszenie. dla mnie ważniejsze jest to, że dają zarobić obcemu kapitałowi który zyski wyprowadza z Polski, a połowa pieniędzy z wypłaty leci na Ukrainę.Vimes pisze:Każdy kij ma dwa końce: "Ukraińcy ratują ZUS. Imigranci ze Wschodu zarabiają na naszych emerytów".
Nie jestem hipokrytą, bo przeszkadza mi również to ile Polaków wyjechało do UK. Pod tym względem jestem wręcz nacjonalistą, zniesienie granic + wolny przepływ pracowników szkodzi każdej narodowości. Mit "tymczasowego" pracownika obalili Niemcy i Francuzi pół wieku temu. Gospodarczo pewnie i na plus bo nie wyhamowali, ale narodowościowo ich już nie ma.
zdaję sobie sprawę z kryzysu demograficznego, ale nie ratujmy się Ukraińcami. Jak będzie się palił Twój dom i zabraknie wody w wiadrze, będziesz gasił alkoholem i benzyną? Nie wiem, gdzie dokładnie żyjesz, ale Wrocław zalała fala Ukraińców, co 7 mieszkaniec gada po ukraińsku, w wielu branżach spadły zarobki albo utrzymuje się marazm. W dodatku migracja tylu ludzi w takim tempie jak obecnym jest bardzo niebezpieczna. Dodatki do GW (która robi to specjalnie notabene) w całości po ukraińsku jak żyć i spędzać czas we Wrocku, telewizja i sieć komórkowa skierowana do ukraińców nie pomagają, a wręcz utrudniają proces asymilacji Ukraińców w Polsce. ogólnie jest dramat, tak jak kiedyś Tusk gasił pożar w budżecie zabijając OFE czy podnosząc VAT, tak dzisiaj Morawiecki ratuje gospodarkę zalewając nas falą swołoczy ze wschodu. Sam nie wiem co było gorsze, chyba to drugie.Vimes pisze:Jeżeli statystyczna Polka nie zechce nagle mieć kilkorga dzieci to imigracja będzie koniecznością: "Populacja Polski kurczy się, CZARNA PROGNOZA ONZ. Na koniec wieku będzie nas niewiele ponad 21 mln!". Sęk w tym, żebyśmy to my decydowali skąd przyjmiemy imigrantów, a nie żeby narzucali nam to eurokraci z Brukseli.
- jakku1
- Juventino
https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swia ... 96792.html
https://www.tvn24.pl/szatkowski-maciere ... 972,s.html
"Zaproponowana Polsce cena za system antyrakietowy Patriot jest nie do przyjęcia - powiedział wiceminister obrony narodowej Bartosz Kownacki w wywiadzie dla portalu internetowego Defense News. Wysoki koszt był dla Polski niespodzianką - dodał. (http://www.tvn24.pl)."
I teraz, Deszczu, dwa pytania-zagadki:
1. Dlaczego cena za Patrioty jest tak wysoka?
2. Przez kogo, według wicenimistra Szatkowskiego, A.Macierewicz został wprowadzony w błąd w sprawie śmigłowców?
Zgadujemy
.
"Zaproponowana Polsce cena za system antyrakietowy Patriot jest nie do przyjęcia - powiedział wiceminister obrony narodowej Bartosz Kownacki w wywiadzie dla portalu internetowego Defense News. Wysoki koszt był dla Polski niespodzianką - dodał. (http://www.tvn24.pl)."
2. Przez kogo, według wicenimistra Szatkowskiego, A.Macierewicz został wprowadzony w błąd w sprawie śmigłowców?
Zgadujemy

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- Vimes
- Juventino
Trochę chybiona metafora. W piłce chodzi o to, żeby strzelić przynajmniej jedną bramkę więcej od rywala, a nie to, żeby się zamknąć na własnym stadionie i w ogóle nie rozgrywać meczu z obawy przed porażką. Z pozostałą częścią wypowiedzi kompletnie się nie zgadzam. Uważam, że swoboda przepływu osób, towarów, usług i kapitału to główna zaleta obecności Polski w Unii Europejskiej.pan Zambrotta pisze:W ogóle kierując się tą logiką możesz powiedzieć: "Juventus strzela bramki rywalom, nie bądźmy hipokrytami i dajmy strzelić sobie".Vimes pisze:Od 2004 roku emigranci przesłali do Polski z krajów Unii aż 39 mld euro. Nie bądźmy hipokrytami i nie wyrzucajmy Ukraińcom, że robią to samo, co Polacy.pan Zambrotta pisze:ratują trupa, żadne pocieszenie. dla mnie ważniejsze jest to, że dają zarobić obcemu kapitałowi który zyski wyprowadza z Polski, a połowa pieniędzy z wypłaty leci na Ukrainę.
Nie jestem hipokrytą, bo przeszkadza mi również to ile Polaków wyjechało do UK. Pod tym względem jestem wręcz nacjonalistą, zniesienie granic + wolny przepływ pracowników szkodzi każdej narodowości. Mit "tymczasowego" pracownika obalili Niemcy i Francuzi pół wieku temu. Gospodarczo pewnie i na plus bo nie wyhamowali, ale narodowościowo ich już nie ma.
Zarówno w mojej podwarszawskiej wsi, gdzie mieszkam, jak i w samej Warszawie nietrudno dostrzec obecność bardzo dużej liczby Ukraińców. Jednak nie zauważyłem, żeby wynikały z tego jakieś większe problemy i nie słyszałem o żadnym poważnym przestępstwie popełnionym przez obywatela Ukrainy. Podobnie nie zauważyłem problemów z integracją. W osobistych kontaktach nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Jednak to tylko moje własne doświadczenia i obserwacje. Spójrzmy zatem z szerszej perspektywy.pan Zambrotta pisze:zdaję sobie sprawę z kryzysu demograficznego, ale nie ratujmy się Ukraińcami. Jak będzie się palił Twój dom i zabraknie wody w wiadrze, będziesz gasił alkoholem i benzyną? Nie wiem, gdzie dokładnie żyjesz, ale Wrocław zalała fala Ukraińców, co 7 mieszkaniec gada po ukraińsku, w wielu branżach spadły zarobki albo utrzymuje się marazm. W dodatku migracja tylu ludzi w takim tempie jak obecnym jest bardzo niebezpieczna. Dodatki do GW (która robi to specjalnie notabene) w całości po ukraińsku jak żyć i spędzać czas we Wrocku, telewizja i sieć komórkowa skierowana do ukraińców nie pomagają, a wręcz utrudniają proces asymilacji Ukraińców w Polsce. ogólnie jest dramat, tak jak kiedyś Tusk gasił pożar w budżecie zabijając OFE czy podnosząc VAT, tak dzisiaj Morawiecki ratuje gospodarkę zalewając nas falą swołoczy ze wschodu. Sam nie wiem co było gorsze, chyba to drugie.Vimes pisze:Jeżeli statystyczna Polka nie zechce nagle mieć kilkorga dzieci to imigracja będzie koniecznością: "Populacja Polski kurczy się, CZARNA PROGNOZA ONZ. Na koniec wieku będzie nas niewiele ponad 21 mln!". Sęk w tym, żebyśmy to my decydowali skąd przyjmiemy imigrantów, a nie żeby narzucali nam to eurokraci z Brukseli.
W ubiegłym roku w Polsce legalnie pracowało 1,2 mln Ukraińców. Faktycznie wraz ze wzrostem imigracji odnotowano wzrost liczby przestępstw popełnionych przez obywateli Ukrainy: "W 2011 roku o popełnienie przestępstw w Polsce było podejrzanych 493 Ukraińców, w 2014 roku ich liczba wyniosła już 1084. W ubiegłym roku obywateli Ukrainy z zarzutami było 1315, a do połowy obecnego - już 1030 - wynika z danych MSWiA, które poznała "Rzeczpospolita". W więzieniach i aresztach w Polsce przebywa obecnie blisko około 200 Ukraińców (80 procent mężczyzn) - dwukrotnie więcej niż rok temu (w grudniu 2015 roku było ich 101)". Myślę, że spokojnie możemy przyjąć, że Ukraińców w Polsce jest co najmniej 1,5 mln. Jeżeli przy tak ogromnej rzeszy ludzi przestępstw dopuściło się 1300-1500 osób to jest to zaledwie 1 promil całej populacji. Przy czym to nie są przestępstwa ciężkiego kalibru typu zamachy terrorystyczne, gwałty czy morderstwa.
Zagadnieniem wymagającym bliższego zbadania jest z pewnością zjawisko "banderyzmu", a konkretnie jego faktycznej skali wśród Ukraińców. Tutaj z pewnością niepokojące są wypowiedzi ludzi takich jak szef ukraińskiego odpowiednika IPN Wołodymyra Wiatrowycza i byłego prezydenta Wikotra Juszczenki. Jednak w tym miejscu należy mocno podkreślić, że Polska i Polacy są bardzo pozytywnie postrzegani przez zwykłych Ukraińców. Według badań socjologicznych Polska już chyba konsekwentnie od kilku lat jest postrzegana przez Ukraińców jako najbardziej przyjazne państwo: "Większość Ukraińców uważa za najbardziej przyjazne kraje Polskę, USA i Białoruś. (...) Na pierwszym miejscu z dużą przewagą znalazła się Polska — 30,1%. Drugie miejsce w zajęły Stany Zjednoczone Ameryki — 17,7%. O trzecie miejsce walczyła Białoruś -12,8% i Niemcy — 11,7%. Dalej sympatia respondentów podzieliła się następująco — Gruzja -9,1%, Litwa — 8%, UE -7,7%, Turcja -3,9%".
Dodam, że w ostatnim czasie coraz bardziej mnie zastanawia czy zjawisko banderyzmu jest prawdziwym problemem, czy może jest sztucznie wyolbrzymiane i służy Rosji jako narzędzie do wzbudzania wzajemnej wrogości, taki klin do wbijania pomiędzy Polskę i Ukrainę.
Nawiasem mówiąc, przypuszczam, że taki, a nie inny stosunek obecnego rządu do Ukrainy i Ukraińców wynika z tego, że jest w nim jedna osoba (nie chodzi o Kaczafiego), której idee fixe jest pewna historyczna wizja państwa. O Rzeczpospolitej Obojga Narodów na pewno słyszałeś, a koncepcja Rzeczpospolitej Trojga Narodów jest Ci znana? Kiedyś próbowano ją wcielić w życie, ale się nie udało, potem wróciła podczas powstania styczniowego i niektórym marzy się do dzisiaj: "Rzeczpospolita Trojga Narodów – zaprzepaszczona szansa na potęgę".
Poza tym, czy naprawdę myślisz, że oni wszyscy zasługują na miano "swołoczy"? Ja się z tym nie mogę zgodzić.
Ostatnio zmieniony 08 grudnia 2017, 19:45 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.
- deszczowy
- Juventino
1. Bo bierzemy coś, czego nie ma, a nie "z półki".jakku1 pisze:https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swia ... 96792.html
Zgadujemy.
2.

- Vimes
- Juventino
Jakiś czas temu pisałem tutaj o bulwersującej historii z Niemiec:

Źródło: https://twitter.com/sbalcerac/status/939116222968467456
Śmieć, który dopuścił się tej zbrodni ma naprawdę 33 lata, a nie 17 lat jak podał Niemcom, a ci to łyknęli bez popity. Nachodźcy notorycznie kłamią na temat swojego wieku, bo wiedzą, że nieletni mają w Europie taryfę ulgową: "Szwedzi sprawdzili wiek uchodźców podających się za dzieci. Wyniki były zaskakujące". Potem jakiś pajac z Platformy czy Nowoczesnej będzie w radio czy telewizji gardłował na rząd, że nie chce przyjmować dzieci. "Dzieci" takich jak Hussein K. Poza tym, jak się okazuje, ów śmieć powinien odsiadywać 10-letni wyrok, ale lewacki grecki rząd ogłosił amnestię. To jest kolejny problem z nachodźcami, czytałem artykuł o belgijskich lub francuskich policjantach skarżących się na to, że oni łapią nachodźczych przestępców, a młodzi lewaccy urzędnicy i sędziowie ich wypuszczają, no bo to biedni "uchodźcy", którzy nie wiedzą co robią. Cały wysiłek policji idzie na marne. W jakimś niemieckim mieście policja radzi mieszkańcom, żeby w dzień chodzili parami, a w nocy nie wychodzi w ogóle, bo nie są w stanie zapewnić im bezpieczeństwa. To szaleństwo trzeba zatrzymać. Każdy polski polityk, który opowiada się za przymusowym przyjmowaniem "uchodźców" narzuconym przez UE jest dla mnie definitywnie skończony.
Przypominam o tym dzisiaj, bo na światło dzienne wyszły nowe ustalenia:Vimes pisze:Tutaj przykład tego czym się kończy dobroć połączona ze skrajną naiwnością i praniem mózgu przez lewaków:
Pełen tekst: "Pomagała uchodźcom w Niemczech, jeden z nich zgwałcił ją i zabił!".
Maria Landerburger była piękną dziewczyną, miała przed sobą całe życie. Była dobra z natury i jak to jest w przypadku takich ludzi, trochę naiwna, na czym pasożytował lewacki szantaż moralny wylewający się z mediów, że uchodźcy są tacy biedni i bezbronni, więc trzeba im pomagać i ona poszła pomagać. Niestety pewnego dnia jeden z nich ją zgwałcił, a potem wyrzucił jak zużytą sekszabawkę do rzeki, w której umarła. W ten sposób skończyło się zanim tak naprawdę zdążyło się zacząć życie tej pięknej młodej kobiety.

Źródło: https://twitter.com/sbalcerac/status/939116222968467456
Śmieć, który dopuścił się tej zbrodni ma naprawdę 33 lata, a nie 17 lat jak podał Niemcom, a ci to łyknęli bez popity. Nachodźcy notorycznie kłamią na temat swojego wieku, bo wiedzą, że nieletni mają w Europie taryfę ulgową: "Szwedzi sprawdzili wiek uchodźców podających się za dzieci. Wyniki były zaskakujące". Potem jakiś pajac z Platformy czy Nowoczesnej będzie w radio czy telewizji gardłował na rząd, że nie chce przyjmować dzieci. "Dzieci" takich jak Hussein K. Poza tym, jak się okazuje, ów śmieć powinien odsiadywać 10-letni wyrok, ale lewacki grecki rząd ogłosił amnestię. To jest kolejny problem z nachodźcami, czytałem artykuł o belgijskich lub francuskich policjantach skarżących się na to, że oni łapią nachodźczych przestępców, a młodzi lewaccy urzędnicy i sędziowie ich wypuszczają, no bo to biedni "uchodźcy", którzy nie wiedzą co robią. Cały wysiłek policji idzie na marne. W jakimś niemieckim mieście policja radzi mieszkańcom, żeby w dzień chodzili parami, a w nocy nie wychodzi w ogóle, bo nie są w stanie zapewnić im bezpieczeństwa. To szaleństwo trzeba zatrzymać. Każdy polski polityk, który opowiada się za przymusowym przyjmowaniem "uchodźców" narzuconym przez UE jest dla mnie definitywnie skończony.
- blackadder
- Juventino
Dla mnie cała dyskusja na temat przyjmowania uchodźców jest całkowicie bez sensu i nawet gdyby do niej doszło to nie skończyłoby się to niczym tragicznym. Oni na prawdę nie chcą przyjeżdżać do Polski, Polacy ich nie chcą. Socjal w Niemczech jest na poziomie minimalnego wynagrodzenia, u nas znikomy. Cała ta dyskusja to sprzedawanie światopoglądu który bardzo mocno w oczach Polaków faworyzuje PiS(Podatki i Składki). W ciągu kilku dni przejadą bez żadnego problemu przez granicę i problem zniknie.Vimes pisze:Każdy polski polityk, który opowiada się za przymusowym przyjmowaniem "uchodźców" narzuconym przez UE jest dla mnie definitywnie skończony.
Ukraińcy, no cóż, przykra konieczność. Demografia w Polsce to dramat, jakoś trzeba galwanizować tą zdechłą żabę. Najgorsze jest to że oczywistego rozwiązania nie ma.
Ktoś wspomniał że najlepszym wyjściem byłby powrót Polaków z emigracji. Niestety niezbyt aktualne badania, bo dotyczące bodajże Włochów z okresu powojennego, pokazują że ludzie wracają do swojego kraju gdy tam potencjalne dochody wyniosą ok 70% dochodów w miejscu zamieszkania, nie napawają optymizmem w momencie gdy 5400zł to pensja minimalna w UK, a w Polsce 2100 to mediana a 7200 brutto w to zamożność. A jak wiadomo, tania siła ze wschodu nie pomoże we wzroście zarobków w tych mniej opłacanych zawodach.
Co do PiSu, w 37mln narodzie, z którego 30mln uprawnionych do głosowania, na wybory chodzi 15mln, a na partię rządzącą głosuje 37%, pierwszą partię z większością w sejmie wybrało nam 5,7 mln ludzi - statystycznie emeryci, ludzie podstawowym i średnim wykształceniem.
Dopóki żyjemy w systemie gdzie dwóch żuli spod budki z piwem ma dwa razy więcej do powiedzenia niż profesor uniwersytetu, dobrze być nie może.
Gdyby jeszcze ten Morawiecki był charyzmatycznym wizjonerem, to zrozumiałbym tę decyzję. Facet zmienia Szydło, bo ma dobry PR. Prędzej czy później ktoś go zastąpi. Niestety PiS będzie rządził jeszcze co najmniej jedną kadencję.
To jakaś chora patologia żeby ludzie tacy jak ja, którzy dzień w dzień rozwijają swój biznes, musieli się martwić o to że ktoś nas tu uzna za zbyt bogatych i dowali podatkami. Kto ma dźwigać tę gospodarkę? Kto ma zapewniać innowacje? A no tak, Ci co dostaną na to dotacje, bo tak zadecyduje JE Morawiecki...

- Alex96
- Juventino
Ładnie idziesz telewizorem kolego. Zwłaszcza tu
Mocherowy elektorat to darł jape wczoraj pod sejmem i jest głównym uczestnikiem protestów KODu i tej smiesznej opozycji.
Sprawdz może sobie w jakich grupach społecznych i z jakim wykształceniem wygrał PiS, dla ułatwienia Ci powiem, że w KAŻDEJ grupie. A powtarzanie za mediami trzeciej erpe o mocherowym elektoracie robi z Ciebie niezłego głupka.Co do PiSu, w 37mln narodzie, z którego 30mln uprawnionych do głosowania, na wybory chodzi 15mln, a na partię rządzącą głosuje 37%, pierwszą partię z większością w sejmie wybrało nam 5,7 mln ludzi - statystycznie emeryci, ludzie podstawowym i średnim wykształceniem.
Mocherowy elektorat to darł jape wczoraj pod sejmem i jest głównym uczestnikiem protestów KODu i tej smiesznej opozycji.
- Vimes
- Juventino
Dlaczego tak bezrefleksyjnie rozpowszechniasz coś, co jest propagandową zbitką kłamstw? W wyborach w 2015 roku PiS wygrał metaforycznie mówiąc we wszystkich kategoriach wagowych. Zarówno wśród młodych jak i tych z wyższym wykształceniem.blackadder pisze:Co do PiSu, w 37mln narodzie, z którego 30mln uprawnionych do głosowania, na wybory chodzi 15mln, a na partię rządzącą głosuje 37%, pierwszą partię z większością w sejmie wybrało nam 5,7 mln ludzi - statystycznie emeryci, ludzie podstawowym i średnim wykształceniem.
Preferencje partyjne według wykształcenia:

Preferencje partyjne w grupach wiekowych 18-29 i 30-39:

Źródło: http://wyborcza.pl/1,75398,19087125,wyb ... odych.html
Poza tym, czy mógłbyś napisać w jaki sposób dotychczasowe rządy PiS-u negatywnie odbiły się na prowadzonej przez Ciebie działalności gospodarczej? Pytam, ponieważ Cezary Kaźmierczak ze Związku Przedsiębiorców i Pracodawców zrzeszającego dużą grupę MiSiów przedstawił odmienną od Ciebie opinię:
Jaką konkretnie szkodę PiS Ci wyrządził?Zaznaczył jednocześnie, że gabinet premier Szydło nie jest źle oceniany przez przedsiębiorców. „Za jej rządów był wzrost, ona nie zrobiła nic złego przedsiębiorcom, ani gospodarce. Świadczą o tym wszystkie wyniki gospodarcze” - powiedział. „Nikt, kto uczciwie patrzy, nie może powiedzieć, że premier Szydło czy minister Kowalczyk (Henryk szef Komitetu Stałego Rady Ministrów - PAP) szkodzili gospodarce, bo nie szkodzili” - dodał Cezary Kaźmierczak.
Źródło
EDIT
Poruszyłeś ciekawą stronę tego zagadnienia. Masz rację, Polacy nie chcą "uchodźców", a "uchodźcy" nie chcą tutaj przyjeżdżać, bo jak słusznie zauważyłeś, w Niemczech oferują lepszy socjal. Pytanie zatem brzmi, dlaczego Unia Europejska próbuje wymusić na Polsce przyjęcie uchodźców za pomocą horrendalnych kar finansowych? Przecież w ten sposób unieszczęśliwiają zarówno Polaków, jak i "uchodźców". Początkowo pojawiła się taka propozycja: "Komisja Europejska już oficjalnie: 250 tys. euro za każdego nieprzyjętego uchodźcę i stały system relokacji". Potem geniusze z Niemiec wpadali na pomysł jak zapobiec wyjazdowi "uchodźców" z biedniejszych krajów do tych bogatszych: "Świadczenia dla uchodźców. Niemcy chcą, by były takie same w całej UE". Teraz wyobraź sobie, że przysłani do Polski siłą Abdul z Ahmedem dostają kompletnie za nic więcej pieniędzy niż tyrający w pocie czoła Janusz z Grażyną. To by było kompletnie chore.blackadder pisze:Dla mnie cała dyskusja na temat przyjmowania uchodźców jest całkowicie bez sensu i nawet gdyby do niej doszło to nie skończyłoby się to niczym tragicznym. Oni na prawdę nie chcą przyjeżdżać do Polski, Polacy ich nie chcą. Socjal w Niemczech jest na poziomie minimalnego wynagrodzenia, u nas znikomy. Cała ta dyskusja to sprzedawanie światopoglądu który bardzo mocno w oczach Polaków faworyzuje PiS(Podatki i Składki). W ciągu kilku dni przejadą bez żadnego problemu przez granicę i problem zniknie.
Dlaczego zatem UE forsuje takie porąbane pomysły? Powody moim zdaniem są dwa. Jak wiadomo państwa Europy Zachodniej cierpią na brak wykwalifikowanych kadr w wielu obszarach, więc liczyli, że dzięki imigracji ściągną do siebie potrzebnych lekarzy czy inżynierów, którzy jak wiadomo w Niemczech czy Francji zarobią więcej niż w Polsce czy Czechach. Te najbardziej wykwalifikowane kadry miały zostać u nich, a najgorszą hołotę i element przestępczy chcieli upchać u nas, czyli w Europie Środkowej i Wschodniej, bo Abdul z Ahmedem otrzymujący socjal na niemieckim poziomie, a ponoszący koszty utrzymania takie jak w Polsce byliby tutaj królami życia. Drugi powód, to chęć rozsadzenia od wewnątrz państw narodowych w celu utworzenia europejskiego państwa federalnego, przecież taki Martin Schulz mówi o tym wprost: "Schulz: Do 2025 roku powstaną Stany Zjednoczone Europy. Kto się nie podporządkuje, opuści Unię Europejską". Takie są plany postępowych lewaków z UE i oni się z tym nie kryją. Pytanie, dlaczego Platforma i Nowoczesna wspierają ich w tych planach? Moim zdaniem, to są po prostu partie zewnętrzne, reprezentujące interes nie Polaków, tylko obcych podmiotów. Jak bardzo to się opłaca to widać po hojnym wynagrodzeniu dla Tuska za prowadzenie polityki bardziej w interesie Niemiec niż Polski.
- jakku1
- Juventino
Dochodzą do mnie plotki, że przewspaniały, najlepszy minister w historii III RP Antoni Macierewicz leci ze stanowiska. Jesli tak, to chyba najlepsza informacja od roku.
Oby się sprawdziło.
Oby się sprawdziło.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- Piotr Juvefan
- Juventino
Z tych całych plotek to Szczerski za Waszczykowskiego (dobra zmiana) a Macierewicz za Błaszczaka(kabaret) albo Dworczyka. Liczę jednak,że Jarosław Macierewicza ruszyć nie pozwoli. Wystarczy zmiana w MSZ.

- Vimes
- Juventino
Dwóch badaczy antyrasistowskiego think tanku Quilliam przeanalizowało statystyki, by pokazać, że nie ma nadreprezentacji muzułmanów wśród przestępców. Wyszło im, ze 222 z 264 sprawców w procesach gangów pedofilów w UK 2005-17 jest pochodzenia pakistańskiego. Tzn. 84% pedofilów stanowią Pakistańczycy (7% populacji UK), biali 7%, a czarni 8%. Według autorów raportu (Pakistańczyków z pochodzenia) ofiary to białe dziewczyny uznane za "łatwy cel", podczas gdy dziewczynki w pakistańskiej społeczności są "chronione" z względu na "honor rodziny".
Powyższe streszczenie artykułu pochodzi z twittera Adama Gwiazdy: https://twitter.com/delestoile.
Link do oryginalnego artykułu: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/12 ... h-society/.
To jest pokłosie sprawy, o której wspominałem wcześniej: "Wlk. Brytania: Pakistański gang przez lata gwałcił dzieci w Rotherham. Władze długo były bierne...". Cytuję: "Członkowie pakistańskich gangów mogli zgwałcić w Rotherham na Wyspach Brytyjskich nawet 1400 dziewcząt. Nie było żadnej reakcji władz, które bały się posądzenia ich o rasizm".
Powyższe streszczenie artykułu pochodzi z twittera Adama Gwiazdy: https://twitter.com/delestoile.
Link do oryginalnego artykułu: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/12 ... h-society/.
To jest pokłosie sprawy, o której wspominałem wcześniej: "Wlk. Brytania: Pakistański gang przez lata gwałcił dzieci w Rotherham. Władze długo były bierne...". Cytuję: "Członkowie pakistańskich gangów mogli zgwałcić w Rotherham na Wyspach Brytyjskich nawet 1400 dziewcząt. Nie było żadnej reakcji władz, które bały się posądzenia ich o rasizm".