Polityka
- ewerthon
- Juventino
Intelektualista nie pisałby o 60 tysiącach nazistów. W ten sposób pokazał, że jest intelektualistą, jak typowy Janusz.juvemaroko pisze: Szczegolnie ze z latwoscia ci idzie wsadzenie innych do tego samego worka i krytykujesz tego Amerykanskiego intelektualista.
- Piotr Juvefan
- Juventino
marokojuve..
To tak przecież jesteś "intelektualistą" szkoda,że podatnym na obce wpływy
Naprawdę dawno nie widziałem takiego bełkotu i nie wiem czy dobrze zrobiłem odpisując. Opamiętaj się człowieku.
78 lat temu odbudowujące się Państwo polskie po odzyskaniu niepodległosci i wojnie z bolszewikami w w 1920 rozstało napadnięte przez dwóch swoich sąsiadów: Niemcy hitlerowskie i Rosje bolszewicką. Gdzie Ty widzisz w tym role obywateli Polskich? Rozumiem,że to cie gryzie,że Polacy nie jak Czesi postanowili stanać do walki ?juvemaroko pisze:![]()
Wielki Marsz patriotyzm w Warszawie i w Wroclawiu, tysiacze sfrutrowanych ludzie probujac znalesc swoja wartosc i odwaga w rasowa nienawisc taka sama ktora zniszczyla Polska 75 lat temu. To ma byc patriotyzm ?
Rozumiem,że znasz życie gdyż jestes przecież obywatelem 1 świata intelektualnych elit,które chcą obarczyć nasz kraj za wszystkie okropieństwa XX wieku,przykrywając swoje zbrodnie, wsadzając do jednego wora wszystkich tych,którzy podczas 11 listopada niosą biało-czerwoną flagę?juvemaroko pisze:Znajac zycie wieksosc uczestnikow redukuja patryotizm w gebie haslami raz badz razy w roku a w reszta dni w czynnach niczego takiego nie wykazuja.
Typowa mentalnosc ludzi z tak zwanym 3 ego swiata!
Jaką trzeba być amebą albo celowo siać takie bzdury. Ja juz rozumiem naszych zachodnich sąsiadów i ich kłamliwe media,który zwyczajnie wstydzą się swojej niewygodnej historii i poprzez szkalowanie swoich ofiar bronią tak naprawdę swoich interesów w sposób <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> nieprzyzwoity zresztą,ale nie moge zrozumieć Polaka,który pieprzy takie bzdury. Ja wiem,że media w naszym kraju są w większości niemieckie,ale żeby aż tak się dać ogłupić? Bo to co powtarzasz to kalka w kalkę narracja własnie niemieckich dziennikarzy. Najpierw tak lekko przychodzi Ci nazywając Polaków nazistami. Nie mając całkowicie pojecia co to jest nazizm,faszyzm,nacjonalizm czy szowinizm a potem wycierasz sobie gębę naszymi rodakami,którzy przelali swoją krew żeby też taki ktoś jak Ty mógł pieprzyć takie farmazony.juvemaroko pisze:Marsz przepominajac nazistowkich marszow z latach 30, 20 ego wieku.
Wstyd i brak szacunku dla parawdiwych patriotow ktorze zginyli zeby walczyc o wolna Polska!!!!!!
Tu masz rację manipulacja szarego obywatela zwłaszcza takiego,który nie zna historii i nie potrafi się przez to odnaleźć jest dosyć łatwa, zwłaszcza przy udziale mediów zagranicznych na terenie naszego kraju.juvemaroko pisze: Niestety ludzka pamiec jest bardzo krotka i zawsze manipulowac szarego obywatyla uzywajac rasistowskich hasla oraz co najgorsze i naj niebezpieczne uzywajac hasla religijnych.
juvemaroko pisze:Majac okazja spotykac sie i zyc wsrod wyznawcych 3 monoteicznych religie coraz czesto stwierdzam ze religie sa dla ulamek inteligentnych emocjonalnych ludzie a nie dla zwklego przecietnego szarego czlowieka.
To tak przecież jesteś "intelektualistą" szkoda,że podatnym na obce wpływy
To co ty jeszcze robisz w tym kraju jesli panuje taka napieta sytaucja? Nie sądzisz,że nalezy uciekać w bezpieczne miejsce? A nie jednak bezpieczniej pisać takie farmazony w "tym wrogim kraju".juvemaroko pisze:Masz racje to, bylo rodzinny piknik bez namawianie do rasowej nienawisc i do szanowanie innych.
Zawsze podziwialem ludzie potrafiac zyc z tak zwana podwojna moralnosc!
Szczegolnie ze z latwoscia ci idzie wsadzenie innych do tego samego worka i krytykujesz tego Amerykanskiego intelektualista.
Kiedy Hitler umacnial swoja wladze to tez wieksosc mowilo to co mowisz ze to tylko kilku transparentow ktore nie da sie kontrolowac!
Czysta hypokryzja !
Naprawdę dawno nie widziałem takiego bełkotu i nie wiem czy dobrze zrobiłem odpisując. Opamiętaj się człowieku.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2017, 14:02 przez Piotr Juvefan, łącznie zmieniany 4 razy.

- Vimes
- Juventino
Już Ci to kiedyś próbowałem wytłumaczyć, ale jak widać wciąż nie ogarniasz. Polski nacjonalizm w odróżnieniu od niemieckiego czy włoskiego nie bazował na etnicznej czy rasowej definicji narodu tylko na kulturowej tak jak sformułował to prof. Wincenty Lutosławski: "Do polskiego narodu należą spolszczeni Niemcy, Tatarzy, Ormianie, Cyganie, Żydzi, jeśli żyją dla wspólnego ideału Polski. Murzyn lub czerwonoskóry może zostać prawdziwym Polakiem, jeśli przyjmie dziedzictwo duchowe polskiego narodu, zawarte w jego literaturze, sztuce, polityce, obyczajach, i jeśli ma niezłomną wolę przyczynienia się do rozwoju bytu narodowego Polaków".juvemaroko pisze:Masz racje to, bylo rodzinny piknik bez namawianie do rasowej nienawisc i do szanowanie innych.
Zawsze podziwialem ludzie potrafiac zyc z tak zwana podwojna moralnosc!
Szczegolnie ze z latwoscia ci idzie wsadzenie innych do tego samego worka i krytykujesz tego Amerykanskiego intelektualista.
Jak przypuszczam Ciebie najbardziej boli niechęć Polaków do przyjmowania muzułmańskich imigrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu. Tym razem jesteśmy mądrzejsi przed szkodą i nie fundujemy sobie problemu jaki mają państwa Europy Zachodniej. Nie potrzebujemy tutaj ludzi, którzy tworzą społeczeństwa równoległe, nie szanują miejscowej kultury i porządku prawnego. Poza tym, jak pokazują badania opinii publicznej w różnych państwach Europy również większość ich obywateli, nie tylko Polacy, sprzeciwia się przyjmowaniu islamskich imigrantów, bo mają już po prostu dość związanych z tym problemów takich, z którymi borykają się na przykład Niemcy: "Berlin. Problem z migrantami w szkole policyjnej. "Wróg we własnych szeregach"". Różnica pomiędzy większością państw europejskich, a Polską polega na tym, że nasz rząd szanuje zdanie własnych obywateli i odmawia przyjęcia obcych kulturowo imigrantów, którzy w większości przypadków są bezpodstawnie nazywani "uchodźcami", a rządy innych państw opętane polityczną poprawnością mają zdanie własnych obywateli w rzopie.
Czy Ty uważasz, że Polska rozpocznie kolejną wojnę światową i napadnie na swoich sąsiadów w celu poszerzenia przestrzeni życiowej własnych obywateli, a muzułmanów będzie zamykać i gazować w obozach koncentracyjnych tak jak Niemcy Żydów? Skończ z tymi absurdalnymi porównaniami z III Rzeszą i Hitlerem.juvemaroko pisze:Kiedy Hitler umacnial swoja wladze to tez wieksosc mowilo to co mowisz ze to tylko kilku transparentow ktore nie da sie kontrolowac!
Czysta hypokryzja !
ewerthon pisze:Intelektualista nie pisałby o 60 tysiącach nazistów. W ten sposób pokazał, że jest intelektualistą, jak typowy Janusz.

Redaktor Wybranowski celnie pokazał absurdalność takich porównań. Jeżeli ktoś nie zna tej historii to Jerzy Nasierowski w 1973 został skazany na 25 lat pozbawienia wolności za współudział w zabójstwie Anny Wujek, popełnionym przez jego młodego kochanka podczas napadu rabunkowego.
- deszczowy
- Juventino
Pomijając sam marsz: co wy, panowie z prawej strony, sądzicie o tym tekście?
https://dorzeczy.pl/opinie/46883/Swiety ... losci.html
https://dorzeczy.pl/opinie/46883/Swiety ... losci.html
- juvemaroko
- Juventino
Jesli dla ciebie hasla typu islam = terror luba namawiajac do holokaustu islamu sa to lightowy hasla, biala Europa to nie mam wiecej pytan!
Ale moze bys poszukal jakiego koloru skory mieli Adam i Ewa oraz Jezus?
Pewnie byli biali i mieli niebieskie oczy
Wsadzasz ponad 20% ludzkosc do jednego worka a pewnie sie obrazasz jak przecietny niemiec uwaza kazdego Polaka za zlodzieja. Znow podwojna moralnosc!
Nie boli mnie niechec przejmowania emigrantow przez Polska, po pierwsze bo takiego tematu wogule nie istnieje. 99.99 % takich emmigrantow od razu by pojechali do Niemcech badz do Szwecji... Po drugi bywam w bezposrednim kontakcie z duza iloscia takich emmigrantow w okolicach Hiszpanskich enklawie w Maroko i wiem do czego sa oni niestety zdolni.
Denerwuje mnie odwracania kota ogonem czyli zeby odwrocic uwaga spoleczestwo od prawdziwych problemow i szukania kozla ofiarnego.
Niestety musze to znow porownywach z Nationalizmem niemiecki za rzadow hitlera. Czyli zwalania wszystko na jedna rasa badz wyznawcow danego wyznania.
Zarowno PIS jak i PO wykorzestuje nieszczescie ludzki dla swoich celach propagandowych. Wieksosc Polakow nastawionych przeciwko Muzulmanow nigdy ich nie spotkalo a nie widzialo wlasnemi oczami.
Z reszta prawdziwy problem z uchodzami nalezy zupelnie innaczej rozwiazac zwalczajac z przeczenami a nie z skutkami.
Jestem zdziwionym sie jak wieksosc z latwoscia mowi o Isiss jakby to bylo panstwo ktore istnieje 1000 lat i ma bogata historia! A nikt nie ma palle del ferro zeby wprost mowic komu to panstwo przed wszystkim sluze i kto wspiera banda psychopatow ktora moze dokonywac swoje ulubionych zbrodni zaslaniajac religia.
ten ludzkiego zalewu to tylko pierwsze bezposredni wynik tego wielkiego haosu na bliskim wschodzie od 2003 roku. Bedzie coraz gorzej bo nic nie jest zrobiony w odpowiednim kierunku.
Swojemi opiniami bardzo mi przepominac fanatykow Muzulmanskich bo tez uwazaja ze albo jestes z nimi albo przeciw.
Nadal nie moge przestac sie zmiac z twojego pytanie czy jestem sunnita, sziita, wahabita czy salafista. Moglesz sie tez mnie zapytac ile zgwalcilem i ile zabilem w zyciu... bo to chyba OCZYWISTE jesli jestem Musulmaninem.
Probujesz uzasadniac swoje poglady robiac z pojedyncze i wyjatki regula.
Z reszta Nacjonaliscie w Europie atakujac w imie najlepszej rase pojedynczych ciapatych badz kobiety w chustke z dziecmi, pokazuja ze sa takimi samymi draniami i ........ jak ci ktorze sie wysadzaja badz zabijaja w imie Islamu.
Ale moze bys poszukal jakiego koloru skory mieli Adam i Ewa oraz Jezus?

Wsadzasz ponad 20% ludzkosc do jednego worka a pewnie sie obrazasz jak przecietny niemiec uwaza kazdego Polaka za zlodzieja. Znow podwojna moralnosc!
Nie boli mnie niechec przejmowania emigrantow przez Polska, po pierwsze bo takiego tematu wogule nie istnieje. 99.99 % takich emmigrantow od razu by pojechali do Niemcech badz do Szwecji... Po drugi bywam w bezposrednim kontakcie z duza iloscia takich emmigrantow w okolicach Hiszpanskich enklawie w Maroko i wiem do czego sa oni niestety zdolni.
Denerwuje mnie odwracania kota ogonem czyli zeby odwrocic uwaga spoleczestwo od prawdziwych problemow i szukania kozla ofiarnego.
Niestety musze to znow porownywach z Nationalizmem niemiecki za rzadow hitlera. Czyli zwalania wszystko na jedna rasa badz wyznawcow danego wyznania.
Zarowno PIS jak i PO wykorzestuje nieszczescie ludzki dla swoich celach propagandowych. Wieksosc Polakow nastawionych przeciwko Muzulmanow nigdy ich nie spotkalo a nie widzialo wlasnemi oczami.
Z reszta prawdziwy problem z uchodzami nalezy zupelnie innaczej rozwiazac zwalczajac z przeczenami a nie z skutkami.
Jestem zdziwionym sie jak wieksosc z latwoscia mowi o Isiss jakby to bylo panstwo ktore istnieje 1000 lat i ma bogata historia! A nikt nie ma palle del ferro zeby wprost mowic komu to panstwo przed wszystkim sluze i kto wspiera banda psychopatow ktora moze dokonywac swoje ulubionych zbrodni zaslaniajac religia.
ten ludzkiego zalewu to tylko pierwsze bezposredni wynik tego wielkiego haosu na bliskim wschodzie od 2003 roku. Bedzie coraz gorzej bo nic nie jest zrobiony w odpowiednim kierunku.
Swojemi opiniami bardzo mi przepominac fanatykow Muzulmanskich bo tez uwazaja ze albo jestes z nimi albo przeciw.
Nadal nie moge przestac sie zmiac z twojego pytanie czy jestem sunnita, sziita, wahabita czy salafista. Moglesz sie tez mnie zapytac ile zgwalcilem i ile zabilem w zyciu... bo to chyba OCZYWISTE jesli jestem Musulmaninem.
Probujesz uzasadniac swoje poglady robiac z pojedyncze i wyjatki regula.
Z reszta Nacjonaliscie w Europie atakujac w imie najlepszej rase pojedynczych ciapatych badz kobiety w chustke z dziecmi, pokazuja ze sa takimi samymi draniami i ........ jak ci ktorze sie wysadzaja badz zabijaja w imie Islamu.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2017, 17:56 przez juvemaroko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vimes
- Juventino
Znowu "bohatersko" walczysz z twierdzeniami, które sam sobie wymyśliłeś. Czy ja gdzieś napisałem coś takiego jak powyżej? Nie, wręcz przeciwnie, wystarczy zajrzeć na poprzednią stronę tematu, gdzie napisałem, że: "A mówiąc serio, na marszu pojawiły się transparenty, których tam być nie powinno". Sam już nie wiem, czy Ty po prostu manipulujesz czy masz problem ze zrozumieniem wypowiedzi pisemnej. Napisałem również, że: "Aczkolwiek w przyszłym roku trzeba dołożyć starań, żeby uświadomić takim jednostkom, że polski nacjonalizm zasadniczo się różni od niemieckiego" i się cieszę, że organizatorzy marszu podzielają moją opinię:juvemaroko pisze:Jesli dla ciebie hasla typu islam = terror luba namawiajac do holokaustu islamu sa to lightowy hasla, biala Europa to nie mam wiecej pytan!
Wystarczy czy jeszcze za mało?Wśród manifestantów pojawiła się też grupa osób, według szacunków organizatorów było to około 50 osób, która szła z transparentami (i skandowała) hasła o charakterze rasistowskim. Pojawiły się takie hasła jak "Biała siła, Ku Klux Klan" czy "Sieg Heil".
Jak komentował rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Marsz Niepodległości Damian Kita, dla organizatorów ta sytuacja jest skandalem.
Kita podkreślił, że organizacja zajmie się ta sprawą, ale już może potwierdzić, że od wspomnianych haseł się odcina.
– Byliśmy zaskoczeni, że takie osoby się pojawiły i będziemy robić wszystko, aby te osoby nie mogły pojawić się w przyszłym roku, aby nie psuli tego święta. Będziemy starać się wypraszać je z marszu, chociaż kontrola wszystkich uczestników jest bardzo trudna – tłumacz Kita.
Źródło
Ręce opadają, znowu zero argumentów i jakieś żałosne insynuacje z Twojej strony oraz próby wmawiania rasizmu innym :doh:.juvemaroko pisze:Ale moze bys poszukal jakiego koloru skory mieli Adam i Ewa oraz Jezus?
Częściowo masz rację, oni woleliby pojechać do Niemiec czy Szwecji, bo tam jest lepszy socjal niż w Polsce, ale problem istnieje, ponieważ do przyjmowania rzekomych "uchodźców" próbuje nas zmusić pod groźbą kar finansowych Unia Europejska.juvemaroko pisze:Nie boli mnie niechec przejmowania emigrantow przez Polska, po pierwsze bo takiego tematu wogule nie istnieje. 99.99 % takich emmigrantow od razu by pojechali do Niemcech badz do Szwecji...
Tutaj się bardzo mylisz, bo wraz z przystąpieniem do UE bardzo wielu Polaków wyjechało do pracy w państwach Europy Zachodniej i miało okazję na własne oczy przekonać się jak wygląda współistnienie z muzułmanami w tych państwach. Nawet na naszym forum wspominał o tym Cabrini_idol: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 724#828724. Ludzi, którzy mają podobne doświadczenia jest wielu.juvemaroko pisze:Wieksosc Polakow nastawionych przeciwko Muzulmanow nigdy ich nie spotkalo a nie widzialo wlasnemi oczami.
Co więcej, pomysł przyjmowania tzw. "uchodźców" krytykują nawet polscy Tatarzy, czyli muzułmanie, którzy mieli okazję zetknąć się z nową falą emigracji w Muzułmańskim Związku Religijnym i twierdzą, że to są kompletnie odmienni ludzie niezdolni do asymilacji. W podobnym tonie wypowiadał się prof. Bassam Tibi, rodowity Syryjczyk od lat mieszkający w Niemczech, który twierdzi, że przyjmowanie nowej fali imigrantów jest błędem.
Po raz kolejny bezczelnie manipulujesz. Nigdy nie napisałem, że każdy muzułmanin jest gwałcicielem, tylko, że nowo przybyli imigranci przyczynili się do wzrostu liczby przestępstw na tle seksualnym, co potwierdzają policyjne statystyki:juvemaroko pisze:Moglesz sie tez mnie zapytac ile zgwalcilem i ile zabilem w zyciu... bo to chyba OCZYWISTE jesli jestem Musulmaninem.
1) "Więcej kradzieży, pobić i gwałtów. W Niemczech rośnie liczba przestępstw popełnionych przez imigrantów",
2) "Drastyczny wzrost liczby gwałtów w Bawarii popełnianych przez migrantów".
Czy tym razem wysilisz się na merytoryczną odpowiedź, czy znowu uciekniesz się do insynuacji?
- jakku1
- Juventino
http://www.newsweek.pl/polska/polskie-l ... 656,1.html
Kilka ciekawych wniosków z wyżej wymienionego wywiadu:
1. Generał został zwolniony ze służby, gdyż "nakablował" Prezydentowi Dudzie, że pomysły obecnego MON są szkodliwe.
2. MON wycofało się z planu zakupu samolotu tankujących, co sprawia, że niedawno zakupione rakiety od Ameryków stają się niemal bezuśyteczne (bez tankowania w powietrzu F-16 nie doleci w miejsce, z którego wystrzelenie takiej rakiety ma sens).
3. Od półtora roku nasi piloci nie mają się niemal na czym szkolić, bo oficjalnie "z przyczyn formalnych" nie odebraliśmy jeszcze zakupionych kilka lat temu samolotów szkoleniowych (Masterów).
4. Wszystkie programy modernizacyjne stoją, osoby które nie zgadzają się z kierunkiem zmian w armii są od razu zwalniane. W ten sposób ze służby odeszło bardzo wielu oficerow.
Ma ktoś jeszcze jakieś watpliwosci? Ten rząd to najwiekszą "hakatumba" dla armii od niepamietnych czasów.
Kilka ciekawych wniosków z wyżej wymienionego wywiadu:
1. Generał został zwolniony ze służby, gdyż "nakablował" Prezydentowi Dudzie, że pomysły obecnego MON są szkodliwe.
2. MON wycofało się z planu zakupu samolotu tankujących, co sprawia, że niedawno zakupione rakiety od Ameryków stają się niemal bezuśyteczne (bez tankowania w powietrzu F-16 nie doleci w miejsce, z którego wystrzelenie takiej rakiety ma sens).
3. Od półtora roku nasi piloci nie mają się niemal na czym szkolić, bo oficjalnie "z przyczyn formalnych" nie odebraliśmy jeszcze zakupionych kilka lat temu samolotów szkoleniowych (Masterów).
4. Wszystkie programy modernizacyjne stoją, osoby które nie zgadzają się z kierunkiem zmian w armii są od razu zwalniane. W ten sposób ze służby odeszło bardzo wielu oficerow.
Ma ktoś jeszcze jakieś watpliwosci? Ten rząd to najwiekszą "hakatumba" dla armii od niepamietnych czasów.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- juvemaroko
- Juventino
Nie ja nazwalem tego Amerykanina intelektualista, nawolywalem sie do niego bo autor krytykujac go dokonuje tego samego wsadzajac do jednego worka ponad milliard ludzie z calego swiata i z roznych kultur.....ewerthon pisze:Intelektualista nie pisałby o 60 tysiącach nazistów. W ten sposób pokazał, że jest intelektualistą, jak typowy Janusz.juvemaroko pisze: Szczegolnie ze z latwoscia ci idzie wsadzenie innych do tego samego worka i krytykujesz tego Amerykanskiego intelektualista.
Piotr Juvefan
Gdybys wiecej czasu poswiecil temu co napisalem to bys zauwazyl ze nic nie napisalem o tych ktorze niesieli Polska flaga ale o tych ktorze nosili transparentem podobnych ktorych nosza neonazisci i faszysci nawolujac do nienawisc resowa i religijna.
Nie przepadam za kraj w ktorym kazdy Polak jest uwazany za zlodzierz a kazda Polska za .....
Na dodatku nie znam jezyk faszystow wiec nie przepadam za ich media.
Moje obserwacji co na podstawie tego co widze szczegolnie podczas roznych piknikow zorganizowanych przez ONR w Warszawie.
Czemu nie opusciam Polska bo sie nie jestem tchurzem i zostalem wychowanym w rodzinie ktora zawsze walczyla z zlem, okruciestwem i wspierala slabszych posledzonych.....
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2017, 20:34 przez juvemaroko, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vimes
- Juventino
Pan generał mówi, że:jakku1 pisze:2. MON wycofało się z planu zakupu samolotu tankujących, co sprawia, że niedawno zakupione rakiety od Ameryków stają się niemal bezuśyteczne (bez tankowania w powietrzu F-16 nie doleci w miejsce, z którego wystrzelenie takiej rakiety ma sens).
Jako, że jestem laikiem w tematyce wojskowości to mam kilka pytań do ekspertów. Polskie F-16, które miałby przenosić te rakiety stacjonują w bazie Poznań-Krzesiny, tak? Z Poznania nad Zatokę Fińską jest w linii prostej 1014 km. Na Wikipedii czytam, że zasięg samolotu F-16 to 3200 km (4220 km z dodatkowymi zbiornikami), czyli z naddatkiem wystarczyłoby na lot tam i z powrotem. Dlaczego pan generał mówi o konieczności dwukrotnego tankowania w powietrzu? Poza tym, jakie maksymalne szkody może wyrządzić pocisk JASSM uzbrojony w konwencjonalną głowicę? Bo nuklearnych przecież nie mamy. Kolejna kwestia, czy w Moskwie znajdują się jakieś uzasadnione i warte zniszczenia cele militarne, bo chyba atakowanie niebronionych obiektów cywilnych to zbrodnia wojenna? Chyba, że pan generał zakłada, że byłaby to wojna na wyniszczenie i dopuszcza możliwość popełnienia zbrodni?Rakieta ma zasięg 950 kilometrów. Odpalona znad terytorium Polski nie doleci do stolicy potencjalnego przeciwnika. Powinniśmy ją odpalić znad wód neutralnych Morza Bałtyckiego, najlepiej z okolic Zatoki Fińskiej, bo stamtąd jest 750 kilometrów do tej hipotetycznej stolicy. Ale żeby tam dolecieć, musimy zatankować w powietrzu dwa razy. A bez MRTT tego nie zrobimy.
Następna sprawa, z miejscowości Kruszyniany na wschodniej granicy Polski do Moskwy jest 936 km, czyli w zasięgu tej rakiety. Oczywiście rozumiem, że jednym problemem jest to, iż JASSM to pocisk manewrujący, więc nie leci idealnie w linii prostej. W takim razie ile drogi musiałby nadłożyć, żeby dolecieć do Moskwy? Drugi problem polega na tym, że musiałby przelecieć nad terytorium Białorusi. Jednak w sytuacji wojennej Białoruś najprawdopodobniej opowiedziałby się po stronie Rosji, więc wątpię, żebyśmy się przejmowali ich opinią, bo byliby de facto naszymi wrogami.
Uprzejmie proszę naszych forumowych ekspertów o fachowe wyjaśnienie.
- jakku1
- Juventino
Wielka szkoda, że nie jesteś już taki dociekliwy kiedy chodzi o poczynania obecnie rządzących. A co do F-16, to nie jestem żadnym ekspertem, ale to wygląda mniej więcej tak:Vimes pisze:
Jako, że jestem laikiem w tematyce wojskowości to mam kilka pytań do ekspertów.
1. Jest oczywistością, że możliwość dotarcia do celu wyznaczonego przez generała powinny miec i mysliwce startujace z Krzesin i z Łasku.
2. Wszystkie Twoje wyliczenia nie biorą pod uwagę kluczowego czynnika, możliwości operacyjnych myśliwca. Przyjmuje się, że ten jest w stanie na jednym taknowaniu wykonywać swoje zadania w odległości do 900 km od miejsca startu.
3. Konwencjonalny pocisk może wyrządzić szkody bardzo duże, niszcząc budynki i instalacje istotne z punktu widzenia działań wojennych (elektrownie, zakłady petrochemiczne, instalacje wojskowe, etc). Nikt nie bierze na poważnie atakowania obiektów cywilnych. No i jeszcze jedna sprawa, kluczowa. Posiadanie takiej bronii jest duzo wazniejsze czasami, niz samo jej uzycie, bo zmienia całą strategię ataku/obrony wroga. Roznica mniej wiecej jest taka jak w przypadku posiadania w kadrze pilkarza bijącego swietnie stale fragmenty gry. Rywal boi się faulować, bo kazdy wolny sprzed pola karnego moze skonczyc sie bramką.
Podziwiam natomaist zawziętość z jaką tutaj tłumaczysz posunięcią obecnej ekipy i kreatywność z jaką jesteś w stanie wytłumaczyć nawet największą głupotę

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- deszczowy
- Juventino
W Moskwie znajdują się - tak jak i u nas - główne obiekty dowodzenia, centra decyzyjne itp. Ale pamiętaj, że nie tylko. Tak, jak w Polsce, w Bydgoszczy, jest jedna z ważniejszych baz NATO (łączność!), tak i europejskiej część Rosji jest sporo obiektów, w które można z radością łoić JASSM-ami. Koszary, bazy łączności, centrale i magistralee kolejowe, infrastruktury techniczna, logistyczna itp.Vimes pisze:Pan generał mówi, że:jakku1 pisze:2. MON wycofało się z planu zakupu samolotu tankujących, co sprawia, że niedawno zakupione rakiety od Ameryków stają się niemal bezuśyteczne (bez tankowania w powietrzu F-16 nie doleci w miejsce, z którego wystrzelenie takiej rakiety ma sens).
Jako, że jestem laikiem w tematyce wojskowości to mam kilka pytań do ekspertów. Polskie F-16, które miałby przenosić te rakiety stacjonują w bazie Poznań-Krzesiny, tak? Z Poznania nad Zatokę Fińską jest w linii prostej 1014 km. Na Wikipedii czytam, że zasięg samolotu F-16 to 3200 km (4220 km z dodatkowymi zbiornikami), czyli z naddatkiem wystarczyłoby na lot tam i z powrotem. Dlaczego pan generał mówi o konieczności dwukrotnego tankowania w powietrzu? Poza tym, jakie maksymalne szkody może wyrządzić pocisk JASSM uzbrojony w konwencjonalną głowicę? Bo nuklearnych przecież nie mamy. Kolejna kwestia, czy w Moskwie znajdują się jakieś uzasadnione i warte zniszczenia cele militarne, bo chyba atakowanie niebronionych obiektów cywilnych to zbrodnia wojenna? Chyba, że pan generał zakłada, że byłaby to wojna na wyniszczenie i dopuszcza możliwość popełnienia zbrodni?Rakieta ma zasięg 950 kilometrów. Odpalona znad terytorium Polski nie doleci do stolicy potencjalnego przeciwnika. Powinniśmy ją odpalić znad wód neutralnych Morza Bałtyckiego, najlepiej z okolic Zatoki Fińskiej, bo stamtąd jest 750 kilometrów do tej hipotetycznej stolicy. Ale żeby tam dolecieć, musimy zatankować w powietrzu dwa razy. A bez MRTT tego nie zrobimy.
Następna sprawa, z miejscowości Kruszyniany na wschodniej granicy Polski do Moskwy jest 936 km, czyli w zasięgu tej rakiety. Oczywiście rozumiem, że jednym problemem jest to, iż JASSM to pocisk manewrujący, więc nie leci idealnie w linii prostej. W takim razie ile drogi musiałby nadłożyć, żeby dolecieć do Moskwy? Drugi problem polega na tym, że musiałby przelecieć nad terytorium Białorusi. Jednak w sytuacji wojennej Białoruś najprawdopodobniej opowiedziałby się po stronie Rosji, więc wątpię, żebyśmy się przejmowali ich opinią, bo byliby de facto naszymi wrogami.
Uprzejmie proszę naszych forumowych ekspertów o fachowe wyjaśnienie.
Co do pytania o F-16 i i zasięg: jak słusznie zauważyłeś, te 1000 z groszem km jest w linii prostej. Zważ, że w sytuacji konfliktu możliwa byłaby np. walka w powietrzu (choć z podpiętą tak ciężką krową, jak JASSM, bo pamiętaj, że <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> waży tonę i ma ponad 4 m długości, możliwość manewrowania pewnie spada), do tego dolicz mylenie przeciwnika, manewry pozoracyjne itp. itd. No i jeszcze coś: wydaje mi się, że eFy mają dopalacze w silnikach, a dopalanie jest dość koszmarnie paliwożerne. Poza tym raczej nie leciałyby w linii prostej z Krzesin... co wynika z faktu, że w razie "W" one raczej na pewno zostałyby przebazowane. Do Ramstein lub do Aviano we Włoszech. Nie pytaj dlaczego, tak to wygląda i tyle. Choć wolałbym, by było inaczej. Naszych eFek jest po prostu zbyt mało do prowadzenia działań zaczepno-obronnych, bądź stricte zaczepnych. Poza tym nie mamy żadnego pokrycia antyradarowego. No i jeszcze kwestia ich broni do samoobrony... Nieważne. #CzarnyHonker nie śpi

Stąd właśnie te nieszczęsne samoloty do tankowania w powietrzu. Bez nich... no, nie chciałbym rozważać konfliktu bez takiego sprzętu, w oparciu tylko o sprzęt NATO-wski. Zapewniam Cię, że w Moskwie jest sporo obiektów, godnych władowania w paru JASSMów

Dalej: JASSMy głowic nuklearnych nie mogą przenosić. Co do pytania o szkody? Głowica to 450 kg materiałów wybuchowych, więc... spore

Mam nadzieję, że to wyczerpuje odpowiedź na twoje pytania? Jeśli nie, to śmiało

- juvemaroko
- Juventino
Vimes
Masz racje nie ogarniam albo innaczej nie ogarnialem.
Z przekroscia musze stwierdzisz ze niczym sie nie roznic od tych ktorych krytykujesz i z lekka latwoscia oceniasz.
Napisalesz raz ze Muzulmanie nie krytykuja dzialania terrorystow to oznacza ze ich wspieraja. To samo mozna powiedziec o tobie i inny slepo popierajac oragnizacje jak ONR czy mlodzierz Wszechpolska czy inny zgrupowan kibolskiej ktore na codzien szyja razism, faszyzm, maskujac ten fakt haslami nacjonalistycznymi. Dobrym przekladem jest wywiad z zakompleksowanym przestawiciel mlodzierz Wszechpolska dla ktorego czarnoskory nigdy nie bedzie Polakiem. Proponuje zeby temu panu zrobic badania DNA to sie zdziwi jakie ma korzenie......
No cos osobiscie nie mam nic do burakow ale tylko na telerzu.
W Nurembergu tez malo kto z Niemcow tego nie skrytykowal bo wieksosc myslalo ze ten syf bedzie dotyczyl tylko Zydow i zawsze mozna na tym cos zyskac.
Powtarzam flirtujac z haslami tych ktorze zniszczyli Polska zarowno Prezydent jak i Polski rzas oraz intelektualisci jak ty kompromitujeczy sie na wielka skala i w sumie pokazujeczy wasze prawdziwe oblicze.
Wiem wiem nie jest rasista ale asfalt powinnien lezyc na swoim miejscu.
Masz racje nie ogarniam albo innaczej nie ogarnialem.
Z przekroscia musze stwierdzisz ze niczym sie nie roznic od tych ktorych krytykujesz i z lekka latwoscia oceniasz.
Napisalesz raz ze Muzulmanie nie krytykuja dzialania terrorystow to oznacza ze ich wspieraja. To samo mozna powiedziec o tobie i inny slepo popierajac oragnizacje jak ONR czy mlodzierz Wszechpolska czy inny zgrupowan kibolskiej ktore na codzien szyja razism, faszyzm, maskujac ten fakt haslami nacjonalistycznymi. Dobrym przekladem jest wywiad z zakompleksowanym przestawiciel mlodzierz Wszechpolska dla ktorego czarnoskory nigdy nie bedzie Polakiem. Proponuje zeby temu panu zrobic badania DNA to sie zdziwi jakie ma korzenie......
No cos osobiscie nie mam nic do burakow ale tylko na telerzu.
W Nurembergu tez malo kto z Niemcow tego nie skrytykowal bo wieksosc myslalo ze ten syf bedzie dotyczyl tylko Zydow i zawsze mozna na tym cos zyskac.
Powtarzam flirtujac z haslami tych ktorze zniszczyli Polska zarowno Prezydent jak i Polski rzas oraz intelektualisci jak ty kompromitujeczy sie na wielka skala i w sumie pokazujeczy wasze prawdziwe oblicze.
Wiem wiem nie jest rasista ale asfalt powinnien lezyc na swoim miejscu.
- Vimes
- Juventino
O moim ślepym popieraniu zgrupowań kibolskich możesz sobie przeczytać tutaj: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 010#748010. Jeżeli zaś chodzi o ONR to moim celem jest pokazanie, że historia tego ruchu jest niejednoznaczna tak jak postać Jana Mosdorfa, który głosił poglądy antysemickie, a w obozie koncentracyjnym zginął za pomoc Żydom.juvemaroko pisze:To samo mozna powiedziec o tobie i inny slepo popierajac oragnizacje jak ONR czy mlodzierz Wszechpolska czy inny zgrupowan kibolskiej ktore na codzien szyja razism, faszyzm, maskujac ten fakt haslami nacjonalistycznymi.
Obejrzyj sobie wywiad z Muhammadem Alim, tym bokserem, jakiego w 1971 roku udzielił w telewizji BBC: https://www.youtube.com/v/FvGsMgcmgYo?s ... autoplay=1. Z panem rzecznikiem mógłby podać sobie ręce. Przy okazji pytanie do wszystkich, czy na podstawie tego co mówi Muhammad Ali można uznać, że był on hardkorowym rasistą? Bo jakby biały mówił takie rzeczy w telewizji, to chyba by go zlinczowano.juvemaroko pisze:Dobrym przekladem jest wywiad z zakompleksowanym przestawiciel mlodzierz Wszechpolska dla ktorego czarnoskory nigdy nie bedzie Polakiem.
Juvemaroko, dochodzę do wniosku, że jednak rozmowa z Tobą nie ma najmniejszego sensu, bo nigdy nie odnosisz się do konkretów, tylko uciekasz w insynuacje pod adresem rozmówcy. Już Ci to kiedyś wyjaśniałem: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 145#928145. Niestety ciągle robisz to samo, więc chyba na nic więcej Cię nie stać. Być może zamiast marnować to energię na pouczanie Polaków mógłbyś nauczyć kultury swoich rodaków w Europie:

Źródło: https://twitter.com/delestoile/status/9 ... 9096565760
Profanacja Grobu Nieznanego Żołnierza we Francji i atak na policjantów w Belgii, tak świętowali awans swojej reprezentacji na mundial marokańscy imigranci w Europie.
------------------------------
Panów Ekspertów od wojskowości proszę o pozostanie w stanie gotowości, bo jeszcze mam kilka pytań, które wrzucę później.
- juvemaroko
- Juventino
Vimes
Wlasnie to jest twoj problem skad taka pewnosc ze jestem Marokanczykiem?
Skad taka pewnosc ze jestem Muzulmaninem? Lub lepiej wahabista czy salafista a nawet terrorysta.
Twoja nienawisc do innych odbiera ci rozumu. Szkoda bo swiat nie jest binarny i jest nieskonczona ilosc cyferek pomiedzy 0 i 1 no chyba ze jestes w stanie udowodnic czegos innego.
A co ma Marokanczyka do Francuza z 3 badz 4 generacji ktore sie czuje nie akceptowanym w Francji czy w innym panstwie europejskim?
A co mam do Polakow ktorze wykorzestuja rodakow jak niewolnikow np w Wielkiej Brytanii?
Jesli dzielisz swiat na z mna lub przeciw mnie to ci wspolczuje bo wiele tracisz a rozumienia czlowieka to nie jest prosta sprawa dla przecietnego czlowieka ktora z latwoscia ougolnia i segreguje ludzkosc w zaleznosc od kolor skory czy wyznania.
Wspolczuje ci bo nie jestes w stanie spotykac sie z innymi bo na dzien dobry oceniasz ich i uwazasz ich za gorszych ludzi bo znaja innych realia.
Nie wiesz co tracisz zamykajac sie w swoja szara rzeczywistoscia... Polecam ci spotkanie w gorach Atlasu, z prostymi Muzulmanie i bysz sie dziwil jak bedzies potraktowany.
Napewno mialbys wiecej szanse dostac po morde w Warszawie po meczu legii kiedy twoich ulubionych nacjonalistow wracaja z meczu.
Pewnie jak wieksosc ktorze popieraja tych zakompleksowanych frustratow ktorze szyja nienawisc tez jak oni bilesz brawo Olisadebiemu kiedy mial wielki udzial w powrotu reprezentacji Polski na swiatowych salonach a jak sie jego rola zakonczyla to ponownie zostal tylko <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>.
To ze ktos toleruje innych nie oznacza ze jest jak oni, a to ze ktos probuje zrozumiesz danego zjawiska zeby odpowiednio nim sie przeciwstawic to tez nie oznacza ze go popiera.
Rozumiem ze wieksosc wspiera Pisu z wzgledu na program 500+ oraz za poglady religijnych bo czlowiekowi latwiej obiecewac czego nikt nie jest w stanie sprawdzic czyli np bilet do nieba.
Ta sama ideologia propanowana przez islamistycznych partie i ktorych pewnie krytykujesz ale wlasnego garba to juz nie widzisz!
Wstyd zeby sie sprzedawac za marne grosze i popierac takich chorych pogladow po tym co przez nich spotkalo sie wlasnych przodkow.
Aha zeby nie bylo glupich aluzje sam mam prawo przez krotki czas na tych brudnych pieniadze. Ale w zyciu zostalem wychowany tak ze dla zasad i dla honoru zadnych pieniadze nie sa w stanie mnie przekupic.
Precz z Faszyzmem i chorym chowinistcznym nacjonalizmem!
Podoba mi sie fakt ze jak chcesz to od razu znajdujesz co inny zlego robia.
Teraz rozumiem czemu gwalt w Rimini tak zostalo zmediatyzowanym kiedy 10 dniowy gwalt w lodzi zostal zbagatylizowany.
Po prostu czeba byc zakompleksowanym zeby potrawic widzisz w oba przepadkow roznice i potepiac ostro jedno oraz unikajac rozmowa o druga tak jak to czynil pan minister Ziobro!
Nie marnuje swoja energia zarowno pouczajac takich jak ty i zwalczajac ksenofobia, oraz pracujac z Marokanska mlodzierz przeciwstawiajac precesowi radykalizacji ktorej niestety chcac badz nie (na tym sie od kilku lat zastanawiam) takich jak ty pomagaczy.
Wlasnie to jest twoj problem skad taka pewnosc ze jestem Marokanczykiem?
Skad taka pewnosc ze jestem Muzulmaninem? Lub lepiej wahabista czy salafista a nawet terrorysta.
Twoja nienawisc do innych odbiera ci rozumu. Szkoda bo swiat nie jest binarny i jest nieskonczona ilosc cyferek pomiedzy 0 i 1 no chyba ze jestes w stanie udowodnic czegos innego.
A co ma Marokanczyka do Francuza z 3 badz 4 generacji ktore sie czuje nie akceptowanym w Francji czy w innym panstwie europejskim?
A co mam do Polakow ktorze wykorzestuja rodakow jak niewolnikow np w Wielkiej Brytanii?
Jesli dzielisz swiat na z mna lub przeciw mnie to ci wspolczuje bo wiele tracisz a rozumienia czlowieka to nie jest prosta sprawa dla przecietnego czlowieka ktora z latwoscia ougolnia i segreguje ludzkosc w zaleznosc od kolor skory czy wyznania.
Wspolczuje ci bo nie jestes w stanie spotykac sie z innymi bo na dzien dobry oceniasz ich i uwazasz ich za gorszych ludzi bo znaja innych realia.
Nie wiesz co tracisz zamykajac sie w swoja szara rzeczywistoscia... Polecam ci spotkanie w gorach Atlasu, z prostymi Muzulmanie i bysz sie dziwil jak bedzies potraktowany.
Napewno mialbys wiecej szanse dostac po morde w Warszawie po meczu legii kiedy twoich ulubionych nacjonalistow wracaja z meczu.
Pewnie jak wieksosc ktorze popieraja tych zakompleksowanych frustratow ktorze szyja nienawisc tez jak oni bilesz brawo Olisadebiemu kiedy mial wielki udzial w powrotu reprezentacji Polski na swiatowych salonach a jak sie jego rola zakonczyla to ponownie zostal tylko <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>.
To ze ktos toleruje innych nie oznacza ze jest jak oni, a to ze ktos probuje zrozumiesz danego zjawiska zeby odpowiednio nim sie przeciwstawic to tez nie oznacza ze go popiera.
Rozumiem ze wieksosc wspiera Pisu z wzgledu na program 500+ oraz za poglady religijnych bo czlowiekowi latwiej obiecewac czego nikt nie jest w stanie sprawdzic czyli np bilet do nieba.
Ta sama ideologia propanowana przez islamistycznych partie i ktorych pewnie krytykujesz ale wlasnego garba to juz nie widzisz!
Wstyd zeby sie sprzedawac za marne grosze i popierac takich chorych pogladow po tym co przez nich spotkalo sie wlasnych przodkow.
Aha zeby nie bylo glupich aluzje sam mam prawo przez krotki czas na tych brudnych pieniadze. Ale w zyciu zostalem wychowany tak ze dla zasad i dla honoru zadnych pieniadze nie sa w stanie mnie przekupic.
Precz z Faszyzmem i chorym chowinistcznym nacjonalizmem!
Podoba mi sie fakt ze jak chcesz to od razu znajdujesz co inny zlego robia.
Teraz rozumiem czemu gwalt w Rimini tak zostalo zmediatyzowanym kiedy 10 dniowy gwalt w lodzi zostal zbagatylizowany.
Po prostu czeba byc zakompleksowanym zeby potrawic widzisz w oba przepadkow roznice i potepiac ostro jedno oraz unikajac rozmowa o druga tak jak to czynil pan minister Ziobro!
Nie marnuje swoja energia zarowno pouczajac takich jak ty i zwalczajac ksenofobia, oraz pracujac z Marokanska mlodzierz przeciwstawiajac precesowi radykalizacji ktorej niestety chcac badz nie (na tym sie od kilku lat zastanawiam) takich jak ty pomagaczy.
- panlider
- Juventino
Ktoś powinien zaorać tą bandę dzikusów.Vimes pisze:Źródło: https://twitter.com/delestoile/status/9 ... 9096565760
Profanacja Grobu Nieznanego Żołnierza we Francji i atak na policjantów w Belgii, tak świętowali awans swojej reprezentacji na mundial marokańscy imigranci w Europie
Ale jak znam życie, to zarówno Francuzi jak i Belgowie jeszcze przeproszą biednych imigrantów. :facepalm2:
"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"