Polityka
- deszczowy
- Juventino
Wiesz co, ja dopiero wróciłem z urlopu, a przez weekend chlałem w Gdańsku, więc po prostu nie wiem. Poszukam, popatrzę.Vimes pisze:Deszczowy, mam problem i liczę, że właśnie Ty będziesz w stanie pomóc mi w jego rozwiązaniu. Otóż podczas piątkowego meczu Czechów z Niemcami, kibice reprezentacji Niemiec wznosili nazistowskie pozdrowienie "Sieg Heil!", co odbiło się szerokim echem i spotkało z potępieniem w różnych mediach. Napisali o tym incydencie na sport.pl, dziennik.pl, tvn24.pl, interia.pl, onet.pl i wielu, wielu innych mediach, za wyjątkiem... "Faktu". Tak przynajmniej twierdzi mój kolega, który uważa, że to dla tego, iż w Waszej gazecie nie można źle pisać o Niemcach. Pomóż mi udowodnić koledze, że się myli i "Fakt" również napisał o tym incydencie. Co prawda, próbowałem odnaleźć newsa o tym haniebnym zachowaniu niemieckich kibiców na Waszej stronie, ale nie potrafię. Czy mógłbyś podać link do stosownego newsa?
Hm, chyba faktycznie nie ma. Ale wstyd, jprdl....

Ostatnio zmieniony 03 września 2017, 20:37 przez deszczowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- panlider
- Juventino
Absolutnie nie chcę bronić Niemców, ale w internecie chodzą głosy, że Niemcy krzyczeli tylko "sieg", co oznacza zwycięstwo, a "heil" krzyczeli czescy kibice. Filmiki, które są na yt w zasadzie nic nie wyjaśniają. "Heil" słuchać tam bardzo słabo, jakby było krzyczane tylko przez jakąś małą grupkę. Tak czy inaczej jestem trochę ciekaw, jak to było naprawdę. Jeżeli okaże się, że to faktycznie Czesi krzyczeli, to nie tylko będzie to kompromitacja ww. mediów, ale też niezły troll w wykonaniu naszych południowych sąsiadów, bo nawet reprezentanci Niemiec się dali nabrać i obrazili na swoich kibiców.Vimes pisze:Deszczowy, mam problem i liczę, że właśnie Ty będziesz w stanie pomóc mi w jego rozwiązaniu. Otóż podczas piątkowego meczu Czechów z Niemcami, kibice reprezentacji Niemiec wznosili nazistowskie pozdrowienie "Sieg Heil!", co odbiło się szerokim echem i spotkało z potępieniem w różnych mediach. Napisali o tym incydencie na sport.pl, dziennik.pl, tvn24.pl, interia.pl, onet.pl i wielu, wielu innych mediach, za wyjątkiem... "Faktu". Tak przynajmniej twierdzi mój kolega, który uważa, że to dla tego, iż w Waszej gazecie nie można źle pisać o Niemcach. Pomóż mi udowodnić koledze, że się myli i "Fakt" również napisał o tym incydencie. Co prawda, próbowałem odnaleźć newsa o tym haniebnym zachowaniu niemieckich kibiców na Waszej stronie, ale nie potrafię. Czy mógłbyś podać link do stosownego newsa?
Nie mniej jednak, szczerze wątpię, że w "Fakcie" nic o tym nie napisali, bo wyjaśniają sprawę

"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"
- Vimes
- Juventino
Dla porównania fragment aktu założycielskiego konfederacji targowickiej:Alex96 pisze:Wyborcza i jej alternatywny świat.
https://twitter.com/bogdan607/status/904235614312247296
Oczywiście wszelkie podobieństwa są absolutnie przypadkowe, nawet to, że Katarzyna II z pochodzenia była Niemką jak AngelaA że Rzczplta pobita i w rękach swych ciemiężycielów moc całą mająca, własnymi z niewoli dźwignąć się nie może siłami, nic jej innego nie zostaje, tylko uciec się z ufnością do Wielkiej Katarzyny, która narodowi sąsiedzkiemu, przyjaznemu i sprzymierzonemu, z taką slawą i sprawiedliwością panuje, zabezpieczając się tak na wspaniałości tej wielkiej monarchini, jako i na traktatach, które ją z Rzczpltą wiążą.
(...)
To są nasze zamiary, te abyśmy dokonać zdołali, dzielnej pomocy tej wielkiej monarchini wzywamy, która ozdobą i chlubą wieku naszego będąc, wzgardzając podłą zazdrością i chytremi podstępy, których zawody dzielność jej kruszy i niszczy, szczęśliwość narodu cenić umie i im pomocną podaje rękę.
Sprawiedliwość próśb naszych, świętość traktatów i sojuszów, które ją łączą z Rzczpltą, a nade wszystko wielkość jej duszy pewną nam dają nadzieję nieinteresownej, wspaniałej, jednym słowem, godnej jej dla nas pomocy. (...)
Bracia nasi, wołamy do was! Wznosimy ręce nasze do was, za tą wspólną Ojczyzną, która ginie, a którą wy zachować możecie, nie idzie tu o nas tylko, zginiecie i wy, gdy Rzczplta ginąc będzie, pomnijcie, iż gdzie się sadowi tyrania, tam na czas zwlec zgon swój można, ale go nie uniknąć, później czy prędzej wszystko, co tchnie wolnością, pod ciężarem despotyzmu upaść musi.

Nie ma? No cóż, przegrałem zakład i muszę postawić koledze browara, bo myślałem, że jednak jest gdzieś w mało widocznym miejscu.deszczowy pisze:Hm, chyba faktycznie nie ma. Ale wstyd, jprdl....
- annihilator1988
- Juventino
8 minuta, 21 sekunda - "nie można mieć wolności bez elementu ryzyka". Ja powiem tak, jeżeli Bóg chce kogoś pokarać, to odbiera rozum, ale najgorsze jest to, że takie cuda, jak feministki, mają prawa wyborcze
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- deszczowy
- Juventino
Widać któremuś ptysiowi z Przeglądu Sportowego nie chciało się napisać, bo to od nich zasysamy content sportowy w całości. ŻenadłemVimes pisze:Nie ma? No cóż, przegrałem zakład i muszę postawić koledze browara, bo myślałem, że jednak jest gdzieś w mało widocznym miejscu.deszczowy pisze:Hm, chyba faktycznie nie ma. Ale wstyd, jprdl....

- mateo369
- Juventino
Co sądzicie o staraniach rządu dot. reparacji wojennych od Niemiec? Jest sporo głosów (nie mówię o politykach rzecz jasna) "Za" ale i sporo "przeciw". Mi samemu ciężko wydać jednoznaczną opinię, ale bliżej mi do pochwał działań(?) PiSu, nawet jeśli z góry wiadomo, że są one skazane na porażkę.
Pracowników poważnej gazety nazywasz ptysiami, to jak nazwać pracowników Twojej?deszczowy pisze:Widać któremuś ptysiowi z Przeglądu Sportowego nie chciało się napisać
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- gregor_g4
- Juventino
Czy są z góry skazane na porażkę? Teoretycznie tak, ale jeśli rząd by je odpuścił, to wtedy na 100% będą skazane na nią.
Skoro Francja i Anglia uzyskały reparacje za I WŚ, to logiczne, że i my powinniśmy je uzyskać.
Obecnie, modna jest postawa: "czas skończyć z przeszłością, zacznijmy od nowa i odetnijmy grubą kreską to co było"
Jednak ja uważam, że nie należy o tym zapominać. Bo gdyby nie Niemcy i ich plany podboju, to Polska byłaby teraz w zupełnie innym miejscu. Ledwo 20 lat cieszyliśmy się niepodległością, zaczeliśmy budować Państwo od nowa, by przez II WŚ zaorać to od nowa, a dodatkowo zabetonować u nas komunistów i sprzedajnych chamów. Skutki tego ciągną się i będą się ciągnąć, bo obcej agentury wyplenić tak łatwo się nie da, szczególnie gdy mogła się tu zakorzenić przez tyle lat.
Masowe mordy, bombardowania, spalone miasta, ludzie wywiezieni na przymusowe roboty. Tego nie da się przeliczyć na pieniądze, ale nie należy tego odpuszczać, tylko walczyć o prawdę i o zadośćuczynienie.
Skoro Francja i Anglia uzyskały reparacje za I WŚ, to logiczne, że i my powinniśmy je uzyskać.
Obecnie, modna jest postawa: "czas skończyć z przeszłością, zacznijmy od nowa i odetnijmy grubą kreską to co było"
Jednak ja uważam, że nie należy o tym zapominać. Bo gdyby nie Niemcy i ich plany podboju, to Polska byłaby teraz w zupełnie innym miejscu. Ledwo 20 lat cieszyliśmy się niepodległością, zaczeliśmy budować Państwo od nowa, by przez II WŚ zaorać to od nowa, a dodatkowo zabetonować u nas komunistów i sprzedajnych chamów. Skutki tego ciągną się i będą się ciągnąć, bo obcej agentury wyplenić tak łatwo się nie da, szczególnie gdy mogła się tu zakorzenić przez tyle lat.
Masowe mordy, bombardowania, spalone miasta, ludzie wywiezieni na przymusowe roboty. Tego nie da się przeliczyć na pieniądze, ale nie należy tego odpuszczać, tylko walczyć o prawdę i o zadośćuczynienie.
- Vimes
- Juventino
W kwestii reparacji polecam wywiad z niemieckim historykiem Gotzem Alym:
Niemcy zniszczyli nam kraj, wymordowali miliony obywateli, rozkradali majątek narodowy, na którym zbudowali swój dobrobyt, a my mamy milczeć w kwestii reparacji?
Poza tym, zanim Platforma stała się partią jednoznacznie proniemiecką, to również popierała podjęcie tematu reparacji: "Co za hipokryzja Platformy! W 2004 roku ramię w ramię z PiS głosowała za reparacjami od Niemiec, dziś jest przeciwko".
Wywiad nie dotyczy bezpośrednio reparacji, ale pokazuje jak dobrobyt Niemiec został zbudowany na majątku rozkradzionym w całej Europie. Niemieckie grabieże z czasów II wojny światowej mają swoje pokłosie w dzisiejszych czasach: "Miliarderki nowoczesnych Niemiec są spadkobierczyniami nazistów. Ich fortuny nie byłoby bez wojny i Holocaustu".Poparcie Niemców dla Hitlera i lojalność wobec nazistowskiego rządu wynikały z ich udziału w łupach wojennych. Z pieniędzy ze sprzedaży majątku zamordowanych Żydów wypłacano żołnierzom Wehrmachtu żołd i utrzymywano niskie podatki w Niemczech. Wszyscy Niemcy wzbogacili się na Holokauście. To samo dotyczy również majątku ludzi innych narodowości uznanych za wrogów politycznych albo Polaków wysiedlonych z terenów przyłączonych do Rzeszy - mówi niemiecki historyk Götz Aly.
Źródło
Niemcy zniszczyli nam kraj, wymordowali miliony obywateli, rozkradali majątek narodowy, na którym zbudowali swój dobrobyt, a my mamy milczeć w kwestii reparacji?
Poza tym, zanim Platforma stała się partią jednoznacznie proniemiecką, to również popierała podjęcie tematu reparacji: "Co za hipokryzja Platformy! W 2004 roku ramię w ramię z PiS głosowała za reparacjami od Niemiec, dziś jest przeciwko".
- panlider
- Juventino
PS to "poważna gazeta"? Wyborne :rotfl: :rotfl: :rotfl:mateo369 pisze:Pracowników poważnej gazety nazywasz ptysiami, to jak nazwać pracowników Twojej?deszczowy pisze:Widać któremuś ptysiowi z Przeglądu Sportowego nie chciało się napisać
Chyba dawno nie miałeś z nią styczności, zwłaszcza ich strona internetowa to amatorszczyzna pełną gębą, mnóstwo literówek, błędów logicznych i historycznych. Zdarzało się, że wrzucali zdjęcie Cruyffa, a podpisywali Van Basten. Takie kwiatki można mnożyć.
"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"
- Vimes
- Juventino
Szczerba to albo jeszcze większy młotek niż myślałem, albo podświadomość wzięła górę i powiedział to, co naprawdę myśli.Poseł Michał Szczerba (PO): Są fakty i emocje. Emocje odgrzewane są 1 sierpnia, albo 1 września, gdy świętujemy napad Niemiec na Polskę…
Źródło
Swoją drogą to jak słucham niektórych polityków czy dziennikarzy to odnoszę wrażenie, że gdyby Merkel wysłała czołgi na Polskę, żeby obalić rząd PiS to skakaliby z radości :roll:.
--------------------
"Przegląd Sportowy" wrzucił przynajmniej takiego newsa: "„NIE JESTEŚCIE NASZYMI KIBICAMI”. NIEMCY POTĘPILI ZACHOWANIE FANÓW", a w "Fakcie" chyba nadal głucha ciszadeszczowy pisze:Widać któremuś ptysiowi z Przeglądu Sportowego nie chciało się napisać, bo to od nich zasysamy content sportowy w całości. ŻenadłemVimes pisze:Nie ma? No cóż, przegrałem zakład i muszę postawić koledze browara, bo myślałem, że jednak jest gdzieś w mało widocznym miejscu.deszczowy pisze:Hm, chyba faktycznie nie ma. Ale wstyd, jprdl....

- deszczowy
- Juventino
Could be. Widać nie zostało to uznane za naczelny news dla naszych czytelników. Jak chcesz to pisz protest.Vimes pisze:"Przegląd Sportowy" wrzucił przynajmniej takiego newsa: "„NIE JESTEŚCIE NASZYMI KIBICAMI”. NIEMCY POTĘPILI ZACHOWANIE FANÓW", a w "Fakcie" chyba nadal głucha ciszadeszczowy pisze:Widać któremuś ptysiowi z Przeglądu Sportowego nie chciało się napisać, bo to od nich zasysamy content sportowy w całości. ŻenadłemVimes pisze:
Nie ma? No cóż, przegrałem zakład i muszę postawić koledze browara, bo myślałem, że jednak jest gdzieś w mało widocznym miejscu..
- Vimes
- Juventino
Twarda sztuka z tej polskiej gospodarki. PiS ją już od dwóch lat rujnuje, a ona ciągle się nie dajeWyższy od oczekiwań wzrost PKB i sytuacja fiskalna są korzystne dla wiarygodności kredytowej - wynika z raportu agencji Moody's. Agencja podniosła prognozę wzrostu PKB Polski w br. do 4,3 proc. z 3,2 proc. i obniżyła dla deficytu sektora finansów publicznych do 2,5 proc. PKB z 2,9 proc.
"Silniejszy od oczekiwań wzrost w Polsce oraz sytuacja fiskalna są korzystne dla wiarygodności kredytowej (credit positive)" - napisano w części raportu poświęconej Polsce.
(...)
"Spodziewamy się, że pozytywne momentum w gospodarce utrzyma się przez resztę tego roku. Spodziewamy się, że wzrost PKB będzie napędzany solidną konsumpcją prywatną, a także powolną, ale stabilną, odbudową w inwestycjach, co odzwierciedla korzystne warunki w otoczeniu zagranicznym i wyższe napływy funduszy z Unii Europejskiej" - napisali analitycy Moody's.
"Wyższy wzrost i lepsza realizacja budżetu znacząco zwiększają szansę, że deficyt w Polsce będzie wyraźnie poniżej progu z Maastricht 3 proc. PKB w trzecim roku z rzędu" - dodali.
Źródło

--------------------
Chciałbym wyrazić szczere i głębokie zdziwienie faktem, że akurat to zdarzenie zostało uznane za nieistotne dla Waszych czytelników. Jak tylko nauczę się jak to zrobić bez wybuchnięcia śmiechem to dam znaćdeszczowy pisze:Widać nie zostało to uznane za naczelny news dla naszych czytelników. Jak chcesz to pisz protest.

Nie jestem Waszym regularnym czytelnikiem, więc wątpię, żeby moje zdanie miało dla Was znacznie. Z tabloidów wolę produkt Redaktora Bicepsa.
- deszczowy
- Juventino
O matko, tylko nie Biceps... :shock:
No co ja Ci mam powiedzieć? Ja dopiero wróciłem dzisiaj do roboty, a strona główna Faktu rządzi się swoimi prawami. Może wydawcy uznali, że się to nie kliknie? Mnie się to średnio podoba, dobrze byłoby to odznaczyć i powiedzieć, ale nie jest to temat, który winien być na jedynce, zdaje mi się. Nie wiem zresztą. Niefajne to jest, i tyle. Przykro, że musisz mi zwracać uwagę na to, i głupio, że to nie poszło. Tyle ode mnie.
O jakie ładne. Papa Rydzyk dostanie 19,5 mln z NFOŚ.
No co ja Ci mam powiedzieć? Ja dopiero wróciłem dzisiaj do roboty, a strona główna Faktu rządzi się swoimi prawami. Może wydawcy uznali, że się to nie kliknie? Mnie się to średnio podoba, dobrze byłoby to odznaczyć i powiedzieć, ale nie jest to temat, który winien być na jedynce, zdaje mi się. Nie wiem zresztą. Niefajne to jest, i tyle. Przykro, że musisz mi zwracać uwagę na to, i głupio, że to nie poszło. Tyle ode mnie.
O jakie ładne. Papa Rydzyk dostanie 19,5 mln z NFOŚ.
- Vimes
- Juventino
Obaj jesteśmy starymi użytkownikami forum, wielokrotnie spieraliśmy się w tym temacie na różne kwestie. Myślałem, że pomimo tego, że nigdy nie spotkaliśmy się w realu to jednak w pewien sposób się poznaliśmy, a Ty się dziwisz mojej sympatii do Redaktora Bicepsa?deszczowy pisze:O matko, tylko nie Biceps... :shock:
Osobiście uważam, że Redaktor Biceps to całkiem inteligentny człowiek, który w bardzo przemyślany i sprytny sposób kreuje swój wizerunek w mediach społecznościowych. Poza tym, doceniam, że w swojej gazecie pozwala się wypowiadać bardzo szerokiemu spektrum felietonistów, od Janusza Korwin-Mikke poczynając na Adrianie Zandbergu kończąc. Tak, wiem, że szefem Redaktora Bicepsa jest pan Benbenek z jego szemraną przeszłością, bo przypomina mi o tym na każdym kroku "lud PiS-owski". Najbardziej w momentach, gdy Redaktor Biceps wrzuci jakiegoś newsa lub sondaż dla PiS-u niekorzystny. Jednak, jak wspominałem wcześniej, ja tabloidami nie gardzę i uważam, że Redaktor Biceps doskonale rozumie ich istotę.
To źle, że ojciec Rydzyk dostał kasę? Bo podobno pozyskiwanie energii z odnawialnych źródeł jest pożądane.deszczowy pisze:O jakie ładne. Papa Rydzyk dostanie 19,5 mln z NFOŚ.