AdiJuve pisze:Ja bym tak dał mocną 6, bo poza Matuidim,który wg mnie jest gwarantem z marszu podniesienia jakości to reszta,że tak powiem na dwoje babka wróżyła.
Francuz dobry sezon w PSG, wcześniej też grał bardzo dobrze i to gracz na teraz do podniesienia jakości wyjściowej 11. Oceniłbym na 8.
Costa kapitalny za początku Guardioli, średni za Ancelottiego,aczkolwiek Allegriemu trochę jednak bliżej do Pepa niż Carlo w kwestii taktyki, spory plus za wypożyczenie z nieobligatoryjnym wykupem bo może nie wypalić. Z racji formuły transferu i faktu,że miał w karierze absolutnie topowe pół sezonu jakieś szanse,ze wróci z formą są- 7
Bernrdeschi, młody zdolny, ale raptem jeden mocny sezon, wcześniej poważna kontuzja też go trochę spowolniła, duża kasa, duże oczekiwania, talent ma ale wg mnie nie na topowego gracza w Juve. Oceniłbym na 6.
De Sciglio dla mnie zupełnie zbędny transfer, zawodnik jest najzwyczajniej w świecie słaby, główny jego atut to uniwersalność, złapał fejm,że za młodego zaczął grać z braku innej opcji w Milanie i tak go trzymali bo z kasą krucho było i inne pozycje też musieli łatać. Formuła transferu też słaba. Oceniłbym na 3.
Szczęsny absolutnie bramkarz z top 3 ostatnich dwóch lat SerieA, potencjał na prawdziwego topa, wcale nie taki drogi choć kontrakt spory, wielka presja przed nim w następnym sezonie,który go zweryfikuje. Oceniłbym na 7.
Bantancur spory talent, aczkolwiek nie ograny zupełnie w Europie choć grał w bardzo mocny zespole Ameryki Płd. Nie kosztował kroci,ale chyba jest ten zapis o 50% na rzecz Boca z następnego transferu.Oceniłbym na 6.
Howedes solidny uniwersalny obrońca mogąc zagrać na każdej pozycji w obronie aczkolwiek solidność to chyba najlepsze słowo opisującego tego gracza. Przy obecnej kadrze i graczach takich jak Benatia czy Chiellini którzy często łapią urazy dobre uzupełnienie głębi składu, choć sam Niemiec też wolny od urazów nie jest i kilka tygodni praktycznie co sezon pauzuje. Z racji formuły transferu oceniłbym na 6.
Dałbym do tego wykupy Cuadrado i Benatii, o ile Kolumbijczyk w mojej ocenie zasłużył na to swoją grą na przestrzeni tych 2 lat o tyle Marokańczyk to pchanie się w kłopoty, formy z Romy nie widział od czasów... gry w Romie, kontuzje łapie dość często. Przy fakcie,że trójka Włochów grających an ŚO też wolna od urazów nie jest wg mnie był to zły ruch i trzeba było poszukać kogoś pewniejszego i po prostu lepszego. Oceniłbym na 5.
Szału nie było pozycja najbardziej potrzebująca wzmocnień czyli PO wzmocniona jeżeli w ogóle można użyć tego słowa bardzo przeciętnym graczem.Z drugiej strony przyszło dwóch skrzydłowych,którzy jak odpalą to będą siać postrach z szeregach rywali. No ale znowu ten ŚO mamy 5 graczy,którzy nie są skałami i żaden nie gwarantuje rozegrania 90% spotkań w sezonie. Na pewno ofensywa została solidnie wzmocniona, środek pomocy w osobie Matuidiego także będzie wzmocnieniem, ale wg mnie sytuację z obroną powinna zostać lepiej rozwiązana.
Przy okazji jakiegoś transferu się z tobą nie zgadzałem (tam ja byłem bardzo sceptyczny, jak zwykle zresztą), ale naprawdę sensowna analiza. Ja również miałem wątpliwości co do skrzydłowych (mogą odpalić mogą nie odpalić, myślę, że większe szanse są na pierwszą opcję). Mimo wszystko przy panującym optymizmie (chociaż bez porównania z tym co było sezon temu gdzie 90% forumowiczów ogłosiła Mercato 10/10, a kto się nie zgadza to morda w kubeł) dodałbym do większości transferów +1.
Yaro417 pisze:
Wniosek - jeśli prezentujesz odpowiedni poziom, to klub pokroju Juve czy Realu stoi dla ciebie otworem, jeśli jesteś słabszy i odpowiedniego poziomu sobą nie reprezentujesz, to musisz ćwiczyć i się rozwijać, a najlepszy ku temu sposób to regularna gra.
Również jestem tego zdania - jesteś mocny to nie boisz się rywalizacji i po prostu grasz. Tak jak Pogba przy MVP czy Del Piero, który nie bał się rywalizacji z chociażby Baggio i w wieku 20 lat grał w pierwszym składzie. Albo ma się papiery na grę, albo się ginie w dorosłej piłce jak Boakye czy bracia Naplety.