Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
https://fcinter.pl/news/30404-cancelo-w ... zem-kolana
Nasz niedoszły gracz rozpoczyna karierę w Interze od 1-2 miesięcznej pauzy.
Marotta miał nosa.
A tak serio, to kogo nam brakuje do naszej układanki?
Prawy obrońca i w sumie tyle.
Znając życie, czekamy na jakiegoś papniaka na koniec.
Nasz niedoszły gracz rozpoczyna karierę w Interze od 1-2 miesięcznej pauzy.
Marotta miał nosa.
A tak serio, to kogo nam brakuje do naszej układanki?
Prawy obrońca i w sumie tyle.
Znając życie, czekamy na jakiegoś papniaka na koniec.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Szkoda tego Cancelo. Gracz Interu czy nie - po ludzku szkoda goscia. Szczescie w nieszczesciu, ze to jednak nie my go wzielismy.
Kasa pewnie jest, bo faktycznie jestesmy w scislej czolowce klubow najlepiej zarabiajacym na LM (miedzy innymi dzieki ulomnosci pozostalych wloskich klubow w Europie), do tego okienka konczymy bez wiekszych strat i dobre mamy te bilansy. Jednak byc moze klub to ma wlasnie na celu - chce budowac zespol i jednoczesnie zachowac rownowage.
Ten obecny Juventus to obecnie 3-4 Europy, ale szkoda jedynie, ze zawsze mamy jakas dziure, w tym przypadku mowa o prawej stronie defensywy. Niby do idealu niewiele brakuje, ale zawsze cos. Skoro odpuscilismy Keite, Schicka, to kasa na takiego Pereire z Porto w teorii znalezc sie powinna.
Kasa pewnie jest, bo faktycznie jestesmy w scislej czolowce klubow najlepiej zarabiajacym na LM (miedzy innymi dzieki ulomnosci pozostalych wloskich klubow w Europie), do tego okienka konczymy bez wiekszych strat i dobre mamy te bilansy. Jednak byc moze klub to ma wlasnie na celu - chce budowac zespol i jednoczesnie zachowac rownowage.
Ten obecny Juventus to obecnie 3-4 Europy, ale szkoda jedynie, ze zawsze mamy jakas dziure, w tym przypadku mowa o prawej stronie defensywy. Niby do idealu niewiele brakuje, ale zawsze cos. Skoro odpuscilismy Keite, Schicka, to kasa na takiego Pereire z Porto w teorii znalezc sie powinna.
- pumex
- Juventino
Mercato praktycznie na ukończeniu, więc można się pobawić we wstępne oceny. Wg mnie wypadliśmy przeciętnie. Już nie chce ponownie wkładać kija w mrowisko, poruszając kwoty otrzymane za Bonucciego czy Alvesa, czy ilość wydanych pieniędzy na poszczególnych zawodników. Przede wszystkim uważam, że mamy niekompletny skład i właśnie ta kwestia najbardziej rzutuje na moją wstępną ocenę. Prawa obrona kuleje, aż wstyd, na lewej prawdopodobnie kolejny rok zostaniemy z bardzo słabym zmiennikiem Sandro, środek defensywy wydaje się słabszy niż w poprzednich sezonach, a zastępcą Igły nadal zapewne będzie Mandzukić. Kolejną rzeczą jest, że przeszkadza mi, iż nie sprowadziliśmy ani jednego piłkarza, który dawałby bardzo duże szanse na to, że ilość true topów w zespole nie spadnie po sprzedaży Leo. Następnie, ciągnący się temat Spinazzoli, który też zdecydowanie zaliczam do minusów tego mercato. O ile jestem w stanie przyjąć część argumentów usprawiedliwiających niewypały transferowe Schicka i Keity, tak w przypadku Włocha daliśmy się wydymać prowincjonalnemu klubowi, głównie poprzez swoje błędy, w dodatku licząc na zbudowanie wzajemnych dobrych relacji, a wyszło jak zwykle.
Czas na plusy - zaliczyłbym do nich przede wszystkim sprowadzenie Matuidiego i sprzedaż Leminy za naprawdę niezły pieniądz. Szczęsny stosunkowo niewielkim nakładem funduszy - w kontekście najbliższego sezonu jego obecność w zespole raczej niewiele zmieni, ale ok, aprobuję jako rozwiązanie perspektywiczne. Costy i Bernardeschiego nie potrafię póki co nie umieścić ani w rubryce 'plusy', ani w rubryce 'minusy'. Obaj są piłkarzami z potencjałem, ale uważam, że w ich przypadku ryzyko nie do końca udanego transferu jest niemałe.
Reasumując, dałbym jakieś 6/10, nie więcej. Dalszą ocenę kształtować będą występy nowych nabytków w trakcie sezonu.
Czas na plusy - zaliczyłbym do nich przede wszystkim sprowadzenie Matuidiego i sprzedaż Leminy za naprawdę niezły pieniądz. Szczęsny stosunkowo niewielkim nakładem funduszy - w kontekście najbliższego sezonu jego obecność w zespole raczej niewiele zmieni, ale ok, aprobuję jako rozwiązanie perspektywiczne. Costy i Bernardeschiego nie potrafię póki co nie umieścić ani w rubryce 'plusy', ani w rubryce 'minusy'. Obaj są piłkarzami z potencjałem, ale uważam, że w ich przypadku ryzyko nie do końca udanego transferu jest niemałe.
Reasumując, dałbym jakieś 6/10, nie więcej. Dalszą ocenę kształtować będą występy nowych nabytków w trakcie sezonu.

- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Odnośnie N'Zonziego, to pisałem to już gdzieś w tym temacie, ale chyba nikt mi nie odpowiedział. Oglądając rewanżowe spotkanie kwalifikacji LM Sevilla-Basaksehir jeden z komentatorów powiedział, że kilka klubów interesowało się N'Zonzim, ale wszystkie chciały się dogadać z Sevillą, aby zapłacić nawet trochę mniej niż w zapisanej klauzuli (40 mln €). Ponoć aktywując klauzulę należałoby zapłacić dodatkowo podatek (chyba 23 %), więc kwota za reprezentanta Francji wzrosłaby do około 50 mln €. Natomiast dogadując się np. na 39,5 mln € tyle wyniosłaby ostateczna cena za piłkarza.Przemo90 pisze:
Jedyna realna szansa dla nas jesli chodzi o pomocnikow jest zakup np Sissokho lub uruchomienie klauzuli Nzoziego (choc wedlug mnie nasi scouci nie uwazaja go wartego tej kasy). Ewentualnie uruchomienie klauzuli tego Pereiry z Porto na PO. Spinazzola raczej jest zamknietym tematem a ten Laxalt mialbyc tylko karta przetargowa z Atalanta (podobno jestesmy zarowno z nim jak i Genoa dogadani).
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Yaro417
- Juventino
dimebag11 - no to ja ci odpowiem. Od tego roku w Hiszpanii nie płaci się podatku od klauzuli wykupu. Problemem jest to, że trzeba klauzulę zapłacić przed transferem w siedzibie ligi, czyli od razu. Dogadując się z Sevillą możemy np. rozłożyć płatność na raty, wziąć piłkarza na wypożyczenie z obligiem wykupu po roku/dwóch itd. No chyba, że według prawa włoskiego zapłata klauzuli oznacza gratyfikację pieniężną dla gracza (to gracz otrzymuje pieniądze i wpłaca je do siedziby ligi hiszpańskiej - vide casus Neymara), co z kolei mogłoby powodować konieczność zapłaty podatku do włoskiego fiskusa - ale zaznaczam, ze tutaj nie wiem jak to dokładnie wygląda od strony prawa podatkowego włoskiego. Według mnie chodzi o ten problem z zapłatą klauzuli od razu, na co raczej nas zwyczajnie w świecie nie stać, bo wszystko rozkładamy na ileś tam rat, podobnie zresztą jak inne kluby.
- panlider
- Juventino
Costa to piłkarz z potencjałem? Chłop za Guardioli był w absolutnej czołówce na swojej pozycji, ostatnio się trochę zagubił, ale jego krótkie występy u nas dają solidne podstawy do tego, żeby sądzić, że może u nas wrócić do szczytowej formy.
Uważam też, że za Bonuca się po prostu nie dało wziąć więcej. Angole może o by zapłacili, ale Bonny nie chciał tam iść, tyle w temacie. Nigdzie poza Wyspami nie płaci się takiej kasy za defensorów, było to już tutaj wielokrotnie wałkowane, a Ty dalej swoje... :facepalm2:
Co do obrony, to po przyjściu Hoewedsa należy tą pozycję uznać za bardzo mocno obsadzoną, jedyna rzecz, w której Niemiec ustępuje Bonusowi to wyprowadzanie piłki, z którego Leo za Allegriego korzystał sporadycznie i to z marnym skutkiem.
Uważam też, że za Bonuca się po prostu nie dało wziąć więcej. Angole może o by zapłacili, ale Bonny nie chciał tam iść, tyle w temacie. Nigdzie poza Wyspami nie płaci się takiej kasy za defensorów, było to już tutaj wielokrotnie wałkowane, a Ty dalej swoje... :facepalm2:
Co do obrony, to po przyjściu Hoewedsa należy tą pozycję uznać za bardzo mocno obsadzoną, jedyna rzecz, w której Niemiec ustępuje Bonusowi to wyprowadzanie piłki, z którego Leo za Allegriego korzystał sporadycznie i to z marnym skutkiem.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2017, 13:00 przez panlider, łącznie zmieniany 1 raz.
"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
@Yaro417
Dzięki za odpowiedź. Byłem przekonany, że to właśnie konieczność zapłaty podatku przy aktywacji klauzuli stopowała w głównej mierze transfer N'Zonziego do Juve, bo ponoć z samym graczem byliśmy już dogadani. Niemniej jednak temat zakupu reprezentanta Francji raczej upadł po przyjściu do nas jego kolegi z kadry.
Dzięki za odpowiedź. Byłem przekonany, że to właśnie konieczność zapłaty podatku przy aktywacji klauzuli stopowała w głównej mierze transfer N'Zonziego do Juve, bo ponoć z samym graczem byliśmy już dogadani. Niemniej jednak temat zakupu reprezentanta Francji raczej upadł po przyjściu do nas jego kolegi z kadry.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- Osgiliath
- Juventino
Na twitterze mówią, że ponoć Khedira ma jakiś uraz kolana. Świetnie... Hernanes 2 incoming, czyli Beppe jednak będzie mógł zrealizować swój panic buy.
EDIT:
Aurier ponoć dostał wizę i może iść do Tottków - to tak na off topic.
EDIT:
Aurier ponoć dostał wizę i może iść do Tottków - to tak na off topic.
- zuravski
- Juventino
Ten to się zawsze połamie eh... Khedire to akurat z pocałowaniem ręki bym wymienił przez tą podatność na kontuzje na kogoś innego. Uraz kolana to przeważnie ciężka sprawa, więc cholera potrzebny jest ktoś do tego środka.
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Oceniam podobnie, boli strata Keity i Schicka (chociaż to dla mnie domena przyszłości, a nie zawodnicy "na już" na wygranie LM).pumex pisze:Mercato praktycznie na ukończeniu, więc można się pobawić we wstępne oceny. Wg mnie wypadliśmy przeciętnie. Już nie chce ponownie wkładać kija w mrowisko, poruszając kwoty otrzymane za Bonucciego czy Alvesa, czy ilość wydanych pieniędzy na poszczególnych zawodników. Przede wszystkim uważam, że mamy niekompletny skład i właśnie ta kwestia najbardziej rzutuje na moją wstępną ocenę. Prawa obrona kuleje, aż wstyd, na lewej prawdopodobnie kolejny rok zostaniemy z bardzo słabym zmiennikiem Sandro, środek defensywy wydaje się słabszy niż w poprzednich sezonach, a zastępcą Igły nadal zapewne będzie Mandzukić. Kolejną rzeczą jest, że przeszkadza mi, iż nie sprowadziliśmy ani jednego piłkarza, który dawałby bardzo duże szanse na to, że ilość true topów w zespole nie spadnie po sprzedaży Leo. Następnie, ciągnący się temat Spinazzoli, który też zdecydowanie zaliczam do minusów tego mercato. O ile jestem w stanie przyjąć część argumentów usprawiedliwiających niewypały transferowe Schicka i Keity, tak w przypadku Włocha daliśmy się wydymać prowincjonalnemu klubowi, głównie poprzez swoje błędy, w dodatku licząc na zbudowanie wzajemnych dobrych relacji, a wyszło jak zwykle.
Berna i Costa też miałem pewne obawy, ale przy ogólnym hypie na nich, które panuje na forum w nich wierzę.
Szczęsny za niezłe pieniądze, jeśli u nas jeszcze się rozwinie to bardzo ok.
Jedne pozycje wzmocnione, inne osłabione.
Cieszy mnie transfer Matuidiego (jak zwykle muszę brnąć pod prąd i gdzie inni zachwycali się Costą czy Berną to ja uważałem francuza za największą gwarancję odpowiedniego poziomu). N`zonzi za 40 a Matuidi za 20 to niebo a ziemia, z tej dwójki dokonaliśmy dobrego wyboru.
Zobaczymy jak będzie ogarniał Rugani, gra obronna martwi bo nie ulega wątpliwości, że tę formację osłabiliśmy, za to mamy więcej opcji z przodu.
Pozbyliśmy się trochę szrotu, poszerzyliśmy trochę ławkę.
Myślę sobie, że transfer Keity był uzależniony od pozbycia się Cuadrado - nie udało się go dobrze sprzedać, więc Keita do nas nie przyszedł.
Jak na moje to teraz Howedes in Asamoah out i na tym prawdopodobnie koniec okienka.
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Nie wiem co tak narzekacie na Khedirę bo w zeszłym sezonie był jednym z tych, którzy najwięcej i żadnej kontuzji nie miał. Ok, jest Bentancur więc to szansa dla niego a chłop pokazał, że gra na luzie i umiejętności ma spore. Liczę oczywiście na Strootmana, który byłby niespodzianką ale wiem, że szanse są znikome.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2017, 13:26 przez MRN, łącznie zmieniany 1 raz.

- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Potrzebujemy obstawić 2 pozycje w środku pomocy, jest Pjanic, Bentancur, Matuidi i Sturaro. Kontuzjowani wiecznie Marchisio z Khedirą nie będą, a ja wrócą mamy 6 na 2. Miejcie chłopy litość z tym "kogoś do pomocy".

pumex pisze:Costy i Bernardeschiego nie potrafię póki co nie umieścić ani w rubryce 'plusy', ani w rubryce 'minusy'. Obaj są piłkarzami z potencjałem, ale uważam, że w ich przypadku ryzyko nie do końca udanego transferu jest niemałe.

- Dybala 4ever
- Juventino
Na twitterze spaziointer.com napisali, że wobec posypania się Marchisio i Khediry, Marotta jest w stanie gotowości i już wstępnie wykonał telefon ws. wypożyczenia Brozovicia za 5 mln euro. Beppe czeka na odpowiedź.