Transfery w Europie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2017, 18:49

mzm pisze:
Poulinho pisze:
To, że Messi powoli wkracza w fazę piłkarskiej emeryturki to fakt. Robi to bardzo powoli, ale jednak. Zresztą tak samo jak Cristiano Ronaldo. Wynika to z jednej prostej rzeczy, intensywności na jakiej grali Ci zawodnicy przez ostatnie lata. To co wyprawiali na boisku to piłkarskie cuda. Nie dziwnym więc jest, że ich organizmy są bardziej wyeksploatowane niż innych zawodników. Co oczywiście nie oznacza, że nie będą dalej magikami, będą nimi do końca swoich karier, czy przez 2 czy 3, a może nawet i 5 lat, tego nie wiem. Jednak zapewne ich magia będzie powoli dogasała, a grać będą coraz mniej. Marchisio czeka dokładnie to samo, wyżej nie podskoczy niż dotychczas, co również nie oznacza, że nie może być dobrym graczem na bardzo przyzwoitym poziomie :) po prostu Messiego i Marchisio należy oceniać z dwóch różnych punktów widzenia, bo pochodzą z innej planety :)

Do postu Makiavela się nie odniosę, bo są one równie "wybitne" co gra Moraty.
Bardzo Cię przepraszam, ale co to za wierutna bzdura! Wskaż mi innego zawodnika ofensywnego, który będąc w wieku Ronaldo trzymałby się tak świetnie jak on? Robben - rok młodszy, od kilku sezonów notorycznie męczony przez kontuzje. Van Persie - w wieku Ronaldo zesłanie do Turcji. Ciężko mi nawet wymyślić jakieś przykłady, bo o zawodnikach ofensywnych w takim wieku zazwyczaj już po prostu nie słyszymy. A Ronaldo? Trzyma się doskonale, druga LM z rzędu, lada moment kolejna ZP. Masz jakikolwiek argument na poparcie swoich tez? Bo ja widzę same przeciwko.
A przeczytałeś chociaż moją wypowiedź czy ją pominąłeś i napisałeś coś od tak? Nigdzie nie napisałem, że Ronaldo gra gorzej, a jedynie że powoli będzie musiał wyhamowywać. Jeśli nie wierzysz zapoznaj się z tym co sam Ronaldo o tym mówi:) on sam stwierdził, że musi zmienić podejście do siebie, do treningów i do diety.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2017, 20:19

@pablo1503 Oglądam dużo meczy. Messi bez otoczki nie jest piłkarzem nieziemskim. Nie sprawdził się w reprezentacji, nie grał w innej lidze niż hiszpańska, a ta jest wybitnie łatwa dla napastników. Ronaldo szlify zbierał w ManU. Oryginalny Ronaldo czy Del Piero ogrywali najlepszych obrońców na świecie w Serie A. Henry czy Bergkamp błyszczeli w twardej, chwilami brutalnej angielskiej. Dlatego małe szanse na to by opuścił strefę komfortu, z automatyczną nominacją do Złotej Piłki w okresie gdy już wchodzi w ostatni etap kariery. Jedyne co, to w Anglii są niższe podatki (tak mi się zdaje). To, że Messi był koksowany to fakt. To, że jest oszustem podatkowym też. Więc nic nie powielam.

PS. Powoli wygląda to na koniec Barcelony. Oby na lata.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 22 sierpnia 2017, 21:39

Makiavel ma sporo racji, Messi piłkarsko jaki jest każdy wie ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że swoją szybkość i dynamikę osiąga dzięki kolegom z drużyny, którzy biegają po prostu za niego - on robi w meczu 6, max 8km a reszta 10+ żeby równać do przeciwników i łatać brak jednego zawodnika w fazie defensywnej ;] w reprezentacji nie do końca tak to funkcjonuje i stąd problemy, tego samego mógłby się obawiać Krasnolud w innym klubie ale akurat o MC bym się nie obawiał bo Pep wie czym Messi się je bo to on go wymyślił w takiej formie, przed nim Leo był tylko świetnie zapowiadającym się zawodnikiem, który strzelał do kilkunastu goli w sezonie, następnie podwoił a nawet potroił swoje wyniki co mówi samo za siebie dlatego jeśli Messi miałby kiedykolwiek gdziekolwiek odejść to właśnie pod skrzydła Josepa i osobiście tylko w taki kierunek jestem w stanie uwierzyć... ale czy przejdzie? też mam wątpliwości ale po wypowiedzi Iniesty oraz przy ciągłym braku podpisu na kontrakcie raczej nie można wykluczać takiego transferu, o ile MC będzie na to stać ;]

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2017, 08:23

Barcelona ma niezły ból dupy teraz i rozumiem ich rozżalenie ale te cyrki , które wyprawiają są żałosne. Grożą Neymarowi jakimiś pozwami, nie potrafią pogodzić się z tym, że zawodnik od nich odszedł i cudują. Widać nie są przyzwyczajeni do tego, że czołowy zawodnik od nich odchodzi. Wielu kibiców Barcy twierdziło, że za kasę uzyskaną ze sprzedaży Neymara można sprowadzić 2-3 topowych grajków ale jak się okazuje to nie takie proste. Doją ich na potęgę bo skoro BvB nie przekonuje 130 mln za Dembele :lol:
Inne kluby wiedza, że Barca ma kasę i jest pod ścianą, wykorzystują to jak mogą. Miało być 2-3 topów a ciężko o jednego ;)

Obrazek
mzm

Dortmundczyk
Dortmundczyk

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2017, 09:32

Poulinho pisze:
mzm pisze:
Poulinho pisze:
To, że Messi powoli wkracza w fazę piłkarskiej emeryturki to fakt. Robi to bardzo powoli, ale jednak. Zresztą tak samo jak Cristiano Ronaldo. Wynika to z jednej prostej rzeczy, intensywności na jakiej grali Ci zawodnicy przez ostatnie lata. To co wyprawiali na boisku to piłkarskie cuda. Nie dziwnym więc jest, że ich organizmy są bardziej wyeksploatowane niż innych zawodników. Co oczywiście nie oznacza, że nie będą dalej magikami, będą nimi do końca swoich karier, czy przez 2 czy 3, a może nawet i 5 lat, tego nie wiem. Jednak zapewne ich magia będzie powoli dogasała, a grać będą coraz mniej. Marchisio czeka dokładnie to samo, wyżej nie podskoczy niż dotychczas, co również nie oznacza, że nie może być dobrym graczem na bardzo przyzwoitym poziomie :) po prostu Messiego i Marchisio należy oceniać z dwóch różnych punktów widzenia, bo pochodzą z innej planety :)

Do postu Makiavela się nie odniosę, bo są one równie "wybitne" co gra Moraty.
Bardzo Cię przepraszam, ale co to za wierutna bzdura! Wskaż mi innego zawodnika ofensywnego, który będąc w wieku Ronaldo trzymałby się tak świetnie jak on? Robben - rok młodszy, od kilku sezonów notorycznie męczony przez kontuzje. Van Persie - w wieku Ronaldo zesłanie do Turcji. Ciężko mi nawet wymyślić jakieś przykłady, bo o zawodnikach ofensywnych w takim wieku zazwyczaj już po prostu nie słyszymy. A Ronaldo? Trzyma się doskonale, druga LM z rzędu, lada moment kolejna ZP. Masz jakikolwiek argument na poparcie swoich tez? Bo ja widzę same przeciwko.
A przeczytałeś chociaż moją wypowiedź czy ją pominąłeś i napisałeś coś od tak? Nigdzie nie napisałem, że Ronaldo gra gorzej, a jedynie że powoli będzie musiał wyhamowywać. Jeśli nie wierzysz zapoznaj się z tym co sam Ronaldo o tym mówi:) on sam stwierdził, że musi zmienić podejście do siebie, do treningów i do diety.
Nie odwracaj kota ogonem. Czarno na białym napisałeś, że Ronaldo i Messi mają organizmy "bardziej wyeksploatowane, niż inni zawodnicy", co jest zwykłą bzdurą i zaprzecza temu fakt, że jako jedni z niewielu mimo wieku wciąż są w stanie grać na podobnym poziomie co kilka sezonów temu. Tłumacz się.

panlider

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2017, 10:44

mzm pisze:
Poulinho pisze:
mzm pisze:
Nie odwracaj kota ogonem. Czarno na białym napisałeś, że Ronaldo i Messi mają organizmy "bardziej wyeksploatowane, niż inni zawodnicy", co jest zwykłą bzdurą i zaprzecza temu fakt, że jako jedni z niewielu mimo wieku wciąż są w stanie grać na podobnym poziomie co kilka sezonów temu. Tłumacz się.
Teraz to się uśmiałem. Ronaldo może i gra na podobnym poziomie co kilka sezonów temu, ale wynika to raczej ze zmiany jego zachowania i roli na boisku. Portugalczyk z pewnością nie jest już typowym skrzydłowym, a co raz bliżej mu do klasycznej "9". Kiedy ostatnio widziałeś jakiś udany drybling Ronaldo na skrzydle w meczu z poważnym rywalem? Od dwóch sezonów co najmniej nie widziałem takiego manewru.
Co do Messiego nie będę się wypowiadać, bo rzadko oglądam Barcelonę, zresztą Argentyńczyk jest trochę młodszy, więc może jeszcze po prostu nie wszedł w tą samą fazę co Portugalczyk.

"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018" :D
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2017, 10:57

mzm pisze:
Poulinho pisze:
mzm pisze:
Masz problemy z podstawą logiki czy jak? Ich organizmy są o wiele bardziej wyeksploatowana niż innych zawodników ze względu na rzeczy, które wyczyniają na boisku. Przez wiele lat byli filarami swoich drużyn, motorem napędowym, graczami na których opierała się gra zespołu. Myślisz, że ostatnie kontuzje Ronaldo i Messiego wynikły od tak sobie? Nie oznacza to, że ta eksploatacja organizmu wpływa aktualnie na ich grę. Wpływa na sposób ich gry. Zarówno Messi jak i Ronaldo przestali być skrzydłowymi na pełnym biegu przez 90 min, stali się bardziej statyczni na boisku. To dlatego wielu widzi teraz Ronaldo jako "9", a Messiego Enrique często ustawiał jako "10". Ich magia nie zgasła i tak jak powiedziałem nie zgaśnie, ale za rok dwa to już nie będą Ci sami zawodnicy jakich znaliśmy. Ronaldo musiał zmienić sposób treningu, dietę i styl gry, Messi również musiał zmienić pozycję i sposób gry, co nie oznacza, że są gorsi niż byli 2-3 lata temu. Po prostu ich gra wygląda inaczej i czy tego chcemy czy nie należy się przyzwyczajać do myśli, że bliżej im już do emerytury niż do kolejnych rekordów.

Don Mateo bis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2017, 11:43

Makiavel pisze:Messi nie przeniesie się do Anglii bo jego mit pryśnie tam jak bańka mydlana. Będzie do końca kariery trzymał się Hiszpanii, gdzie będą do końca kariery na niego chuchać i dmuchać, gdzie, w razie potrzeby, położy się przed polem karnym i dostanie karnego. To nie przypadek, że w reprezentacji Messi jest piłkarzem ledwie zasługującym na miano "top". Bez tej otoczki, w trudniejszej dla ofensywnych graczy lidze okazałoby się, co naprawdę jest wart ten koksiarz i oszust podatkowy. Ale się nie okaże. Ewentualnie na emeryturę przeniesie się jeszcze gdzieś, np. do Chin, żeby zarobić więcej pieniędzy, na które jest tak pazerny. Na pewno nie do USA, bo tam, jak wiemy, "śmierć i podatki..." :prochno:
Wiadoma sprawa, Morata lepszy, a z taką Argentyną boski Alvaro miałby ze trzy MŚ i dwa Mistrzostwa Europy.

Messi w sześciu meczach strzelił 9 goli Arsenalowi, 6/6 MC, gol z United w finale LM, czyli śmietance Premier League, ale fakt, w Anglii sobie nie poradzi.

NaÓczaj dalej.

Forza Juve!
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 17:35

no i jest Dembele za ponad 100 + 40 w bonusach, jak się widzi takie deale to jest żal, że to nie my w niego zainwestowaliśmy sezon temu ale też pewnego rodzaju zdziwienie jak to możliwe, że rok temu BVB nie biło się o niego z nikim podczas gdy przeciętny kibic wiedział, że młokos jest dobry i będą z niego ludzie... scouting w klubach jest tak słaby czy decydowały względy pozasportowe... :co?:

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 17:41

Piłkarski świat ocipiał. Gość jest dobry, ale grubo ponad 100 mln za kogoś takiego... Dramat. :facepalm: Spieprzyli tym okienkiem postrzeganie wartości graczy na rynku (działo się to już wcześniej, ale teraz przeszli sami siebie). Spoko, przy takim układzie Dybala jest wart 300 mln.

Tylko już czekać na transfer Mbappe do Pari Pari za lewe pieniądze, z pominięciem FFP. Platini płakał jak o tym czytał.

RICTOR

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 18:12

To co, kto jest teraz rekordem transferowym? Neymar się liczy czy nie, bo w sumie on sam się wykupił a nie jakiś klub tyle za niego dał. Dembele pobił rekordowego Pogbę? :prochno:

mzm

Dortmundczyk
Dortmundczyk

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 18:18

Maly pisze:no i jest Dembele za ponad 100 + 40 w bonusach, jak się widzi takie deale to jest żal, że to nie my w niego zainwestowaliśmy sezon temu ale też pewnego rodzaju zdziwienie jak to możliwe, że rok temu BVB nie biło się o niego z nikim podczas gdy przeciętny kibic wiedział, że młokos jest dobry i będą z niego ludzie... scouting w klubach jest tak słaby czy decydowały względy pozasportowe... :co?:
Wydaje mi się, że opisywałem tę transakcję tutaj, ale nie jestem pewien. W każdym razie kilka rzeczy wpłynęło na to, że tak się stało, po pierwsze Dembele był przez BVB obserwowany bardzo intensywnie jeszcze od drużyn juniorskich, potem Zorc był z nim w stałym kontakcie i przez wiele miesięcy go urabiał (i jego matkę :smile: ), m. in. dlatego Dembele od początku był na Dortmund zdecydowany. Poza tym nie chciał iść do Bayernu/Barcelony, bo bał się, że nie będzie grać. U nas na dodatek zwolniło się miejsce po Mkhitaryanie, więc w ogóle miał autostradę do składu. Poza tym właściciel Rennes jest też głównym udziałowcem Pumy, z którą BVB niedawno podpisało kilkuletni kontrakt i mówiło się, że to on też naciskał na ten transfer.
CavAllano pisze:Piłkarski świat ocipiał. Gość jest dobry, ale grubo ponad 100 mln za kogoś takiego... Dramat. :facepalm: Spieprzyli tym okienkiem postrzeganie wartości graczy na rynku (działo się to już wcześniej, ale teraz przeszli sami siebie). Spoko, przy takim układzie Dybala jest wart 300 mln.

Tylko już czekać na transfer Mbappe do Pari Pari za lewe pieniądze, z pominięciem FFP. Platini płakał jak o tym czytał.
Dembele w dwa sezony pokazał więcej, niż chimeryczny Dybala przez całą swoją karierę. Cena jest jak najbardziej uczciwa, zważywszy, że jedna strona nie musiała sprzedawać (długi kontrakt), a druga bardzo chciała kupić (konieczność załatania dziury po Neymarze).
Poulinho pisze:
Masz problemy z podstawą logiki czy jak? Ich organizmy są o wiele bardziej wyeksploatowana niż innych zawodników ze względu na rzeczy, które wyczyniają na boisku. Przez wiele lat byli filarami swoich drużyn, motorem napędowym, graczami na których opierała się gra zespołu. Myślisz, że ostatnie kontuzje Ronaldo i Messiego wynikły od tak sobie? Nie oznacza to, że ta eksploatacja organizmu wpływa aktualnie na ich grę. Wpływa na sposób ich gry. Zarówno Messi jak i Ronaldo przestali być skrzydłowymi na pełnym biegu przez 90 min, stali się bardziej statyczni na boisku. To dlatego wielu widzi teraz Ronaldo jako "9", a Messiego Enrique często ustawiał jako "10". Ich magia nie zgasła i tak jak powiedziałem nie zgaśnie, ale za rok dwa to już nie będą Ci sami zawodnicy jakich znaliśmy. Ronaldo musiał zmienić sposób treningu, dietę i styl gry, Messi również musiał zmienić pozycję i sposób gry, co nie oznacza, że są gorsi niż byli 2-3 lata temu. Po prostu ich gra wygląda inaczej i czy tego chcemy czy nie należy się przyzwyczajać do myśli, że bliżej im już do emerytury niż do kolejnych rekordów.
Tak, mam problem ze zrozumieniem logiki człowieka, który pisze "...Ci piłkarze". :lol: Pytam cię po raz 240389432349, jaki masz ARGUMENT na poparcie tych swoich bzdurnych tez. Bo ja ci wymieniłem ileś rzeczy, które świadczą o tym, że jest wprost przeciwnie do tego co piszesz.
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2017, 18:22 przez mzm, łącznie zmieniany 1 raz.

LukaszG / DLuGi

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 18:19

Sprawa z Neymarem to żart i pośmiewisko dla FFP. Oficjalnie PSG go nei kupiło, tylko pozyskało za darmo, ale każdy wie o tym przekręcie i nawet na transfermarkt jest notka, że to PSG go kupiło :confused:

Bukol87 pisze:Ponadto, nikt tej waszej pisaniny w Turynie nigdy nawet nie przeczytał. Piszecie dla siebie i do siebie.
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 18:36

jeśli nie liczą się bonusy to nie wiem czy Dembele na pewno przebił Pogbę bo różne kwoty są podawane ale Neymar to rzeczywiście ciekawy przypadek

swoją drogą młody ma mieć klauzulę 400mln... czyżby Barca dalej się nic nie nauczyła?

@CavAllano: z jednej strony weszło dużo kasy w kluby przez ostatnie 2-3 lata a z drugiej niektóre kluby zaczęły brać przykład z np. Realu, który już dawno kupował 20 latków za 20-40mln i doskonale na tym wychodził zarówno ze sportowego jak i finansowego punktu widzenia, zresztą wydanie 100mln na Dembele można traktować jako inwestycję i po 3 latach gry za te 100mln go odsprzedać więc w bilansie wyjdzie ci, że miałeś zawodnika za sam kontrakt a to już bardzo dobry biznes... dlatego młodzi kosztują więcej a kluby więcej za młodych są w stanie zaoferować (nie licząc nas bo my ciągle przepłacamy za dziadków na których zarobić się nie da)

@mzm: no dobra, urabianie urabianiem ale kasa kasą ;) 15mln to była promocja i to spora... już nawet nie będę wymieniał zawodników w jego wieku na takiej samej lub podobnej pozycji, którzy szli rok temu za więcej a byli albo no-namemi albo nie prezentowali takich umiejętności

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2017, 18:55

LukaszG / DLuGi pisze:Sprawa z Neymarem to żart i pośmiewisko dla FFP. Oficjalnie PSG go nei kupiło, tylko pozyskało za darmo, ale każdy wie o tym przekręcie i nawet na transfermarkt jest notka, że to PSG go kupiło :confused:
To tylko dzięki tym wspaniałym klauzulą hiszpańskim w którym to zawodnik sam siebie musi wykupić, na dobrą sprawę każdy deal w wykorzystaniem klauzuli to najpierw zerwanie kontraktu dołączenie do drugiego klubu za darmo.

ODPOWIEDZ