Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA
- realbs
- Juventino
Nie mów tak bo zacznę się jeszcze jarać tym Pereirą ::/: Ale mówiąc już poważnie - w obecnej chwili prawy obrońca powinien być priorytetem. Nawet sam Allegri otwarcie mówi, że Mattii brakuje sporo do optymalnej formy, więc nie wiem na co tutaj czekać. Liczę, że Marotta zaskoczy jak dwa lata temu z Sandro.mzm pisze:Nie wiem dlaczego, ale równie dobrze możesz mnie zapytać, dlaczego niektórzy kupują Walkera za 50 mln funtów, Paulinho za 40 mln euro, Pickforda za 30 (itd.) i odpowiedź będzie brzmiała tak samo. Ja tam w każdym razie już dawno nauczyłem się, że dobrzy piłkarze to nie tylko ci (albo wręcz - niekoniecznie ci), którzy dużo kosztują i wokół których jest dużo szumu. Polecam wszystkim.
![]()
Aurier z kolei jest gówniany w ofensywie, bo po prostu nie ma mózgu. Jego gra w tej kwestii to jakiś dramat, głowa w dól i jazda albo kopanie na pałę w pole karne nawet z 40 metra. Pereira to niesamowicie inteligentny zawodnik, zobaczcie jak on dogrywa.
- zuravski
- Juventino
no cóż okno byłoby zbyt piękne gdy przyszedł i Spina i taki Pereira
No ale faktycznie gdyby on miał troszkę więcej mięśnia to byłby pewnie poważnym kandydatem. W przypadku piłkarzy budowa masy mięśniowej nie jest tak łatwa bo imo razem z nią piłkarz musi wydolność bardzo mocno poprawić zakładając że mięśnie trzeba dotlenić.
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 79 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Po ściągnięciu Bentancura i Costy temat przyjścia Auriera do Juventusu stał się nieaktualny, ze względu na to, że nie posiada on paszportu UE, a my wykorzystaliśmy już limit miejsc dla takowych zawodników na ten sezon. Także nawet odnośnie spekulacji transferowych dobrze byłoby porzucić temat obecnego zawodnika PSG i skupić się ewentualnie na piłkarzach możliwych do kupienia przez nasz zarząd.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2017, 19:14 przez dimebag11, łącznie zmieniany 1 raz.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- zuravski
- Juventino
Myśle, że większość zdaje sobie sprawę że Aurier jest nierealny. Podejrzewam, że o paszport mógłby się ubiegać zakładając ile czasu już mieszka we Francji a same formalności to pewnie kwestia max dwóch miesięcy. Raczej każdy wie że chłop ma pstro w głowie i dlatego zawita do Juve. Reszta byłaby najprawdopodobniej do ogarnięcia łącznie z kasą.
- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Niestety mamy.Adrian27th pisze:Bo tak na dobrą sprawę, to bez Shicka nie mamy zmiennika dla Igły.

Na dobrą sprawę nie licząc tych nieszczęsnych boków obrony to z Matuidim kadra jest kompletna pod 433. Ewentualnie można to ulepszyć wymieniając tego Sturaro na jakiegoś Strootmana.
calma calma
- panlider
- Juventino
Dlaczego wszyscy są przekonani, że będziemy grali 4-3-3? Dla mnie to jest kompletna bzdura. Do tego ustawienia nie nadaje się nasz najbardziej medialny zawodnik - Dybala. Po drugie przy takim ustawieniu na ławce ląduję Mandzukic i dwóch spośród czwórki - Cuadrado, Berna, Costa i właśnie Dybala, a dołączy do nich pod koniec roku jeszcze Pjaca. Moim zdaniem mało realne. Pomijam już fakt, że mamy za mało pomocników do takiego ustawienia, chyba, że Bentancur niesamowicie odpali, ale 4 klasowych pomocników, młodzian i placek Sturaro to nieco za mało.
"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018"
- realbs
- Juventino
Czemu się nie nadaje? Dybala w tym sezonie notorycznie schodził na prawą stronę, i z niej ścinał. Jeszcze kiedy w pierwszym składzie grał Cuadrado, to niejednokrotnie biegł do niego, i go wspomagał. Pozycja która widnieje na składzie przedmeczowym to tylko początkowe ustawienie, a piłkarze zmieniają swoje ustawienie cały czas. Tutaj heatmapa Dybali z meczu z Monaco. Jak widać - najbardziej był aktywny po prawej stronie. W meczach z Barcą czy w Serie A pod koniec, było to samo.panlider pisze:Dlaczego wszyscy są przekonani, że będziemy grali 4-3-3? Dla mnie to jest kompletna bzdura. Do tego ustawienia nie nadaje się nasz najbardziej medialny zawodnik - Dybala. Po drugie przy takim ustawieniu na ławce ląduję Mandzukic i dwóch spośród czwórki - Cuadrado, Berna, Costa i właśnie Dybala, a dołączy do nich pod koniec roku jeszcze Pjaca. Moim zdaniem mało realne. Pomijam już fakt, że mamy za mało pomocników do takiego ustawienia, chyba, że Bentancur niesamowicie odpali, ale 4 klasowych pomocników, młodzian i placek Sturaro to nieco za mało.

edit:
Ja trzymam kciuki za Pereire/Soaresa. Jeśli mam być szczery, to ja się ucieszę z każdego wzmocnienia na tę pozycję. Byleby tylko to nie był Cancelo.Tylko ta prawda obrona w oczy szczypie sad Gdyby jeszcze chociaż oprócz De Sciglio był ktoś młodszy niż Lichtsteiner (np. taki Lirola), to byłaby szansa, że w trakcie sezonu wskoczy na miejsce Włocha, gdy będzie kaleczył. A tak kto?
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2017, 19:39 przez realbs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Jeśli jakiś klub daje 20/30 mln euro za 30-latka to na pewno nie po to, by regularnie grzał on ławę. Nasz środek w tym sezonie będzie wyglądał: Pjanic-Matuidi.
I bardzo dobrze, bo mamy kreatywność, a zarazem wybieganie. Wbrew pozorom Matuidi też potrafi zagrać fajnie do przodu - to nie Sturaro.
Tak jak pisaliście już wcześniej, 4 środkowych pomocników na poziomie Pjanica, Marchisio, Khediry i Matuidiego daje nam praktycznie nieograniczone możliwości taktyczne
Tylko ta prawda obrona w oczy szczypie
: Gdyby jeszcze chociaż oprócz De Sciglio był ktoś młodszy niż Lichtsteiner (np. taki Lirola), to byłaby szansa, że w trakcie sezonu wskoczy na miejsce Włocha, gdy będzie kaleczył. A tak kto?
I bardzo dobrze, bo mamy kreatywność, a zarazem wybieganie. Wbrew pozorom Matuidi też potrafi zagrać fajnie do przodu - to nie Sturaro.
Tak jak pisaliście już wcześniej, 4 środkowych pomocników na poziomie Pjanica, Marchisio, Khediry i Matuidiego daje nam praktycznie nieograniczone możliwości taktyczne

Tylko ta prawda obrona w oczy szczypie

- Profesor
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Też oglądałem tą mapkę. Dybala bez problem mógłby grać w 4-3-3 na prawej stronie, lub nie typowo po prostu bardziej z prawejrealbs pisze:Czemu się nie nadaje? Dybala w tym sezonie notorycznie schodził na prawą stronę, i z niej ścinał. Jeszcze kiedy w pierwszym składzie grał Cuadrado, to niejednokrotnie biegł do niego, i go wspomagał. Pozycja która widnieje na składzie przedmeczowym to tylko początkowe ustawienie, a piłkarze zmieniają swoje ustawienie cały czas. Tutaj heatmapa Dybali z meczu z Monaco. Jak widać - najbardziej był aktywny po prawej stronie. W meczach z Barcą czy w Serie A pod koniec, było to samo.panlider pisze:Dlaczego wszyscy są przekonani, że będziemy grali 4-3-3? Dla mnie to jest kompletna bzdura. Do tego ustawienia nie nadaje się nasz najbardziej medialny zawodnik - Dybala. Po drugie przy takim ustawieniu na ławce ląduję Mandzukic i dwóch spośród czwórki - Cuadrado, Berna, Costa i właśnie Dybala, a dołączy do nich pod koniec roku jeszcze Pjaca. Moim zdaniem mało realne. Pomijam już fakt, że mamy za mało pomocników do takiego ustawienia, chyba, że Bentancur niesamowicie odpali, ale 4 klasowych pomocników, młodzian i placek Sturaro to nieco za mało.

My tak narzekamy na mercato a co Barca ma powiedzieć

- LukaszG / DLuGi
- Juventino
Ja to widzę tak:
Higuain
Costa Dybala Bernardeshi
Pjanic Matuidi
Sandro Chiellini Rugani Mandzukic
:C
Higuain
Costa Dybala Bernardeshi
Pjanic Matuidi
Sandro Chiellini Rugani Mandzukic
:C
Bukol87 pisze:Ponadto, nikt tej waszej pisaniny w Turynie nigdy nawet nie przeczytał. Piszecie dla siebie i do siebie.
- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Dybala mimo braku porządnego przyspieszenia ma więcej sensu na skrzydle niż w środku pola. Mniej goli z gry już chyba strzelać nie może. Do tego dwójka Dybala - Pjanić to wielkie ryzyko na najsilniejszych rywali. Jeden za dużo traci a drugi nie ma wydolności żeby po nim sprzątać.panlider pisze:Dlaczego wszyscy są przekonani, że będziemy grali 4-3-3? Dla mnie to jest kompletna bzdura. Do tego ustawienia nie nadaje się nasz najbardziej medialny zawodnik - Dybala. Po drugie przy takim ustawieniu na ławce ląduję Mandzukic i dwóch spośród czwórki - Cuadrado, Berna, Costa i właśnie Dybala, a dołączy do nich pod koniec roku jeszcze Pjaca. Moim zdaniem mało realne. Pomijam już fakt, że mamy za mało pomocników do takiego ustawienia, chyba, że Bentancur niesamowicie odpali, ale 4 klasowych pomocników, młodzian i placek Sturaro to nieco za mało.
Trójka w środku pola oprócz większego balansu drużyny (to także mniejsze znaczenie ofensywnych skrzydłowych w defensywie) przekonuje też mniejszymi wymaganiami dla środkowych pomocników. Sturaro w dwójce był nie do zaakceptowania ale w trójce już ujdzie a jeśli nie będzie miał obok siebie Leminy, Rincona czy innego Hernanesa jego gra nie będzie miała tak dużego wpływu na postawę drużyny.
Również Bentancur dużo zyska bo odpowiedzialność z dwoma partnerami będzie mniejsza, mniejsza presja, więcej szans, szybszy rozwój.
Ciekawe jak wyglądałby Pogba gdybyśmy grali za Conte dwójką w środku...
A tłok w przedniej formacji... wreszcie mamy porządną ławkę, dokładnie o to chodziło. Jak Allegri będzie miał problem to może podejrzeć metody pracy swojego mistrza Zidana.
calma calma
- realbs
- Juventino
Dokładnie. Swoją drogą - Dybala na prawym skrzydle tłumaczyłby odpuszczenie Keity. Tak, Senegalczyk jest lewoskrzydłowym, ale obecność Paulo na prawej stronie oznaczałaby, że o lewe skrzydło biłoby się trzech klasowych skrzydłowych(licząc Mandzukicia to czterech) + wracający z kontuzji Pjaca. Ni cholery to sensu nie ma. A tak to Bernardeschi/Costa będą się za pewne wymieniać + Federico będzie jeszcze na dodatek zmiennikiem Dybali, i jakoś to będzie wyglądać. LGdS prawdopodobnie miało rację z tym 4-3-3. Ja tam się cieszę, bo trzeci środkowy pomocnik w głównej XI po prostu musi być, co dobitnie pokazały mecze z Realem i Lazio.Profesor pisze:Też oglądałem tą mapkę. Dybala bez problem mógłby grać w 4-3-3 na prawej stronie, lub nie typowo po prostu bardziej z prawejrealbs pisze:Czemu się nie nadaje? Dybala w tym sezonie notorycznie schodził na prawą stronę, i z niej ścinał. Jeszcze kiedy w pierwszym składzie grał Cuadrado, to niejednokrotnie biegł do niego, i go wspomagał. Pozycja która widnieje na składzie przedmeczowym to tylko początkowe ustawienie, a piłkarze zmieniają swoje ustawienie cały czas. Tutaj heatmapa Dybali z meczu z Monaco. Jak widać - najbardziej był aktywny po prawej stronie. W meczach z Barcą czy w Serie A pod koniec, było to samo.panlider pisze:Dlaczego wszyscy są przekonani, że będziemy grali 4-3-3? Dla mnie to jest kompletna bzdura. Do tego ustawienia nie nadaje się nasz najbardziej medialny zawodnik - Dybala. Po drugie przy takim ustawieniu na ławce ląduję Mandzukic i dwóch spośród czwórki - Cuadrado, Berna, Costa i właśnie Dybala, a dołączy do nich pod koniec roku jeszcze Pjaca. Moim zdaniem mało realne. Pomijam już fakt, że mamy za mało pomocników do takiego ustawienia, chyba, że Bentancur niesamowicie odpali, ale 4 klasowych pomocników, młodzian i placek Sturaro to nieco za mało.
My tak narzekamy na mercato a co Barca ma powiedziećmają 200mln a kupuja za 40mln jakiś dziadków z Chin. W Europie nikt I'm nie chce sprzedaż zawodników.
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Generalnie to mamy kapitalna te kadre, a podstawa to moc. Jedynym "ale" jest brak klasowego prawego defensora, ale maja jeszcze ok. 2 tygodni.
Szkoda by bylo, gdybysmy nie wzieli ani Schicka, ani Keity. Obaj robia robote. ->
Sky informuje, ze Inter, a i owszem, chce Schicka, ale tylko na wypozyczenie. I co, im puszcza, a nam nie? (tez oferowalismy takie warunki)
Szkoda by bylo, gdybysmy nie wzieli ani Schicka, ani Keity. Obaj robia robote. ->
Sky informuje, ze Inter, a i owszem, chce Schicka, ale tylko na wypozyczenie. I co, im puszcza, a nam nie? (tez oferowalismy takie warunki)
- DonPatch
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
W sumie to 4-3-3 wygląda całkiem ciekawe i przy odpowiedniej rotacji, którą Max przecież stosuje, może zniknąć problem zastępcy dla Igły. Ja w tym ustawieniu widzę na tej pozycji... Dybale. Może nie zastępca w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale:
1. Nie ma Igły - Dybala na srodek, ktoś na prawą
2. Igła jest - Dybala na prawo, Igła schodzi - Dybala do środka, prawy napastnik za Igłę.

1. Nie ma Igły - Dybala na srodek, ktoś na prawą
2. Igła jest - Dybala na prawo, Igła schodzi - Dybala do środka, prawy napastnik za Igłę.

- zuravski
- Juventino
przy 4-3-3 jestem ciekaw czy zostawią Cuadrado, wszak uważam że on będzie niepotrzebny. Lepiej mieć problem z przesytem niż niedosytem, choć w takiej sytuacji można te 25-30 milionów spożytkować na prawego obrońcę. Z przodu na tę chwilę wszystko wygląda fenomenalnie moim zdaniem. No chyba, że Max przyjmuje że Mandzukic wraca jako zmiennik dla Igły to wtedy w 4-3-3 jesteśmy ultra kompletni na każdej pozycji nie licząc jeszcze Pjacy.