Mercato (Lato 2017 / Zima 2018) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Olek1987

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 11:51

Cabrini_idol pisze:Te 620 mln dolarów netto ZYSKU to i tak baaaardzo dobry wynik. Sam Exor jest wart około 152 miliardów dolarów wg Fortune Globe 500. Co czyni go 19-tą najbogatszą korporacją na świecie.

Jest to porównywalna firma (finansowo) do Appla
Oczywiscie, ale jak zobaczyłem kwotę 22 mld zysku netto to mnie zmroziło :smile:

Ale z tym porównaniem do Apple to Cię poniosło lekko ;)

Zero szacunku dla Pogby
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 11:55

Poniosło tzn ?
Apple miał 43 mln netto zysku , zaś taki Daimler np tylko około 8 mln netto. ;)
Exor 4 lata temu miał ponad 2 miliardy dolarów netto zysku, później spadł nawet do 320 mln netto ;)
Exor to bardzo wartościowy gracz, jeden z najwiekszych na świecie jeśli chodzi o korporacje ale tak jak napisałem, to jest binzes firma a Katar traktuje PSG jak zabawkę.

edit :

dobra nie spojrzałem Apple dochód w miliardach, nasz w milionach :D
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2017, 11:59 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 11:56

Panowie, przepraszam, ale prowadzicie bezsensowną dysputę. Bezsensowną, bo wywodzącą się z absurdalnego założenia, że Adidas miałby interes w tym, żeby ze swojej kasy wysupłać 50, 60 czy 80 baniek na potrzeby zewnętrznego podmiotu. Wbrew temu co niektórzy uważają, firma odzieżowa nie miałaby w tym żadnego kalkulującego się interesu, a samo wydanie takiej kwoty na taki cel podpadałoby pod rodzaj defraudacji. Połowa dyrektorskich stołków poleciałaby po takim 'interesie'.

Już Neymar grał u nas z pomocą funduszy od Nike :ahsisi:

Obrazek
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 11:58

Cabrini_idol pisze:Poniosło tzn ?
Apple miał 43 mln netto zysku , zaś taki Daimler np tylko około 8 mln netto. ;)
Exor 4 lata temu miał ponad 2 miliardy dolarów netto zysku, później spadł nawet do 320 mln netto ;)
Exor to bardzo wartościowy gracz, jeden z najwiekszych na świecie jeśli chodzi o korporacje ale tak jak napisałem, to jest binzes firma a Katar traktuje PSG jak zabawkę.
https://ibb.co/eP4HNF

Oficjalny raport roczny Exoru mówi o 2,313 miliarda euro zysku netto.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Olek1987

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:00

Cabrini_idol pisze: Apple miał 43 mln netto zysku ,
Miliardów a nie milionów, moim zdaniem to jest różnica :prochno:

Exor: http://www.hoovers.com/company-informat ... 11c32.html

Apple: http://www.hoovers.com/company-informat ... 8dbd8.html
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2017, 12:02 przez Olek1987, łącznie zmieniany 1 raz.

Zero szacunku dla Pogby
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:00

Olek1987 pisze:
Przepraszam, pomyliłem się. Mała różnica. :prochno:

Ale popatrzmy na taki Chevron Cor. który jest wart 50 miliardów więcej ( 12 miejsce wg fortune globe ) od Exora a zanotował mniejszy zysk netto o prawie 100 mln netto dol (497 mln)

Chodzi o to w tej dyskusji, że Exor gdyby chciał to mógłby nas spokojnie dokapitalizowywać co roku, ale nie chce bo po co. Juventus dobrze prosperuje.

Każdy z nas wie, że transfer Neymara nie ma pokrycia w dochodach PSG i jest to transfer sponsorowany przez Katar, państwo.
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2017, 12:07 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 4 razy.

Obrazek
Olek1987

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:02

Cabrini_idol pisze:
Olek1987 pisze:
Spoko :)

Zero szacunku dla Pogby
Yaro417

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:03

tomassi14 pisze:Myślałem ze w normalnym świecie karze sie za łamanie przepisów a nie za obejście przepisów, beknąć powinien ten kto te przepisy tworzył

A czy Real lub Barca zaciagajac kredyty kilka lat temu na transfery nie lamali takich przepisów? Przecież Juventus tez został dokapitilizowany przez Exora,
W FFP są takie przepisy, które pozwalają np. uznać daną umowę sponsorską za sprzeczną z realiami rynkowymi, np. jak wspomniane przeze mnie wyżej 100 mln za rozegranie meczu towarzyskiego, także i w tym wypadku UEFA może uznać, że przekazanie kasy Neymarowi za umowę sponsorską podpisaną z Katarem (swoją drogą kto o zdrowych zmysłach zainkasowałby 300 mln by się wykupić z klubu i przejść do innego, skoro mógłby tą kasę mieć dla siebie) jest sprzeczną z prawem i pogwałceniem zapisów FFP. Takie przypadki już się zdarzały w historii, bodajże w stosunku do Man. Citz i chyba też w stosunku do PSG. Tak więc nie chce mi się wierzyć, że kasę dał Katar, a PSG sie tak wystawiło. Bardziej realne wydaje mi się, że przeszło to przez PSG, ale zobaczymy jak jest w rzeczywistości i jak z tym upora się UEFA.

Co do mercato - bierzmy Cancelo, Matuidiego i B. Keitę, sprzedajmy Lichego, Leminę, Rincona i Cuadrado i kończmy te przepychanki, to nie mogę się już doczekać sezonu.

Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:08

Dane te nijako się mają do oficjalnego raportu rocznego Exor. Powinno być 2,7 miliarda dolarów.
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2017, 12:09 przez Adrian27th, łącznie zmieniany 1 raz.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:08

Cabrini_idol pisze:
Olek1987 pisze:

Chodzi o to w tej dyskusji, że Exor gdyby chciał to mógłby nas spokojnie dokapitalizowywać co roku, ale nie chce bo po co. Juventus dobrze prosperuje.

Każdy z nas wie, że transfer Neymara nie ma pokrycia w dochodach PSG i jest to transfer sponsorowany przez Katar, państwo.
Myślę, że działa to w obie strony ;) ani Agnelli nie chce dofinansowania od swojego kuzyna, ani Elkanowi nie spieszy się z dofinansowaniem Juventusu ponad miarę. Andrea chce niezależnego klubu, a Elkann to biznesmen z krwi i kości, więcej w nim z rodziny ojca niż z rodziny matki.

Adidas nigdy nie sfinansował żadnego transferu, zresztą nie zrobił tego żaden sponsor techniczny. Jasne może dojść do renegocjacji umowy sponsorskiej ze względu na transfery (choć to mało prawdopodobne) ale nikt nam żadnej kasy nie da ;)

Regis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:20

Adi generalnie jest nam coś winien i myślę że zdają sobie z tego niemiaszki sprawę. Możemy dostać jakiś bonus od nich, bo:

- > mamy żałośnie niski kontrakt z nimi, niewspółmierny od wartości marketingowej klubu
- > rok temu potraktowali nas jak g***o w sprawie Pogby

-> marketingowa wartość klubu rośnie w niemożliwym tempie, odrabiamy straty do mistrzów w tej dziedzinie

W związku z powyższym - Adidas nie tyle może nam kogoś kupić, co dorzucić bonus do kontraktu (i to spory!), celem podratowania relacji i być może z obietnicą prolongaty umowy. Nie jest to wcale niewykonalne, jeśli już z powrotem kręci się koło nas Nike

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:29

Regis pisze:Adi generalnie jest nam coś winien i myślę że zdają sobie z tego niemiaszki sprawę. Możemy dostać jakiś bonus od nich, bo:

- > mamy żałośnie niski kontrakt z nimi, niewspółmierny od wartości marketingowej klubu

-> marketingowa wartość klubu rośnie w niemożliwym tempie, odrabiamy straty do mistrzów w tej dziedzinie

W związku z powyższym - Adidas nie tyle może nam kogoś kupić, co dorzucić bonus do kontraktu (i to spory!), celem podratowania relacji i być może z obietnicą prolongaty umowy. Nie jest to wcale niewykonalne, jeśli już z powrotem kręci się koło nas Nike
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Na jakim świecie Ty żyjesz. Adidas zrobił dobry deal, my wręcz przeciwnie. Koniec. Umowa jest podpisana i Adidas nie da nic od siebie ponad to, co musi. Nie ma tu mowy o żadnych sentymentach czy wyrzutach sumienia niemców. Biznes to biznes.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:31

Zgadzam się z Fazzim. Adidas nic nie musi, ale jesli przyjdzie do podpisania nowej umowy, może stracić Juventus, który może okazać się żyłą złota za 2-3 lata. Ale to dopiero rozmowa na kilka lat do przodu. Do kiedy Adidas może nas <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> ? Na ile jest ta umowa ?

Obrazek
tomassi14

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:41

Cp z transferem Bonucciego? Podobno podobno banki nie chcą Milanowi udzielic wierzytelnosci ? Czyli de facto kasy nie mamy ?
Cabrini_idol pisze:Zgadzam się z Fazzim. Adidas nic nie musi, ale jesli przyjdzie do podpisania nowej umowy, może stracić Juventus, który może okazać się żyłą złota za 2-3 lata. Ale to dopiero rozmowa na kilka lat do przodu. Do kiedy Adidas może nas <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> ? Na ile jest ta umowa ?
6 lat od 30 czerwca 2015r

Wartość umowy opiewa na 139,5 miliona euro. Wynagrodzenie nie obejmuje wartości produktów adidas, które będą corocznie dostarczane do klubu, a także premii związanych z wydajnością
fazzi pisze:
Regis pisze:Adi generalnie jest nam coś winien i myślę że zdają sobie z tego niemiaszki sprawę. Możemy dostać jakiś bonus od nich, bo:

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Na jakim świecie Ty żyjesz. Adidas zrobił dobry deal, my wręcz przeciwnie. Koniec. Umowa jest podpisana i Adidas nie da nic od siebie ponad to, co musi. Nie ma tu mowy o żadnych sentymentach czy wyrzutach sumienia niemców. Biznes to biznes.
Biznes to biznes ale taki real podajrze renegocjowal warunki kontraktu z adidasem, dalo sie, dalo sie :rotfl: :rotfl: :rotfl:

De facto my dostajemy niecale 25mln od adidasa podczas gdy Barcelona, Real, Man Utd dostaja ponad 100mln
Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2017, 12:54 przez tomassi14, łącznie zmieniany 2 razy.

Olek1987

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2017, 12:48

Adrian27th pisze:
Dane te nijako się mają do oficjalnego raportu rocznego Exor. Powinno być 2,7 miliarda dolarów.
Nawet jeśli to 620 mln to jest kwota bliższa prawdy niż 22 mld :prochno:

Zero szacunku dla Pogby
Zablokowany