Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 18:38

Ok, czekam. Ja się w wielu sprawach z NZG zgadzam, bo bardzo sprawnie wyłapują "rażącą niekompetencję i manipulowanie, łamanie wszelkich zasad etyki dziennikarskiej." Czasami skręcają i angażują się w pewne sprawy niepotrzebnie, ale głównego celu to nie zmienia, są skuteczni.
deszczowy pisze:A Wieliński ma prawo do mówienia czego chce w mediach. Choćby i zachodnich. Nie muszę się z tym zgadzać ale będę tego bronił. To jest demokracja właśnie.
Deszczowy przecież Ty dobrze wiesz jak to działa. Typ coś nada na zachód, zachód opisze, a później w Polsce, w mediach, w których on pracuje przeczytamy, że "zagraniczne media napisały". To nie demokracja, to <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i manipulacja.

No i gratis.
Obrazek

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 19:54

Prezydent Trump wygłosił przemówienie, które jest miodem na serce każdego Polaka. No może za wyjątkiem tych ponowoczesnych obywateli, którzy marzą o rozpadzie państw narodowych i rozpłynięciu się w bezkształtnej masie federalnej Europy. Prezydent USA opowiedział kawał historii Polski i pokazał, że wie o niej więcej niż Ryszard Petru ;). Oczywiście, wiem, że osobiście tego przemówienia nie napisał, ale ważniejsze jest to, że piękna opowieść o polskiej historii poszła w świat w przekazie na żywo z ust przywódcy wolnego świata. Tym bardziej, że na Zachodzie ludzie często jedynie kojarzą powstanie w gettcie warszawskim, a nie powstanie warszawskie. Trudno sobie wyobrazić lepszą promocję naszego kraju. Padają głosy, że Trump nam posłodził, bo przyjechał sprzedać gaz i rakiety. Zadajmy sobie zatem dwa pytania. Czy potrzebujemy dywersyfikacji źródeł zaopatrzenia w gaz i uniezależnienia się od Rosji? Oczywiście, że tak. Czy potrzebujemy systemu obrony przeciwrakietowej? Oczywiście, że tak. Przy okazji zacieśniamy relacje handlowe z USA, a wiadomo, że Amerykanie chętniej przyjdą z ewentualną pomocą w ramach NATO państwu, w którym ich firmy mają rozwinięte relacje biznesowe.

Prezydent Trump był oskarżany o prorosyjskie sympatie. Tymczasem USA pod rządami Trumpa nakładają kolejne sankcje na Rosję, a nasi sojusznicy z UE: "Niemcy i Austria protestują przeciw rozszerzaniu amerykańskich sankcji wobec Rosji". Na dodatek: "Turbiny Siemensa na Krymie mimo sankcji". Kto jest dla Polski bardziej wiarygodnym partnerem?

----------------------------

Przy okazji: "&#8222;NYT&#8221;: Polska ekonomiczną gwiazdą. Kraj niedługo dołączy do grona najbogatszych na świecie". Zastanawiam się jak długo potrwa jeszcze zanim S&P się zorientuje jakiego walnęła babola z tą obniżką ratingu i kiedy naprawi swój błąd.

Obrazek
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 20:09

Spokojnie Vimes, bo odleciałeś. Podać chusteczkę? :prochno:

Dla przeciętnego Kowalskiego, dla mnie również liczą się fakty a nie słowa. Obrona militarna ok, zabezpieczenie energetyczne ok. Ale dla mnie, prostego Polaka nic się w Polsce nie poprawia. Służba zdrowia TRAGEDIA. Narzeczona na prostą operacje musi czekać 15 miesięcy. 15 !!! . Emerytury. Kolejna TRAGEDIA. Ludzie starsi ( a kiedyś my) żyją na progu ubóstwa. Mówmy o rzeczach najważniejszych dla przeciętnego Polaka a nie o pierdołach typu przetarg na obronę przeciwrakietową Patriot czy gaz z drugiego końca świata.

W Polsce pracując za 3-4 tysiące netto, chorujesz ? Masz problem, DUŻY PROBLEM. W Polsce zarabiasz 3-4 tysiące netto, na starość nie wiadomo czy będziesz miał emeryturę na tym samym poziomie. Nie mówię o ludziach zarabiających najniższa krajową czyli 1500 zł netto. 1500 zł :rotfl: . To są już głodowe stawki, dzięki którym bliżej nam do krajów 3 świata niż zachodu.

Co mi się podobało w wystąpieniu prezydenta Trumpa to nawiązanie do wartości oraz Religi. Nie boi się mówić o Bogu, o tym, że Polska to kraj katolicki i ma swoje wartości. Nawiązując do zmanierowanej Europy na zachodzie, która nie ma już żadnych wartości z rozklejoną tożsamością na setki części.

To się rozpisałem.

PIS weź się do roboty bo od 2 lat nie robisz nić ponad to co robiło PO. Obydwie partie są siebie warte. Co Polaków wyjeżdżało na zachód tak nadal wyjeżdżają a i wracać nie chcą. Zresztą to widać po znajomych, którym nie śpieszno wracać do kraju, albo zostawać tu za marne 2 tysiące zł netto. Wynajem mieszkania w dużym mieście praktycznie pochłania zarobki a nie każdy ma budżet na starcie po szkole czy to zawodowej czy średniej, czy po studiach ;)

edit:

Piter, w zasadzie nic. Wylałem żale tylko :prochno:
Ostatnio zmieniony 06 lipca 2017, 20:31 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 20:29

Cabrini_idol pisze:Spokojnie Vimes, bo odleciałeś. Podać chusteczkę? :prochno:

Dla przeciętnego Kowalskiego, dla mnie również liczą się fakty a nie słowa. Obrona militarna ok, zabezpieczenie energetyczne ok. Ale dla mnie, prostego Polaka nic się w Polsce nie poprawia. Służba zdrowia TRAGEDIA. Narzeczona na prostą operacje musi czekać 15 miesięcy. 15 !!! . Emerytury. Kolejna TRAGEDIA. Ludzie starsi ( a kiedyś my) żyją na progu ubóstwa. Mówmy o rzeczach najważniejszych dla przeciętnego Polaka a nie o pierdołach typu przetarg na obronę przeciwrakietową Patriot czy gaz z drugiego końca świata.

W Polsce pracując za 3-4 tysiące netto, chorujesz ? Masz problem, DUŻY PROBLEM. W Polsce zarabiasz 3-4 tysiące netto, na starość nie wiadomo czy będziesz miał emeryturę na tym samym poziomie. Nie mówię o ludziach zarabiających najniższa krajową czyli 1500 zł netto. 1500 zł :rotfl: . To są już głodowe stawki, dzięki którym bliżej nam do krajów 3 świata niż zachodu.

To się rozpisałem.

PIS weź się do roboty bo od 2 lat nie robisz nić ponad to co robiło PO. Obydwie partie są siebie warte.
Wojtas,ale co ma Trump do naszej slużby zdrowia i emerytur :prochno:
Faktem jest to,że najbardziej wpływowy polityk na ziemi dał pstryczka zachodniej Europie i na pierwszą europejską wizytę wybrał podobno przez wszystkich izolowaną Polskę. To jest czyn i to poszło w świat. Przy okazji opowiedział przed całym światem naszą wspaniałą historię i zrobił nam świetną reklamę,którą niejednokrotnie niszczy nasza totalna opozycja. Ciesze się,że odnosił się do prawdziwych europejskich wartości, podkreślił rolę Polski jako przykład pielęgnowania tych wartości i co mógł zrobić więcej? Dla mnie zrobił wiele.

PS: Musiał przyjechać ważny człowiek z USA żeby przypomnieć nam Polakom,że powinniśmy być dumni ze swej historii i jesteśmy coś warci,bo nasi politycy mają nas za nic i plują na nasze dziedzictwo w imię dobrych stosunków z sąsiadami. Na ogarniecie się totalnej opozycji nie liczę,ale wierze,że ta ważna wizyta to początek traktowania Polski należycie w świecie.

Obrazek
DonPatch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 20:45

Przestarzałych Caracali nie potrzebujemy (jak to mówił wiceminister MON na co komu śmigłowce :D ), ale przestarzałe Patrioty już tak? :think:

Całego przemówienia nie oglądałem, ale rozbawiło mnie, jak Trump wspomniał o Solidarności i pokazał na Wałęsę, a operatorzy TVPis nawet nie próbowali przerzucić na niego kamery :P

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 21:08

Cabrini_idol, jeżeli PiS w dwa lata rozwiązałby problem służby zdrowia i systemu emerytalnego to Kaczafi i jego kot mieliby pomniki w każdej wiosce i mieścinie od Bałtyku do samiuśkich Tater. Jeżeli znasz partię, która by podołała takiemu wyzwaniu w tak krótkim czasie to pisz. Chętnie na nich zagłosuję. Chusteczki są zbędne, bo na takie okoliczności mam foliowy pokrowiec na lapku ;).
DonPatch pisze:Przestarzałych Caracali nie potrzebujemy (jak to mówił wiceminister MON na co komu śmigłowce :D ), ale przestarzałe Patrioty już tak? :think:
Jaka jest alternatywa? Pytam, bo się nie znam.
DonPatch pisze:Całego przemówienia nie oglądałem, ale rozbawiło mnie, jak Trump wspomniał o Solidarności i pokazał na Wałęsę, a operatorzy TVPis nawet nie próbowali przerzucić na niego kamery :P
Oglądałem na CNN. Tam go przez chwilę pokazali, a sygnał taki sam dla wszystkich produkowała ponoć jako jedyna TVP. W TVP Info było inaczej?

Obrazek
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 21:24

Vimes pisze:Cabrini_idol, jeżeli PiS w dwa lata rozwiązałby problem służby zdrowia i systemu emerytalnego to Kaczafi i jego kot mieliby pomniki w każdej wiosce i mieścinie od Bałtyku do samiuśkich Tater. Jeżeli znasz partię, która by podołała takiemu wyzwaniu w tak krótkim czasie to pisz. Chętnie na nich zagłosuję. Chusteczki są zbędne, bo na takie okoliczności mam foliowy pokrowiec na lapku ;).
Spoko, minister zdrowia jest obecnie jednym z najgorszych w historii RP po 89'. Narzeczona jest pielęgniarką, więc jakie takie pojęcie o tym mam ;)

Pomijając to, że zamiast poprawiających się perspektyw mamy coraz gorzej w służbie zdrowia to te słynne cytaty Pana Radziwiła :

,, Nie przepisałbym pacjentce pigułki dzień po. Nawet w przypadku gwałtu [..] klauzula sumienia ''

,,Nie będzie kolejek do lekarzy specjalistów '' :rotfl:

No i te słynne dodatki 800 zł brutto brutto . Tak BRUTTO BRUTTO :hellyes:
http://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/7451

Idioci.

Obrazek
DonPatch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 21:56

Co do patriotów to mój błąd. Myślałem, że wciskają nam stare 104, ale podobno będą to 3. Oby.

Co do kamerzystów to tak było.

Co do przemówienia to pewnie, że fajnie i wzniosłe, Trump dobrze się przygotował. Jedynie nie podoba mi się jego chęć współpracy z Chinami i Arabią Saudyjską. Pierwsi łamią sobie prawa człowieka jak chcą, ale póki mają kasę, jest fajnie. U drugich Koran jest konstytucją, po cichu wspierają ISIS, ale jest ropa, jest impreza. :hellyes:

I nie obchodzą mnie tłumaczenia, że "takie czasy". Przecież jak dojdzie do jakichś większych napięć (mam nadzieję, że tego nie dożyjemy), to Chiny pewnie zbratają się z Rosją, więc po co to? Albo wszystkich traktujemy równo, albo darujmy sobie gadki o równości i wolności.

Obrazek
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lipca 2017, 23:10

Cabrini_idol pisze:nawiązanie do wartości oraz Religi.
Zbigniewa?
;)

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lipca 2017, 11:21

DonPatch pisze:Co do patriotów to mój błąd. Myślałem, że wciskają nam stare 104, ale podobno będą to 3. Oby.
Ale ich nie ma! FIZYCZNIE ich nie ma, bo są dopiero w fazie opracowywania. Za co, zresztą, płacimy.

Co z offsetem? Bo ani słowa jakoś.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lipca 2017, 11:37

Część offseta ma być i ma być robiona w Polsce. Mówili wczoraj. Ale kto tam by im wierzył.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 07 lipca 2017, 11:39

deszczowy, ja ciągle czekam na info o NZG.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lipca 2017, 14:19

Ogółem rzecz biorąc, wystąpienie Trumpa bardzo, bardzo zbliżone do Obamy, właściwie różni je tylko osobny akapit na temat religii i obrony wartości, które są dziś mocno zagrożone. No i język trochę prostszy, bardziej dosadny (post-komunistyczna infrastruktura na przykład).
Ani mnie nie porwał, ani nie zniesmaczył, ale doceniam że przyleciał. Nawet drugi Donald przyznał potem w TVN24, że opozycja ma duży problem z tą wizytą, bo to niewątpliwie sukces polskiej dyplomacji.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lipca 2017, 15:24

Rozbestwione zachodnioeuropejskie lewactwo sieje zamęt na ulicach Hamburga:

1) www.youtube.com/watch?v=oS9yka8snWQ,

2) https://twitter.com/i/videos/883228581509435392,

3) https://twitter.com/i/videos/883247544771497984.

Podobno już setki rannych policjantów, spalonych samochodów i generalnie rozpierducha w mieście. Pomimo tego, Niemcy z pewnością nadal będą chcieli nas pouczać w kwestii praworządności, państwa prawa oraz tego jak mamy urządzać własny kraj.

Obrazek
MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 07 lipca 2017, 15:32

No tak, Polska to przyjaciel, partner ale jako jedyni obok Rumunów i Bułgarów nie możemy bez wizy wjechać do USA :hellyes:
Dla mnie Amerykanie to egoistyczni hipokryci, którzy w dupie mają Polaków. A Polacy robią im gałę i narażają dla nich dupę w ich wojnie.

Obrazek
ODPOWIEDZ