Mercato (LATO 2017)
- pablo1503
- Juventino
Ale jakie to ma teraz znaczenie w jaki sposób dostał się do pierwszej drużyny? Fakty są takie, że zadebiutował w cholernie młodym wieku na bardzo odpowiedzialnej pozycji i, co za tym idzie, wykazał się mocną psychiką, ratując Milan niejednokrotnie. Wiele był takich przykładów, w których zawodnicy jakoś szczególnie nie wyróżniali się w juniorach, a potem w dorosłej piłce ich talent niesamowicie eksplodował. Chociażby taki Busquets.Bazyliszek pisze:Nie przesadzasz trochę z tym Messim wśród bramkarzy? niewiarygodnym talentem? Chłopak z pewnością ma talent, ale po prostu jest dziełem przypadku. Wszedł do podstawy Milanu nie dlatego że w primaverze wykazywał się kosmicznym, niepojętym dla zwykłego śmiertelnika talentem tylko dlatego, że wszyscy bramkarze jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności się połamali(...)
Oczywiście mówię tu o samym talencie, a nie ogólnej ocenie jego umiejętności. Na dobrą sprawę może się za kilka lat zatrzymać w rozwoju, ale równie dobrze za kilka sezonów może być absolutnym numerem jeden. Jeżeli on nie jest TOPem wśród talentów(jakkolwiek to dziwnie nie brzmi, ale wiadomo o co chodzi) , to ja naprawdę nie wiem kto jest.
Nie bronił jakoś super? Puszczał szmaty? Kilka fajnych parad? Jasne, że w kilku sytuacjach mógł zachować się lepiej, ale każdy bramkarz popełnia większe czy mniejsze błędy. Czyli co, na dobrą sprawę jego fejm opiera się na młodym wieku, a umiejętności czysto piłkarskie, a raczej bramkarskie, są takie se? Inaczej nie można odczytać tego wpisu. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Albo jesteś cholernie uprzedzony, albo... sam nie wiem.Bazyliszek pisze:Jak już był w seniorach, to nie bronił jakoś szczególnie super, kilka parad fajnych miał, jakiś tam obroniony rzut karny no super, tylko też spora część bramek Milan tracił właśnie przez Donnarume i to takie szmaty, że hej no ale 17 lat i podstawa w Milanie? fama poszła w świat.
Oczywiście, że zdawałem sobie sprawę z tego, że chłopak prędzej czy później odejdzie, zwłaszcza przy tym agencie, ale nie sądziłem, że takie cyrki powstaną już przy pierwszej próbie przedłużenia kontraktu.CavAllano pisze:Naprawdę liczyłeś na to, że się tam ostanie? Ten rozbrat się zapowiadał już od dawna.
Na Pogbę wylewane był pomyje brudu i wyzywanie grubego od najgorszych, a teraz niektórzy starają się bronic, w dość podobnej sytuacji, młodego Gigiego. Najwidoczniej punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2017, 19:31 przez pablo1503, łącznie zmieniany 1 raz.

- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
W oderwaniu od obecnego szału z Donnarummą, Agresti informuje, że teraz w świetle najnowszych rewelacji należy mieć na oku możliwe zainteresowaniu Milanu Neto dodając, że przedstawiciele rossonerich mieli już jakieś spotkanie z agentem piłkarza.
- Tony Montana
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Jak dla mnie ma on znacznie lepsze perspektywy rozwoju w Juventusie, niż w takim Realu - rok gry z najlepszym bramkarzem w historii, dodatkowo w perspektywie to, że Buffon prawdopodobnie w 2018 roku zakończy karierę, a wtedy ma otwartą autostradę do gry w pierwszym składzie topowego klubu. Dodatkowo Juve to klub, który od zawsze miał topowych bramkarzy i tutaj się na nich stawia, myślę, że kredyt zaufania również miałby u nas znacznie większy, niż w Realu. Dodałbym jeszcze to, że włosi nie za bardzo lubią się ruszać poza granice kraju, no ale taki Verratti temu przeczy, więc ciężko powiedzieć.LukaszJuve pisze:jeżeli Real się na niego uprze to niestety nie mamy szans żeby go przekonać.
Rok w przypadku tak młodego gracza to jest tyle co nic, ale i tak nie za bardzo wierzę w ten transfer, chociaż gdyby do niego doszło byłbym bardzo miło zaskoczony. A jedynki w żadnym topowym klubie z miejsca nie dostanie, bo raz, że Real, Barca i Bayern mają te pozycje obstawione, a dwa, że to jeszcze nie ten poziom, żeby grał w pierwszym składzie tych drużyn. Realną szansę na zostanie pierwszym bramkarzem topowego klubu ma właśnie u nas po odejściu Gigiego. Szczęsny miał mieć zagwarantowane 20 spotkań, więc i dla Donnarummy miejsce by się znalazło. Ale ja i tak nie wierzę, że ten transfer jest możliwy do zrobienia, to byłoby zbyt piękneGontar pisze:Według mnie nie ma szans na ten transfer. Wątpię, żeby Raiola i Gigi zgodzili się przyjść tutaj żeby przez rok (tylko albo aż) być zmiennikiem Buffona. Pójdzie gdzieś gdzie od razu bd numerem 1 i tyle . Ja bym się przyjrzał Meretowi, który zapewne ten sezon spędzi w Serie A. Chłopak też ma wielki talent.

Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2017, 19:46 przez Tony Montana, łącznie zmieniany 1 raz.
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
To świetny bramkarz a przynajmniej dobry materiał na świetnego ale wrzućcie na luz. Cztery strony zawalone Donkiem a raczej nierealne jest jego przyjście. Wiem, że Beppe z niczego może zrobić wiele ale zainteresowanie Realu komplikuje mocno sprawę. Według mnie to szkoda czasu na niego i lepiej mimo wszystko skupić się na tym co jest dostępne. Tutaj mam na myśli Szczęsnego, którego uważam za bardzo dobrego zawodnika.

- pablo1503
- Juventino
Figo miał wówczas 28 lat. Nie był wychowankiem, był natomiast w pełni ukształtowanym i dorosłym mężczyzną. W tamtym czasach piłkarz często nie grali tak długo, jak to teraz ma miejsce. Wiedział, że mu bliżej do końca kariery, niż dalej, zdawał sobie sprawę, że być może podpisze ostatni swój wieloletni kontrakt. Barcelona nie miała wielkich perspektyw, a w Realu rodził się projekt Galacticos. Chciał wejść na jeszcze wyższy poziom i stąd też cały transfer. Wiem, wiem, był kapitanem Barcelony.Tony Montana pisze:Idąc waszym tokiem rozumowania to Real nie powinien ściągać Figo (ten to był dopiero niewdzięcznik). Z takim nastawieniem to my nie wygramy LM przez kolejne 20 lat, nie powiem jednak wasze wypowiedzi nawet mnie ubawiły :rotfl: (abstrahując już od tego czy ten transfer jest w ogóle możliwy).
Gigio natomiast ma 18 lat, odrzucił możliwość byca najlepiej opłacanym zawodnikiem w klubie i ogólnie chce odejść. A wszystko, podobno, przez jakieś dziwne bonusy i klauzule. Analogia idealne.

Cieszę się, że Cię rozbawiliśmy. Mam tylko nadzieję, że nie pójdziesz ze skrajności w skrajności i gdy ten zażąda* 12 baniek za sezon po jakimś czasie, a następnie zechce odejść, to nie przyjdziesz płakać na forum.
*Czysto hipotetycznie, gdyby grał w barwach Juve.

- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Znajdź mi fragm. gdzie wspomniałem w wypomnianym kontekscie Szczęsnego i porównałem z nim Donnarume albo naucz się czytać ze zrozumieniem.Tony Montana pisze:Ta jasne, bo Szczęsny miał być rozwiązaniem dającym gwarancję na więcej, niż następne kilka lat :lol: Jeszcze kilka dni temu, większość osób twierdziła, że jest to transfer na przeczekanie, w oczekiwaniu na jakiegoś Włocha.AdiJuve pisze:Pełna zgoda, chłopak odrzuca klub w którym się wychował,który dał mu szansę bo dał się nastawić agentowi i liczy się tylko kasa, jak teraz chce 5-6 baniek to za 2-3 lata będą wołać pod 10. On nie ma 30 lat by opuszczać klub poszukiwaniu trofeów.pablo1503 pisze:Dać sobie spokój z Donnarummą. Po cholerę nam on? Niewiarygodny talent, być może nawet poziom talentu a'la Messi wśród bramkarzy. Umiejętności ogromne, ale chyba charakter nie za fajny. Drużyna, która go wychowała i dała szansę na grę w bardzo młodym wieku, chce przedłużyć z Nim kontrakt oferując najwyższe zarobki w klubie, przypominam - 18-latek, a ten się nie zgadza? Łał. Średnio mnie interesuje, że Raiola jest jego agentem, gdyby chłopak miał olej w głowie, to sam podpisałby kontrakt.
Przyjdzie do nas i co? Z miejsca 5-6 baniek, a po dwóch latach kolejna podwyżka? A jak nie to co? Groźby transferem? Nawet pięciu lat by tu nie spędził, a po tym czasie zaczęłaby się kolejna saga pt. 'Szukamy następcy Gigiego', tyle że tym razem młodego.![]()
W moich oczach stracił naprawdę wiele.
Inna sprawa to poziom sportowy,który na chwilę obecną nie jest absolutnie topowy, ciężko mi nawet powiedzieć czy top 3 SerieA, talent wszem am wielki ale czy rozwinie się do poziomu Buffona z najlepszych lat, nie wiadomo. Zupełnie nie widzę sensu babrania się z tym graczem, na pewno to nie jest piłkarz,który zastąpi nam Buffona.
.
Jeżeli jakimś cudem udałoby się go wyrwać to za żadne skarby nie wpisywać żadnej klauzuli % odsprzedaży Raioli bo wtedy na 100% będzie go chciał w przyszłości sprzedać żeby jak w przypadku Pogby zarobić krocie.
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Wręcz przeciwnie. Mamy obowiązek zrobić wszystko, by pozyskać przyszłego bramkarza numer 1 w reprezentacji. Z naszej perspektywy byłby to ogromny prestiż. Szczęsny jest dobry, ale to nie jest top, a Donnarumma ma jednak zadatki na takowego, do tego to Włoch. Co do Szczęsnego to wcale bym się nie zdziwił, gdyby nagle Milan rzucił mu 6 mln za rok, by tylko go przejąć. Wiele opcji wyjścia nie mają i muszą działać zdecydowanie. Tam Szczęsny miałby pewny plac gry.MRN pisze:Według mnie to szkoda czasu na niego i lepiej mimo wszystko skupić się na tym co jest dostępne. Tutaj mam na myśli Szczęsnego, którego uważam za bardzo dobrego zawodnika.
Chyba nikt nie wierzy w to, że w Donnarumma z miejsca wygryzłby Navasa ze składu? Żyjemy z Raiolą dobrze i możemy wiele zdziałać. Raiola lubi robić z nami interesy.
Skoro Milan chce Neto, bo w obecnej sytuacji generalnie ma problem, to musiałby nam pójść na rękę w sprawie Donnarummy. Moglibyśmy też "odpuścić" im Szczęsnego.
- Vincitore
- Juventino
Co się nie wydarzy będę zadowolony. Na tę chwilę Szczęsny i Donnarumma prezentują podobny, wysoki poziom. Oczywiście Gianluigi w wieku Wojtka będzie zapewne lepszym golkiperem, ale biorąc to co jest tu i teraz, to nie widzę wielkiej różnicy w ich jakości, a za poprzedni sezon wyżej oceniam Wojtka. Jednak tak jak mówię - Donnarumma w jego wieku będzie prawie za dekadę, więc zbuduje pewnie większą klasę i markę.
Nie chcę w to wierzyć, budować teorii, ale cała sprawa śmierdzi na kilometr. O naszym zainteresowaniu Donnarummą mówi się od dawna, przeglądnąłem nawet jakieś informacje z lutego-marca na VS, które miałem zamagazynowane i było wiele przesłanek ku temu, że Raiola chce umieścić młodego u nas. Może Szczęsny był tylko taką zasłoną dymną, albo wiedzieliśmy, że Milan będzie chciał po niego iść w razie niepowodzenia z Gigio i faktycznie zaklepaliśmy go tylko po to, by teraz odklepać i ubić grunt pod rozmowy z Milanem? Sci-fi, sam w to nie wierzę, ale trochę przypomina mi to cofnięcie Siqueiry z lotniska, bo zapaliło się zielone światło do Alexa Sandro.
No i panie Raiola - dałeś pan ciała z Matuidim, masz pan coś do odpracowania w tym klubie, w którym trochę kasy ubiłeś.
Nie chcę w to wierzyć, budować teorii, ale cała sprawa śmierdzi na kilometr. O naszym zainteresowaniu Donnarummą mówi się od dawna, przeglądnąłem nawet jakieś informacje z lutego-marca na VS, które miałem zamagazynowane i było wiele przesłanek ku temu, że Raiola chce umieścić młodego u nas. Może Szczęsny był tylko taką zasłoną dymną, albo wiedzieliśmy, że Milan będzie chciał po niego iść w razie niepowodzenia z Gigio i faktycznie zaklepaliśmy go tylko po to, by teraz odklepać i ubić grunt pod rozmowy z Milanem? Sci-fi, sam w to nie wierzę, ale trochę przypomina mi to cofnięcie Siqueiry z lotniska, bo zapaliło się zielone światło do Alexa Sandro.
No i panie Raiola - dałeś pan ciała z Matuidim, masz pan coś do odpracowania w tym klubie, w którym trochę kasy ubiłeś.
- Tony Montana
- Juventino
Oj widzę ciężko u ciebie z kojarzeniem faktów, ale proszę pomogę:AdiJuve pisze: Znajdź mi fragm. gdzie wspomniałem w wypomnianym kontekscie Szczęsnego i porównałem z nim Donnarume albo naucz się czytać ze zrozumieniem.
Jeżeli jakimś cudem udałoby się go wyrwać to za żadne skarby nie wpisywać żadnej klauzuli % odsprzedaży Raioli bo wtedy na 100% będzie go chciał w przyszłości sprzedać żeby jak w przypadku Pogby zarobić krocie.
Piszesz, że nawet 5 lat tutaj nie spędzi, a Wojtek to na ile czasu był planowany? Zdecydowana większość pisała, że fajny bramkarz, ale tylko w oczekiwaniu na jakiegoś Włocha czy topa. Szczęsny jest bardzo dobrym bramkarzem, ale pewnego poziomu nie przeskoczy, zapłacimy za niego 15 melonów, a po kilku latach gry możliwe, że puścimy za darmo jeśli poprosi o transfer. Młody Gigi nawet jeśli odejdzie to zgarniemy za niego kupę kasy. % Raiola na pewno sobie zapewni oficjalnie czy nieoficjalnie, bo z tego żyje i po to winduje ceny swoich zawodników, na czym korzysta zresztą on i klub.AdiJuve pisze: Przyjdzie do nas i co? Z miejsca 5-6 baniek, a po dwóch latach kolejna podwyżka? A jak nie to co? Groźby transferem? Nawet pięciu lat by tu nie spędził, a po tym czasie zaczęłaby się kolejna saga pt. 'Szukamy następcy Gigiego', tyle że tym razem młodego.![]()
- zuravski
- Juventino
Byłoby pięknie gdyby udało się wyrwać Gigiego. Wzmocnienie na wiele lat, a i w razie ewentualnej sprzedaży możnaby pewnie zawołać z 80 milionów przy wzrastających cenach, zakładając oczywiście, że dalej by się rozwijał w tak szybkim tempie. Tak jak mój przedmówca napisał, Raiola ma u nas pewien dług, poza tym wcześniej transfer Pogby a teraz też opieka nad Keanem pokazuje, że interesy konkretne on potrafi z nami przeprowadzać. Jeżeli to ma być ten top transfer zamiast Verrattiego to ja biere to w ciemno!
- Tony Montana
- Juventino
Płakać nie będę bo raz, że takich pensji nie płaci się bramkarzom to jest czysta matematyka (już pensja na poziomie 4,5 melona czyniłaby go 3 najlepiej opłacanym bramkarzem po Neuerze i De Gei) a dwa, że nawet jeśli odejdzie to już Raiola zadba o to, żeby były z tego mega pieniądze. No i nie jest też powiedziane, że będzie się gdzieś wybierał kiedy zostanie już bramkarzem reprezentacji, a my mamy zaklepanych prawdopodobnie najlepszych obrońców młodego pokolenia. Tak czy siak sytuacja jest dla mnie win-win + wysłanie mocnego sygnału względem innych klubów.pablo1503 pisze:Figo miał wówczas 28 lat. Nie był wychowankiem, był natomiast w pełni ukształtowanym i dorosłym mężczyzną. W tamtym czasach piłkarz często nie grali tak długo, jak to teraz ma miejsce. Wiedział, że mu bliżej do końca kariery, niż dalej, zdawał sobie sprawę, że być może podpisze ostatni swój wieloletni kontrakt. Barcelona nie miała wielkich perspektyw, a w Realu rodził się projekt Galacticos. Chciał wejść na jeszcze wyższy poziom i stąd też cały transfer. Wiem, wiem, był kapitanem Barcelony.Tony Montana pisze:Idąc waszym tokiem rozumowania to Real nie powinien ściągać Figo (ten to był dopiero niewdzięcznik). Z takim nastawieniem to my nie wygramy LM przez kolejne 20 lat, nie powiem jednak wasze wypowiedzi nawet mnie ubawiły :rotfl: (abstrahując już od tego czy ten transfer jest w ogóle możliwy).
Gigio natomiast ma 18 lat, odrzucił możliwość byca najlepiej opłacanym zawodnikiem w klubie i ogólnie chce odejść. A wszystko, podobno, przez jakieś dziwne bonusy i klauzule. Analogia idealne.![]()
Cieszę się, że Cię rozbawiliśmy. Mam tylko nadzieję, że nie pójdziesz ze skrajności w skrajności i gdy ten zażąda* 12 baniek za sezon po jakimś czasie, a następnie zechce odejść, to nie przyjdziesz płakać na forum.
*Czysto hipotetycznie, gdyby grał w barwach Juve.
- Hed
- Juventino
- Podziekował: 80 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Głos rozsądku.Vincitore pisze:Co się nie wydarzy będę zadowolony. Na tę chwilę Szczęsny i Donnarumma prezentują podobny, wysoki poziom. Oczywiście Gianluigi w wieku Wojtka będzie zapewne lepszym golkiperem, ale biorąc to co jest tu i teraz, to nie widzę wielkiej różnicy w ich jakości, a za poprzedni sezon wyżej oceniam Wojtka. Jednak tak jak mówię - Donnarumma w jego wieku będzie prawie za dekadę, więc zbuduje pewnie większą klasę i markę.
Ciekaw jestem jakie pieniądze trzeba by zapłacić Milanowi za Dollarume. Nie ma co po nim jechać za to że zostawił Milanello, u nas Vidal też biegał po strzelonych bramkach z serduszkami i całował Nasz herb. Pogba też był ,,wdzięczny'' i bardzo ,,przywiązany'' do Juve. Skończyło się jak skończyło i nie wyszło źle, dzisiaj światem rządzi kasa i to się szybko nie zmieni. Donnaruma w Juve byłby spoko, ale do tego chcę jeszcze przynajmniej Schicka, Costę i Keite+ na prawą obronę gościa za Rysia.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Ale czy ja gdziekolwiek,cokolwiek wspomniałem o Szczesnym w kontekście.następcy Gigiego, ponawiam, znajdź mi ten fragm. albo zacznji naukę czytania ze zrozumieniem. Absolutnie nigdzie nie twierdziłem, że Szczęsny zastąpi Gigiego, bo jak dla mnie to przede wszystkim nie ten poziom sportowy.Tony Montana pisze:Oj widzę ciężko u ciebie z kojarzeniem faktów, ale proszę pomogę:AdiJuve pisze: Znajdź mi fragm. gdzie wspomniałem w wypomnianym kontekscie Szczęsnego i porównałem z nim Donnarume albo naucz się czytać ze zrozumieniem.
Jeżeli jakimś cudem udałoby się go wyrwać to za żadne skarby nie wpisywać żadnej klauzuli % odsprzedaży Raioli bo wtedy na 100% będzie go chciał w przyszłości sprzedać żeby jak w przypadku Pogby zarobić krocie.Piszesz, że nawet 5 lat tutaj nie spędzi, a Wojtek to na ile czasu był planowany? Zdecydowana większość pisała, że fajny bramkarz, ale tylko w oczekiwaniu na jakiegoś Włocha czy topa. Szczęsny jest bardzo dobrym bramkarzem, ale pewnego poziomu nie przeskoczy, zapłacimy za niego 15 melonów, a po kilku latach gry możliwe, że puścimy za darmo jeśli poprosi o transfer. Młody Gigi nawet jeśli odejdzie to zgarniemy za niego kupę kasy. % Raiola na pewno sobie zapewni oficjalnie czy nieoficjalnie, bo z tego żyje i po to winduje ceny swoich zawodników, na czym korzysta zresztą on i klub.AdiJuve pisze: Przyjdzie do nas i co? Z miejsca 5-6 baniek, a po dwóch latach kolejna podwyżka? A jak nie to co? Groźby transferem? Nawet pięciu lat by tu nie spędził, a po tym czasie zaczęłaby się kolejna saga pt. 'Szukamy następcy Gigiego', tyle że tym razem młodego.![]()
Poza tym cytowany fragm. to nie jest moja wypowiedź tylko pablo1503

Wątpię by finansowo Juventus dał radę zaspokoić Donnarume a może bardziej Raioli na długie lata.