Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 czerwca 2017, 12:32

Vimes pisze:Widzisz deszczowy, ja prowadzę sobie taki rachunek zysków i strat rządów PiS. Po stronie strat zapisałem jak na razie nowelizację prawa farmaceutycznego potocznie zwaną "apteką dla aptekarza", ustawę o jednolitej cenie książki, Misiewicza i Sadurską. Po stronie zysków zapisałem zdecydowany sprzeciw wobec koncepcji federalizacji Unii Europejskiej, sprzeciw wobec siłowego narzucania kwot imigrantów, zaskakująco zadowalające wyniki gospodarcze przy jednoczesnym wzroście wydatków na politykę socjalną, o czym wspominałem w drugiej części tego posta, zwalczanie podatkowych oszustów, a zwłaszcza karuzel VAT i politykę historyczną oraz walkę z "kastą nadzwyczajnych ludzi", którzy wreszcie przestają być bezkarni: "Były prezes Sądu Apelacyjnego w Krakowie trafi do aresztu". Dopóki wynik będzie dodatni dopóty będę popierać PiS.
A po której stronie zapiszesz bajzel w armii, rozwalenie KRS, różnej maści Obajtków z Pcimia w agencjach i syf w specsłużbach?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 czerwca 2017, 14:12

Moje zainteresowanie wojskowością zakończyło się na sklejaniu modeli samolotów w czasach podstawówki. Na temat Macierewicza czytałem wiele sprzecznych opinii, ale nie mam kompetencji do stwierdzenia kto w tym sporze ma rację. Rozumiem jednak jedną rzecz. MON jest strategicznym resortem, który w dodatku ma do wydania dużą kasę, więc szerzenie dezinformacji i atakowanie ministra, który nie odpowiada staremu układowi jest oczywistością. Ostatnio czytałem wywiad z Tomaszem Szatkowskim, podsekretarzem stanu W MON o planach ministerstwa i nie zrobiły one na mnie wrażenia "bajzlu". Aczkolwiek jak wspomniałem wcześniej, ja się na tym nie znam, ale widzę, że Szatkowski jakieś kompetencje jednak posiada: "Ukończył także (Master of Arts in War Studies) wydział studiów wojennych (Department of War Studies) – w King’s College London, gdzie studiował politykę wywiadowczą. Odbył także kursy z zakresu doskonalenia oficerów sztabowych (Naval Postgraduate School w Monterrey), a także programowania polityki obronnej i zarządzania strategicznego (Akademia Obrony Zjednoczonego Królestwa w Shrivenham)", więc przyjmuję to za dobrą monetę.

Jeżeli chodzi o Macierewicza. Próbowałem wyrobić sobie jakieś zdanie na jego temat poprzez obserwację jego stronników aktywnych w internecie. Czołowym jest bloger Aleksander Ścios. Najprawdopodbniej jest to pseudonim Mariusza Maraska lub grupy osób, za pośrednictwem której można poznać opinie Macierewicza. Jednak nadal nie wiem co myśleć na jego temat. Osobiście nie jestem fanem Macierewicza, ale nie uważam go ani za szaleńca, ani za ruskiego agenta. Odnoszę wrażenie, że Macierewicz jest w rządzie PiS głównym promotorem koncepcji jagiellońskiej i dążenia do powstania Intermarium, co jest wyraźnie wbrew interesom Rosji. Podejrzewam, że to właśnie obóz Macierewicza w PiS odpowiada za bardzo łagodną postawę rządu PiS wobec Ukrainy. Słusznie czy niesłusznie? Nie wiem. Na Ukrainie zdarzają się antypolskie incydenty. Pytanie ile z nich jest dziełem ruskiej agentury wcielającej w życie strategię "dziel i rządź", a ile to faktycznie banderyzm? Ty wiesz, bo ja nie mam pojęcia? Natomiast widzę, że stronnicy Macierewicza w internecie atakują każdy głos krytyczny wobec Ukrainy i każdego, kto taką krytyczną opinię wygłosi klasyfikują jako ruskiego trolla. Natomiast głównego wroga widzą na prawicy nie-PiSowskiej, bo ich zdaniem wszyscy to ruscy agenci, którzy mają odebrać PiS-owi prawicowy elektorat. Podejrzewam, że dla sympatyków Macierewicza ja jestem gorszym przypadkiem niż Ty, bo mogę przeskoczyć od PiS do Kukiza lub Ruchu Narodowego, a Ty jesteś przynajmniej jawnym wrogiem :prochno:.

Podsumowując, aktualnie Macierewicz jest dla mnie znakiem zapytania. Ocena na razie neutralna.

Obajtka przegapiłem, dodaję go do strat.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2017, 17:35

O, pani Małgosia już w PZU.

Ale pamiętajcie, przez 8 lat Polcy i Polacy...

Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 12 czerwca 2017, 17:51

Czy ja dobrze widzę:

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1 ... lizej.html

czy w końcu będzie można sensownie bronić swojego domu? Pewnie nie powinienem dzielić skóry na niedźwiedziu, temat jeszcze może upaść... ale już samo to, że temat ruszył z miejsca bardzo mnie cieszy :)

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 14:19

Każdemu z nas, który by w ten sposób:

(1) atakował policjanta: https://twitter.com/i/videos/873628345115828224,
(2) a potem tak pajacował przy legitymowaniu: https://twitter.com/i/videos/873993501926731777,

postawiono by zarzuty. Dobrze, że skończył się czas świętych krów i Frasyniuk się przekona, że nie stoi ponad prawem, z twittera MSWiA: "Władysław Frasyniuk użył siły fizycznej wobec policjanta i blokował legalne zgromadzenie. Nie został zatrzymany. Będzie odpowiadał za naruszenie nietykalności funkcjonariusza na służbie. W Polsce wszyscy są równi wobec prawa".

Obrazek

Ten po prawej to: "Lider "KOD-Kapeli" skazany za handel kobietami. Konrad M. dostał 6,5 roku".

Udali się nam ci "obrońcy demokracji", co jeden to lepszy. Albo alimenciarz Kijowski kręcący na fakturach, albo Konrad M. handlarz żywym towarem, a w najlepszym wypadku Frasyniuk były zasłużony opozycjonista, któremu odbija przez kryzys wieku średniego.

Jak mnie PiS wkurzy jakąś nadmiernie socjalistyczną regulacją albo partyjniacką nominacją to wystarczy, że sobie przypomnę, kto stoi po drugiej stronie i już mi przechodzi.

Po historii z Frasyniukiem ktoś puścił fejk newsa o zatrzymaniu Biedronia: ""Wczoraj Frasyniuk, dzisiaj Biedroń". Fake news o zatrzymaniu prezydenta Słupska". Przynętę ochoczo połknęli między innymi Przemysław Szubartowicz i Tomasz Lis. W przypadku tego pierwszego to nawet się nie zdziwiłem, bo wystarczy przeczytać parę jego tekstów, żeby się przekonać, że ten człowiek inteligencją nie grzeszy. Jednak trudno mi uwierzyć, że dziennikarz z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem jak Lis nie potrafi zweryfikować prawdziwości newsa tylko bezmyślnie podaje dalej fejki. Historia z fałszywym kontem córki prezydenta niczego go nie nauczyła? Chyba, że on to robi z premedytacją, byle tylko obrzucić błotem znienawidzoną partię.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 14:52

Po lewej – M. Błaszczak, szef MSWiA
Po prawej – J. Szyszko, minister środowiska

Szukaj dalej czegoś o KOD Kapeli.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 17:05

Owsiak, podobnie jak deszczowy, jest tak wrażliwy jeśli chodzi o pensję pisiorów, że nawet zrobił dziś coming out i publicznie przyznał się do wszystkiego, o co chyba się nawet sądził z blogerem jako zniesławienie, czyli ciągnięcie niezłej kasy na melonach i innych takich ;) Mateusz podobno płacze, że mu faktury wyciągnęli wcześniej, bo też by się pochwalił i jeszcze by mu w tefałenie przyklasnęli, że prawdziwy mąż stanu, a nie jakaś Sadurska, państwową kasę ciągnie. A on tak po lewacku, prosto od ludzi.
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2017, 17:10 przez Ouh_yeah, łącznie zmieniany 1 raz.

DonPatch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 17:10

Szczerze? Dla mnie on może nawet brać połowę tego, co zbierają na WOŚP. Jak komuś to przeszkadza, niech zbiera na dla potrzebujących i nic z tego nie ciągnie :) Tylko przysłuży się społeczeństwu.

e: całości to raczej nie bierze :). Siostrze rok temu urodziła się dziewczynka i non stop widzi sprzęt z naklejką WOŚP. Przypieprzanie się do ludzi, którzy pomagają innym jest dla mnie sk***. Nie dziwię się, że Owsiaka krew zalewa, kiedy przychodzi jakiś pryszczaty bloger, który w życiu nie dał nawet na tacę i zaczyna robić zamęt. Chociaż z drugiej strony, te wszystkie fale hejtu (pozdro dla Radziwiłła) tylko motywują ludzi do jeszcze większego wspierania WOŚP, więc w sumie wychodzi na dobre :hellyes:
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2017, 18:09 przez DonPatch, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 17:23

DonPatch pisze:Szczerze? Dla mnie on może nawet brać połowę tego, co zbierają na WOŚP.
Dawno nic głupszego nie przeczytałem. Nic to nie ma wspólnego z uczciwością. Dla mnie on może nawet brać całość tego, co zbierają na WOŚP, ale niech ludzie, którzy wrzucają pieniądze do puszki, mają świadomość tego, na co to tak naprawdę leci. Ja problemu tu nie widzę, skoro wszystko jest jasne i przejrzyste, nie ma sensu robić wałów.

Z Sadurską to są dopiero jaja. Ruchają nas te firmy ubezpieczeniowe na każdym kroku, a głównym problemem dla nas jest pensja członka zarządu czy kogoś tam. LITOŚCI.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 17:41

Jak postępuje uczciwy człowiek, który szlachetnie zajmuje się całą WOŚP i trochę kasy ląduje u niego, kiedy jakiś bloger wyciąga na jaw, że faktycznie trochę tej kasy u niego ląduje?
1) robi na drugi dzień konferencję, na której pokazuje kwity i mówi "no tak, biorę tyle i tyle, to jest moja firma, to jest firma mojej żonki, nie ma lekko, to pochłania dużo czasu, więc sobie ustaliliśmy takie pensje, to nie jest jakoś strasznie dużo"
2) mówi, że to jakieś bzdury, wyskakuje na stoliki podczas konferencji WOŚP śmiejąc się że ciągnie kasę z puszki i pozywa blogera, a jak się zmienia "klimat" przyznaje że w sumie to on tę kasę ciągnie, ale co to jest wobec niegodziwości pisiorów

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 17:44

deszczowy pisze:https://twitter.com/antymonowicz/status ... 7020839936

Po lewej – M. Błaszczak, szef MSWiA
Po prawej – J. Szyszko, minister środowiska

Szukaj dalej czegoś o KOD Kapeli.
Obejrzałem filmik, przeczytałem artykuł i nie wiem o co chodzi :co?:. Ty wiesz co ma tak konkretnie zrobić Błaszczak dla "córki leśniczego"? Załatwić pracę, anulować mandat, dać numer do tego przystojnego policjanta z lokalnego posterunku? News o wyroku dla handlarza ludźmi z KOD-u wydaje mi się ciekawszy.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 17:53

Nikt Ci nie zabierze legitymacji partyjnej jak napiszesz coś krytycznego, Vimi. Chyba, ze dla Ciebie naprawdę nie ma sprawy?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 18:55

Panie Dziennikarzu, jeżeli chcesz, żebym się oburzał to ja się bardzo chętnie oburzę, tylko powiedz mi na co konkretnie mam się oburzać, bo na razie to powiedziałeś mi tylko tyle, że minister Szyszko przekazał ministrowi Błaszczakowi kopertę z nieznaną zawartością od bliżej nieznanej "córki leśniczego". Obecnie wszyscy możemy sobie snuć przypuszczenia co było w tej kopercie i czego dotyczy sprawa. Twoją rolą jako przedstawiciela czwartej władzy jest zadawanie pytań obu panom i ustalenie prawdy, więc bierz się do roboty albo dopinguj kolegów, którzy zajmują się tym tematem, a nie żądaj oburzenia na kredyt.

-----------------------------

Przy okazji, szacunek dla tych dwóch Pań. Możemy się nie zgadzać w 99% przypadków, ale dobrze wiedzieć, że jest coś, co nas łączy:

Obrazek

Obrazek

Brawo :bravo:.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 20:56

To jest niesamowite. Jeden minister daje drugiem list i mówi "Tu jest taka dziewczyna...", to się dzieje pod okiem kamer, a Ty naprawdę myślisz, że wszystko jest ok, i tak powinno być? Sorry, chłopie, ale masz wyprany mózg. Tyle.

EOT.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2017, 21:23

Aha, czyli jak nie przyjmuję Twoich domysłów i insynuacji na wiarę to mam wyprany mózg :hellyes:. Pewnie jeszcze przy okazji wykrochmalony, wysuszony i wyprasowany ;). Mógłbyś się przynajmniej zdobyć na to, co zrobił marszałek Tyszka.

-----------------------------

Zacny trolling: "Kukiz pokazał legitymację KGB. "Oddaję się do dyspozycji, ministrze Macierewicz"". Powiedzcie, jak tu nie lubić Kukiza :smile:.

Obrazek
ODPOWIEDZ