Finanse Juventusu
- Basiek
- Juventino
Dokładnie o tym samym pomyślałem. W Sportfive musieliby pracować jacyś janusze biznesu.Maly pisze:przecież tak skonstruowana umowa byłaby bez sensu - co by Sport5 miał z tego, że sprzeda te prawa drożej niż za 100mln? może jakoś procentowo jest to później dzielone ale na pewno nie wszystko dla nas
Przewertowałem trochę zagranicznych stron w poszukiwaniu szczegółów umowy, znalazłem coś takiego:
http://www.vanguardngr.com/2017/06/brea ... ianz-6yrs/
Wynika z tego, że Allianz zapłaci 3 mln euro za każdy rok umowy do 2023. Czyli łącznie 18 mln. Całość trafia do kieszeni Sportfive. Więc finalnie odzyskają tylko część z wydanej kwoty, a utopili niemal 60 mln przez ociąganie się ze znalezieniem sponsora. Jeśli to prawda, to zrobiliśmy naprawdę dobry interes.
BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
- Basiek
- Juventino
Może i tak, cytuję tylko to, co znalazłem w necie. Ale teoria "sprzedajmy prawa za 300 baniek i 200 oddajmy Juve, a sami zadowolimy się 25 zysku" wcale nie brzmi bardziej prawdopodobnie.Szwarou pisze:Wydaje mi się że to powyżej to jakieś brednie
BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
może to w bitcoinach? 
za 18mln to chętnych byłoby dwudziestu bo jak dziś to rozkminiałem Iduna park czy Emirates Stadium kojarzy wielu ale kto jest na koszulkach BVB już pewnie garstka a kwota za koszulkę to przecież nie 3mln...
chociaż ta sama suma pada na kilku stronach więc kto wie? a może to 3mln dla nas?

za 18mln to chętnych byłoby dwudziestu bo jak dziś to rozkminiałem Iduna park czy Emirates Stadium kojarzy wielu ale kto jest na koszulkach BVB już pewnie garstka a kwota za koszulkę to przecież nie 3mln...
chociaż ta sama suma pada na kilku stronach więc kto wie? a może to 3mln dla nas?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- cinek_uk
- Juventino
Czy wiadomo jest jaki mamy budzet na to mercato? Sprowadzajac Szczesnego(16), Schicka(25) i Keite(25-30) juz wydajemy ok. 70mln.
Potrzeba nam kogos pokroju Di Marii, Verattiego. Majac budzet wysokosci 120-140mln, mozna kupic 2-3 klasowych pilkarzy.

Potrzeba nam kogos pokroju Di Marii, Verattiego. Majac budzet wysokosci 120-140mln, mozna kupic 2-3 klasowych pilkarzy.
Gigi + Alex + Pavel + Camor + Treze = Juventus
- Maly
- Juventino
nie wiem skąd wziąłeś tych trzech ale z pewnością już wydaliśmy 20 na Cuadrado
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- cinek_uk
- Juventino
CalcioMercato i DiMarzio trąbią o tych nazwiskach od tygodni...zapomniałem o Benatii...Maly pisze:nie wiem skąd wziąłeś tych trzech ale z pewnością już wydaliśmy 20 na Cuadrado
Gigi + Alex + Pavel + Camor + Treze = Juventus
- Maly
- Juventino
nie wierzę, że damy 16 baniek za zmiennika Buffona ale to nie temat o Mercato
czyli masz Benatię i Cuadrado pewnych, no i Comana w drugą stronę
ogólnie "budżet na mercato" nigdy chyba nie był podawany jak w Anglii więc nie spodziewaj się go tym razem, ciągle będziemy polować na okazje, większe lub mniejsze
czyli masz Benatię i Cuadrado pewnych, no i Comana w drugą stronę
ogólnie "budżet na mercato" nigdy chyba nie był podawany jak w Anglii więc nie spodziewaj się go tym razem, ciągle będziemy polować na okazje, większe lub mniejsze
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Cabrini_idol
- Juventino
Nie związane bezpośrednio z finansami ale z siłą marki na świecie.
Juve to 5 brand jeśli chodzi o siłę przebicia.

- Poprostu
- Juventino
- Podziekował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Związane bardziej z finansami niż Ci się wydaje. :hellyes:Cabrini_idol pisze:Nie związane bezpośrednio z finansami ale z siłą marki na świecie.
- Cabrini_idol
- Juventino
http://www.juventus.com/it/news/news/20 ... -water.php
Podpisaliśmy umowę sponsorską z największym producentem wody w Chinach. Genten Water.
Podpisaliśmy umowę sponsorską z największym producentem wody w Chinach. Genten Water.

- Kuben
- Juventino
W Chinach mamy już ryż z plastiku, ciekawe z czego wodę robią
Dobrze, ze działamy na tamtym rynku. Od momentu przejęcia Mediolanu przez Azjatów możemy tracić trochę na popularności.

Dobrze, ze działamy na tamtym rynku. Od momentu przejęcia Mediolanu przez Azjatów możemy tracić trochę na popularności.
Fiat 126p - Prawie jak Bugatti
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
- Cabrini_idol
- Juventino
Wiadomo wodę piję każdy. W Chinach trochę tych mord do nadojenia jest. Jakby na każdej butelce była reklama Juve to całkiem miło byłoby:)

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Odnośnie tych praw do nazwy - wydaje mi się że prawa do nazwy stadionu to nie tylko prawo do zmiany nazwy, ale też prawo do jej używania w celach marketingowych czyli zapewne gadżety naszego stadionu itp.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2017.pdf
United po raz pierwszy przebija Juve dwukrotnie przychodami, przepaść,Juventus ie bogaci ale inni robią to znacznie szybciej.
Dla porównania podbne zestawienia tuż przed calcioppoli https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2007.pdf
https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2006.pdf
Już wtedy i tak kluby SerieA odstawały znacznie w zyskach z dnia meczowego,ale odrabiały to z praw TV.Coś za coś, Włosi chętniej siadali przed TV niż na stadionach. Kasa od sposorów to był dość zbliżony poziom. Teraz prawa TV to jest główne źródło dochodu wszystkich klubów SerieA, bez tego SerieA stałaby się ligą portugalską. Aczkolwiek te kwoty zapewne byłyby na tę chwilę jeszcze bardziej okazałe niż są gdyby nie jeden feralny moment, czyli calcioppoli,które pogrążyło finansowo całą SerieA. Najbardziej na pewno cierpiał klub wizerunkowo a co za tym idzie i cała liga co się chyba najbardziej odbiło na umowach sponsorskich, wystarczy tylko fakt,że dopiero w zeszłym sezonie udało się pobić wynik z sezonu 2004-/05 gdzie takie United zgarnia 5x tyle co wtedy.
Nie sugeruję tutaj,że finansowo byłaby to ta sama półka,ale na pewno strata nie byłaby aż tak duża.
United po raz pierwszy przebija Juve dwukrotnie przychodami, przepaść,Juventus ie bogaci ale inni robią to znacznie szybciej.
Dla porównania podbne zestawienia tuż przed calcioppoli https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2007.pdf
https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2006.pdf
Już wtedy i tak kluby SerieA odstawały znacznie w zyskach z dnia meczowego,ale odrabiały to z praw TV.Coś za coś, Włosi chętniej siadali przed TV niż na stadionach. Kasa od sposorów to był dość zbliżony poziom. Teraz prawa TV to jest główne źródło dochodu wszystkich klubów SerieA, bez tego SerieA stałaby się ligą portugalską. Aczkolwiek te kwoty zapewne byłyby na tę chwilę jeszcze bardziej okazałe niż są gdyby nie jeden feralny moment, czyli calcioppoli,które pogrążyło finansowo całą SerieA. Najbardziej na pewno cierpiał klub wizerunkowo a co za tym idzie i cała liga co się chyba najbardziej odbiło na umowach sponsorskich, wystarczy tylko fakt,że dopiero w zeszłym sezonie udało się pobić wynik z sezonu 2004-/05 gdzie takie United zgarnia 5x tyle co wtedy.
Nie sugeruję tutaj,że finansowo byłaby to ta sama półka,ale na pewno strata nie byłaby aż tak duża.