Finanse Juventusu
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
trochę za daleko poleciałeś - daje takie prawo jeśli ta drużyna i tak nie gra w LM, czyli sytuacja Ajaksu i ligi holenderskiej nie dotyczyPoulinho pisze:jedynie wygrana w LE daje takie prawo. Czyli jeśli teraz Manchester Utd, Lyon, Ajax lub Celta wygrają LE liga angielska, francuska, holenderska lub hiszpańska będą miały jedno dodatkowe miejsce (w postaci miejsca dla zwycięzcy LE)![]()
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- deejay_1988
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Dzięki za poprawkę, już myślałem, że w przyszłym sezonie będą 4 włoskie zespoły 

Nie martwiłbym się przychodami z LM, nowe zasady doprowadzą do tego, że UEFA zgarnie kolejny rekordowy kontrakt i kasa do podziału się znajdzie. O wyjście z grupy będzie trudniej i nie chce mi się wierzyć, że inne włoskie zespoły z tych grup wyjdą (ale to jeszcze co najmniej rok przygotowań, więc może Rzym/Neapol/Mediolan w końcu się ogarną),a dzięki temu Juve będzie się bardziej bogacić na kasie za awans do każdej rundy. Z tymi sponsorami to fakt, ale to pokłosie spadku do Serie B i bryndzy jaką pokazywało Juve do 2011 roku. Na wykresie od Cabriniego pięknie widać jak lecimy do góry, a przed nami chyba dopiero okres największych zysków (nowe logo dopiero weszło, projekty Continassy , J-Village itp., stadion miał być spłacony w 5 lat, więc to pierwszy sezon, który nie będzie generował długu z tytułu spłaty rat). Nic tylko czekać, aż pęknie 500 baniekAdiJuve pisze:Czyli tutaj znowu Juve zarobi krocie. Ale to tylko w tym i kolejnym sezonie, dzięki dzieleniu kasy z marketpool na 2/3 drużyny. Przy 4 ekipach z Włoch już te zyski mogą spaść.deejay_1988 pisze:W tym roku zarobimy co najmniej 20 mln Euro więcej niż po finale z Barceloną (89,1 mln Euro). Parę postów wyżej jest link do włoskiej wersji goal.com i tam wyliczyli, że dostaniemy ok. 109-113 mln Euro , więc trzeba się tylko cieszyćAdiJuve pisze:Grając 2 lata temu z Barcą w finale od UEFY za wyniki niecałe 31 baniek teraz to już jest prawie 40mln i ew. 11 bądź 15 zależne od wyniku finału. Nie wiem jak wygląda sprawa z kasą za market pool ale pewnie nie będzie to aż tak dużo jak 2 lata temu(58mln) bo jednak Napoli zagrało w 1/8 a i chyba coś tam UEFA pozmieniała w dystrybucji całej puli. Jednym z powodów takich dużych zysków z LM jest słabość SerieA w ostatnich latach, bo dzięki 2/3 drużyną w LM Juventus zgarnia większy kawałek tortu niż reszta:) Drugi oczywiście dobra gra Juve w LM i SerieA.W przyszłym sezonie znając życie w el. do LM 3 włoski zespół zapewne się nie dostanie i kolejny strumień szmalcu do nas poleci
I mały offtop - jak mistrz Włoch wygra LM , to co z miejscami, które Włoska federacja dostaje od UEFY ? będziemy mieli 3 zespoły z gwarantowanym miejscem i 4 ma eliminacje ?
W Hiszpanii tak było, że w LM mieli 5 zespołów, ale to wtedy Sevilla przez Ligę Europy dostała ekstra awans ?
Oby ten kolejny finał sprawił,że jednak te finanse ruszą bardziej z kopyta, bo co to jest 20-kilka baniek od adidasa za koszulki czy podobna kwota od Fiata za logo Jeepa to naprawdę niewielkie kwoty w porównaniu z tym co dostają Barca,Real, Bayern i kluby angielskie z MU na czele. Jeżeli uda się zgarnąć LM to będzie najlepszy moment na renegocjacje tych umów, bo to kiepsko niestety wygląda i tutaj największe są straty do najmożniejszych. Ostatnio znowu coś tam wyciekło z wikileaks i m.in. było o próbie i kwoty jakie tam padały były znacznie okazalsze niż te Juventusu i wahały się w okolicach 100 baniek za sezon. Jednakże nowy sponsorem Realu może zostać Under Amour,które zaoferuje im jeszcze większą kasę, mówi się nawet o 150 bańkach.Barca już od sezonu 2018/19 ma dostawać 150 baniek, także Juventus jest bardzo daleko w tyle.

- Kicek7
- Juventino
Juventus to spółka giełdowa więc publikuje swoje sprawozdania finansowe.Poulinho pisze: Tak z ciekawości chciałbym kiedyś zobaczyć dokładny RZiS Juventusu
http://www.juventus.com/en/club/investo ... 015-16.php
Annual financial report, strona 63
- Poulinho
- Juventino
Super, dzięki bardzo!:)Kicek7 pisze:Juventus to spółka giełdowa więc publikuje swoje sprawozdania finansowe.Poulinho pisze: Tak z ciekawości chciałbym kiedyś zobaczyć dokładny RZiS Juventusu
http://www.juventus.com/en/club/investo ... 015-16.php
Annual financial report, strona 63
- Paya
- Juventino
- Podziekował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Juventus w przypadku zwycięstwa w LM zarobi na pucharze około 115 milionów euro (rok wcześniej było to 76). Największa w tym zasługa gigantycznego tv pool dla włoskich klubów - wyniesie ono ponad 110 milionów euro, z czego dla Juve blisko 58 (dla porównania tv pool dla hiszpańskich klubów to 90 milionów, z czego Real dostanie 28). Dane za swissramble (do którego czytania już zachecałem).
Dokładna analiza jak wygląda (i kto na tym zyskuje) podział pieniędzy jest tutaj: http://swissramble.blogspot.com/2016/11 ... -home.html
W ramach ciekawostki: Juventus w zeszłym sezonie na pensje wydał 166 milionów (65% przychodów), a Real 210 (45%)
Dokładna analiza jak wygląda (i kto na tym zyskuje) podział pieniędzy jest tutaj: http://swissramble.blogspot.com/2016/11 ... -home.html
W ramach ciekawostki: Juventus w zeszłym sezonie na pensje wydał 166 milionów (65% przychodów), a Real 210 (45%)
- Adi666666
- Juventino
mam pytanie , kupował z Was ktoś akcje na Forexie bądź na platformie Plus500, chciałem zakupić trochę akcji Naszego klubu.
https://pl.investing.com/equities/juven ... l-club-spa
?
https://pl.investing.com/equities/juven ... l-club-spa
?
Gdybym miał dwa życia oba oddałbym Tobie ... FORZA JUVE PER SEMPRE !!
- Cabrini_idol
- Juventino
CalcioFinanza sugeruje, że Juventus osiągnie dochód za sezon 16/17 na poziomie 550mln euro. To już nie wygląda źle.
Około 140 mln z LM i 130 mln z rozgrywek Włoskich. Koszty operacyjne mają wynieśc między 200-225 mln euro.
Mówi się również o stworzeniu sieci hotelów od marką Juventus.
Ma ktoś dane innych klubów z czołówki, albo przewidywania co do dochodów ?
Około 140 mln z LM i 130 mln z rozgrywek Włoskich. Koszty operacyjne mają wynieśc między 200-225 mln euro.
Mówi się również o stworzeniu sieci hotelów od marką Juventus.
Ma ktoś dane innych klubów z czołówki, albo przewidywania co do dochodów ?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2017, 12:57 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 1 raz.

- Cabrini_idol
- Juventino
http://www.calcioefinanza.it/2017/05/30 ... to-ricavi/
tutaj link. Po włosku. Ale liczyli sporo, więc nie wiem czy się pomylili
Tzn na pewno się pomylili ale nie sądzę aby więcej niż o plus minus 10 mln.
Rok temu wg nich obrót wyniósł 389 mln , teraz będzie to około 555 mln. Duża w tym zasługa wytransferowania Pogby, który kosztował nas wraz z transferem ,,in'' i kosztami utrzymania przez 4 lata mniej niż 20 mln ( na szybko licząc). Profit jest prosty.
No i napisali ile zarabia Dybala, 12,7 mln (brutto)
To tak odnośnie kwot płaconych przez Juve swoim najlepszym piłkarzom, ludzie którzy myślą, że w Anglii większość gwiazd zarabia więcej od każdego naszego zawodnika. Dybala wraz z Higuainem byliby w czołówce PL jeśli chodzi o zarobki.
Odstajemy zdecydowanie jeszcze od tych najlepszych jeśli chodzi o marketing,komercyjności- jednym słowem w sprzedaży produktu ,,Juventus'' . Ale ludzie w zarządzie wzięli się za to ostro ostatnio , widać to po aktywności w mediach, portalach społecznościowych czy zwykłych akcjach marketingowych. Nowe Logo, większa aktywność. Do tego sprzyjają nam wyniki sportowe, szczególnie w Europie czy np promowanie Dybali itd.
No i po okresie 6 lat, kiedy nasz stadion zwrócił się i jest rentowny, czas by było pomyśleć o rozbudowie. Tam też leży kasa
.
tutaj link. Po włosku. Ale liczyli sporo, więc nie wiem czy się pomylili

Rok temu wg nich obrót wyniósł 389 mln , teraz będzie to około 555 mln. Duża w tym zasługa wytransferowania Pogby, który kosztował nas wraz z transferem ,,in'' i kosztami utrzymania przez 4 lata mniej niż 20 mln ( na szybko licząc). Profit jest prosty.
No i napisali ile zarabia Dybala, 12,7 mln (brutto)

Odstajemy zdecydowanie jeszcze od tych najlepszych jeśli chodzi o marketing,komercyjności- jednym słowem w sprzedaży produktu ,,Juventus'' . Ale ludzie w zarządzie wzięli się za to ostro ostatnio , widać to po aktywności w mediach, portalach społecznościowych czy zwykłych akcjach marketingowych. Nowe Logo, większa aktywność. Do tego sprzyjają nam wyniki sportowe, szczególnie w Europie czy np promowanie Dybali itd.
No i po okresie 6 lat, kiedy nasz stadion zwrócił się i jest rentowny, czas by było pomyśleć o rozbudowie. Tam też leży kasa

- jakku1
- Juventino
550 milionów obrotu to kwota na poziomie Bayernu Monachium, wiec bardzo duzo. Jednak to chyba jednorazowy wyskok - tak wskazuje ten fragment o Pogbie. Niemniej, na pewno znow poszlismy w gore w kolejnym roku i ten obrot nawet bez Pogby jest wyzszy niz rok temu.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- Cabrini_idol
- Juventino
Pewnie tak ale jak to mówią pieniądz robi pieniądz
i te 80 mln za Pogbę weszło w kasę klubu na dobre. I nie zdziwiłbym się jakby za rok o tej porze te 550 mln również widniało w naszych obrotach. W 2018 roku otwarcie J-Village.
Przy ewentualnym wygraniu LM i dobrym wejściu na rynek z nowym LOGO i produktami kto wie...

Przy ewentualnym wygraniu LM i dobrym wejściu na rynek z nowym LOGO i produktami kto wie...

- Basiek
- Juventino
Skoro już poruszyłeś ten temat, to zarzucę pewnym linkiem. Jakiś czas temu na niego trafiłem, bo sam byłem ciekaw jakie możliwości mamy w tej materii.Cabrini_idol pisze:No i po okresie 6 lat, kiedy nasz stadion zwrócił się i jest rentowny, czas by było pomyśleć o rozbudowie. Tam też leży kasa.
http://en.calcioefinanza.com/2017/02/08 ... ity-20000/
BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Rozbudowa stadionu nie ma być możliwa, jak to powiedział pan architekt, ale opłacalna. Prawdopodobnie dobudowanie trzeciego poziomu i dobicie do pojemności umozliwiającej organizację finału LM kosztowałoby więcej niż budowa J-Stadium.
Nie wiem do końca co stanowi o wysokości przychodów dnia meczowego w Anglii ale wyciągają z jednego tysiąca krzesełek prawie dwa razy więcej pieniędzy. Także prawdopodobnie mamy jeszcze duży potencjał do wykorzystania.
Nie wiem do końca co stanowi o wysokości przychodów dnia meczowego w Anglii ale wyciągają z jednego tysiąca krzesełek prawie dwa razy więcej pieniędzy. Także prawdopodobnie mamy jeszcze duży potencjał do wykorzystania.
calma calma