Mercato (LATO 2017)
- CzeczenCZN
- Juventino
Pjanic za napastników - ok to Dybala na prawe skrzydło? Czy wolny elektron z prawej strony?
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Jeśli Max odejdzie, to oczywiście może to ulec zmianie. Ja piszę jedynie o tym, co na chwilę obecną wiemy na pewno - Allegri chce stworzyć z Pjanicia nowego Pirlo i kilkukrotnie już to podkreślał. Dla mnie Pjanić z tyłu to marnowanie jego potencjału, najlepsze mecze rozgrywał za plecami napastników.jackop pisze:To gdzie widzi go Maks może być nieistotne po zakończeniu sezonuCavAllano pisze:Nie wrzucajcie w ustawienia Pjanicia za plecy napastników, bo Allegri mówił wyraźnie, że widzi go tuż przed obrońcami i jego zdaniem właśnie tam wskoczy na światowy top.Gość powinien rozgrywać wysoko i słać kluczowe podania, zamiast krążyć w strefie koła środkowego, gdzie większość ekip i tak nie stawia nam oporu. Przy okazji uwolniłby Dybale z pozycji, która mu nie leży.
Z resztą środkowa dwójka w 4-2-3-1 powinna mieć pojęcie o grze defensywnej większe od podstawowego. Zbudujmy w końcu zespół, gdzie gracze przednich formacji odpowiadają za ofensywę, a pracę z tyłu zostawmy zawodnikom o odpowiednich predyspozycjach.
- szymken
- Juventino
Dla mnie najlepsze i w sumie najbardziej logiczne byłoby 4312 i Pjanic za Dybala i Igłą. Dybala zyskuje też tutaj, jest bliżej bramki, Igła nie osamotniony można kombinować. Problem, że mamy pomoc jaką mamy i tu trzeba by kogoś więcej niż tylko Tolisso np. Albo jak by się udało Sancheza to choinka i Pjanic do trójki za Dybalą i Sanchezem. Tu IMO by się przydał przecinak w typie Matica czy tam strzelam Nzonziego. Jestem bardzo ciekawy co będzie, bo i trener niewiadome czy zostanie itd. Ciekawe lato będzie.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Jasne, po prostu wyraziłem swoje zdanie. Moje nastawienie do Maksa jest tu raczej znane, a jego sytuacja według mediów, niepewna. Żeby pomysł z Pjaniciem na regiście się udał trzeba by dokupić Vidala i Pogbę
To nie wypali, podobnie jak powrót do 3-5-2.
Serio, napaliłem się na tego Sancheza bardziej, niż swego czasu na Aguero
Chilijczyk jest w tym momencie lepszym zawodnikiem od połączenia Dybali z Cuadrado, bez problemu może zastąpić na szpicy Higuaina (co rozwiązuje problem jego zmiennika), a jeśli jakiś gracz jest w stanie (przy odpowiedniej motywacji) dać mniej więcej tyle w defensywie co Mandzukić, to jest to właśnie Alexis (przyszedł mi też do głowy młodszy Cavani). Niejednokrotnie udowodnił to w reprezentacji gdzie z niewiadomego mi do końca powodu zapiernicza w tyłach jak dzik.
Gdyby przed Marottą postawić: Messiego, Neymara, Cristiano, Bale'a, Hazarda, Robbena itd. oraz Sancheza i powiedzieć mu, że jednego z nich może mieć za darmo, to w tym momencie zrozumiałbym jeśli wybór padłby na tego ostatniego.
Kandydatura warta przepłacenia. Później wystarczyłaby mi kosmetyka szerokiego składu, nawet przy braku pozyskania Tolisso.

Serio, napaliłem się na tego Sancheza bardziej, niż swego czasu na Aguero

Gdyby przed Marottą postawić: Messiego, Neymara, Cristiano, Bale'a, Hazarda, Robbena itd. oraz Sancheza i powiedzieć mu, że jednego z nich może mieć za darmo, to w tym momencie zrozumiałbym jeśli wybór padłby na tego ostatniego.
Kandydatura warta przepłacenia. Później wystarczyłaby mi kosmetyka szerokiego składu, nawet przy braku pozyskania Tolisso.
Ostatnio zmieniony 18 marca 2017, 22:35 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- ozob
- Juventino
Napisz tak po prostu pumex, ze widziales go nie tak dawno w jednym badz dwoch spotkaniach, bo powolujac sie w dyskusji o jakims pilkarzu na "OSTATNIO", zeby co kolwiek sensownego o jego grze powiedziec trzeba tych spotkan obejrzec kilka jak nie kilkanascie. I prosze nie dorabiaj geby poczynionej przeze mnie uwadze jakoby odnosilem sie do calosci wypowiedzi o Tolisso poniewaz prawda jest taka, iz wysmialem jedynie bzdurna sugestie o ustawieniu go w 4-2-3-1 obok Khediry. Ciebie natomiast w konsekwencji tych slow rozbolao to na czym siedzisz i starasz sie imputowac mi cos do czego sie nie odnosilem. To tak apropos czytania ze zrozumieniem.
Jezeli chodzi o pozycje Tolisso na jakiej mialby grac w Juve to scenariusze sa dwa i oba obowiazuja w sytuacji gdy Max zostanie. W 4-2-3-1 to bedzie zawodnik do gry jako SP, a w 4-3-1-2/3-5-2 jako b2b. Tu po prostu nie ma zadnej filozofii, a wszelkie insynuacje czy aby nie na AMC sa po prostu oderwane rzeczywistosci jaka serwuje nam Max pod postacia aktualnego schematu jakim gra Juve. Zeby odeprzec od razu atak wszelakej masci madryjolow zapytam na jakie ustwienie przechodzimy w fazie obrony? Oczywiscie, ze na 4-4-2 gdzie skrzydlowi Mandzur i Cuadrado staja sie bocznymi pomocnikami, a Dybala z AMC przechodzi na gre w linii z Igla. Gdyby Tolisso mialby grac na aktualnej pozycji Dybali oznaczaloby to, ze on zajalby miejsce obok Igly w fazie obrony, co byloby marnowaniem jego fizycznego i taktycznego potencjalu kosztem srodka pomocy, a sam Pawel przesuniety na LP z uwagi na jego charakterystyke i mozliwosci zubozylby potencjal defensywny prawej strony i w dodatku przez jego nieobecnosc na srodku oraz Cuadrado na boku spadlaby skutecznosc wyprowadzania kontr.

Jezeli chodzi o pozycje Tolisso na jakiej mialby grac w Juve to scenariusze sa dwa i oba obowiazuja w sytuacji gdy Max zostanie. W 4-2-3-1 to bedzie zawodnik do gry jako SP, a w 4-3-1-2/3-5-2 jako b2b. Tu po prostu nie ma zadnej filozofii, a wszelkie insynuacje czy aby nie na AMC sa po prostu oderwane rzeczywistosci jaka serwuje nam Max pod postacia aktualnego schematu jakim gra Juve. Zeby odeprzec od razu atak wszelakej masci madryjolow zapytam na jakie ustwienie przechodzimy w fazie obrony? Oczywiscie, ze na 4-4-2 gdzie skrzydlowi Mandzur i Cuadrado staja sie bocznymi pomocnikami, a Dybala z AMC przechodzi na gre w linii z Igla. Gdyby Tolisso mialby grac na aktualnej pozycji Dybali oznaczaloby to, ze on zajalby miejsce obok Igly w fazie obrony, co byloby marnowaniem jego fizycznego i taktycznego potencjalu kosztem srodka pomocy, a sam Pawel przesuniety na LP z uwagi na jego charakterystyke i mozliwosci zubozylby potencjal defensywny prawej strony i w dodatku przez jego nieobecnosc na srodku oraz Cuadrado na boku spadlaby skutecznosc wyprowadzania kontr.
La fidanzata d'Italia
- Cabrini_idol
- Juventino
Wiem, że oglądasz często PL, ja też. Ale chyba trochę przesadziłeś, fakt Alexis jest ruchliwy, zadziorny i potrafi fajnie powalczyć fizycznie ale czy da tyle samo co Mandzu w defensywie ? Nie wiem, nie wiem.... chyba, że to tylko tak w Arsenalu ma wyje...rabane, bo fakt co mecz jest najlepszy na boisku w Arsenalu, ale co mecz również ma wyrąbane na powroty, zaangażowanie w grę defensywną ( co swoją drogą już wystawia laurkę Arsenalowi, gdzie jego najlepszy piłkarz i tak gra na <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>). Może masz rację, może Sanchez ma po prostu gdzieś grę defensywną, bo ma już gdzieś cały Arsenal.jackop pisze:) dać mniej więcej tyle w defensywie co Mandzukić, to jest to właśnie Alexis

- ozob
- Juventino
Skoro Conte nauczul bronic Hazarda na pozycji LM w tym 5-4-1 w fazie obrony to mysle, ze tez by sie nadal w miejsce Mandzura.
Ostatnio zmieniony 18 marca 2017, 22:27 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.
La fidanzata d'Italia
- CzeczenCZN
- Juventino
No a może po prostu Wenger karze mu zostawać zostawać z przodu i nie daje mu zadań defensywnych?Cabrini_idol pisze:Alexis jest ruchliwy, zadziorny i potrafi fajnie powalczyć fizycznie ale czy da tyle samo co Mandzu w defensywie ? Nie wiem, nie wiem.... chyba, że to tylko tak w Arsenalu ma wyje...rabane, bo fakt co mecz jest najlepszy na boisku w Arsenalu, ale co mecz również ma wyrąbane na powroty.
- Cabrini_idol
- Juventino
Wydaje mi się, że na to co mówi Wenger to Alexis już ma wyje... ma to gdzieś
Ale i tak musi go wystawiać bo tam nie miałby kto bramek i gry robić.

- jackop
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 70 razy
Jeśli chodzi o fazę "cynicznej" obrony, to Dybala, podobnie jak Cuadrado czy Mandzukić otrzymują po odbiorze piłkę bardzo często będąc ustawieni niżej niż Khedira/Marchisio/Pjanić, co nie czyni z tej trójki AMC. Jeśli chodzi o pressing równie często można zobaczyć Niemca na połowie przeciwnika, tuż za/na linii z Higuainem a przed Dybalą. Ale może zamiast Juve oglądam Udineseozob pisze:Zeby odeprzec od razu atak wszelakej masci madryjolow zapytam na jakie ustwienie przechodzimy w fazie obrony? Oczywiscie, ze na 4-4-2 gdzie skrzydlowi Mandzur i Cuadrado staja sie bocznymi pomocnikami, a Dybala z AMC przechodzi na gre w linii z Igla.

Dyskusja o pozycji dla Tolisso średnio mnie interesuje.
- mniej więcej, to nie tyle samoCabrini_idol pisze:Wiem, że oglądasz często PL, ja też. Ale chyba trochę przesadziłeś, fakt Alexis jest ruchliwy, zadziorny i potrafi fajnie powalczyć fizycznie ale czy da tyle samo co Mandzu w defensywie ?

- pobytem w Arsenalu, a szczególnie ostatnim sezonem gdzie teoretycznie (bo często zmienia pozycje) stale gra na szpicy sugerowałem się najmniej w ocenie jego pracy w tyłach
- moim zdaniem posiada niezbędną dyscyplinę by aktywnie brać udział w fazie obrony, a wiadomo jak to wygląda u Wengera

- w Barcelonie, a przede wszystkim na kadrze (Copa America) udowodnił, że jak mu się chce to wraca, walczy, nie odpuszcza i swoich przeciwników zazwyczaj trzyma krótko
Wymieniając Mario na Alexisa przebolałbym małą utratę jakości w defensywie, na rzecz kosmicznej wartości dodanej w ofensywie. Inni skrzydłowi/boczni napastnicy, których wypisałem wcześniej, też byliby większym działem z z przodu niż 'No Good', ale żaden nie ma nawet ułamka charakteru i pracowitości by móc wpasować się w jego rolę choćby w 30%. Dlatego kandydatura Sancheza byłaby wręcz idealna.
Z tego co tu czytałem, być może celować będziemy niżej. Poczułbym zawód, bo nazwiska takie jak Williams czy Costa (przy całym szacunku do umiejętności) brzmią jak Cuadrado, przy porównaniu ze snajperem Arsenalu.
Ostatnio zmieniony 18 marca 2017, 22:40 przez jackop, łącznie zmieniany 3 razy.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- CzeczenCZN
- Juventino
Najlepszym miejscem dla Alexisa jest Juventus - tu o coś gra, zna ligę - w której sobie świetnie radził i ma tą zadziorność jak zauważyłeś rodem z włoskich boisk. To byłby hitowy transfer. No a trochę rozgłosu się przyda. Oby cala zarobiona kasa z CL poszła na transfery, nawet tylko same te profity z CL. Już nie mówię o wpływach ze sprzedaży - Hernanesa, Zazy, Comana.Cabrini_idol pisze:Wydaje mi się, że na to co mówi Wenger to Alexis już ma wyje... ma to gdzieśAle i tak musi go wystawiać bo tam nie miałby kto bramek i gry robić.
Atak:
-Cuadrado--Dybala--Sanchez-
--------------Higuain-------------
Poraża!
@jackop Zapomniałeś o Moracie, pośród tej plejady gwiazd.

Sorry, nie mogłem. :rotfl:
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Przejscie na "choinke" jest bardzo dobrym pomyslem. Wtedy w skladzie mozna pomiescic, ot chocby Dybale z Berardim, nie mowiac juz o Sanchezie. A i Pjanic moze grac wyzej, niz robi to obecnie.
PS. Mnie osobiscie Cuadrado nie poraza, no chyba ze swoimi glupimi kiwkami.
PS. Mnie osobiscie Cuadrado nie poraza, no chyba ze swoimi glupimi kiwkami.
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- pumex
- Juventino
Przecież na wejściu wprost napisałem, że w tym sezonie oglądałem niewiele spotkań Lyonu, ale Ty swoim sposobem od razu dorobiłeś teorię, odwróciłeś kota ogonem i nazwałeś mnie udawanym ekspertem :facepalm2: To ja Ci jeszcze raz, najprościej jak się da, łopatologicznie napiszę: widziałem w tym sezonie bodaj 5 meczów Lyonu: przeciwko PSG, 2 x przeciwko Juve i 2 x przeciwko Romie. Tak się składa, że w żadnym z tych meczów nie wystąpił w roli drugiego pomocnika do pary, grał albo wysoko albo jako b2b i na tym opieram swoje przemyślenia, a nie na tym, czego nie widziałem. Tak więc przestań robić z siebie <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i zechciej zrozumieć tekst pisany.ozob pisze:Napisz tak po prostu pumex, ze widziales go nie tak dawno w jednym badz dwoch spotkaniach
Litości, nie kompromituj swojej inteligencji. Jaką, kurna, sugestię? Napisałem, że wolałbym nie oglądać Tolisso ustawionego zbyt głęboko. Gdzie Ty tu widzisz jakąś sugestię? Jedyne co próbujesz wyśmiać to dorobioną przez siebie historię.ozob pisze:I prosze nie dorabiaj geby poczynionej przeze mnie uwadze jakoby odnosilem sie do calosci wypowiedzi o Tolisso poniewaz prawda jest taka, iz wysmialem jedynie bzdurna sugestie o ustawieniu go w 4-2-3-1 obok Khediry

- CzeczenCZN
- Juventino
Mówiło się coś o Berardim w kontekście Interu - ciekawe ile w tym prawdy?
Cuadrado Hmmm - jest jaki jest - Na Sancheza i Di Marie nie starczy. Wtedy to byłby kosmos BOMBA Latina i jeszcze Danilo z Sandro na bokach.
Choinka też mnie nie przekonuje, nie wiem jakieś takie dziwne ustawienie - co to w ogóle za twór - jakiś uniwersalny patent na trequa i jednego skrzydłowego na boisku?
Cuadrado Hmmm - jest jaki jest - Na Sancheza i Di Marie nie starczy. Wtedy to byłby kosmos BOMBA Latina i jeszcze Danilo z Sandro na bokach.
Choinka też mnie nie przekonuje, nie wiem jakieś takie dziwne ustawienie - co to w ogóle za twór - jakiś uniwersalny patent na trequa i jednego skrzydłowego na boisku?
- Push3k
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Mogę coś zasugerować? W tym miejscu, gdzie gra Mandzukic, Morata by się świetnie sprawdził. Reszty moich przemyśleń nie dołożę, bo po co...ForzaItanimulli3vujcm pisze: @jackop Zapomniałeś o Moracie, pośród tej plejady gwiazd.![]()
Sorry, nie mogłem. :rotfl:
Loud
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy
Louder!
MOTÖRHEAD
1945-2015 RIP Lemmy