Finanse Juventusu
- Karowiew
- Juventino
Zestawienie pieniędzy wydawanych na pensje, oparte na UEFA’s Club Licensing Benchmarking Report for the 2015 financial year: http://www.goal.com/en-gb/news/2896/pre ... ID=TP_HN_3
Nonetheless, it was Barcelona and their wage bill of €340m that topped the club ranking, with Clasico rivals Real Madrid in second place on €289m.
Chelsea, in third place, were the highest-paying Premier League team, with a combined €284m paid out in wages in 2015, followed by Manchester City on €276m and Manchester United on €266m. Paris Saint-Germain shelled out €255m and Arsenal paid €250m, while Bayern Munich (€236m), Liverpool (€216m) and Juventus (€198m) round out the top 10.
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- nookie
- Juventino
Barcelona wydaje na zawodników o 42% więcej niż Juve. Czy miejsce do wzrostu mamy
Ciekawe kiedy w pierwszej 10tce znajdzie się jakaś drużyna z Chin. Skoro jednym Tevezem podbijają sobie budżet o 40 baniek, to niewiele potrzeba
Swoją drogą ciekawe jak są wynagradzani ich rodzimi piłkarze. Wyobrażacie sobie sytuację, że Tevez zgarniający taki hajs gra z piłkarzem, który zarabia np. 500K euro rocznie?

Ciekawe kiedy w pierwszej 10tce znajdzie się jakaś drużyna z Chin. Skoro jednym Tevezem podbijają sobie budżet o 40 baniek, to niewiele potrzeba

Swoją drogą ciekawe jak są wynagradzani ich rodzimi piłkarze. Wyobrażacie sobie sytuację, że Tevez zgarniający taki hajs gra z piłkarzem, który zarabia np. 500K euro rocznie?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- pumex
- Juventino
Ale jednocześnie ma roczne przychody o niemal 80% większe niż Juve. Także dla nas absolutny cel finansowy numer 1 to zwiększenie przychodów, bo zaczynamy niebezpiecznie dużą część budżetu wydawać na pensje.nookie pisze:Barcelona wydaje na zawodników o 42% więcej niż Juve. Czy miejsce do wzrostu mamy![]()

- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Świeży raport Deloitte.
https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2017.pdf
Szału nie ma, utrzymane dziesiąte miejsce ale wszyscy przed nami zanotowali większy wzrost przychodów. Można powiedzieć, że niestety raczej nam uciekają niż ich gonimy.
Leżymy pod względem przychodów z dnia meczowego (13) i komercyjnych (12).
Stadion mamy najmniejszy z czołówki, CFC i LFC niewiele większe ale zgarniaja około dwa razy więcej z tego tytułu.
Lepiej z pieniędzmi z tv (4) ale tutaj z klubów angielskich wyprzedza nas tylko City (dzieki 1/2 LM) i wiadomo, że to się za chwilę zmieni.
Pod względem zainteresowania w mediach społecznościowych nie przegrywamy wyraźnie tylko z City i PSG.
Wnioski mam takie, że jak na sytuację finansową, sportowo wyglądamy świetnie i wydajemy pieniądze dużo lepiej niz większość bogatszych klubów (pierwsze United,
).
Główna w tym zasługa włoskiej defensywy i generalnie włosi to przepis na sukces w naszym przypadku. (Galiardini
)
Co do zwiększania przychodów to nie ma innej opcji niż zagościć na stałe w ścisłej czołówce LM i znaleźć jakieś włoskie, niesprzedawalne ikony w ataku.
https://www2.deloitte.com/content/dam/D ... e-2017.pdf
Szału nie ma, utrzymane dziesiąte miejsce ale wszyscy przed nami zanotowali większy wzrost przychodów. Można powiedzieć, że niestety raczej nam uciekają niż ich gonimy.
Leżymy pod względem przychodów z dnia meczowego (13) i komercyjnych (12).
Stadion mamy najmniejszy z czołówki, CFC i LFC niewiele większe ale zgarniaja około dwa razy więcej z tego tytułu.
Lepiej z pieniędzmi z tv (4) ale tutaj z klubów angielskich wyprzedza nas tylko City (dzieki 1/2 LM) i wiadomo, że to się za chwilę zmieni.
Pod względem zainteresowania w mediach społecznościowych nie przegrywamy wyraźnie tylko z City i PSG.
Wnioski mam takie, że jak na sytuację finansową, sportowo wyglądamy świetnie i wydajemy pieniądze dużo lepiej niz większość bogatszych klubów (pierwsze United,

Główna w tym zasługa włoskiej defensywy i generalnie włosi to przepis na sukces w naszym przypadku. (Galiardini

Co do zwiększania przychodów to nie ma innej opcji niż zagościć na stałe w ścisłej czołówce LM i znaleźć jakieś włoskie, niesprzedawalne ikony w ataku.
calma calma
- dimebag11
- Juventino
- Podziekował: 79 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
@Pluto
Szczerze, to zaskakuje mnie tak ogromny przychód PSG, bo jakoś nie śledziłem zbyt uważnie tego zestawienia w poprzednich latach (a w tamtym roku ekipa z Paryża była na jeszcze wyższej pozycji). Ogólnie bez znaczącego wzrostu poziomu sportowego Serie A i chyba przede wszystkim bez budowy nowych stadionów, to nie ma co liczyć na dobre pieniądze ze sprzedaży praw TV ligi włoskiej. Przez te aspekty czołowe ekipy z Anglii będą co roku powiększać przewagę nad Juve i nie zdziwię się jeśli w przyszłym zestawieniu dogoni nas Tottenham. Ciekaw jestem jak wyglądałaby sytuacja z rozbudową naszego stadionu, bo jednak po fali sukcesów wydaje się, że przydałoby się nam jeszcze chociaż z 5000 dodatkowych miejsc.
Szczerze, to zaskakuje mnie tak ogromny przychód PSG, bo jakoś nie śledziłem zbyt uważnie tego zestawienia w poprzednich latach (a w tamtym roku ekipa z Paryża była na jeszcze wyższej pozycji). Ogólnie bez znaczącego wzrostu poziomu sportowego Serie A i chyba przede wszystkim bez budowy nowych stadionów, to nie ma co liczyć na dobre pieniądze ze sprzedaży praw TV ligi włoskiej. Przez te aspekty czołowe ekipy z Anglii będą co roku powiększać przewagę nad Juve i nie zdziwię się jeśli w przyszłym zestawieniu dogoni nas Tottenham. Ciekaw jestem jak wyglądałaby sytuacja z rozbudową naszego stadionu, bo jednak po fali sukcesów wydaje się, że przydałoby się nam jeszcze chociaż z 5000 dodatkowych miejsc.
Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
- lenor
- Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Wyjdę na kompletnego laika, ale nie wiedziałem że i kluby zarabiają na takich turniejach. Pytanie za co?Vincitore pisze:Na Euro 2016 zarobiliśmy najwięcej ze wszystkich klubów, UEFA dzisiaj wypłaciła kasę. Do klubowej kasy wpłynęło około 3,5 mln euro.
- Olek1987
- Juventino
Za "wypożyczenie" zawodnika na Eurolenor pisze:Wyjdę na kompletnego laika, ale nie wiedziałem że i kluby zarabiają na takich turniejach. Pytanie za co?Vincitore pisze:Na Euro 2016 zarobiliśmy najwięcej ze wszystkich klubów, UEFA dzisiaj wypłaciła kasę. Do klubowej kasy wpłynęło około 3,5 mln euro.

a dokładniej:
UEFA płaci klubom odszkodowania za obowiązkowe zwolnienie i oddanie do dyspozycji swoich piłkarzy na mecze eliminacyjne oraz turniej finałowy mistrzostw Europy. Walczyły o to kluby, które argumentowały, że czołowi piłkarze, zamiast odpoczywać lub przygotowywać się z zespołem do rozgrywek, muszą najpierw ciężko trenować, a później w krótkim czasie rozgrywać wiele spotkań. Grozi to nie tylko przemęczeniem, ale również poważnymi kontuzjami.
Zero szacunku dla Pogby
- wojczech7
- Juventino
Też pierwsze słyszę, ale najpewniej za udział zawodników z danego klubu w turnieju.lenor pisze:Wyjdę na kompletnego laika, ale nie wiedziałem że i kluby zarabiają na takich turniejach. Pytanie za co?Vincitore pisze:Na Euro 2016 zarobiliśmy najwięcej ze wszystkich klubów, UEFA dzisiaj wypłaciła kasę. Do klubowej kasy wpłynęło około 3,5 mln euro.
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- lenor
- Juventino
Moim zdaniem bzdurny zapis. Zawodnik jest reprezentantem swojego kraju, więc klub nie powinien mieć nic do tego, ze zawodnik wyjeżdża na mecz reprezentacji.
Rozumiem, że za PNA też dostajemy hajsiwo?
co do odszkodowania - zrozumiałbym, gdyby taki Smuda zabierał nam piłkarzy na zgrupowania poza terminem FIFA, ale w terminie, to trochę niedorzeczność.
Ale nie ma tego złego - zawszę parę ojro się przyda
:hellyes:
Rozumiem, że za PNA też dostajemy hajsiwo?
co do odszkodowania - zrozumiałbym, gdyby taki Smuda zabierał nam piłkarzy na zgrupowania poza terminem FIFA, ale w terminie, to trochę niedorzeczność.
Ale nie ma tego złego - zawszę parę ojro się przyda
:hellyes:
- pumex
- Juventino
Bzdurny? Serio? :doh: Jeśli już nazywać go bzdurnym to tylko z powodu stanowczo zbyt niskiej kwoty zagwarantowanej klubom za wypożyczenie piłkarzy na czas turnieju.lenor pisze:Moim zdaniem bzdurny zapis. Zawodnik jest reprezentantem swojego kraju, więc klub nie powinien mieć nic do tego, ze zawodnik wyjeżdża na mecz reprezentacji.
Przypominam, że piłkarze zarabiają w klubie, z którym mają podpisane wielomilionowe kontrakty.

- lenor
- Juventino
Ale nie jest to wypożyczenie do innego pracodawcy, tylko do Federacji, którą dany piłkarz reprezentuje.pumex pisze:Bzdurny? Serio? :doh: Jeśli już nazywać go bzdurnym to tylko z powodu stanowczo zbyt niskiej kwoty zagwarantowanej klubom za wypożyczenie piłkarzy na czas turnieju.lenor pisze:Moim zdaniem bzdurny zapis. Zawodnik jest reprezentantem swojego kraju, więc klub nie powinien mieć nic do tego, ze zawodnik wyjeżdża na mecz reprezentacji.
Przypominam, że piłkarze zarabiają w klubie, z którym mają podpisane wielomilionowe kontrakty.
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
możesz nazywać to jak chcesz: klub, federacja, reprezentacja... efekt jest taki sam - zawodnik może doznać kontuzji, przemęczyć się etc, więc bardzo dobrze, że takie pieniądze są wypłacane, bardzo dobrze, że całe profity nie trafiają tylko do krajowych związków i leśnych dziadków a właśnie chociaż część tych pieniędzy trafia do klubów jako rekompensaty, często i tak niewspółmierne do poniesionych strat
ps. traktujesz chyba piłkę zbyt ideowo, a to biznes jak każdy inny
ps. traktujesz chyba piłkę zbyt ideowo, a to biznes jak każdy inny
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?