Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 15:31

Alex96 pisze:fazzi poprostu woli udawać ze *uchanie ze strony byłej partii rządzącej nie było aż takie nieprzyjemne jak to obecne :rotfl:
Lol, przecież dokładnie to samo mogę powiedzieć o Tobie tylko w drugą stronę.
pan Zambrotta pisze:
fazzi pisze:[Nie mogę się doczekać wiadomości w TVPiS i info o "garstce protestujących" :snackgy:
rozumiem, że 2-3 lata temu analogicznie nazywałeś tę stacje TVPO, czy dałeś sobie wmówić że "tylko teraz kłamio" ?
Tak było, rzecz w tym, że TVPO nawet się nie zbliżyło poziomem żenady do tego co serwuje TVPiS. No i to PiS tak zapowiadał odpolitycznienie mediów publicznych ( mianując na ich prezesa Kurskiego :rotfl: ) :lol:

Nie pamiętam kto to powiedział, ale usłyszałem/przeczytałem niedawno pewne mądre słowa, świetnie oddające obecną sytuację w PL, a mianowicie, że PiS popełnia te same błędy co PO, tylko robi to 100 razy szybciej, mocniej i bardziej bezczelnie.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 15:53

fazzi pisze:
pan Zambrotta pisze:
fazzi pisze:[Nie mogę się doczekać wiadomości w TVPiS i info o "garstce protestujących" :snackgy:
rozumiem, że 2-3 lata temu analogicznie nazywałeś tę stacje TVPO, czy dałeś sobie wmówić że "tylko teraz kłamio" ?
Tak było, rzecz w tym, że TVPO nawet się nie zbliżyło poziomem żenady do tego co serwuje TVPiS. No i to PiS tak zapowiadał odpolitycznienie mediów publicznych ( mianując na ich prezesa Kurskiego :rotfl: ) :lol:
jak do władzy dorwie się POczesna, to zapowiedzą odpolitycznienie mediów i do telewizji wróci Lis, Kraśko, Lewicka, Tadla i parę innych "apolitycznych" dziennikarzy. Tych "apolitycznych" dziennikarzy wybierze KRRiTV, którą wymienią w całości po cichu.
fazzi pisze:Nie pamiętam kto to powiedział, ale usłyszałem/przeczytałem niedawno pewne mądre słowa, świetnie oddające obecną sytuację w PL, a mianowicie, że PiS popełnia te same błędy co PO, tylko robi to 100 razy szybciej, mocniej i bardziej bezczelnie.
z moich obserwacji wynika, że to nie PiS robi 100 razy bardziej, tylko przeciwne mu media 100 razy bardziej nagłaśniają.

czy ktoś dobrał się do sejm.gov.pl czy podobnych mu źródeł i potrafi udokumentować fakt, że Po i Nowoczesna chciały do 11 stycznia zatrzymać prace w komisji nad "stop aborcji" ? Bardzo proszę o źródło, jeżeli ktoś trafi.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 16:39

pan Zambrotta pisze:czy ktoś dobrał się do sejm.gov.pl czy podobnych mu źródeł i potrafi udokumentować fakt, że Po i Nowoczesna chciały do 11 stycznia zatrzymać prace w komisji nad "stop aborcji" ? Bardzo proszę o źródło, jeżeli ktoś trafi.
Pełnego zapisu z posiedzenia komisji jeszcze nie, ale niedługo pewnie się tutaj pojawi: http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/biulet ... omisja=SPC. Natomiast myślę, że jak podam informację z poniższego źródła to żaden z przeciwników obecnego rządu nie będzie jej kwestionować:
Kropiwnicki z PO wnioskował nawet o przerwę w posiedzeniu komisji - do 11 stycznia 2017 roku.

Źródło
Oczywiste jest to, że im zależało na przeciąganiu tego sporu, bo KOD się wypala, próbą jego ożywienia ma być urządzenie jakieś prowokacji na marszu niepodległości, bo pierwsza na pogrzebie Inki i Zagończyka wyszła groteskowo, a Mateusz Kijowski potem kompletnie ośmieszył się w wywiadzie dla TVN24, bo nie wiedział jak się nazywa osoba, której rzekomo przyszedł oddać hołd. Protesty przeciwko tej ustawie mogły dać na trochę paliwo, a tu Kaczyński zakręcił kurek.

Obrazek
DonPatch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 17:03

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 17:37

Makiavel pisze: PS. W sprawie protestów mógłbym zacytować wypowiedzi Kukiza i paru innych, ale musiałbym zejść do poziomu Karowiewa i bawić się w jego intelektualnej piaskownicy a to nie dla mnie.
Lepiej nasz wielki gigancie intelektu daj wykład, co miała na myśli Bakuła mówiąc, że jeśli odpuści się protesty to będzie kupa jakichś (...) bękartów.

Ona reprezentuje bandę, która jest tobie ideowo bliska, czyli KOD. Zapytuję więc, czy dzieci z nieprawego łoża "intelektualiści tej formacji" też chcą eliminować? :lol:

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 18:27

Wiele o Twojej wiedzy o świecie mówi fakt, że przywołałeś USA czyli TOTALNIE inny system prawny, totalnie inny proces i to w dodatku taki, gdzie sędzia jest osobą niezwykle szanowaną, ma status społeczny niemalże świętej krowy, nie mówiąc już o sędziach Sądu Najwyższego, którym nasz TK może pozazdrościć pozycji. Fakt, że posłużyłeś się tym przykładem świadczy, że musiałbym tutaj długo pisać ucząc Cie podstaw a nie mam na to czasu. Wrócimy do tematu, jak się douczysz, wyszukasz w google hasło "kontradyktoryjność procesu karnego" i dowiesz się o systemie amerykańskim coś więcej niż wiesz z filmów, które oglądnąłeś.
Dodam tylko, że czynnik społeczny w sądach USA jest odpowiedzialny m.in. za skazanie na ogromne odszkodowanie firmy, która nie uprzedziła kobiety, że zamawiana przez nią gorąca kawa jest gorąca :hellyes:

"Erudyta" Mazurek mierzy czas w latach świetlnych, może na tym poprzestańmy. Pisze dla absolutnie apolitycznego "wSieci" i wPolityce.pl to o jego bezstronności. Zaprasza profesora i prezesa TK i prowadzi rozmowę jak najmierniejszy błazen, posługując się językiem który bawi tylko takich ludzi, jak niżej oburzeni.

@Karowiew Nie wciągniesz mnie w dyskusje na swoim poziomie, wybacz. Ale jak ci się nudzi to możesz potłumaczyć Kukiza i kilku innych z ich pogardy dla kobiet albo biskupów z usprawiedliwiania pedofilii.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 19:05

Makiavelu, tak piszesz i piszesz o tym Kukizie i starasz się zainteresować na siłę jakich to diabolicznych słów on użył. No to pytam, co Paweł Kukiz powiedział i dlaczego to jest karygodne ? Oświeć nas, niesiesz kaganek oświaty przez ciemny lud prawicowy, pokornie słucham.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 19:34

Kiepska próba odwracania kota ogonem. Przywołałem ten artykuł:

Obrazek Obrazek

Na co stwierdziłeś, że:
Makiavel pisze:Autor tego artykułu przywołuje czasy, w których znajomość prawa to była znajomość paru przepisów i uznaje, że w czasach, gdy edukacja prawnika (sędziego) trwa 9 lat a potem jeszcze czeka go asesura, mogłyby funkcjonować sądy ludowe. Twierdzenie absurdalne.
Autor artykułu posłużył się w nim przykładem XVIII-wiecznej Wielkiej Brytanii, więc podałem Ci przykład, że taki system nadal funkcjonuje w XXI-wiecznym państwie, a Ty jak zwykle odwracasz kota ogonem.

Nawiasem mówiąc, biorąc pod uwagę fakt, że Platforma dążyła do wprowadzenia kontradyktoryjności, a PiS z tej reformy zrezygnował jest coś, w czym się zgadzasz z partią rządzącą i Ziobrą :prochno:.
Makiavel pisze:"Erudyta" Mazurek mierzy czas w latach świetlnych, może na tym poprzestańmy. Pisze dla absolutnie apolitycznego "wSieci" i wPolityce.pl to o jego bezstronności. Zaprasza profesora i prezesa TK i prowadzi rozmowę jak najmierniejszy błazen, posługując się językiem który bawi tylko takich ludzi, jak niżej oburzeni.
Typowe. Dla Ciebie nie jest ważne co Mazurek pisze, tylko w jakim tytule prasowym. W ten sposób od razu możesz go bezmyślnie zaszufladkować. Moja opinia o "Gazecie Wyborczej" i "Polityce" jest Ci chyba znana, ale publicystów w typie Grzegorza Sroczyńskiego czy Rafała Wosia nigdy nie wrzuciłbym do jednej szufladki z Jackiem Żakowskim czy Bartoszem Wielińskim. Dwaj pierwsi zdecydowanie różnią się poglądami od moich własnych, ale zachowują się przyzwoicie, w odróżnieniu od dwóch ostatnich, którzy są ordynarnymi propagandystami. Podobnie nigdy nie wrzuciłbym do tego samego worka Krzysztofa Skórzyńskiego i Jakuba Sobieniowskiego z TVN.

Poza tym, powiedz mi, od kiedy i w jaki sposób radio RMF, w którym Mazurek rozmawiał z Rzeplińskim stało się PiS-owskie?

Obrazek
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 19:35

Wy tu gadu gadu o aborcji, a tak naprawde najciekawsze rzeczy dzieja się w MON. Tj. najciekawsze przynajmniej z mojego punktu widzenia.

Ptaszki ćwierkają, że Francuzi tak naprawde w sprawie Caracala zaoferowali POTEŻNY offset, zobligowali sie do kompletnej wspolpracy z zakladami w Lodzi, w duzo wiekszym stopniu, niz mozna byloby sie tego spodziewac. Jednak żądania strony polskiej za kazdym razem tak się pietrzyły, że w pewnym momencie Francuzi tego nie wytrzymali. Szczytem wszystkiego było podobno żądanie transferu technologii jednego z francuskich zestawow artyleryjskich. Nasz MON ewidentnie szukał pretekstu, aby te negocjacje zerwac i w koncu sie to udało.

Co jest ciekawsze, ostatnio ptaszki zaczynają ćwierkać także o tym, że... Macierewicz chce sprzedać - oprócz kilkunastu mysliwcow F-16 do Rumunii - także Ślązaka, Stocznie Marynarki Wojennej, skasowane zostaną także dwa bardzo ważne programy dla naszej marynarki - Czapla i Miecznik, a zamiast zakupić nowe okręty podwodne to... weżmiemy jakieś w leasing.

I to ma być ta dobra zmiana?! To jest jakiś dowcip. Ten człowiek demontuje naszą armię, demontuje cały Plan Modernizacji Technicznej. Dramat. Gdzie jest w ogóle zwierzchnik sił zbrojnych - Prezydent. On się zgadza na taką dewastację naszego wojska?!

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 20:36

Moja wiedza na temat przemysłu zbrojeniowego jest znikoma, żeby nie powiedzieć żadna. Mój stosunek do Macierewicza jak do tej pory jest neutralny (do bycia fanem Kaczafiego i Mario Kamińskiego przyznaję się bez bicia). Zatem jeżeli Ty jakku1 się tym interesujesz to liczę, że podzielisz się wiedzą. Na twitterze doktora Wojciecha Szewko przeczytałem taki ironiczny komentarz odnośnie Caracali:

Obrazek

Doktor Szewko to człowiek SLD, więc raczej nie miałby problemów z przywaleniem Macierewiczowi, który się nie cieszy w tym środowisku wielką sympatią. Dodatkowo czytam, że Macierewicz uderza w interesy układu: "Nadużycia w polskiej zbrojeniówce. MON przedstawił „czarną listę” nazwisk". To ściema wyssana z brudnego palucha czy faktycznie jest coś na rzeczy?

Osobiście podejrzewam, że w rządzie PiS może być obca agentura, ale nie rosyjska, tylko amerykańska z czym PiS-iory się niespecjalnie kryją: "Dziwna nominacja w MSZ, czyli podążamy za przykładem Ukrainy?". Jeżeli dodać do tego bezkrytyczne poparcie Morawieckiego dla TTIP to rząd PiS naprawdę mocno "nawilża" naszemu Wielkiemu Bratu zza oceanu.

Obrazek
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 21:09

Szewko ma trochę racji, nie znam kuchni, ale kilka lat temu, gdy zaczynaliśmy zabawę w przetargi na Wisłę (w tym przetargu tez brali Francuzi udział) i śmigłowce transportowe, Francuzi potraktowali nas bardzo niefajnie. To znaczy, konkretnie chodzi o wypowiedź jednego z prezesów pewnej francuskiej firmy zbrojeniowej, która była... no powiedzmy kontrowersyjna. Kontrowersyjna a jednocześnie nie pozostawła złudzen co do tego, jak Francuzi traktują nasz rynek. Jeśli działania Francuzow wygladaly dalej jak mozna bylo wywnioskowac po tej wypowiedzi, to... słabo.

Aczkolwiek, jesli chodzi o Caracale to z tym przetargiem od momentu zlozenia ofert do momentu zerwania negocjacji przez Macierewicza/PiS wszystko grało. Krazyly sluchy takie, ze Francuzi w offsecie poszli na baaardzo duze ustepstwa wzgledem zakładow lotniczych w Łodzi (JEDYNE POLSKIE ZAKLADY W KRAJU! SWIDNIK I MIELEC NIE SĄ POLSKIE!). Mial byc transfer czesci technologii, praca dla biura konstrukcyjnego, serwis na miejscu w Polsce, etc. Zaznaczam tutaj przy okazji, ze poki co to sa tylko plotki! Nie wiemy do konca jak wygladal offset, bo nie mamy przed oczami dokumentow.

Co do tych naduzyc w zbrojeniowce, to problemy PGZ są znane od lat i takie "tropienie" ukladow i spiskow to jest moim zdaniem kolejny przejaw manii przesladowczej obecnego ministra. Jasne, fajne ze wykryto uklad i wsadzono zlych ludzi do wiezienia, ale PGZ ma powazniejsze zadania przed soba. Przede wszystkim PGZ to grupa zrzeszajaca BARDZO duzo firm, z ktorych niektore maja wieksze problemy, inne mniejsze a jeszcze inne w ogole ich nie maja i radza sobie znosnie albo dobrze (HSW np., albo Rosomak). Jeśli za coś się nalezy wziac w PGZ to w pierwszej kolejnosci za Bumar.

W ogole, jesli juz tak rozmawiamy, to wypadałoby w koncu zaczac budowac jakies powazne marki polskiej przemyslu. Może wykupić z powrotem Świdnik, rozbudować WZL w Łodzi (... Caracale), kopnać w tyłek Bumar-Łabędy z jego głupimi pomysłami i zaprowadzić tam w koncu porządek, etc.

Obecny minister nie robi nic z tych rzeczy, ktore powinien zrobic, zdewastował nienajgorszy Plan Modernizacji Technicznej poprzedniej ekipy, gdzie wystarczyło pare zadan zwyczajnie zmodyfikowac, anulował w cholere programów (Czapla, Miecznik, opozniony Kryl, bezzalogowce), przetargów (Caracale, Wisla, teraz nie wiadomo co z Krukiem), skłócił nas ze Słowakami (mozemy sobie pomarzyc o sprzedazy tam Rosomaka), Francuzami, a teraz jeszcze chce sprzedać SMW, Ślązaka, który jest na ukonczeniu i F-16 (no dobra, w te ostatnia plotke nie wierze...).

Powiedz mi Vimes, co z tego, ze on wykrył jakis urojony uklad w PGZ w kontekscie tego wszystkiego, co sie dzieje w MON? To tak, jakbys chwalił Evrę za dobrą wrzutkę do Mandzukicia w meczu, w ktorym Francuz zawalił dwa gole, spowodował karnego i dostał czerwoną kartkę. Jak do tej pory za najgorszego ministra w historii uwazalem Klicha, tak Macierewicz przebił go już dziesięciokrotnie. Klich był okrutnie niekompetnenty, Macierewicz natomiast zachowuje się zwyczajnie jak agent wpływu.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 21:18

Vimesie, rozmawialiśmy o statusie SĘDZIEGO w POLSKIM SYSTEMIE. W tym kontekście przywołałeś artykuł, w tym kontekście odpowiadałem.

"Polityka" to gazeta w której autorzy prezentują różne stanowiska, jedni autorzy są wyraźnie lewicowi, inni centrowi, są liberałowie i są konserwatyści, nie jest to partyjna gazetka (nie była gazetą SLDowską, nie była POską, na pewno nie jest Nowoczesnej), tak jak te prawicowe, które powstały po to, by PiS miało swoją tubę medialną, by było gdzie gloryfikować Kaczyńskiego. Gdyby Mazurek regularnie miał przebłyski przyzwoitości i zdrowego rozsądku to nie pisałby do największej, obok niezalezna.pl, kloaki politycznej w Internecie, czyli do wPolityce. Nie traktuje go na równi z licznymi oszołomami z portali i gazet, do których pisze, co nie znaczy, że nie jest z tego samego obozu. Gdyby nie był pisowskim dziennikarzem nie pisałby do pisowskich gazet, proste?

PO stworzyła koślawy system, bo u nas policja nie jest przygotowana do swojej roli w pełni kontradyktoryjnym procesie. Zresztą tych różnic jest dużo a ja nie jestem specjalistą od amerykańskiego prawa, by to klarownie objaśnić. U nas nawet z bierną rolą sędziego i procesem jako sporem prokuratora z adwokatem system byłby inny, niż amerykański.

ojoj :whistle: już drugi raz w tej kadencji Niesiołowski totalnie zaorał PiS. Nie śledzę teraz pilnie tego, co się dzieje ale serio jest pomysł ograniczenia poborów za aktywność medialną?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 22:26

Makiavel pisze:"Polityka" to gazeta w której autorzy prezentują różne stanowiska, jedni autorzy są wyraźnie lewicowi, inni centrowi, są liberałowie i są konserwatyści, nie jest to partyjna gazetka (nie była gazetą SLDowską, nie była POską, na pewno nie jest Nowoczesnej)
Obrazek Obrazek

Neutralni jak "Polityka": "Tusku musisz!", "Bronku, do broni" :lol:.
Makiavel pisze:te prawicowe, które powstały po to, by PiS miało swoją tubę medialną, by było gdzie gloryfikować Kaczyńskiego
Jakie tytuły i ile numerów prawicowej prasy przeczytałeś, że wyrażasz taką opinię?
Makiavel pisze:Gdyby Mazurek regularnie miał przebłyski przyzwoitości i zdrowego rozsądku to nie pisałby do największej, obok niezalezna.pl, kloaki politycznej w Internecie, czyli do wPolityce. Nie traktuje go na równi z licznymi oszołomami z portali i gazet, do których pisze, co nie znaczy, że nie jest z tego samego obozu. Gdyby nie był pisowskim dziennikarzem nie pisałby do pisowskich gazet, proste?
Nie, nie proste. Mazurek regularnie publikuje w należącej do Hajdarowicza (sympatyzującego z Platformą) "Rzeczpospolitej", prowadzi wywiady w RMF (nawiasem mówiąc wciąż nie odpowiedziałeś dlaczego to PiS-owskie medium) i we "W sieci". Dopuszczasz możliwość, że to prostu dobry dziennikarz, na którego jest popyt w różnych mediach?
jakku1 pisze:Powiedz mi Vimes, co z tego, ze on wykrył jakis urojony uklad w PGZ w kontekscie tego wszystkiego, co sie dzieje w MON?
Jakku1, ale właśnie dlatego pytałem czy to jest układ faktyczny, który od lat doi kasę z budżetu państwa i którego interesy zostały przez Macierewicza zagrożone, więc jest on silnie atakowany czy urojenie ministra. Poza tym, jak na razie to wiadomo tylko, że zrezygnowaliśmy z zakupu Caracali, ale nie wiadomo co, kiedy i za ile zostanie kupione. Jeżeli do końca kadencji Macierewicz sprawy nie załatwi to będzie go to jego osobiście, a także rząd PiS obciążać. Przy okazji zapytałbym również od kiedy wiadomo, że potrzebujemy tych śmigłowców i co stało na przeszkodzie, że Platforma nie była w stanie ich zakupić przez dwie kadencje kiedy była u władzy?

Osobiście przypuszczam, że tutaj decyduje czysta polityka. Rząd PiS jako jedynego wiarygodnego gwaranta bezpieczeństwa Polski postrzega Amerykę, a nie państwa Europy Zachodniej i dlatego będzie robić wszystko, łącznie z wazeliniarskim wpłezaniem Amerykanom między pośladki, żeby relacje z Wielkim Bratem zza oceanu jak najbardziej umocnić na przykład kupując Black Hawki czy godząc się na TTIP.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 23:12

jakku1 pisze: Aczkolwiek, jesli chodzi o Caracale to z tym przetargiem od momentu zlozenia ofert do momentu zerwania negocjacji przez Macierewicza/PiS wszystko grało. Krazyly sluchy takie, ze Francuzi w offsecie poszli na baaardzo duze ustepstwa wzgledem zakładow lotniczych w Łodzi (JEDYNE POLSKIE ZAKLADY W KRAJU! SWIDNIK I MIELEC NIE SĄ POLSKIE!). Mial byc transfer czesci technologii, praca dla biura konstrukcyjnego, serwis na miejscu w Polsce, etc. Zaznaczam tutaj przy okazji, ze poki co to sa tylko plotki! Nie wiemy do konca jak wygladal offset, bo nie mamy przed oczami dokumentow.
Poszli. Naprawdę na duże. Dostalibyśmy prawo serwisowania Karaczanów na poziomie V.
jakku1 pisze:Co do tych naduzyc w zbrojeniowce, to problemy PGZ są znane od lat i takie "tropienie" ukladow i spiskow to jest moim zdaniem kolejny przejaw manii przesladowczej obecnego ministra. Jasne, fajne ze wykryto uklad i wsadzono zlych ludzi do wiezienia, ale PGZ ma powazniejsze zadania przed soba. Przede wszystkim PGZ to grupa zrzeszajaca BARDZO duzo firm, z ktorych niektore maja wieksze problemy, inne mniejsze a jeszcze inne w ogole ich nie maja i radza sobie znosnie albo dobrze (HSW np., albo Rosomak). Jeśli za coś się nalezy wziac w PGZ to w pierwszej kolejnosci za Bumar.
W zbrojeniówce lody kręciło się, kręci i kręcić będzie. A wyjdzie tam jeszcze baaardzo wiele ciekawych rzeczy ;)

jakku1 pisze:Obecny minister nie robi nic z tych rzeczy, ktore powinien zrobic, zdewastował nienajgorszy Plan Modernizacji Technicznej poprzedniej ekipy, gdzie wystarczyło pare zadan zwyczajnie zmodyfikowac, anulował w cholere programów (Czapla, Miecznik, opozniony Kryl, bezzalogowce), przetargów (Caracale, Wisla, teraz nie wiadomo co z Krukiem), skłócił nas ze Słowakami (mozemy sobie pomarzyc o sprzedazy tam Rosomaka), Francuzami, a teraz jeszcze chce sprzedać SMW, Ślązaka, który jest na ukonczeniu i F-16 (no dobra, w te ostatnia plotke nie wierze...).
Sprzedaż Rosomaków to mniejsze zmartwienie. Słowacy wkur...zyli się na tyle, że zrobili rzecz o wiele gorszą z punktu widzenia naszego bezpieczeństwa. Ale to nie na forum publiczne.
jakku1 pisze:Klich był okrutnie niekompetnenty, Macierewicz natomiast zachowuje się zwyczajnie jak agent wpływu.
Żeby tylko... Rozpieprzenie w drobny mak PMT skutkuje kolejnymi latami przesunięć kontraktów na śmigłowce wielozadaniowe i uderzeniowe. Na Wisłę i Narew zwyczajnie nie nie ma pieniędzy i te tańce z Raytheonem i MEADS'em to zwykła ściema... A tak btw: zgoogluj sobie męża pani minister Anders. Ciekawa postać. Jak dodasz dwa do dwóch i przypomnisz sobie czas, kiedy pojawiła się ona mocniej w naszej przestrzeni publicznej, to też dojdziesz do ciekawych wniosków ;)

Z kolei pakowanie gigantycznego szmalu w OT, przy gigantycznych brakach w obronie przeciwlotniczej i właśnie tych cholernych śmigłowcach wpędzą armię na lata w marazm. Źle to wygląda. Maciora robi po prostu bardzo złą robotę na szkodę państwa.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2016, 23:23

Vimes pisze: Poza tym, jak na razie to wiadomo tylko, że zrezygnowaliśmy z zakupu Caracali, ale nie wiadomo co, kiedy i za ile zostanie kupione.
Jak zorganizują nowy przetarg to wczesniej niz za 4-5 lat nowych smiglowcow nie uswiadczymy. Dwa lata się poprzednia ekipa bujala z obecnym przetargiem, a pierwsze dostawy i tak mialy byc dopiero w 2017 albo 2018.
Vimes pisze: Przy okazji zapytałbym również od kiedy wiadomo, że potrzebujemy tych śmigłowców i co stało na przeszkodzie, że Platforma nie była w stanie ich zakupić przez dwie kadencje kiedy była u władzy?
Potrzeby armii do roku 2022 zostaly zdefiniowane w Planie Modernizacji Technicznej 2013-2022, ktory zostal pewnie przygotowany gdzies w roku 2012. Jednym z punktow tego planu jest wlasnie zakup smiglowcow transportowych (w roznych wersjach specjalistycznych). W tym planie zreszta znajduje sie wiele istotnych zalozen dotyczacych modernizacji naszej armii. I część z tych rzeczy została albo uwalona (Caracale, ciekawe rzeczy beda sie dzialy tez podobno z Wisla), skasowana (Czapla, Miecznik), opozniona (Kryl) albo nieudolnie zmieniona (Orka).

Zamiast modernizacji armii bedziemy mieli jakąś pseudo OT, która bedzie pozerała z budzetu panstwa miliardy.
Vimes pisze: Osobiście przypuszczam, że tutaj decyduje czysta polityka. Rząd PiS jako jedynego wiarygodnego gwaranta bezpieczeństwa Polski postrzega Amerykę, a nie państwa Europy Zachodniej i dlatego będzie robić wszystko, łącznie z wazeliniarskim wpłezaniem Amerykanom między pośladki, żeby relacje z Wielkim Bratem zza oceanu jak najbardziej umocnić na przykład kupując Black Hawki czy godząc się na TTIP.
Ten temat przerabiałem juz swego czasu z Makiavelem. I nie za bardzo chce wracac do tej dyskusji :prochno:. Moje stanowisko jest takie i zreszta do niedawna tez taka byla nasza doktryna, ze przede wszystkim TRZEBA SIĘ POTRAFIĆ OBRONIĆ SAMEMU albo... przynajmniej sprawić, aby atak na nasz kraj pociagnal za soba gigantyczne koszty. Zaslanianie sie USA to jest skrajna głupota.

ODPOWIEDZ