Mercato (Lato 2016)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
ReinerJuve

Juventino
Juventino
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:08

unbelievable87 pisze:
ReinerJuve pisze:Tu nie rozchodzi sie o to jak niektórzy piszą o kwoty, o czas do konca, o dawaniu dymac sie ruskim czy innym. Tu chodzi o fakt jak wyglada nasz środek pola. Pomyślcie jak wielce prawdopodobne jest ze w zime do dyspozycji bedzie tylko Sturaro Hernanes i Pjanic. To jest problemem. I nawet gdybyśmy w tym okienku kupili Neymara w parze z Messim za 50mln a do tego wypożyczli J. Boatenga z prawem wykupu za 5 lat za 25mln to tak nie zrozumiałbym tych ocen 9 czy 10 dla Marroty. Tu chodzi o równowage...
Po części masz rację, ale czy pomoc Khedira Pjanic Marchisio wygląda tragicznie? A czy jak weźmiemy do niej tylko 2 z tych panów - przecież nikt nam nie każe grać ciągle 3 środkowymi pomocnikami... Nie uważasz, że pesymistyczne zakładanie, że dwóch z nich nie będzie pod koniec roku dostępnych jest trochę przesadne?
Należy pamiętać też, że Sturaro i Lemina okazali się przydatnymi zmiennikami w zeszłym sezonie, a teraz mamy jeszcze Ase, który zdrowy i w formie jest wartością dodaną naszego środka pola.
Dodatkowym zabezpieczeniem jest styczniowe okienko, w którym będziemy mogli pozakrywać ewentualne luki.

Damy radę, zobaczycie już wkrótce.
Ciężko nazwać to założeniem, po prostu uważam ze prawdopodobieństwo zaistnienia takiej sytuacji jest zbyt duże jak na poziom profesjonalizmu klubu któremu wszyscy tu kibicujemy. Kluczowym będzie aby Khedira nie złapał jakiegos wiekszego urazu, który wykluczy go z kilku meczy do powrotu Claudio. Wiąże sie to wszystko z tym, że dysonans pomiędzy podstawowym zestawieniem trójki a tym rezerwowym jest zbyt duży, do tego fakt ze z grupy tych podstawowych jeden w formie będzie pewnie dopiero na starcie drugiej rundy, a drugi ma skłonności do łamania się, a z grupy ławkowiczów dwóch raczej na pewno pojedzie na PNA z którego piłkarze czesto wracaja w słabej formie. To wszystko nie napawa mnie optymizmem. Oczywiście daleki jestem od paniki, wylewania żali jak niektórzy tutaj. Po prostu staram sie na chłodno ocenic sytuacje, a że ta jest taka a nie inna to nie moja wina. Nie chce byc przez to kojarzony z malkontenctwem, bo to nie leży w mojej naturze.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:09

joy pisze: Czy według Was mistrz serie A ma mocniejszą ekipę niż tuż przed finałem LM rok temu?
Ciekawe pytanie. Ale jak zwykle w takich przypadkach, ciezko jest jednoznacznie odpowiedziec. Wydaje sie, ze obrone mamy mocniejszą. Doszli Alex Sandro, Dani Alves, Benatia, jest też Rugani. Aczkolwiek dalej prym wiedzie trio BBC (wtedy w finale gralismy 2 srodkowych, w taktyce 4312).

Atak też mamy silniejszy. Para Higuain-Dybala jest jednak wyżej niż Tevez-Morata/Llorente. A na ławce jeszcze mamy Mandzukicia, Pjace, w ofensywie przydatny bardzo bedzie takze Cuadrado.

Najwiekszy problem sprawia ocena pomocy. Bo na papierze to niby nie ma co porownywac i prawie kazdy powie, ze Pirlo-Vidal-Marchisio-Pogba > Pjanic-Marchisio-Khedira. Niemniej jednak, malo kto pamieta, ale Pirlo z ostatniego sezonu w Juve to cień piłkarza, cien tej wielkiej gwiazdy. Jasne, zdarzaly sie Andrei mecze wspaniale, gdzie potrafil jednym zagraniem przesadzic losy meczu, jednak niestety w kampanii 14/15 mialo to miejsce bardzo, bardzo rzadko. Final przeczłapał. To samo mozna powiediec o Vidalu, ktory ostatnie poltora roku w Juventusie mial mocno przecietne (a w finale z Barcelona tez gral jak łamaga).

Mimo wszystko wydaje mi sie, ze tamta pomoc byla jednak lepsza. Moze zapatrywalbym sie na to troszke inaczej gdyby Marchisio byl zdrowy (nasz najlepszy gracz tamtego finalu LM) i do druzyny dolaczylby jeszcze jeden srodkowy pomocnik do rotacji z trojką Pjanic-Marchisio-Khedira. Bo o ile, jesli mialbym tak podsumowac pozycja po pozycji, to jestem w stanie zalozyc ze Pjanic w formie > Pirlo z ostatniego sezonu, a Khedira w formie > Vidal z ostatniego sezonu, tak trudno nie zauwazyc ze głębi obecnej naszej linii srodkowej brakuje. Tym bardziej jest to istotne, ze Marchisio wraca dopiero na jesien po powaznej kontuzji, Khedirze tez czesto zdarza sie lapac jakies urazy i w efekcie z tej dobrej, podstawowej linii srodkowej nie zostanie nic i bedziemy zmuszeni grać rezerwą, ktora jest zwyczajnie przeciętna. I o to mozna sie jedynie martwic. Wielka szkoda, ze nie udalo nam sie sprowadzic jeszcze jednego powazniejszego nazwiska do srodka.
Ostatnio zmieniony 01 września 2016, 00:10 przez jakku1, łącznie zmieniany 1 raz.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:09

Wady tego okienka?
- trochę za mało za Pogbę (jeśli to prawda, że do naszej kasy wpłynęły tylko 72 mln),
- za duża za Higuaina,
- brakło środkowego pomocnika,
- brakło sprzedaży Hernanesa.

Zalety tego okienka:
- kapitalny transfer Pjanica za jedyne 32 mln,
- świetny transfer D.Alvesa,
- dobre wypożyczenie Benatii na korzystnych warunkach,
- powrót Cuadrado, który w wielu momentach był w zeszłym sezonie decydujący,
- przyszłościowe transfery Leminy i Pjaci, którzy mogą się u nas naprawdę fajnie rozwinąć,
- korzystne sprzedaże Pereyry i Zazy, którzy dostali swoją szansę, ale widocznie nie przekonali Allegriego.

Plany na zimę i lato 2017:
- środkowy pomocnik i w zasadzie tyle nam teraz trzeba ;)

Biorąc pod uwagę, że w kwestii Moraty nie mogliśmy nic zrobić, a Pogba sam chciał odejść, to bardzo dobre okienko. Tak się przynajmniej wydaje. Rozmawiałem z kilkoma kibicami innych drużyn i chwalą nasze transfery. Krytykują jedynie Higuaina, bo uważają, że jest zdecydowanie przepłacony i niewiele lepszy od Mandzukica. Daję 8,5/10, bo brakło pozbycia się Hernanesa i Matuidiego albo chociaż tego Witsela.

Krystek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:11

Crunny pisze:Wady tego okienka?
- trochę za mało za Pogbę (jeśli to prawda, że do naszej kasy wpłynęły tylko 72 mln),
- za duża za Higuaina,
- brakło środkowego pomocnika,
- brakło sprzedaży Hernanesa.

Zalety tego okienka:
- kapitalny transfer Pjanica za jedyne 32 mln,
- świetny transfer D.Alvesa,
- dobre wypożyczenie Benatii na korzystnych warunkach,
- powrót Cuadrado, który w wielu momentach był w zeszłym sezonie decydujący,
- przyszłościowe transfery Leminy i Pjaci, którzy mogą się u nas naprawdę fajnie rozwinąć,
- korzystne sprzedaże Pereyry i Zazy, którzy dostali swoją szansę, ale widocznie nie przekonali Allegriego.
Idealne podsumowanie tego okienka, nic dodać nic ująć.

Forza Juve!
vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:18

ForzaItanimulli3vujcm pisze:Po prostu mamy inne oczekiwania co do Juventusu. Ty jesteś minimalistą najwyraźniej.
A kim w takim razie Ty jesteś? Wczoraj wieczorem jeszcze wierzyłeś (chyba że trollowałeś - już czasem ciężko stwierdzić co mówisz na poważnie, a co nie) w Matuidiego, Witsela i Jamesa bo, tu cytat, czemu nie!. Dzisiaj na trzy godziny przed końcem okna pisałeś o Cuadrado, Witselu, sprzedaży Lichtsteinera i kupnie De Sciglio. Jeśli masz takie wymagania to faktycznie trudno być zadowolonym w jakimkolwiek stopniu z Marotty.

Boisko zweryfikuje wszystko, ale na papierze transfery fajne. Chcę w końcu tego Pjanicia zobaczyć w grze. :happy:

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:19

Nie takiej bomby sie spodziewalem. Marotta przez 3tyg liczyl na Matuidiego i zostal z reka w nocniku. Frajerstwo na maksa, zeby nawet opcji Z nie udalo sie sciagnac. Polecam jak to widza inni :

http://transfery.info/92953,witsel-nie-dla-juventusu

Coz. Zobaczymy jak to bedzie wygladalo i ewentualnie w styczniu, jesli Markiz nie wroci do formy, trzeba bedzie kogos kupic. Kogos ktk bedzie mogl pomoc w LM...

Nie mamy nikogo za Pogbe, bo pomoc i tak wymagala wzmocnienia. Pjanic nie jest jego nastepca.
Ostatnio zmieniony 01 września 2016, 00:20 przez Alexinhio-10, łącznie zmieniany 1 raz.

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:20

Crunny pisze: Tak się przynajmniej wydaje. Rozmawiałem z kilkoma kibicami innych drużyn i chwalą nasze transfery. Krytykują jedynie Higuaina, bo uważają, że jest zdecydowanie przepłacony i niewiele lepszy od Mandzukica. .
No to chyba musiały to być jakieś janusze z piwkiem odpalajacy sobie co tydzien ruskiego sopka na lapku firmy Acer by oglądnąć swoj ulubiony Real lub Barcelone :smile: większość tych takich niewtajemniczonych kibiców innych druzyn, majacych calkowicie gdzies Serie A w temacie Higuaina bazuja tylko i wylacznie na tym co zaobserwowali gdy jeszcze biegał sobie dumnie w koszulce Królewskich i nie miał brody. Mimo ze byl to piłkarz, który wykręcił całkiem ładne statystyki w tym Realu, to jednak uważany był za gościa średniego. Mimo wszystko ten Higuain z Realu << Obecny. Napoli go rozwinęło.

CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:21

LordJuve pisze:Dokładnie. Ja chcę Juventusu na poziomie RM, Barcy i Bayernu i mam w dupie całą resztę. Konteksty, realia i okoliczności zewnętrzne.
Dokładnie! Ja nie rozumiem czegoś - pozyskaliśmy zawodników nie najmłodszych Hiuguain i Alves, Benatia - Topowych mogło to wskazywać na atak na CL już teraz - tymczasem sprzedajemy tracimy główną gwiazdę zespołu Pogba. Ciekawe czy oni sami zdecydowali by się przyjść, gdyby znali nasze dalsze plany na to mercato? W tej drużynie ZAWSZE czegoś brakuje.
koki90 pisze:Zlinczujcie mnie, ale ja typuję, że Lemina się jeszcze wyrobi.
To mnie wkurza liczenie że ktoś wystrzeli tu trzeba gwarantów! Tacy zawodnicy - owszem, swoją drogą :)
Ostatnio zmieniony 01 września 2016, 00:21 przez CzeczenCZN, łącznie zmieniany 1 raz.

https://youtu.be/ld3Ag-BCwlc

#cznandj #ripgangsquad :hi:
pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:21

LordJuve pisze:Świetnie napisana historia! :ok:
Dzięki. ;) Szkoda tylko, że przepadnie tu ona między jakimiś idiotycznymi przepychankami czy innymi płaczami i stanami depresyjnymi podchodzącymi nawet pod samobójstwo. Niektórzy powinni sobie wziąć do serca, że okienko nie ocenia się na kilka minut po jego zamknięciu, a dopiero kilka miesięcy później.

Obrazek
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:22

Alexinhio-10 pisze: Nie mamy nikogo za Pogbe, bo pomoc i tak wymagala wzmocnienia. Pjanic nie jest jego nastepca.
Czyli jednak nie mamy nikogo na zastępstwo dla Pogby. Tyle czasu miał Marotta na ogarnięcie następcy. :facepalm:
pablo1503 pisze:
LordJuve pisze:Świetnie napisana historia! :ok:
Dzięki. ;) Szkoda tylko, że przepadnie tu ona między jakimiś idiotycznymi przepychankami czy innymi płaczami i stanami depresyjnymi podchodzącymi nawet pod samobójstwo. Niektórzy powinni sobie wziąć do serca, że okienko nie ocenia się na kilka minut po jego zamknięciu, a dopiero kilka miesięcy później.
Niektórzy są już zmęczeni czekaniem na puchar LM i liczą na natychmiastowe efekty i spektakularne zakupy. Wybacz. Wiem, to nierozsądne podejście, ale ja już nie mam siły na rozsądek wobec Juventusu. Za dużo go było w ostatnich latach, a za mało szaleństwa.
Ostatnio zmieniony 01 września 2016, 00:23 przez LordJuve, łącznie zmieniany 1 raz.

Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:22

Crunny pisze:Plany na zimę i lato 2017:- środkowy pomocnik i w zasadzie tyle nam teraz trzeba ;)
Trochę bym, rozwinął jednak te plany ;)
1. Środkowy pomocniki jako ten tzw. mityczny top + ew. Witsel jako uzupełnienie przy pozbyciu się Asy,
2. Zastępstwo za Lichego + zmiennik za Alvesa na PO (prospekt (Fabinho), bądź ktoś ogarnięty - De Sciglio/Darmian np.) [za Evrę jakiegoś młodego brazola na LO mamy]
3. Można pomyśleć nad puszczeniem Mandzukicia i ściągnięciem wreszcie Berardiego.
4. Trzeba się rozglądać za bramkarzem do podstawy.

5. Sprzedać w cholerę Hernanesa i De Ceglie.

Wg hajsu płacimy 45 za Igłę i chyba 18 za Benatię, ewntualnie 25 za Berardiego + kogoś na PO, przy czym kasujemy 27 za Comana.

Będzie co robić.
Mam nauczkę, że 31 sierpnia prędzej uwierzę w mikołaja niźli w jakąś bombę na koniec okienka.

Gelo65

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:25

joy pisze:Widzę, że mercato w Juventusie dobiega końca. Jak oceniacie transfery? Juve ruszyło nieźle z kopyta. Kulminacją był Igła. Potem jednak doszedł transfer Pogby. Myślałem że Juventus koniec okna zwieńczy jeszcze jakąś wisieńką. Mówiło się nawet o dwóch pomocnikach. Czy według Was mistrz serie A ma mocniejszą ekipę niż tuż przed finałem LM rok temu?
Myślę że warto powtóżyć to pytanie, gdy forum się trochę uspokoi, i nie będzie przybywało 5 storn spamu na godzinę :prochno:

Jak dla mnie to póki co ciężko ocenić. Narazie można powiedzieć że poprawiliśmy jakość w obronie i przede wszystkim w ataku, ale jakość w pomocy spadła, bo o ile rok temu Khedira dobrze zastąpił Vidala, to teraz uważam że Pjanic jest słabszym piłkarzem niż Pogba.
Do tego należy pamiętać że Marchisio ma naprawdę poważną kontuzję, i powrót do pełni formy może mu zająć dużo czasu, do tego w zimę odbywa się PNA na którym pewnie zagrają Asamoah i Lemina. Wracając jeszcze do Khediry należy pamiętać o jego podatności na urazy co w połączeniu z tym że zespoły Allegriego co sezon mają problemy z ilością kontuzji w składzie nie wróży nic dobrego.

Według mnie sprowadzenie jeszcze jednego pomocnika na poziomie podstawowego składu to był niemal obowiązek, bo w zimę zostaniemy ze Pjanicem, Sturaro, Hernanesem :facepalm: oraz niepewnym Marchisio i podatnym na urazy Khedirą. :roll:

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:26

Osgiliath pisze:
Crunny pisze:Plany na zimę i lato 2017:- środkowy pomocnik i w zasadzie tyle nam teraz trzeba ;)
Trochę bym, rozwinął jednak te plany ;)
1. Środkowy pomocniki jako ten tzw. mityczny top + ew. Witsel jako uzupełnienie przy pozbyciu się Asy,
2. Zastępstwo za Lichego + zmiennik za Alvesa na PO (prospekt (Fabinho), bądź ktoś ogarnięty - De Sciglio/Darmian np.) [za Evrę jakiegoś młodego brazola na LO mamy]
3. Można pomyśleć nad puszczeniem Mandzukicia i ściągnięciem wreszcie Berardiego.
4. Trzeba się rozglądać za bramkarzem do podstawy.

5. Sprzedać w cholerę Hernanesa i De Ceglie.
1. TAK
2. Według mnie to Cuadrado przyszedł po to, żeby zastąpić Lichego, który odejdzie w styczniu lub czerwcu
3. Mandzukic jest chyba bardzo ceniony przez Allegriego (stawiał na niego kosztem Moraty, a teraz Higuaina) i dobrze, bo to bardzo dobry napastnik
4. Bramkarz do podstawy przyjdzie dopiero wtedy, gdy odejdzie Buffon, bo nikt dobry nie zgodzi się siedzieć rok na ławce
5. TAK

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:26

Gelo65 pisze: Według mnie sprowadzenie jeszcze jednego pomocnika na poziomie podstawowego składu to był niemal obowiązek, bo w zimę zostaniemy ze Pjanicem, Sturaro, Hernanesem :facepalm: oraz niepewnym Marchisio i podatnym na urazy Khedirą. :roll:
Zastanawiam się, dlaczego my to wiemy - jacyś janusze z cebulandii, a nasz menago nie ogarnia?

Marotta sobie myśli, że "jakoś to będzie" i jest optymistą. :D

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 września 2016, 00:28

LordJuve pisze:Chcę Juventusu z najlepszych lat. Przykładowo końcówki lat 90., kiedy to byliśmy 3 razy pod rząd w finale LM.

Jestem kibicem tego klubu, kocham go i mogę sobie mieć nierealistyczne (na ten moment) wyobrażenia co do jego pozycji w światowej piłce klubowej. Były jednak czasy, kiedy Juventus był taki, jakim go chcę, więc nie wymagam rzeczy "nie z tej Ziemi".
A tupiesz jeszcze nóżką, czy tylko tak zwyczajnie chcesz?

Lata 90. to była zupełnie inna rzeczywistość, Serie A była najmocniejszą ligą świata, układ bardzo podobny do obecnego w Hiszpanii, gdzie są aż trzy kluby z TOP4 na świecie i Sevilla, król Ligi Europy (dawniej nazywanej Pucharem UEFA) i dominują puchary od 2009. Przed nimi swoje 5 minut mieli Anglicy. Oprócz romantycznego kibicowania warto jednak wziąć poprawkę, że nic tak nie umacnia na europejskich boiskach, jak silni ligowi rywale, których my zwyczajnie nie mamy i jedyne co może z tym zrobić brzydki Marotta to chyba tylko przeprowadzać transfery za inne kluby.

Zablokowany