Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 czerwca 2016, 11:34

Alex96 pisze:Ja natomiast ogladalem nagrania i ten wyrok to jakas farsa.
Vimes piszesz tak jakby to malo skandalicznych wyroków wydała III RP...
Z Twoją oceną wymiaru sprawiedliwości w III RP się zgadzam, ale sęk w tym, że w przypadku Wiplera chyba nie widzieliśmy wszystkich nagrań, bo w sądzie pokazano podobno więcej. Na jego niekorzyść przemawia również fakt, że nabrał wody w usta i milczy, a poprzednio konferencję prasową zorganizował w iście ekspresowym tempie, że nawet koszuli nie zdążył zmienić.

-----------------------------

Przy okazji chciałbym odnotować powstanie Ośrodka Kontroli Obywatelskiej, w skrócie OKO. Redaktorzy "Gazety Wyborczej" chyba doszli do wniosku, że wylewający się z jej łamów antypisowski hejt, którego ukoronowaniem jest nawiązanie współpracy z "Sokiem z buraka" i Stefanem Niesiołowskim jako felietonistą przestał być traktowany poważnie, więc trzeba zmienić szyld na nowy. Jarosław Kurski twierdzi, że "Wyborcza" w nim bezpośrednio nie uczestniczy, ale wystarczy spojrzeć na władze fundacji...

Obrazek

...żeby znaleźć wybór byłych i obecnych redaktorów "Polityki" i "Gazety Wyborczej" oraz prof. Monikę Płatek, która oprócz tego, że nienawidzi PiS-u zasłynęła tą legendarną wypowiedzią: https://www.youtube.com/watch?v=Kv1gdZCeigI :prochno:.

Prezesem fundacji i redaktorem naczelnym OKA jest Piotr Pacewicz, były wicenaczelny "Wyborczej" i dumny ojciec Krzysia Pacewicza...

Obrazek

...który tolerancję dla osób o odmiennych poglądach pewnie wyniósł z domu: "Syn dziennikarza „Wyborczej” chce obozów śmierci dla młodych zwolenników prawicy".

Piękną inicjatywą jest OKO :smile:.

-----------------------------
Makiavel pisze:Pięknie się Vimesie zaorałeś. Twój "ekspert" jest... lektorem chińskiego na Uniwersytecie Warszawskim :prochno: Faktycznie, wybitny znawca tematu :rotfl: Mogę Ci od ręki wskazać kilku lepszych, bo chyba masz deficyt. Obawiam się, że oni jednak nie podzielą tego poglądu. Może dlatego, że mają gruntowną wiedzę na temat stosunków międzynarodowych :think: Chińczycy mają na świecie jednego równoważnego partnera - USA, drugiego, który wypadł z tego kręgu - UE, poza tym kilku wagi juniorcięzkiej, a Polska to dla nich waga piórkowa. Oczywiście dobrze jest nawiązywać z nimi relacje handlowe, starać się intensyfikować współpracę, ale NIGDY nie będziemy dla nich ważnym partnerem.
Znasz takie powiedzenie: "Poznać głupiego po śmiechu jego" ;)?

Damian Wnukowski, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych: "Położenie geograficzne wzmacnia naszą pozycję i sprawia, ze zainteresowanie regionem Europy Środkowej ze strony Państwa Środka jest spore. Trzeba pamiętać, że gesty w polityce i kulturze azjatyckiej są bardzo istotne i fakt, ze kilka miesięcy po wizycie w Chinach prezydenta Andrzeja Dudy przyjeżdża do Polski prezydent Chin pokazuje, jakie znaczenie Chińczycy chcą nadać tym relacjom".

Tutaj więcej: "Bajeczne perspektywy przed Polską? Nowy Jedwabny Szlak może zmienić gospodarczą mapę świata".

Bonus:

Obrazek

"Chińskie media: Polska to nasz najważniejszy partner w Europie".

Chińczycy chyba bardziej doceniają Polskę od Ciebie ;).

Obrazek
Tyrion

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 18 czerwca 2016, 13:37

Makiavel pisze:Historia, w kategoriach naukowych, korzysta z pewnych metod, ma swoją metodykę. Najlepszym źródłem historycznym jest, co oczywiste, relacja naocznego świadka. Bartoszewski był świadkiem tych wydarzeń, napisał zresztą sporo książek o tym okresie. Kwestionowanie jego opinii w oparciu o to, co się Tobie czy Kaczyńskiej wydaje, jest kompromitujące dla was. Skoro człowiek, który żył w tamtych czasach i był w centrum wydarzeń, jego środowisko to było AK i ludzie stawiający czynny opór okupacji a także ratujący Żydów, mówi, że takie lęki wtedy bardziej odczuwano od innych, to na jakiej podstawie Kaczyńska albo Ty możecie to kwestionować? Macie odmienne doświadczenia
A nie jest czasem tak, że gdy świadkiem/ekspertem jest Bartoszewski, Sikorski czy inny Geremek to relacja jest źródłem wszechwiedzy i polemika z ich opinią jest oznaką ignorancji, jeżeli natomiast wypowie się ktoś z innego obozu, to jest to tylko nic nie znacząca, niczym nie poparta opinia?

A teraz taka sytuacja: rok 2076, nie ma już UE, powstały wstrętne państwa narodowe. Edmund Janniger wydaje książki, z których można wyczytać, że młody Edmund pomagał budować wielką Polskę, ale że pod nogi kłody rzucali mu ludzie pokroju Makiavela, że bał się ich, bo chcieli stłamsić w nim ducha narodowego razem z rezimem UE. Powiedz mi proszę, jeżeli wtedy ktoś z pokolenia Twoich wnuków/prawnuków podda to w wątpliwość, to będzie to kompromitujące dla niego, bo jemu się tylko tak wydaje, a przecież Edmund tam był i opisuje to w swojej książce? Jakie będzie miał prawo do tego żeby to oceniać? Skoro Edmund będzie naocznym świadkiem, więc najlepszym źródłem historycznym.

Zawsze uważałem, że historię piszą zwycięzcy i warto mieć dużą dozę sceptycyzmu do tego co ktoś przekazuje, zwłaszcza o sobie. Pewnie po prostu brakuje mi tak dociekliwego naukowego podejścia, żeby stwierdzić że skoro Bartoszewski tak napisał to znaczy, że tak jest. [/img]

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 18 czerwca 2016, 14:36

Bartoszewski, jedyna persona żyjąca w czasie okupacji w Warszawie. Sporo ludzi mówi, że mimo wszystko bardziej bało się Niemców i Ruskich, ale skoro Bartoszewski powiedział, że nie, to właśnie tak musiało być! Makiavel z tygodnia na tydzień coraz mocniej się kompromituje, a wręcz powiedziałbym, że ośmiesza. Z drugiej strony to już chyba 5 post pod rząd bez błędu ortograficznego, trzeba mu pogratulować opanowania materiału na poziomie piątek klasy szkoły podstawowej.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 15:21

Vimesie, dalej nie jestem pod wrażeniem. Ostatnio prowadziłem zajęcia dla studentów stosunków międzynarodowych na Uniwersytecie Wrocławskim a MSG skończyłem nie w ramach studiów podyplomowych, ale pełnych, 5 letnich i robię doktorat z tego obszaru. Więc nic w CV tego człowieka mnie nie zachwyca.
Ostatnio pisałem o Chinach i ich roli w global governance, czytałem o "Nowym Jedwabnym Szlaku". Wielkie inwestycje Chińczycy lokują też w Afryce, co nie czyni państw afrykańskich strategicznymi partnerami Chin. Ogromną kasę Chiny pakują też w Grecji, ale jakoś nie czyni to z Grecji wielkiego państwa. Nigdy nie przeczyłem, że możemy zarobić na współpracy z Chinami ale też nie o tym mówił Bartoszewski. A dokładnie mówił o tym, że musimy się Chińczykom przymilać (tzn. nie mówił konkretnie o Chinach, tylko ogólnie, o wielkich państwach) aby skorzystać. Tak też robimy. Więc wychodzi na to, że Bartoszewski miał racje. W relacjach z Chinami to Chiny rozdają karty, my możemy zabiegać by nam skapnęło jak najwięcej i to tyle. Czyli panna musi być miła. Gwarantuje Ci, że jeśli nie będzie, to wyjdzie jej brak posagu i powabu a Chińczycy znają inną bramę do Europy.

Vimesie, chińskie media to faktycznie coś dla Ciebie. Też chwalą jedyną, słuszną partię w swoim kraju :prochno:
A tak na poważnie, wiesz kto jest jednym z najlepszych ambasadorów Polski w Chinach. Kogo rady i doświadczenia wysoce cenią? Podpowiem Ci, że to pewien ekonomista, profesor, z którym raczej nie po drodze PiSowi, a więc i Tobie.

Oczywiście PiSowska propaganda na forum milczy o szemranych powiązaniach Macierewicza.

@http://natemat.pl/182871,spa-gate-czyli ... -obywateli o tym też pewnie nikt nie wspomni.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 16:17

Makiavel pisze:http://natemat.pl/182871,spa-gate-czyli ... -obywateli o tym pewnie też nikt nie wspomni
Poseł Dominik Tarczyński poszedł do spa i zrobił sobie zdjęcie w jacuzzi, za wizytę zapłacił z własnych pieniędzy. Natomiast podwładni Lisa z natemat.pl porównują to do kolacji Sikorskiego i Rostowskiego, za którą obaj "dżentelmeni" zapłacili służbową kartą. Fakt, nie ma żadnej różnicy :lol:.

Poza tym, natemat.pl napisał, że "tweet szybko zniknął z profilu polityka, ale internet nie zapomina", więc dlaczego ja tego tweeta wciąż widzę na profilu posła Tarczyńskiego: https://twitter.com/D_Tarczynski/status ... 0864357377? Manipulacja i kłamstwo w jednym propagandowym tekście, czyli standard w przypadku natemat.pl :lol:.

Jeszcze bonus specjalnie dla Ciebie Makiavelu, czyli przykład tego jak ordynarnie manipuluje ten lubiany przez Ciebie portal dezinformacyjny.

Najpierw zapoznajmy się ze zmanipulowanym newsem z natemat.pl, w którym czytamy: "Czego „Wiadomości” NIE podały? Kluczowej informacji. Nie wspomniały ani słowem o tym, że zamachowiec wybrał za cel osoby nieheteronormatywne, a atak przeprowadził w klubie gejowskim", a potem objerzyjmy nagranie "Wiadomości". Przewijamy materiał do 12:05 i słyszmy "napastnik otworzył ogień w klubie dla homoseksualistów". Przykład tego jak zrobić aferę na podstawie manipulacji, czyli chleb powszedni "dziennikarzy" z tego portalu.

Jednak najbardziej zadziwiające jest to, że Ty Makiavelu to wszystko łykasz jak młody pelikan.

Tego, że sprawa Macierewicza to odgrzewany kotlet też oczywiście nie wiesz, bo bezkrytycznie karmisz się propagandową papką.

Obrazek
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 20:41

Wooo Makiavel na deskach, kolejny raz. Dobrze, że chłopak sam siebie określił. Osoba podatna na manipulacje i to takie prymitywne musi być:
Makiavel pisze:kretynem i ignorantem
:prochno:
Podobno 19 dziewczyn spalono żywcem. I o dziwo zrobili to radosne ziomki z Państwa Islamskiego. Ale spokojnie, zaraz pewien doktorek będzie przekonywał, że skrajna prawica a zwłaszcza katole też tak robią.
"Wincyj ich do Europy, wincyj!"
http://korwin-mikke.pl/bliski_wschod/zo ... tow/130515

PS: Administratorów lub moderatorów proszę o zdjęcie kartki. Czas minął i w mojej opinii nazwanie pajaca, pajacem nie jest tak pejoratywne, by musiało być "nagrodzone" kartką. ;)

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 20:57

Czyli twierdzisz, że Macierewicz nie współpracował z tym człowiekiem czy ten człowiek wcale nie był kapusiem bezpieki?

http://polska.newsweek.pl/antoni-macier ... 541,1.html

Przypominam, że w sprawie Sikorskiego słynne były "ośmiorniczki" jako symbol alienacji obozu władzy. Chwalenie się zdjęciami ze spa w jakimś wieżowcu w centrum Warszawy, w domyśle ekskluzywnego, to są właśnie takie ośmiorniczki.

Tradycyjnie skupiłeś się na tym, co mało ważne i po raz setny podkuliłeś ogon w sprawach merytorycznych. Przywykłem. Powtarzam więc, po następną taką opinię eksperta możesz napisać do mnie. Pierwszą, po starej znajomości, dostaniesz za darmo :C

PS. Nudzą mnie kundelki starające się pogryźć mnie po kostkach albo nasikać mi na nogawkę (bo taki jest ich poziom). Ignoruje, czasem machnę nogą na odczepnego, ale kundelki ujadają pod nogami dalej...

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 21:22

Makiavel pisze: Przypominam, że w sprawie Sikorskiego słynne były "ośmiorniczki" jako symbol alienacji obozu władzy. Chwalenie się zdjęciami ze spa w jakimś wieżowcu w centrum Warszawy, w domyśle ekskluzywnego, to są właśnie takie ośmiorniczki.
Nie, Maki, nie są. O ile ten przygłup zapłacił za to z własnej kasy to pół biedy, co najwyżej dał dowód średniego gustu. Natomiast ubijanie przy wódzie i pod ośmiorniczkę partykularnych interesów za państwowy hajs to trochę inna sprawa. Nie rozumiesz tego?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Tyrion

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 22:12

deszczowy pisze: Nie, Maki, nie są. O ile ten przygłup zapłacił za to z własnej kasy to pół biedy, co najwyżej dał dowód średniego gustu. Natomiast ubijanie przy wódzie i pod ośmiorniczkę partykularnych interesów za państwowy hajs to trochę inna sprawa. Nie rozumiesz tego?
Ech, Radek jest wykształconym, światłym człowiekiem, nie jakimś chamidłem z Pisu .Nie rozumiesz tego?

http://www.gazetawroclawska.pl/500-zlot ... s,10121440

Tak! Myślę, że powinni podwoić ilość pracowników, którzy będą kontrolować te rodziny, co w przypadku nieprawidłowości z korzystaniu z tych środków zakończy się...wyrzucaniem kasy w innej formie. Ale przynajmniej zmarnowaliby jeszcze więcej pieniędzy na pensje dla urzędników. Przy okazji kupując sobie kolejną porcję wyborców :)

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2016, 23:24

Satyryk Jerzy Dobrowolski powiedział, że "Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję". Aleksander Sołżenicyn sformułował nawet definicję określającą taki typ ludzi, których określał mianem "obrazowanszczizny". Teraz się zastanówicie, który z użytkowników naszego forum pasuje do tego opisu ;).

Makiavelu, posługujesz się zmanipulowanymi i zakłamanymi źródłami (dez)informacji takimi jak natemat.pl, wcześniej pokazałeś, że jesteś bezczelnym kłamcą i nawet przyłapany na gorącym uczynku wypierasz się jak żaba błota nie potrafiąc przyznać się do oczywistości i przeprosić. Jeżeli jesteś typowym przedstawicielem młodej polskiej nauki to trudno się dziwić, że najlepsze polskie szkoły wyższe znajdują się dopiero w czwartej setce rankingu szanghajskiego.

Obrazek
Don Mateo bis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2016, 07:55

Parówkowy "doktor" rzucił parówkowym tematem z parówkowego portalu, a zdawać by się mogło inteligentni ludzie łapią się na takie parówkowe zagrywki. Proponuję zakończyć dysputę na ten temat, a o typie ze SPA "internetowy doktor" niech rozprawia ze swoimi wyimaginowanymi studentami. Podpowiem, że można to zrobić w formie slajdów.

:lol:

Forza Juve!
Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2016, 15:48

Nikt majacy odrobine honoru nie zachowuje sie tak jak ów użytkownik. Za posty idzie kasa albo trzeba do konca udawac i bronić swoje skorumpowane środowisko.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2016, 20:45

http://warszawa.tvp.pl/25841085/19062016 Wrzucam bo to chyba wasz humor :ok:

Wybacz Vimesie, faktycznie nie powinienem był Cie tak ośmieszać na tym forum. Twój image guru dla smoków, szczypków, alexów i innych mógł zostać nadwątlony, a oni mogli stracić punkt orientacji i nie wiedzieć, co mają myśleć. Obiecuję poprawę.

Jakby naszym szkołom wyższym dano porównywalne środki do tych jakimi dysponują amerykańskie czy brytyjskie i gdyby państwo zamiast rozdawać pieniądze na populistyczne obietnice albo na armię, która przed żadnym realnym zagrożeniem nas nie ochroni, to mielibyśmy szkoły wyższe co najmniej w pierwszej setce albo i pięćdziesiątce. A tak to mamy takie, które są zmuszane do wypuszczania z tytułem zawodowym licencjata albo magistra takich durniów, jak ci co się tu ujawniają mówiąc, że się śmiali na wykładzie Rosatiego, widocznie zbyt trudnym by coś z niego wynieśli.

http://natemat.pl/182945,duda-bedzie-mi ... urzednikow

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2016, 20:56

Akcja...
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... ra/e8hehme

... i reakcja.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/ ... em/te5r5sg

Byłem pierwszym dziennikarzem, który o tym napisał i muszę przyznać, że mam satysfakcję.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 20 czerwca 2016, 21:08

@deszczowy

Strasznie nie lubię jak politycy(nie ważne, z prawa czy lewa) marnują pieniądze podatników. Pozostaje mi więc tylko pogratulować dobrej roboty.

ODPOWIEDZ