Mercato (Lato 2016)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
andrusek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 12:06

wojczech7 pisze: Odnoszę się cały czas tylko i wyłącznie do sformułowania Rictora, że Juventus wycenia Moratę na 45mln, więc więcej niż 15mln za niego nie dopłaci. Moim zdaniem, jeśli Marotta wyceniałby Moratę na 45mln, to byłby skłonny dopłacić 25mln. Nie zastanawiałby się, czy w oczach Realu to jest 45, 55, czy 155.

Wartość to kwota, jaką ktoś jest w stanie przeznaczyć na zakup danego towaru/usługi.
Dokładnie zgadzam się z podaną definicją wartości. Real zamierza aktywować klauzulę odkupu za 30mln. Płaci nam te pieniądze i jest ich. Teraz do klubu zgłaszają się potencjalni kupcy np. Arsenal,PSG ... Juventus również zamierza powalczyć o tego piłkarza, więc oprócz pieniędzy które dostał (lub mógł potencjalnie dostać) dokłada 15 mln i teraz matematykę zostawiam Tobie. W tym wszystkim chodzi o to, że Real chce go odkupić z chęcia zysku czyli daje te 30 mln Juventusowi i sprzedaje za 50mln co daje im zysk na czysto wysokości 20 mln. I Juventus swoją dopłatą za anulowanie klauzuli próbuje sprawić, żeby Realowi nie opłacało się go sprowadzać ponownie, czyli dopłata Juventusu musi oscylować w granicach potencjalnego zysku Realu przy sprzedaży do innego klubu. I tu wracamy do definicji wartości tyle właśnie Juventus jest w stanie przeznaczyć na Moratę potencjalne 30mln od Realu + 15mln za anulowanie klauzuli. To już moja ostatnia próba ;)

adryjano

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 12:09

Wg mnie Pogba out, a ani Pjanić ani Alves nie przyjdą, jak zwykle sprowadzimy opcje D :/

eastsider

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 12:15

adryjano pisze:Wg mnie Pogba out, a ani Pjanić ani Alves nie przyjdą, jak zwykle sprowadzimy opcje D :/
Ty widziałeś, ze Pjanic jest na testach medycznych czy nie?

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 12:32

andrusek pisze:
wojczech7 pisze: Odnoszę się cały czas tylko i wyłącznie do sformułowania Rictora, że Juventus wycenia Moratę na 45mln, więc więcej niż 15mln za niego nie dopłaci. Moim zdaniem, jeśli Marotta wyceniałby Moratę na 45mln, to byłby skłonny dopłacić 25mln. Nie zastanawiałby się, czy w oczach Realu to jest 45, 55, czy 155.

Wartość to kwota, jaką ktoś jest w stanie przeznaczyć na zakup danego towaru/usługi.
Dokładnie zgadzam się z podaną definicją wartości.
Cieszę się.
andrusek pisze:W tym wszystkim chodzi o to, że Real chce go odkupić z chęcia zysku czyli daje te 30 mln Juventusowi i sprzedaje za 50mln co daje im zysk na czysto wysokości 20 mln.
Nie interesuje mnie, jakie oferty ma Real i co z Moratą planuje zrobić. Ty piszesz o hipotezach, ja o faktach. A te są takie, że zapłaciliśmy za Moratę 20mln i jeśli dopłacimy 15, to będzie nas kosztował 35mln, nie 45mln. Jeśli Real powie, że nam odpuści za dodatkowe 25mln i się zgodzimy, to będzie oznaczało, że DLA NAS Morata jest wart 45mln, bo tyle nas jego karta zawodnicza wyniesie. Nie 55mln, bo za tyle mógł go sprzedać Real z takim samym zyskiem.
andrusek pisze:I Juventus swoją dopłatą za anulowanie klauzuli próbuje sprawić, żeby Realowi nie opłacało się go sprowadzać ponownie, czyli dopłata Juventusu musi oscylować w granicach potencjalnego zysku Realu przy sprzedaży do innego klubu. I tu wracamy do definicji wartości tyle właśnie Juventus jest w stanie przeznaczyć na Moratę potencjalne 30mln od Realu + 15mln za anulowanie klauzuli. To już moja ostatnia próba ;)
Nie mówimy o sytuacji, w której Real odkupuje Moratę za 30, po czym dorzucamy do tej kwoty 15 i odkupujemy go z powrotem. Mówimy o sytuacji faktycznej, tj. mamy Moratę u siebie za 20mln i dorzucamy 15, żeby tu został, ergo jesteśmy w stanie przeznaczyć na niego łącznie 35mln, ergo na tyle go wyceniamy.

Innymi słowy, może dotrze:

Wycena Moraty przez Juventus na 45mln = Wycena Moraty przez Real na 55mln.

Ja piszę o pierwszej wycenie, Ty - nie wiem dlaczego - o drugiej.

Prostszej analogii, niż tej z jabłkiem, nie wymyślę. Wróć do niej i spróbuj odpowiedzieć na zadane pytanie, może zrozumiesz, o co mi się rozchodzi. :pray:

---

@eatsider Nie wyczułeś ironii? :)

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
matekkuba

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 12:51

Mamy 15 milionów euro do zaproponowania Realowi. Są dwa scenariusze:
a) Real się nie zgadza i płaci Juventusowi 30 milionów euro. Mamy 45 mln € na napastnika.
b) Real się zgadza i mamy Moratę. Ale nie mamy 45 mln € na napastnika.

Widzisz w tych wyliczeniach gdzieś kwotę 35 milionów?

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 12:59

matekkuba pisze:Mamy 15 milionów euro do zaproponowania Realowi. Są dwa scenariusze:
a) Real się nie zgadza i płaci Juventusowi 30 milionów euro. Mamy 45 mln € na napastnika.
b) Real się zgadza i mamy Moratę za łączną kwotę 35 mln.

Widzisz w tych wyliczeniach gdzieś kwotę 35 milionów?
Widzę ;)

Zagadka: ile zarobi Real na Moracie, jeśli się na 15 milionów zgodzi? Jaka będzie zatem wartość Hiszpana?

Podpowiem raz jeszcze -> oszczędność /= zarobek.

PS Nie wiem dlaczego próbujecie mi tłumaczyć, co kolega Rictor miał na myśli. Spokojnie, ja rozumiem, skąd się u niego te 45mln wzięło. Po prostu się z tym nie zgadzam, jeżeli mówimy wartości z perspektywy Juventusu :)

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Bukol87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 13:20

Obrazek[/img]

matekkuba

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 13:30

Po pierwsze, fajnie gdybyś w moje usta nie wkładał słów, których nie napisałem.
Po drugie,
Zagadka: ile zarobi Real na Moracie, jeśli się na 15 milionów zgodzi? Jaka będzie zatem wartość Hiszpana?
nikt nie mówi o zarobku Realu, a o wartości Hiszpana. Jeśli utożsamiasz te dwie rzeczy to gratuluję.
Po prostu się z tym nie zgadzam, jeżeli mówimy wartości z perspektywy Juventusu
Z perspektywy Juventusu: albo 45 milionów, albo Morata.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 13:58

matekkuba pisze:
nikt nie mówi o zarobku Realu, a o wartości Hiszpana. Jeśli utożsamiasz te dwie rzeczy to gratuluję.
Próbowałem dotrzeć do moich adwersarzy:
matekkuba pisze:Real nie musi sprzedawać go nigdzie dalej. Jak go chce u siebie to jest w plecy 30 mln, jeśli weźmie od nas 15 mln i odpuści Moratę jest do przodu 15. Łącznie wartość Moraty wychodzi 45.
andrusek pisze:dopłata Juventusu musi oscylować w granicach potencjalnego zysku Realu przy sprzedaży do innego klubu.
Sam nie bardzo rozumiem, co ma zarobek Realu do naszej oceny wartości Hiszpana, ale to właśnie starali się mi wcisnąć...

matekkuba pisze:
Po prostu się z tym nie zgadzam, jeżeli mówimy wartości z perspektywy Juventusu
Z perspektywy Juventusu: albo 45 milionów, albo Morata.
Ile razy mam powtarzać, że oszczędność to nie zarobek? :think:

Jeśli Juventus dopłaci 15mln, ile wyda na Moratę? Kupi go o 10mln taniej, niż Hiszpan jest wart? Marotta mistrz!

Z mojej strony kończę temat, bo i tak już za długo się ciągnie.
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2016, 14:11 przez wojczech7, łącznie zmieniany 1 raz.

matekkuba

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 14:11

Czym jest zatem wartość?
Za PWNem:
to, ile coś jest warte pod względem materialnym
Z punktu widzenia kupca - Morata jest wart 45 milionów euro. To jest wartość Moraty. Zysk Realu będzie o 10 milionów mniejszy z prostego powodu - Juventus za ogranie Hiszpana dostanie swoją działkę.
Ile razy mam powtarzać, że oszczędność to nie zarobek?
Sam się gubisz w swoich teoriach. Skoro oszczędność to nie zarobek, to skąd kwota 35 milionów euro? Wypadałoby wtedy wartość Moraty dla Juve oszacować na 30 milionów otrzymanych od Królewskich.
Jeśli Juventus dopłaci 15mln, ile wyda na Moratę? Kupi go o 10mln taniej, niż Hiszpan jest wart? Marotta mistrz!
Gubisz 10 milionów, które potencjalnie Juventus może zarobić na Moracie przy aktywowaniu klauzuli i zupełnie pomijasz fakt, że przez 2 lata Morata był przez nas ogrywany. Logiczne jest, że w rozmowach z Realem jesteśmy na uprzywilejowanej pozycji (względem innych klubów), bo Real musi nam za Moratę zapłacić 10 (tak, to brakujące w Twoich magicznych wyliczeniach) milionów więcej, niż otrzymał za Moratę 2 lata temu.

19redhof10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 14:15

Jak dzieci w piaskownicy :rotfl: nie macie wiekszych problemów, czy chodzi o nabijanie komentarzy ? :C

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 14:33

matekkuba pisze:
Czym jest zatem wartość?
Za PWNem:
to, ile coś jest warte pod względem materialnym
Ale wiesz, że ta definicja niczego nie wnosi, prawda? :D
matekkuba pisze:Z punktu widzenia kupca - Morata jest wart 45 milionów euro. To jest wartość Moraty.
Wiesz, że ja z tym nie polemizuję, prawda? Z punktu widzenia Arsenalu, Manchesteru, PSG, czy Bóg wie kogo - jeśli Juventus zaoferuje 15mln za anulowanie klauzuli - oni będą musieli zaproponować Realowi 45mln, żeby w ogóle usiąść do stołu. Tyle że ja nie z tym mam "problem".

Przy rzeczonej dopłacie 15mln, Juventus dokona transferu o łącznej wartości 35mln Euro.
matekkuba pisze:
Ile razy mam powtarzać, że oszczędność to nie zarobek?
Sam się gubisz w swoich teoriach. Skoro oszczędność to nie zarobek, to skąd kwota 35 milionów euro? Wypadałoby wtedy wartość Moraty dla Juve oszacować na 30 milionów otrzymanych od Królewskich.
Olaboga. :facepalm:

Juventus zapłacił za Moratę 20mln Euro. Dopłacając 15mln Euro kwota jego transferu zamknie się w 35mln Euro. Real zarobi 35mln Euro. Widzisz tu coś o oszczędzaniu? :roll:
matekkuba pisze:Gubisz 10 milionów, które potencjalnie Juventus może zarobić na Moracie przy aktywowaniu klauzuli i zupełnie pomijasz fakt, że przez 2 lata Morata był przez nas ogrywany.

Jaki byłby biznes Realu w tym, że daje nam bonus za ogranie Moraty nie ściągając go z powrotem, wytłumacz mi? :lol:
matekkuba pisze:Logiczne jest, że w rozmowach z Realem jesteśmy na uprzywilejowanej pozycji (względem innych klubów)
Toż o tym piszę od początku. Wartość (cena) Moraty jest z naszej perspektywy inna, niż z perspektywy innych chętnych na jego usługi.

Administratora uprzejmie proszę o kartkę za ten offtop. Mam dosyć ;)

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 14:46

Arbuzini pisze:Pogba, Pjanic, Khedira, Marchisio, Lemina, Sturaro i nowy - moim zdaniem dobry plan na przyszły sezon biorąc pod uwagę, że Claudio w tym roku może nie pojawić się w ogóle na boisku. Po powrocie Włocha Allegri będzie miał chyba największą do tej pory swobodę przy ustalaniu linii pomocy. Lemina niech wykorzysta luźniejszy okres w Turynie i ostro pracuje z Allegrim nad poruszaniem się po boisku i grą defensywną.
Gabonczyk mnie nigdy nie przekonywal i nie przekonuje. Sprzedalbym go Ranieriemu, a jesli Sturaro nie ma statusu naszego wychowanka (serio nie mam pojecia jak to wyglada), to tez bym go odpalil, a za nich wzial Diaware.
adryjano pisze:Wg mnie Pogba out, a ani Pjanić ani Alves nie przyjdą, jak zwykle sprowadzimy opcje D :/
Czerwo dla trolla :whistle:

W sobote wystosowalem takiego sms-a do kolegi, fana Romy: 'Dziekujemy za Pjanicia. Forza Juve! :lol: '
Jakos nie mam przeswiadczenia, ze bedzie to kiepski transfer. A co do reszty pomocy, to bierzmy na wypo tego Kovacicia i koniec. Wystarczy.

Co do Moraty, to ja wolalbym zeby odszedl. Jesli zostanie, to znowu caly nastepny sezon sie bidulek bedzie zastanawial czy w lipcu Real go wykupi i bedzie chlopak doly psychiczne lapal. Sprzedac jego i Zaze/Mandzu, a za uzyskany hajs wziac nawet i Cavaniego.
Przeczytalem Wasze wywody na temat wyceny/wartosci Hiszpana i stracilem bezpowrotnie kilkanascie minut mojego zycia ::/:

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
jonssonek66

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 14:56

GdS: Chelsea złoży ofertę Napoli, wyceniają Koulibaly na £ 24million .

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2016, 15:19

Jacky pisze:Co do Moraty, to ja wolalbym zeby odszedl. Jesli zostanie, to znowu caly nastepny sezon sie bidulek bedzie zastanawial czy w lipcu Real go wykupi i bedzie chlopak doly psychiczne lapal.
Bardzo malo prawdopodobny scenariusz. Za wszelka cene bedziemy chcieli rozwiazac te kwestie juz teraz - albo pozbedziemy sie tego uwlaczajacego prawa kontrwykupu albo Real go wykupi. Krolewscy chca na nim zarobic i teraz pytanie, czy Marotta zdola ich przekonac swoja oferta.

Zablokowany