Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2016, 00:35

Arbuzini pisze:
Jacky pisze:Romagnoli
Pisze się Rugani ;)
Szczerze, to nie mam definitywnego argumentu 'za' graczem Milanu, a 'przeciw' naszemu Danielowi :lol:
ForzaItanimulli3vujcm pisze:
Jacky pisze:Gabbiadini
:shock: Really?! To ja już wolałbym na szpicy Berardiego lub Zaze - albo nawet każdego z napastników który jest w tej kadrze - nawet Immobile.
Really. Berardi jest w "mojej" kadrze, wiec w czym problemik? Zaze uznaje li tylko za jokera - tylko tyle i az tyle. Poza tym, gosciu jest jak odbezpieczony granat w rekach malpy (kartki). Nie mowie, ze Manolo to zbawca Squadra Azzurra i wiem, ze inni maja wieksze doswidczenie i w sezonie pykneli wiecej bramek, ale w chwili obecnej Gabba ma najlepsza forme strzelecka sposrod tej wloskiej mizerii w przodzie i moze wartaloby to wykorzystac.

Tak czy owak, czekam z niecierpliwoscia na mecze Blekitnych i Bialo-Czerwonych.

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2016, 08:13

https://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyd%C5%82owy
Skrzydłowy – termin używany na określenie pozycji zawodników w różnych sportach drużynowych ustawionych najczęściej na bokach boiska.

w piłce nożnej – skrzydłowy to określenie bocznego napastnika, niekiedy także bocznego pomocnika.
na moje w zarówno w 352 jak i 442 gra boczny pomocnik, nie gra tylko zestawieniach z 3 pomocników lub 4 ustawioną w diament

z drugiej strony zaś:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomocnik_ ... C5%BCna%29
Pomocnicy boczni (ang. side midfielder – SMF): zwani często mylnie skrzydłowymi, tym różnią się od nich, że uczestniczą w grze obronnej zespołu
czyli mniej więcej tak jak pisał wojczech7... tyle, że pewnie jest to jakaś bardzo stara definicja ale nie nowością jest, że taktycznie kibice na tym forum zatrzymali się w latach 90tych gdy za królów napastników robiły kłody od których odbijała się piłka i wpadała do siatki... poniżej ten sam link w wersji angielskiej (polecam mapkę z pozycjami na boisku)
https://en.wikipedia.org/wiki/Midfielder
In modern football, the terms winger or wide player refer to a non-defender who plays on the left or right sides of the pitch. These terms can apply to left or right midfielders, left or right attacking midfielders, or left or right forwards.[7] Left or right-sided defenders such as wing-backs or full-backs are generally not called wingers.
dlatego jeśli ktoś pyta czy Lichy to skrzydłowy odpowiedziałbym - nie, on gra wing-backa bo w zasadzie ciężko jest stwierdzić czy gramy wtedy 352 czy 532, na moje jednak 532 ale piszemy sobie 352 żeby się dowartościować, że gramy niby ofensywnie i wystawiamy tylko 3 obrońców podczas gdy na bokach stoi Evra i Lichy - obrońcy z krwi i kości, natomiast jeśli na boisku gra przykładowy Gacek to chyba jednak nie robi za wing-backa więc można go nazwać skrzydłowym

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2016, 08:18

Daj spokój Mały, bo zaraz wjedzie Makiavel i powie, żeś niegodzien się piłką interesować... ;)

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 czerwca 2016, 11:18

Maly ma racje, w ustawieniu z Lichym i Evrą gramy 5-3-2 a nie 3-5-2.

Problem polega na tym, że ludzie pokroju użytkownika wojczech7 czerpią wiedzę o piłce z FIFY a tam skrzydłowi, jeśli dobrze pamiętam (ostanio grałem w Fifę 12) to gracze stricte ofensywni, tak jak wymienił.

Gracze grający na skrzydle, to skrzydłowi. Cechuje ich to, że pracują na całej długości boiska, zależnie od zadań taktycznych, skupiając się bardziej na ataku lub obronie. W 4-4-2 grający na bokach pomocy, przy ataku OSKRZYDLAJĄ akcję. Tym bardziej w 3-5-2 skrajni pomocnicy przy uskrzydlają grę a w obronie odpowiadają za neutralizację skrzydeł rywala.

Oczywiście ważna jest też charakterystyka gracza, Marchisio ustawiony na lewej pomocy grał bocznego pomocnika po prostu, ale większość graczy nominalnie zajmujących tę pozycję można nazwać skrzydłowymi.

Edit. Jacky ma racje, mój błąd.
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2016, 00:19 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.

BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 03 czerwca 2016, 23:50

Makiavel pisze:USKRZYDLAJĄ akcję
Akcje sie OSKRZYDLA. Ale ja nie o tym. Italia sobie zrobila trening z Primka Empoli i nasz Zaza sieknal czworaka :smile: Do tego Chiello tez sobie strzelil. Generalnie 13:0, ale to juz pewnie wszyscy wiedza. Conte zastosowal 3-5-2.

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
RICTOR

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 00:02

Najlepszy w uskrzydlaniu akcji był De Ceglie. Jak już ją uskrzydlił to piłka kończyła daleko za stadionem :smile:

Niech Zaza nawbija tych goli, ale już we właściwym turnieju. Będzie to tylko z pożytkiem dla nas, nie ważne czy odejdzie czy zostanie.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 15:41

1 połowa:
Sirigu - Darmian, Bonucci, Ogbonna - Candreva, Sturaro, Thiago Motta, Parolo, El Shaaeawy - Immobile, Zaza

2 połowa:
Marchetti - Barzagli, Ogbonna (Zappacosta 15'), Chiellini - De Sciglio, Florenzi, De Rossi, Giaccherini, Bernardeschi - Pellè, Insigne

1:0 Zaza 1'
2:0 Zaza 5'
3:0 Giampa (sam.) 7'
4:0 El Shaarawy 8'
5:0 Zaza 24'
6:0 Zaza 29'
7:0 Candreva 43'
8:0 Chiellini 51'
9:0 Insigne 54'
10:0 Bernardeschi 57'
11:0 Insigne 71'
12:0 Insigne 77'
13:0 Giaccherini 85'

Obrazek
Kadziel

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 15:57

Wie ktoś, gdzie będzie można obejrzeć mecz Włochy-Finlandia ? Będzie w jakiejś polskiej stacji ?

Swider10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 16:08

Kadziel pisze:Wie ktoś, gdzie będzie można obejrzeć mecz Włochy-Finlandia ? Będzie w jakiejś polskiej stacji ?
http://lfootball.ws/

tu raczej bedzie wszystko (SopCast)

"Pozytywne rezultaty to coś wspaniałego , ale istnieje coś większego: móc powiedzieć, że jest się kibicem Juventusu i być z tego dumnym."

"Dla tych barw niektórzy stracili swe życie"
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 17:23

nie zagrał tylko Buffon i... Eder - ten drugi ma jakąś kontuzję czy Antek jednak szuka jakiejś alternatywy dla niego?

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 17:30

Ktoś mi moze racjonalnie wytlumaczyc dlaczego Berardi nie jest powołany na Euro?

rydwadydwa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 17:55

Bazyliszek pisze:Ktoś mi moze racjonalnie wytlumaczyc dlaczego Berardi nie jest powołany na Euro?
Spójrz na jego statystyki to się dowiesz. 7 goli w lidze przez cały rok, z czego 3 to karne. Nawet na tle słabej konkurencji do grania w reprze Domenico wypada blado. Dodaj do tego idiotyczne zachowanie, brak doświadczenia międzynarodowego i masz gracza, który nie posiada żadnego argumentu aby pojechać na wielki turniej.

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 20:13

rydwadydwa pisze:
Bazyliszek pisze:Ktoś mi moze racjonalnie wytlumaczyc dlaczego Berardi nie jest powołany na Euro?
Spójrz na jego statystyki to się dowiesz. 7 goli w lidze przez cały rok, z czego 3 to karne. Nawet na tle słabej konkurencji do grania w reprze Domenico wypada blado. Dodaj do tego idiotyczne zachowanie, brak doświadczenia międzynarodowego i masz gracza, który nie posiada żadnego argumentu aby pojechać na wielki turniej.
7 goli, prawie tyle samo asyst. Bernadeschi ma gorsze staty i jest powołany, więc wtf? pomijając wynalazki typu Giaccherini, no ale synek Antka wiec sie nie liczy

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 czerwca 2016, 21:58

Bazyliszek pisze:Bernadeschi ma gorsze staty i jest powołany, więc wtf? pomijając wynalazki typu Giaccherini, no ale synek Antka wiec sie nie liczy
Była już rozmowa na temat Bernardeschiego, więc po co znowu drążyć temat.

Zobaczymy jak wyjdą w meczu z Finlandią, bo takie zestawienia może sugerować (może, a nie musi, w końcu to tylko gierka z Primaverą), że Jorginho nie pojechał ponieważ, Conte widzi Mottę i De Rossiego jako alternatywy dla siebie na pozycji registy stąd trzeci był mu zbędny - koło registy ma biegać dwóch wybieganych b2b, zawodników z motorkiem w dupie i tu mamy Florenziego, Gacka, Sturaro i Parolo. Candrevę, El Shaarawego i Bernardeschiego widzi jako wahadłowych, a Insigne jako napastnika. Potwierdza się, że pojechało 4 na 3 nominalnych obrońców, bo w razie czego Darmian będzie grał jako pół-prawy stoper (już tak wcześniej grywał w kadrze Conte), a Ogbonna to pół-lewy i alternatywa Bonucciego.

Można też wyciągnąć wniosek, że Berardi byłby traktowany jako napastnik, więc ani Gacek, ani Berna nie byli jego rywalami w walce o skład.

Obrazek
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 czerwca 2016, 10:12

wojczech7 pisze: Toż boczny napastnik to skrzydłowy przecież ;)

Po "mojemu" byłoby: boczny obrońca (Piszczek), boczny pomocnik (Kuba), skrzydłowy (Grosicki)

Wahadłowy to twór niestandardowy, poza konkursem :)
Popieram! Z tym że wahadło to rzeczywiście pewna mutacja skrzydła ;)

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
ODPOWIEDZ