Mercato (Lato 2016)
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Messi przez kilka lat tez miał tylko lewą nogę. Bramki prawą zaczął zdobywać może z 2 lata temu.panlider pisze:Jarają się Dybalą, bo pewnie nie oglądają meczów Juve i nie mają zielonego pojęcia, że La Joya ma tylko jedną nogę, a to spory problem w dzisiejszej piłce. Oczywiście wszystko jest do wypracowania i mam nadzieje, że kiedyś zobaczę, jak Paulito strzela bramkę z prawej nogi, zamiast przekładać ją na lewąCrunny pisze:Uważam, że Dybala ma w tej chwili dużo większy wpływ na naszą grę niż Pogba. Łatwiej też byłoby nam zastąpić Francuza. Oczywiście liczę, że obaj zostaną. Raczej jestem spokojny o Francuza. Każdy klub, który mu się teraz przygląda, nie da za niego koło 100 mln. No chyba, że rozegra fenomenalne Euro. W to lato na pewno czeka nas parę dobrych ofert za A.Sandro i zaleją nas pytania o Dybalę. Czasem przeglądam komentarze kibiców innych drużyn pod newsami transferowymi i powiem Wam, że wielu kibiców Barcelony, Realu i Bayernu, jako największe marzenie stawia sobie teraz Dybalę. Po sezonie prawdopodobnie dojdzie do zmiany trenerów w Chelsea, ManU i City, więc gruby hajs pójdzie w ruch!Poza tym myślę, że prędzej sprzedamy Pogbę, niż Dybalę. Choćby przez wzgląd na menadżera Il Polpo.
- meda11
- Juventino
Liczby prawej nogi Messiego:
2015/16 - do tej pory 12 goli
2014/15 - 12 goli
2013/14 - 5 goli
2012/13 -7 goli
2011/12 - 8 goli
2010/11 - 7 goli
2009/10 - 10 goli
2008/09 - 7 goli
Na ostatnich 8 sezonów (wliczając obecny) tylko w jednym strzelił mniej niż 7 goli. Z tego co pamiętam (jakiś zagraniczny artykuł porównawczy) to Messi i Ronaldo strzelają swoją słabszą nogą ok. 20% swoich goli. Dybala chyba w całej swojej zawodowej karierze nie ustrzelił razem 10 więc słabo. Bardzo słabo. I tutaj nie chodzi nawet o same gole ale liczbę udanych długich podań, przerzutów, kluczowych podań w gąszczu nóg rywali. Robben ma niby tylko lewą nogę, a mimo to wszyscy najlepsi obrońcy nabierają się na zamach prawą i zejście do lewej. W mojej ocenie wynika to nie tylko z jego szybkości ale również z faktu, że tą słabszą ma dużo lepszą niż nasz Paulo. Nie raz i nie dwa Arjen idzie do linii końcowej i celnie zagrywa wzdłuż bramki zarówno po ziemi jak i górą na długi słupek. Nasz napastnik fajnych zagrań prawą nogą miał w tym sezonie może z 5. Zawsze szuka tej genialnej lewej stopy i o ile przy tym kleju i szybkości reakcji jest w stanie ogrywać większość obrońców Serie A to jak przyjdzie mu pograć w 1/4 czy 1/2 LM przeciwko Thiago Silvie czy Pique to serio nie widzę tego. Jak nie będzie miał blisko siebie kogoś z kim będzie mógł zagrać z klepki (Pogba, Marchisio, Sandro, Cuadrado) to taki klasowy obrońca zmusi go do pójścia na swoją duuużo gorszą nogę. Jak dla mnie bliżej mu do Kosowskiego z najlepszego okresu w Wiśle niż do Messiego. Ale jak już kilkukrotnie wspominałem dzięki tej jego ułomności możemy go podziwiać w naszych barwach, a nie w FCB czy PSG i liczyć że za kilka lat zbliży się do % Messiego.
2015/16 - do tej pory 12 goli
2014/15 - 12 goli
2013/14 - 5 goli
2012/13 -7 goli
2011/12 - 8 goli
2010/11 - 7 goli
2009/10 - 10 goli
2008/09 - 7 goli
Na ostatnich 8 sezonów (wliczając obecny) tylko w jednym strzelił mniej niż 7 goli. Z tego co pamiętam (jakiś zagraniczny artykuł porównawczy) to Messi i Ronaldo strzelają swoją słabszą nogą ok. 20% swoich goli. Dybala chyba w całej swojej zawodowej karierze nie ustrzelił razem 10 więc słabo. Bardzo słabo. I tutaj nie chodzi nawet o same gole ale liczbę udanych długich podań, przerzutów, kluczowych podań w gąszczu nóg rywali. Robben ma niby tylko lewą nogę, a mimo to wszyscy najlepsi obrońcy nabierają się na zamach prawą i zejście do lewej. W mojej ocenie wynika to nie tylko z jego szybkości ale również z faktu, że tą słabszą ma dużo lepszą niż nasz Paulo. Nie raz i nie dwa Arjen idzie do linii końcowej i celnie zagrywa wzdłuż bramki zarówno po ziemi jak i górą na długi słupek. Nasz napastnik fajnych zagrań prawą nogą miał w tym sezonie może z 5. Zawsze szuka tej genialnej lewej stopy i o ile przy tym kleju i szybkości reakcji jest w stanie ogrywać większość obrońców Serie A to jak przyjdzie mu pograć w 1/4 czy 1/2 LM przeciwko Thiago Silvie czy Pique to serio nie widzę tego. Jak nie będzie miał blisko siebie kogoś z kim będzie mógł zagrać z klepki (Pogba, Marchisio, Sandro, Cuadrado) to taki klasowy obrońca zmusi go do pójścia na swoją duuużo gorszą nogę. Jak dla mnie bliżej mu do Kosowskiego z najlepszego okresu w Wiśle niż do Messiego. Ale jak już kilkukrotnie wspominałem dzięki tej jego ułomności możemy go podziwiać w naszych barwach, a nie w FCB czy PSG i liczyć że za kilka lat zbliży się do % Messiego.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Co do Krychowiaka to wg mnie zupełnie zbędny zawodnik. Markiz co jak co ale w defensywie daje radę, dobrze też dzieli piłkę ale problemem jest stwarzanie akcji w ofensywie, niestety ale słaby z niego kreator akcji ofensywnych. W tym aspekcie Krychowiak nie da więcej. Przydałby się za to bardziej ofensywny, kreatywny box-to-box ew. typowy rozgrywający, który potrafi kreować grę bo tego Markizowi najbardziej brakuje.
- annihilator1988
- Juventino
Po sprzedaży Pogby, kupno defensywnego pomocnika będzie konieczne, tak jak cofniętego rozgrywającego, a może kogoś też i kogoś do 4-3-1-2 w Europie? Pereyra raczej w tym sezonie nie dojdzie do formy sprzed kontuzji, a taki Sansone podniósłby poziom rywalizacji o pozycję ofensywnego pomocnika. Piłka w ogóle mu nie przeszkadza, dobry drybling, a i na nogach potrafi się utrzymać. Brałbym. Na Goetze nie liczę, bo znów się przeliczęAdiJuve pisze:W tym aspekcie Krychowiak nie da więcej. Przydałby się za to bardziej ofensywny, kreatywny box-to-box ew. typowy rozgrywający, który potrafi kreować grę bo tego Markizowi najbardziej brakuje.
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Poprostu
- Juventino
- Podziekował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Dzisiaj gdzieś mignęła mi informacja, że jesteśmy zainteresowani Adamem Masina. Jest ktoś coś więcej o nim powiedzieć oprócz tego, że jest lewym obrońcą i gra w Bologni?
- meda11
- Juventino
To już standard w naszym wykonaniu. Na miejscu kibiców pozostałych drużyn szlag by mnie trafił bo co jakiś młody Włoch się wyróżnia to Juventus zdaje się zaginać na nim parol. W ostatnich 4 latach oddaliśmy bez walki w zasadzie tylko 3 grajków - Verrattiego, Jorginho i Romagnoliego. Reszta jest bądź była w "rękach" Juve i tylko od oceny przydatności dla klubu zależeć będzie czy ich puścimy dalej czy też włączymy do projektu. W zasadzie tylko Roma może jako tako spać spokojnie bo trzeba im oddać, że w skali tych największych w Serie A produkują najwięcej klasowych ligowców. Reszta musi obejść się smakiem albo liczyć na rodzynki jak Donnarumma czy Bernardeschi.Poprostu pisze:Dzisiaj gdzieś mignęła mi informacja, że jesteśmy zainteresowani Adamem Masina. Jest ktoś coś więcej o nim powiedzieć oprócz tego, że jest lewym obrońcą i gra w Bologni?
Co do samego Adama to patrząc na postawę podopiecznych Donadoniego nie ma się co dziwić. Włoch, 22 lata, bardzo dobrze ułożona lewa noga, 2 gole i 4 asysty. Trudno żebyśmy się nim nie interesowali biorąc pod uwagę, że nadal nie wiemy co z Evrą po tym sezonie.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Nie rozumiem czemu po sprzedaży Pogby kupno defensywnego pomocnika byłoby koniecznie. Jak wspomniałem defensywę bardzo dobrze ogarnia Marchisio, Sturaro czy Lemina też w ofensywie jakoś strasznie kreatywni nie są, ale w defensywie już prezentują całkiem niezły poziom, także nie rozumiem po co do tego jeszcze typowy def. pomocnik. Po sprzedaży Pogby to tylko kreatywny box-to-box jest wstanie wypełnić lukę po Francuzie.annihilator1988 pisze:Po sprzedaży Pogby, kupno defensywnego pomocnika będzie konieczne, tak jak cofniętego rozgrywającego, a może kogoś też i kogoś do 4-3-1-2 w Europie? Pereyra raczej w tym sezonie nie dojdzie do formy sprzed kontuzji, a taki Sansone podniósłby poziom rywalizacji o pozycję ofensywnego pomocnika. Piłka w ogóle mu nie przeszkadza, dobry drybling, a i na nogach potrafi się utrzymać. Brałbym. Na Goetze nie liczę, bo znów się przeliczęAdiJuve pisze:W tym aspekcie Krychowiak nie da więcej. Przydałby się za to bardziej ofensywny, kreatywny box-to-box ew. typowy rozgrywający, który potrafi kreować grę bo tego Markizowi najbardziej brakuje.
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 39 razy
Też nie wiem po co def, skoro w podstawowej dziś trójce ( Pogba, Markiz, Khedira ) takiego nie ma, a najwięcej narzeka się na brak kreowania gry.
No chyba, że ostatecznie ma dojść do zmiany systemu na 4-3-1-2 i przyjdzie jakiś Isco czy inny Goetze, wtedy topór Krychowiak w środku, a po bokach Khedira z Markizem, ale to dosyć karkołomne.
Ciekawe co dalej z Asamoahem. Trochę sytuacja bez dobrego wyjścia.
Najlepiej byłoby jakby został i przestał łapać kontuzję. Wtedy mógłby spokojnie złapać przyzwoitą formę i być zawodnikiem szerokiego składu, często wchodzącym z ławki, czy na mniej groźnych rywali. Minus jest taki, że pojechałby na PNA, wypadł znowu na cały miesiąc, a potem jeszcze nie wiadomo w jakiej formie wrócił ( za pierwszym razem już do końca grał padake ). Ryzyko jest duże, sam już straciłem wiarę w tego chłopaka
Sprzedać? Łatwo się mówi, ale kto by go chciał kupić po tylu kontuzjach? I co ważniejsze, za ile? W grę wchodziłyby pewnie jakieś grosze.
No chyba, że ostatecznie ma dojść do zmiany systemu na 4-3-1-2 i przyjdzie jakiś Isco czy inny Goetze, wtedy topór Krychowiak w środku, a po bokach Khedira z Markizem, ale to dosyć karkołomne.
Ciekawe co dalej z Asamoahem. Trochę sytuacja bez dobrego wyjścia.
Najlepiej byłoby jakby został i przestał łapać kontuzję. Wtedy mógłby spokojnie złapać przyzwoitą formę i być zawodnikiem szerokiego składu, często wchodzącym z ławki, czy na mniej groźnych rywali. Minus jest taki, że pojechałby na PNA, wypadł znowu na cały miesiąc, a potem jeszcze nie wiadomo w jakiej formie wrócił ( za pierwszym razem już do końca grał padake ). Ryzyko jest duże, sam już straciłem wiarę w tego chłopaka
Sprzedać? Łatwo się mówi, ale kto by go chciał kupić po tylu kontuzjach? I co ważniejsze, za ile? W grę wchodziłyby pewnie jakieś grosze.
- Arbuzini
- Juventino
Masinę mamy na radarze praktycznie od samego początku sezonu, choć podobno bardziej interesował nas Lazaar z Palermo. Co ciekawe obaj są w podobnym wieku i urodzili się w Maroku. Nie ma co - przydałoby się jakieś wartościowe wzmocnienie w defensywie, a zawodnik z ekipy Donadoniego zapowiada się bardzo obiecująco. Przy 190 cm wzrostu żwawo radzi sobie na lewej stronie boiska, a mnie zastanawia też, czy wyśmienitych warunków fizycznych oraz górowania w powietrzu nie dałoby się przekuć na umiejętność gry jako lewy stoper w 352.
Pomoc moim zdaniem - bez względu na to co uczyni Pogba - potrzebuje nowych twarzy. Pereyra, czy Asamoah nie są w tym sezonie naszym atutem więc można pomyśleć o ich spieniężeniu. Lemina ma czas do końca sezonu żeby udowodnić swoją przydatność. W przypadku transferu Francuza na jego korzyść działa fakt, że OM może chcieć się wymienić za Islę.
Pomoc moim zdaniem - bez względu na to co uczyni Pogba - potrzebuje nowych twarzy. Pereyra, czy Asamoah nie są w tym sezonie naszym atutem więc można pomyśleć o ich spieniężeniu. Lemina ma czas do końca sezonu żeby udowodnić swoją przydatność. W przypadku transferu Francuza na jego korzyść działa fakt, że OM może chcieć się wymienić za Islę.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2016, 20:15 przez Arbuzini, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robaku
- Juventino
Arbuz ma rację, Masina już chyba z dwa okienka w sławnym notesie Paraticziego
Podobnie jak Donsah, bo przecież to Bologna nam sprzątnęła go nam sprzed nosa( choć pojawiły się informacje potem, że podobno im na to pozwoliliśmy bo i tak mamy z nimi deal na wypadek gdyby chłopak prawidłowo się rozwijał, a nie mogliśmy go wziąc z zespołem z Emilia Romana na współwłasność, bo właśnie jest liga wyłączyła), do tego przez bardzo poprawną grę w tym sezonie na nasz radar wszedł Diawara, wiec tutaj info o Masinie bym się nie podniecał, to pewnie jeden z wielu młodych, do tego Włoch, których obecnie obserwujemy.
Ja mam nadzieję, ze Conte nam trochę pomoże. Kiedyś było dużo o zainteresowaniu Asą przez Chelsea, teraz mimo, że wraca po kontuzji, może Antek się po niego zgłosi.
Leminę trzeba cisnąć na kolejne roczne wypożyczenie, nie ma innej rady. Chyba ze dogadamy "no money deal" pomiędzy OM włączając to DJ i Isle.

Ja mam nadzieję, ze Conte nam trochę pomoże. Kiedyś było dużo o zainteresowaniu Asą przez Chelsea, teraz mimo, że wraca po kontuzji, może Antek się po niego zgłosi.
Leminę trzeba cisnąć na kolejne roczne wypożyczenie, nie ma innej rady. Chyba ze dogadamy "no money deal" pomiędzy OM włączając to DJ i Isle.
- CzeczenCZN
- Juventino
Higuain znów!
Wiem że to teraz karny, ale kogoś takiego nam brakuje.
Łudziłem się długo, że mamy atak świetny - jednak Morata to gwiazdka sezonowa, a Mandzukic dobry chłop do zadań specjalnych, Zaza - joker.
Dla mnie mogą wszyscy napastnicy zostać, ale tu potrzeba 1 Topa!
Dawać tego Edinsona, musi być ktoś ograny!

Łudziłem się długo, że mamy atak świetny - jednak Morata to gwiazdka sezonowa, a Mandzukic dobry chłop do zadań specjalnych, Zaza - joker.
Dla mnie mogą wszyscy napastnicy zostać, ale tu potrzeba 1 Topa!
Dawać tego Edinsona, musi być ktoś ograny!

- CzeczenCZN
- Juventino
Ja bym chciał wreszcie CapocannoniereWojtek pisze:I co z tego, że Igła ma tyle goli?Te jego wszystkie jego gole będą nic nie warte, jeśli to my zgarniemy scudetto (a zgarniemy)

Z takim Cavanim jako jedynym nawet wzmocnieniem - w 352 z Cuadrado oraz Alexem Sandro na skrzydłach, Khedirą, Marchisio, Pogbą w środku z BBC Buffonem, oraz Dybalą jako partnerem Urusa - nasza gra wyglądałaby znacznie lepiej