Serie A 15/16 (25): JUVENTUS 1-0 Napoli
- Adi666666
- Juventino
Odnośnie taktyki macie tutaj przedstawione graficznie 3 warianty, które są brane pod uwagę. + taki, że Khedira doszedł do zdrowia trenując nawet nocami i jest gotowy na ten mecz. Szczerze mówiąc to w każdym z tych ustawień jest jakaś niewiadoma, 1 opcja Rugani ? 2 opcja Pereyra ? ... to nie są zawodnicy którzy są w rytmie meczowym i słabo to wygląda, 3 opcja kadrowo ok ale 4 4 2 dawno przez nas nie stosowane także też nie wiadomo jak sobie poradzą. Napoli zapewne wyjdzie tradycyjnie jak to ma w zwyczaju 4-3-3.

Natomiast co do spotkania naszła mnie taka nostalgia nie wiem czego, ale przed tym meczem przypomina mi się pamiętny mecz na San Siro Milan - Juve 0-1 po golu Trezy i kapitalnej asyście Alexa z przewrotki
, po tej wygranej wiedziałem że Scudetto będzie nasze liczę na to samo w sobotę wieczorem;)
P.s Orsato poprowadzi mecz nie jest to dobra wiadomość ale cóż ... http://www.lastampa.it/2016/02/11/sport ... agina.html
a tu taki bonus z fanpejdża Claudio Marchisio:

Mur na sobotę prawie gotowy
:koszulka:

Natomiast co do spotkania naszła mnie taka nostalgia nie wiem czego, ale przed tym meczem przypomina mi się pamiętny mecz na San Siro Milan - Juve 0-1 po golu Trezy i kapitalnej asyście Alexa z przewrotki

P.s Orsato poprowadzi mecz nie jest to dobra wiadomość ale cóż ... http://www.lastampa.it/2016/02/11/sport ... agina.html
a tu taki bonus z fanpejdża Claudio Marchisio:

Mur na sobotę prawie gotowy

Ostatnio zmieniony 11 lutego 2016, 18:16 przez Adi666666, łącznie zmieniany 3 razy.
Gdybym miał dwa życia oba oddałbym Tobie ... FORZA JUVE PER SEMPRE !!
- Hed
- Juventino
- Podziekował: 80 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Ja nie napisałem ze remis to max na co nas stać, wiem że stać nas na zwycięstwo i tego nam życze, ale boję sie też i przeczuwam remis, jak zwykle zresztą przez ostatnie 10 kolejek, więc mam nadzieję że skończy się jak zawsze.
p.s Może ma ktoś info czy Khedira wrócił już do treningów z drużyną?
- Adi666666
- Juventino
z tego co czytałem to wrócił i prawie we wszystkich przewidywaniach we włoskiej prasie awizowany jest do 1 składu na sobotni mecz.Hed pisze:Ja nie napisałem ze remis to max na co nas stać, wiem że stać nas na zwycięstwo i tego nam życze, ale boję sie też i przeczuwam remis, jak zwykle zresztą przez ostatnie 10 kolejek, więc mam nadzieję że skończy się jak zawsze.
Gdybym miał dwa życia oba oddałbym Tobie ... FORZA JUVE PER SEMPRE !!
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Wygląda to tak, jakby dziennikarze strzelali ślepakami odnośnie naszego ustawienia. Nie chce mi się wierzyć, żeby Allegri w takim meczu cudował z niestosowanym przez Juventus od wieków 4-4-2 i to jeszcze z Pogbą na skrzydle zamiast Sandro. Sytuacja kadrowa w drużynie wygląda jednak tak, że w każdym wariancie taktycznym Max będzie miał pewne znaki zapytania, więc tym bardziej przeciętnemu kibicowi trudno się mądrzyć siedząc przed monitorem. Ja osobiście jednak wolałbym jednak to nasze wyuczone 3-5-2 z Ruganim na pół-prawym i zabezpieczającym go Lichtsteinerem.
Co do Daniele to mam wrażenie, że opinia o jego obsranych gaciach jest bardziej forumowym mitem, niż faktem. Poza tym jednym meczem, gdzie faktycznie popełnił sporo błędów, w jego ostatnich występach nie było się specjalnie do czego przyczepić. Tym bardziej ciekaw jestem, jak poradziłby sobie na tle lidera.
Co do Daniele to mam wrażenie, że opinia o jego obsranych gaciach jest bardziej forumowym mitem, niż faktem. Poza tym jednym meczem, gdzie faktycznie popełnił sporo błędów, w jego ostatnich występach nie było się specjalnie do czego przyczepić. Tym bardziej ciekaw jestem, jak poradziłby sobie na tle lidera.
- Shadow Marshall
- Juventino
Podbijam. Mityczne już obsrane gacie Ruganiego to jakaś bzdura bo taki Babollini mimo iż obsranych gaci po nim nie widać to miewa mecze w których wali jeden błąd za drugim, ale co tam.
Jak wyjdziemy z Evrą w składzie to będzie oznaczać, że bardziej nastawiamy się na bronienie. To bardzo ważny mecz, ale nie najważniejszy. Daje nam szansę na prowadzenie w tabeli i według mnie Max nie będzie chciał eksperymentować np ze świeżo poskładanym Pereyrą.
Jak wyjdziemy z Evrą w składzie to będzie oznaczać, że bardziej nastawiamy się na bronienie. To bardzo ważny mecz, ale nie najważniejszy. Daje nam szansę na prowadzenie w tabeli i według mnie Max nie będzie chciał eksperymentować np ze świeżo poskładanym Pereyrą.
- CzeczenCZN
- Juventino
No ja mam ogromną nadzieje że w wyjściowej jedenastce będzie Alex Sandro i Cuadrado - sadzenie Brazola uważam za totalny absurd. To tak jakby sadzać Dybale czy Pogbe - Evra powinien tylko i wyłącznie być zmiennikiem. No chyba że jakieś 442 z nimi obydwoma to tak. Tak samo jak Lichtsteiner przy 352 - nie zrobi tego z przodu co Cuadrado. Przy obecnej sytuacji kadrowej byłbym za 43costam - ale z Brazolem(!) na LO. 

No ja oczywiście mam obawy co do tego meczu. Jednak liczę że wygramy na 0 z tyłu i Buffon w rundzie rewanżowej utrzyma czyste konto.
BTW: Ciekawe czy fani innych włoskich drużyn już kpią z nas - wszak ponoć Rizzoli (według nich) jest kibicem Juve :rotfl: - "Że nie dość że piłkarze nasi kontuzjowani, to nasi arbitrzy również"

No ale to może tylko na papierze tak wyglądać, w praktyce Sturaro i Marchisio zagęszczą środek pola. Takie 4132 - nie jakieś ultra ofensywne rzecz jasna, tylko z Marchisem cofniętym jako takim libero.vitoo pisze:4-4-2 i to jeszcze z Pogbą na skrzydle zamiast Sandro

No ja oczywiście mam obawy co do tego meczu. Jednak liczę że wygramy na 0 z tyłu i Buffon w rundzie rewanżowej utrzyma czyste konto.

BTW: Ciekawe czy fani innych włoskich drużyn już kpią z nas - wszak ponoć Rizzoli (według nich) jest kibicem Juve :rotfl: - "Że nie dość że piłkarze nasi kontuzjowani, to nasi arbitrzy również"

- rydwadydwa
- Juventino
A dla mnie to 442 z Pogbą "na skrzydle" jest całkiem prawdopodobne i wyjście takim składem byłoby całkiem sprytnym zagraniem Maxa. A to dlatego, że w praktyce wyglądałoby (w fazie ataku oczywiście) to podobnie do jego ulubionego krzyżaka a mianowicie:
Buffon
Lichy-Barzagli-Bonu-Evra
Marchisio
Cuadrado-Sturaro/Khedira
Pogba
Dybala-Morata
To rzeczywiście jest 442, ale bardzo wąskie, bo takim graliśmy też w poprzednim sezonie i część zawodników zna ten system. W fazie defensywnej Pogba oczywiście ubezpieczałby tyły, tak jak robił to Vidal w poprzednim sezonie, gdzie tylko na papierze był typowym trequartistą.
Buffon
Lichy-Barzagli-Bonu-Evra
Marchisio
Cuadrado-Sturaro/Khedira
Pogba
Dybala-Morata
To rzeczywiście jest 442, ale bardzo wąskie, bo takim graliśmy też w poprzednim sezonie i część zawodników zna ten system. W fazie defensywnej Pogba oczywiście ubezpieczałby tyły, tak jak robił to Vidal w poprzednim sezonie, gdzie tylko na papierze był typowym trequartistą.
- vitoo
- Juventino
Moje obawy co do tego 4-4-2, jak i do każdej innej kombinacji, która pojawia się w medialnych zapowiedziach nie są znów aż tak duże. Zdaję sobie sprawę, że są to tylko cyferki i w praktyce może to wyglądać zupełnie inaczej. Również jestem spokojny bo wierzę, że Allegri wie, co robić. Powątpiewam tylko, czy jest sens zmieniać coś, co od kilkunastu kolejek daje znakomite efekty i sprawdza się w 100% tylko z powodu absencji jednego gracza. Tym bardziej, że na ławce w jego miejsce mamy jednego z najzdolniejszych młodych obrońców w Europie.
- Kadziel
- Juventino
Ostatnio sędziował nam z Violą 3:1, ale statystykę meczów przez niego prowadzonych mamy raczej marną. Orsato to obok Rizzoliego chyba najgorszy arbiter dla nas, choć w meczach innych drużyn zazwyczaj sędziuje przyzwoicie.Kamex22 pisze:Kiedy ostatnio sędziował nam Orsato? Tak czy owak on zawsze sprawiał, że włosy mi się na głowie jeżyły... Boję się karnego z kapelusza...
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Wg mnie Rugani ma jednak obsrane galoty i nie chodzi tu o ilosc bledow, jakie popelnia, a o jego nerwowosc w poczynaniach na boisku. Mimo wszystko wyszedlbym 3-5-2 z mlodym Wlochem na pol-prawym, Lichym przed nim i Alexem Sandro (ktory moze dac nam wygrana) na lewym wahadle. Chociaz prawde mowiac, baaardzo interesowaloby mnie 4-3-1-2 z Pogba za napastnikami. Tyle, ze to nie czas i mecz na eksperymenty.
Nie przegramy :juve:
Nie przegramy :juve:
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- vitoo
- Juventino
Też mi się po cichu marzy takie ustawienie. Lichsteiner ubezpieczający w razie czego Ruganiego i jako przeciwwaga dla niego na prawej stronie ofensywnie usposobiony Brazylijczyk, który, jak wiadomo, razem z Pogbą i Dybalą mógłby zrobić niezły wiatrak obrońcom Napoli (bo Barzagli raczej takiej asekuracji jak Rugani nie potrzebuje).Jacky pisze:Wg mnie Rugani ma jednak obsrane galoty i nie chodzi tu o ilosc bledow, jakie popelnia, a o jego nerwowosc w poczynaniach na boisku. Mimo wszystko wyszedlbym 3-5-2 z mlodym Wlochem na pol-prawym, Lichym przed nim i Alexem Sandro (ktory moze dac nam wygrana) na lewym wahadle.
Nie o to nam chodzi.Jacky pisze:Nie przegramy :juve:

- CzeczenCZN
- Juventino
Oczywiście! Ale nie Cuadrado kosztem Brazylijczyka, ani Alex Sandro kosztem Kolumbijczyka. Juan 3 mecze w których grał od pierwszych minut był najlepszy na boisku; Alex Sandro jest obok Pogby i Dybali najwybitniejszą postacią w Juventusie (Buffona nie liczę - on jest ponad tym), to co potrafi z piłką to poezja - np. po akcji w/w dwójki wreszcie Frosinone padło. :Cvitoo pisze:Ofensywnie usposobiony Brazylijczyk, który, jak wiadomo, razem z Pogbą i Dybalą mógłby zrobić niezły wiatrak obrońcom Napoli .
No ale w takim meczu, to nie chodzi o to, by ktoś kogoś asekurował, tylko by wyjść możliwie najlepszym - w rytmie meczowym - składem. Asekurować to on sobie go może ewentualnie w meczu z Bolognąvitoo pisze:Też mi się po cichu marzy takie ustawienie. Lichsteiner ubezpieczający w razie czego Ruganiego (...)bo Barzagli raczej takiej asekuracji jak Rugani nie potrzebuje).

- vitoo
- Juventino
Ja tam ekspertem nie jestem, więc wymądrzać się nie zamierzam, ale na moje oko to obecna sytuacja kadrowa zmusza trenera do tego, że właśnie musi wystawić właśnie jednego piłkarza kosztem drugiego. Bardzo mnie cieszy obecna forma Cuadrado i fakt, że w ostatnich dwóch meczach to właśnie on przesądzał o zwycięstwie, ale uważam, że Kolumbijczyk jest bardziej przydatny właśnie z drużynami słabszymi. Nie zamierzam mu oczywiście odejmować umiejętności i przydatności dla drużyny, również nie miałbym nic przeciwko, gdyby okazał się decydujący w meczy z Napoli, ale uważam, że jego przebojowość i, nazwijmy to, szaleństwo okazują się kluczowe wtedy, gdy drużyny stawiają autobus i uniemożliwiają wymianę podań między Dybalą, Pogbą itd... To oczywiście jedynie moje przypuszczenia, ale stawiam, że Napoli nie zamuruje się całą drużyną i zagra, przynajmniej w pewnym stopniu, w otwarte karty, a co za tym idzie - Pogba i spółka będą mieli więcej przestrzeni i możliwości do swobodnej gry. Z kolei biorąc pod uwagę imponującą ofensywę gości wolałbym, żeby jednak ktoś tyły zabezpieczał. I o ile Sandro wcale nie gra w defensywie gorzej niż Evra (plus daje więcej w ataku), to będę się jednak upierał przy tym, że Cuadrado jest w obronie znacznie gorszy niż Lichtsteiner. Czysta kalkulacja, której, moim zdaniem, wymaga obecna dyspozycyjność kadry.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Oczywiście! Ale nie Cuadrado kosztem Brazylijczyka, ani Alex Sandro kosztem Kolumbijczyka. Juan 3 mecze w których grał od pierwszych minut był najlepszy na boisku; Alex Sandro jest obok Pogby i Dybali najwybitniejszą postacią w Juventusie (Buffona nie liczę - on jest ponad tym), to co potrafi z piłką to poezja - np. po akcji w/w dwójki wreszcie Frosinone padło. :Cvitoo pisze:Ofensywnie usposobiony Brazylijczyk, który, jak wiadomo, razem z Pogbą i Dybalą mógłby zrobić niezły wiatrak obrońcom Napoli .
Moim zdaniem właśnie w takim meczu jak sobotni chodzi o to, by ktoś kogoś asekurował. Jakby nam Bologna władowała bramę w 15 minucie to mimo wszystko mniej obawiałbym się o zwycięstwo niż w przypadku, kiedy Higuain zapakowałby gola dla przyjezdnych i musielibyśmy się otworzyć i narażać na kontry Napoli. Więc nie przesadzałbym z tym hurraofensywnym ustawieniem.ForzaItanimulli3vujcm pisze:No ale w takim meczu, to nie chodzi o to, by ktoś kogoś asekurował, tylko by wyjść możliwie najlepszym - w rytmie meczowym - składem. Asekurować to on sobie go może ewentualnie w meczu z Bolognąvitoo pisze:Też mi się po cichu marzy takie ustawienie. Lichsteiner ubezpieczający w razie czego Ruganiego (...)bo Barzagli raczej takiej asekuracji jak Rugani nie potrzebuje).
- CzeczenCZN
- Juventino
Właśnie! Cuadrado w takim meczu - skoro sam mówisz o większej ilości miejsca - będzie miał jeszcze więcej z gry. No i przy grze z kontry może się okazać graczem decydującym. W ogóle kto jest od niego szybszy? Robben - chyba tylko. :Cvitoo pisze:Ale uważam, że jego przebojowość i, nazwijmy to, szaleństwo okazują się kluczowe wtedy, gdy drużyny stawiają autobus
Powiedziałem to w przenośni. Miałem na myśli, że nie chodzi o to by Ruganiego ktoś asekurował, w sensie po to tylko by Rugani sobie zagrał - skoro są pewniejsze rozwiązania. Tu nie ma miejsca "Na piłkarzy specjalnej troski" mówiąc ultra kolokwialnie - przynajmniej na tę chwile(!) - Daniele. Bo to jest póki co mecz sezonu w Serie Avitoo pisze:Moim zdaniem właśnie w takim meczu jak sobotni chodzi o to, by ktoś kogoś asekurował.(..) z Bologną(...) Więc nie przesadzałbym z tym hurraofensywnym ustawieniem.

Zaś z Bologną nie mówię że to spacerek, ale przeciwnik łatwiejszy - jakby nie patrzeć - przez co ryzyko automatycznie mniejsze. Zresztą Sam mówisz o ubezpieczaniu Ruganiego - "w razie czego" - czyli Sam sugerujesz, że nie jest on zbyt pewnym punktem, przynajmniej w tej chwili, w tym meczu. Z drugiej strony, mówisz o zbyt "hurraofensywnym" ustawieniu z Cuadrado i Alexem Sandro - tylko że różnica między nimi a Ruganim jest taka, że obydwaj są w gazie i notują kapitalne występy. W ustawieniu z 352 z Cuadrado Sandro i BBC - masz nadal 4 nominalnych defensorów

Kto dałby więcej w tej chwili(!) w defensywie: Cuadrado - w rytmie meczowym; czy też Rugani - którego to trener boi się wystawiać, a on sam ma nogi jak z waty i gra na alibi :co?: hmm
Ja bardzo wierze w Ruganiego, ale przyjdzie czas!