Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Don Mateo bis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2016, 21:00

Po raz 93246423 ponawiam pytanie, i tym razem dam w większym rozmiarze, bo widzę, że nie tylko z ortografią ale i wzrokiem "kolega" doktohohohorek ma nie lada kłopot:
Don Mateo bis pisze:PS: Dowiem się w końcu od Ciebie co to by było w zagranicznych mediach gdyby dowiedziano się, że podpalenie budki ambasady rosyjskiej było inspirowane z MSWiA czy nadal się wstydzisz?

Proszę o odpowiedź w przeciwnym razie uznam, żeś głupszy niż neseser który dźwigasz za swoim promotorem.
Vimes pisze:Chciałbym zapytać forumowiczów zaglądających do tego tematu co myślą na ten temat. Czy Waszym zdaniem Kaczyński roztrwonił te 13 tysięcy? Dla Waszej informacji na spotkaniu do stołu podano żurek i pstrąga.
Pytanie retoryczne, odpowiedź jednoznaczna. Finanse partii i finanse z budżetu państwa to dwie różne skarbonki. Trzeba być doktomatołkiem żeby tego nie rozróżniać.

A Jarek mógł jeszcze gulasz zaserwować Orobanowi, wówczas ten ostatni poczułby się jak w domu.

Forza Juve!
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2016, 21:33

Makiavel pisze:Ciekawe jaki to żurek za taką kasę i skąd brali tego pstrąga.
Teraz widzę, że nie napisałem całej prawdy. Otóż oprócz żurku i pstrąga do stołu podano jeszcze MAKOWIEC!!! Podejrzewam, że pewnie wypito herbatę lub kawę i to nie jedną! Drań Kaczyński pozwolił pewnie jeszcze tłumaczowi i kierowcy się nażreć. Brudziński też tam był i pewnie napchał się za dwóch i dla dzieci nabrał do kieszeni! Jaro też pewnie gwizdnął pstrąga dla kota, bo dla dzieci nie musi <he, he, he>. Wiadomo, że ta PiS-owska hołota jest zdolna do wszystkiego. Cały pensjonat szuje wynajęli, żeby nie dać się nagrać. Przekonałeś mnie Makiavelu i przyznaję, że to bezczelni marnotrawcy publicznych pieniędzy :mad2:.

------------------------------

Tymczasem w innym świecie:
Uzbrojone w łomy i noże grupy imigrantów z wielkiego obozowiska "Nowa Dżungla" w Calais zaczynają atakować domy tamtejszych mieszkańców - alarmują lokalne władze. Uchodźcy próbują wdzierać się do wnętrza budynków. Niszczą również zaparkowane na ulicach samochody.

Źródło
Skandaliczne zachowanie Francuzów, którzy nie chcą się podzielić majątkiem z potrzebującymi uchodźcami, którzy ze stresu niszczą samochody. Bidulki jeszcze sobie guza nabiją albo się skaleczą rozwalając te samochody.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 lutego 2016, 22:53

Vimesie zamiast silić się na sarkazm i ironię po prostu przyznałbyś, że a) marnotrawienie publicznych pieniędzy jest wspólną cechą całej naszej klasy politycznej lub b) oburza Cie jedzenie wystawnych kolacji gdy robią to ludzie z PO a gdy robią z PiS to Cie nie oburza.

PS. Czemu nie odniosłeś się do kwestii ochrony Kaczyńskiego? Czy uważasz, że aby ochronić go przed atakiem jakiegoś czubka (w sensie potocznym, nie medycznym) potrzeba wydawać rocznie milion złotych? Czy uważasz, że życie Kaczyńskiego jest w takim niebezpieczeństwie, że potrzeba mu ochrony osobistej zapewniającej ochronę przed atakiem bombowym, chemicznym, snajperskim, zorganizowanym przez przeszkoloną grupę?
Mam też pytanie o to, o czym wspominałeś. Ochronę spotkania Orbana: czy jesteś pewien, że PiS z własnej kieszeni pokrył ochronę tego spotkania czy może było one zabezpieczone także przez BOR/inne służby państwowe oddelegowane do tego celu przez podwładnych Kaczyńskiego?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 00:12

Jeżeli przykładowo Ziobro z Jakim poszliby do restauracji i zapłacili z pieniędzy ministerstwa za obiad i wino przy okazji dyskutując o doopie Maryni tak jak zrobili to Sikorski z Rostowskim to powiedziałbym, że zmarnotrawili pieniądze. Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy spotkaniem Kaczyńskiego z Orbanem i Sikorskiego z Rostowskim to nic na to nie poradzę. Z ciekawości chciałbym zapytać fazziego i mateo369, którzy nie przepadają za PiS-em czy traktują oba spotkania analogicznie i uważają za takie samo trwonienie pieniędzy? Chciałbym poznać Wasze zdanie, bo może jestem zaślepiony i nie dostrzegam podobieństwa.

Wydatki z subwencji na ochronę wydają mi się bardziej uzasadnione niż na garniutry od Ermenegildo Zegna, Emporio Armani, Hugo Boss, Kenzo Burberry, Church&#8217;s czy J.M. Weston czy wino i cygara oraz kluby nocne i boiska Platformy.

Jednak najlepszym przykładem błyszczy tutaj Kukiz, bo jego ludzie nie startowali jako partia polityczna tylko komitet wyborców, więc nie pobierają nawet grosika z subwencji, za co rozumiem nawet Ty go pochwalisz, prawda?

W linku do artykułu natemat.pl, który podałeś było napisane, że: "(...) łączne koszty organizacji wyniosły (...)". Być może źle to zrozumiałem. Aczkolwiek zakładam, że wynajęcie całego pensjonatu było podyktowane wymogami bezpieczeństwa, żeby nie szwendali się tam przypadkowi ludzie, a nie jakąś fanaberią.

------------------------

Złoty wraca do normy:
Przyczyny umocnienia należy szukać w odreagowaniu przesadzonej reakcji rynku na obniżkę ratingu z 15 stycznia. Chociaż emocjonalne i gwałtowne zachowanie uczestników nie może dziwić, w końcu to pierwsza w historii obniżka ratingu dla Polski, to uspokojenie nastrojów pokazało, że reakcja była zbyt gwałtowna. Przełomowym momentem wydaje się być ubiegłotygodniowa aukcja obligacji, o której losy część komentatorów wyrażała uzasadnione obawy. Jednak rynek, wykazując zainteresowanie instrumentami dłużnymi przewyższające ich podaż, dał jednoznaczne świadectwo zaufania dla sytuacji w Polsce i wypłacalności naszego kraju.

Złoty powrócił nie tylko do poziomów "przedratingowych" ale i z przełomu roku. Tym samym dał żywotne świadectwo staremu porzekadłu, że "co nas nie zabije, to nas wzmocni".

Źródło
Decyzja S&P pozwoliła zarobić spekulantom (to nie jest pejoratywne określenie). W dzisiejszym świecie informacja to potęga, zwłaszcza jeżeli ktoś pozna ją wcześniej przed ogółem uczestników rynku i otworzy odpowiednie pozycje walutowe. Przypomina to wypłukiwanie złota z powietrza. Potem ogółowi uczestników rynku przechodzi początkowy szok wywołany niespodziewaną informacją i wszystko wraca do normy, a ci, którzy dysponowali informacją wcześniej liczą zyski.

Obrazek
Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 03:24

Zamknijcie już w końcu ten temat. To forum o piłce nożnej!!!
Większego gnojotwórczego tematu chyba nigdzie nie widziałem. W ogóle to chyba co niektórzy userzy zapomnieli na jakim forum są - 1 post związany z piłką nożną - 50 w tym temacie. Dramat.

zbysioJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 06:26

Shadow Marshall pisze:Zamknijcie już w końcu ten temat. To forum o piłce nożnej!!!
Większego gnojotwórczego tematu chyba nigdzie nie widziałem. W ogóle to chyba co niektórzy userzy zapomnieli na jakim forum są - 1 post związany z piłką nożną - 50 w tym temacie. Dramat.
Mimo wszystko też byłbym za takim rozwiązaniem. Naprawdę, ale te dyskusje w tym temacie przekraczają już granice zdrowego rozsądku, a gdy się często przebywa na stronie nie sposób mimo wszystko tego nie czytać. Ale to wszystko za daleko chyba już poszło, a i Makiavel przynajmniej by sobie trochę odpoczął i nie musiał by wysłuchiwać tych ciągłych wywodów w kierunku jego osoby. Także ze swojej strony też byłbym za zamknięciem tego tematu!

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 15:34

Vimes pisze: Z ciekawości chciałbym zapytać fazziego i mateo369, którzy nie przepadają za PiS-em czy traktują oba spotkania analogicznie i uważają za takie samo trwonienie pieniędzy?
Wywołany do tablicy odpowiadam ;)
Tak, dla mnie to to samo i spływa po mnie, czy były to ośmiorniczki czy schabowe, oraz czy pieniądze idą z puli rządowej czy subwencji partii, bo jedne i drugie są z naszych podatków. Dla mnie liczy się fakt, iż w obu przypadkach nasze pieniądze poszły na prywatę, co niezmiernie mnie :mad2:. Bo przecież Orban, jak informowano, przyleciał prywatnie w gości do JK.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 16:25

:lol:
Skoro to to samo to po co partia rzadzaca ma swój budzet partyjny? Idac tym tokiem PO mogloby wydac caly swoj budzet (2015) na <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> a i tak lemingoza postawilaby znak równości z wydatkami z subwencji partyjnej...
:facepalm:

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 17:19

Alex96 pisze::lol:
Skoro to to samo to po co partia rzadzaca ma swój budzet partyjny?
:facepalm:
Bo rząd to jedno, partia to drugie. Napisałem ze dla mnie to to samo, bo jedno i drugie idzie z mojej kieszeni. Czego nie rozumiesz?

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 17:20

No, .nowoczesna jednak przyłącza się do tej niesamowitej budżetowej niefrasobliwości, jaką jest 500+, postulując jej rozszerzenie. Otóż Petru powiada, iż "(s)amotna matka jednego dziecka, która zarabia 1700 złotych nie dostanie tych 500 złotych, a rodzina z dochodami na poziomie 10 tysięcy złotych z dwójką dzieci, dostanie. To nie jest sprawiedliwe": http://telewizjarepublika.pl/petru-apel ... 29118.html

Co na to Balcerowicz? :mad2: Powtarzam: co na to Balcerowicz? :mad2:

Tymczasem podobno hordy pohańców grasują na pograniczu: http://prostozmostu.net/kraj/imigranci- ... ejscowosci

Oczywiście odczuwanie strachu przed "uchodźcami" przez jakieś kobiety i starsze osoby jest znakiem nacjonalistycznej nietolerancji (a tfu!!!) :mad2: Przecież wiadomo, iż tych bardzo pokojowych ludzi, którzy przyjechali tutaj ratować nas przed niżem demograficznym, należy najpierw obserwować i dopiero później, jak już kogoś zabiją lub zgwałcą, w ostateczności deportować. No!

To jest akcja :D :

Tzw. "uchodźca" wyrzucił troje dzieci przez okno: http://www.rundschau-online.de/rhein-si ... 91658.html

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 18:36

Vimesie każdy kto nie trwoni pieniędzy z moich podatków, z podatków mojego rodzeństwa, rodziców, dziadków, dalszych krewnych i znajomych ma u mnie plus. Kukiz i jego partia miewa przebłyski, choć sam Kukiz przykrywa je swoim totalnym brakiem kultury, skrajną ignorancją w wielu sprawach i tanim populizmem. Wskazujesz mi różnicę między tymi wydatkami, która polega na tym, że inaczej nazywa się tytuł przelewu z budżetu państwa na konto organizacji/instytucji, która te wydatki finansuje. Etycznie i prawnie oba zdarzenia są tożsame.

Jak już mówiłem dobrze skrojony garnitur jestem w stanie zrozumieć, inne wydatki - nie. Tym bardziej, że jedyne uzasadnienie, dla wydawania ok. 100 tys. PLN miesięcznie na ochronę Kaczyńskiego, jakie podałeś to groźby jednego faceta, już siedzącego w więzieniu, który w dodatku absolutnie nie jest w stanie przeprowadzić skomplikowanego zamachu, który uzasadniałby prawdziwą, VIPowską ochronę Kaczyńskiego. Innymi słowy to ponad milion złotych wydanych na paranoje prezesa.

Podejrzewam, choć faktycznie nie wiem tego, że to "łączne koszty" odnosi się do tych, które poniósł PiS w tym konkretnym miejscu, gdzie odbyło się spotkanie. Gdyby zapewniona była ochrona BORu (a jestem niemal na 100% pewien, że choćby rozpoznanie i kilka tego typu czynności operacyjnych dokonywało Biuro Ochrony Rządu, skoro gościł u nas premier innego kraju) lub Żandarmerii Wojskowej (skoro Macierewicz wysłał wojsko na miesięcznice smoleńskie, to czemu nie tutaj?) to nie byłoby to ujęte w rozliczeniu PiS - ośrodek, tylko gdzieś w wydatkach danej formacji czy instytucji nadrzędnej.

Odnośnie do PLN to pisałem tak:
Nie jestem specjalistą w tym zakresie, o który mnie pytasz ale na pewno obniżenie ratingu sprzyja spekulacji. Zresztą obecny kurs PLN jest sztucznie niski, więc już tu mamy do czynienia, moim zdaniem, z czymś innym niż rynkowa wycena naszej waluty.
http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 374#844374

Natomiast Vimesie, tak a propos ujawniania informacji, to pewnie słyszałeś, że toczą się postępowania sprawdzające, prowadzone przez KNF, czy kancelaria pisowskiego prezydenta nie naruszył zasad udostępniając pewnie informacje niektórym podmiotom z wyprzedzeniem.

Przykre jest, że niektórzy nie rozumieją prostych spraw. Jeszcze gorzej, że nie rozumieją a krytykują. Otóż .Nowoczesna wychodzi z założenia, że jeżeli budżet ma być obciążony programem 500+, na co nie ma rady, bo PiS ma większość bezwzględną w Sejmie, to można przynajmniej starać się nadać projektowi elementarny sens. Na pewno sensu nie ma by pieniądze te trafiały do ludzi bardzo zamożnych a jednocześnie nie trafiły np. do samotnych matek z jednym dzieckiem, które nieznacznie przekraczają próg dochodowy.
Funkcjonariusze dostali informację od pracowników Centrum Szkolenia Specjalnego "Fenix", że w sklepie obuwniczym jest osoba, którą ich zdaniem należy wylegitymować. Przyjechali i sprawdzili więc temu człowiekowi dokumenty. Były legalne. Mężczyzna ma prawo do przebywania na terenie Niemiec i do przekraczania granicy tego kraju - tłumaczy Irena Skuliniec, rzeczniczka Komendanta Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej.
tak było naprawdę w historii, która tak podekscytowała Karowiewa.

Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 19:24

fazzi pisze: Bo rząd to jedno, partia to drugie. Napisałem ze dla mnie to to samo, bo jedno i drugie idzie z mojej kieszeni. Czego nie rozumiesz?
No to albo jedno i drugie albo "dla mnie to to samo"...
A jak nie rozumiesz zasad wydawania pieniedzy z budzetu to niestety nic nie poradze.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 19:52

@fazzi Przejąłeś po mnie pałeczkę w sporach z ludźmi, którzy wymądrzają się na temat spraw, których nie rozumieją. Jeden nie rozumie natury finansowania z budżetu wieloletnich programów socjalnych, drugi tego, że nie ma różnicy czy wydali 13 tysięcy z takiej puli czy innej, skoro to, tak czy inaczej, pieniądze podatników. Ale to są ludzie, którzy wierzą, że za 500 złotych na każde dziecko zapłacą banki i hipermarkety obłożone nowymi podatkami :lol:

Czasem KOD, w swoim internetowym spamie, trafia w "10"

Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 19:55

Karowiew pisze:No, .nowoczesna jednak przyłącza się do tej niesamowitej budżetowej niefrasobliwości, jaką jest 500+, postulując jej rozszerzenie. Otóż Petru powiada, iż "(s)amotna matka jednego dziecka, która zarabia 1700 złotych nie dostanie tych 500 złotych, a rodzina z dochodami na poziomie 10 tysięcy złotych z dwójką dzieci, dostanie. To nie jest sprawiedliwe": http://telewizjarepublika.pl/petru-apel ... 29118.html
Dzisiaj chyba w TokFM o tym słyszałem.
Ogólnie jak liberałowie z .Nowoczesnej zaczną się prześcigać z socjalistami z PiS kto więcej da biednym, to będzie niewesoło. Liczyłem na to, że Nowoczesna w tym temacie będzie tonować PiS, a nie go nakręcać...
Karowiew pisze: To jest akcja :D :
I czego się dziecko cieszysz? Chyba nigdy łysi rośli panowie nie próbowali Ci zaprezentować siły swoich argumentów...

Co do ankiety na temat wydawania pieniędzy partyjnych, to IMHO przyrównywanie wydatków na fatałaszki, z wydatkami na spotkanie szefa partii z premierem europejskiego Państwa jest, z mojej perspektywy, śmieszne.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lutego 2016, 20:16

Wiking pisze:Liczyłem na to, że Nowoczesna w tym temacie będzie tonować PiS, a nie go nakręcać...
Ona nie nakręca PiS, tylko korzystając z wygodnego położenia opozycji bez skazy, krytykuje ich za rozdawnictwo, a jednocześnie obiecuje wyborcom, że oni jak by się już zabrali za rozdawanie, to by rozdali dużo więcej :prochno: Taki typowy rozkrok, byle nabić troszkę punktów w kilku grupach o różnym stosunku do pincet plus.

ODPOWIEDZ