Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 stycznia 2016, 22:47

@Wiking Odebrałem Twój wpis jako poparcie dla gregora. Jeśli się pomyliłem to wybacz. Nadwrażliwość. Tutaj niemal każdy popiera tego, kto ma zdanie przeciwne do mojego a już szczególnie, gdy połączone jest ono z jakimś epitetem wobec mnie.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 10:21

O, gratka dla wszystkich zwolenników "wzbogacania kulturowego" - jak wspaniałe dzieją się dziś dzieje - tylko dla ludzi o mocnych żołądkach i wątrobach!!!
- ostrzegam:

http://pl.blastingnews.com/europa/2016/ ... 46679.html

----------------------------------------------------------------------------
Makiavel pisze: Akurat Gasiuk-Pihowicz to merytorycznie jedna z najlepszych posłanek nowego Sejmu (...)
Dla mnie to idiotka patentowana, poziom jej merytorycznego przygotowania obrazuje powyższy filmik - decyduje się dyskutować o kwocie, o której nawet nie wie, ile w gruncie rzeczy wynosi :hellyes:

A niech będzie, wierzę tobie na słowo - w końcu twierdziłeś, iż Bul-Komorowski zostanie na 100% wybrany na drugą kadencję. Masz jednak to zorientowanie w polityce... :lol:

P.S. Słyszałem, że w Instytucie im. Lumumby rozprawiacie o tym, jaki hymn dla instytutu wybrać, rozważ, czy by nie zgłosić kandydatury "The Monkees - "Tapioca Tundra":

I jeszcze jedno, nie odpisuj proszę - nudzisz mnie.
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2016, 11:57 przez Karowiew, łącznie zmieniany 1 raz.

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 10:52

Faktycznie, kończymy dyskusję bo dobiłeś już poziomem do swoich kolegów: szczypka, Smok-a, don mateo bis, mateo369 i paru innych. Na zakończenie dodam tylko, że mam o Tobie podobne zdanie do tego, które wyraziłeś o Gasiuk-Pihowicz. Rozumiem, że atak na nią ma związek z tym, że zobaczyłeś na liście "wrogów narodu" na redwatch.pl jej zdjęcie.
Tak na zakończenie to miałbyś trochę wstydu i jak już chcesz sączyć tu nacjonalistyczny jad, to przynajmniej zmieniłbyś avatar. Jeszcze ktoś tu pomyśli, że Pilecki ma coś wspólnego z ludźmi Twojego pokroju. Rzygać mi się chce jak widzę ludzi szargających pamięć zasłużonych i symbole narodowe.

http://www.polskatimes.pl/artykul/92239 ... ,id,t.html

To teraz widzimy, jak na dłoni, że "odpolitycznienie" i "dbanie o obiektywizm" w mediach polega na tym, że wymienia się dziennikarzy obiektywnej TVP na propisowskich z TV Trwam i TV Republika. Ciekawe co na to Vimes :think:

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 12:58

Obrazek Obrazek

KRRiT składająca się z byłych polityków Platformy, PSL i SLD, której przewodniczącym jest Jan Dworak, członek komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego, a prywatnie bliski przyjaciel byłego prezydenta opublikowała raport o obiektywiźmie w telewizji :lol:? Jestem naprawdę zaskoczony, że rada w tym składzie doszła do takich konkluzji ;). Rozbawiłeś mnie Makiavelu. Dziękuję :ok:.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 14:03

Badania, na których opiera się raport KRRiT, przeprowadziło Laboratorium Badań Medioznawczych Uniwersytetu Warszawskiego. Skupiły się one na głównych wydaniach wiadomości polskich stacji telewizyjnych. Podczas badań brano pod uwagę przede wszystkim tematykę podawanych informacji, strukturę organizacyjną materiałów oraz narrację prowadzoną przez dziennikarzy.
Warto czytać do końca.

Jestem ciekaw co tzw. "środowiska patriotyczne" mają do powiedzenia gdy okazuje się, że "świnie oderwane od koryta, wegetarianie w futrach z norek, komuniści i złodzieje" to np. członkini Szarych Szeregów, uczestniczka Powstania Warszawskiego

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 16:08

Cytuję: "Badanie zrealizowane na zlecenie KRRiT". Znasz takie powiedzenie: "Nasz klient, nasz Pan"? Zresztą takie badanie bardzo łatwo zmanipulować nawet wbrew najlepszym intencjom badaczy, bo jest prowadzone w z góry ustalonym okresie. Tutaj konkretnie od 17 do 23 października 2015 roku. Zlecający znając okres badania może wpłynąć na przekaz w tym okresie w ten sposób, żeby go faktycznie zobiektywizować na tle konkurencji.

Zanim mnie oskarżysz o teorie spiskowe to przypomnę Ci słowa Bieńkowskiej na temat stosunku Platformy do kontroli: "Kontrole robiliśmy, żeby wyszło, że jest dobrze. A jest źle...". Telewizja Publiczna miała wyjść według kontroli obiektywniejsza od kokurencji to wyszło, że jest dobrze, a jak było to każdy widział.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 20:07

Wierzysz w to, co piszesz? Czasem, jak czytam Twoje posty to mam takie odczucia, jak po przeczytaniu tych wypowiedzi (niestety) prezydenta Dudy:

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... inski.html

Pięć wydziałów prawa, w tym jego macierzysty wraz z jego promotorem i szefem, Safjan, Zoll, Stępień, RPO, I prezes SN i były I prezes SN (związany dawniej z PiS), prokuratura, adwokaci, paru konstytucjonalistów - oni się mylą, źle interpretują prawo, rację ma Duda z zerowym dorobkiem praktycznym i niemal zerowym teoretycznym.

U Ciebie to samo: KRRiT zleciło badanie, które ściśle wiąże się z jej rolą. Zleciła je niezależnemu, uniwersyteckiemu ośrodkowi, którego pracownicy, w licznych dokumentach mówiących o etyce badań naukowych i dobrych praktykach, są zobowiązani do rzetelności badań, niezależnie od tego, kto je finansuje (ręczą za to jedyną wartością, jaką mają - swoim nazwiskiem), a Ty twierdzisz, że TVP, Polsat, TVN ugadały się z KRRiT by badanie dobrze wyszło... Okres do badań jest najbardziej oczywisty: ostatni tydzień kampanii wyborczej, najbardziej intensywny medialnie. Wybór, nawet instynktownie, najbardziej oczywisty - wszyscy finiszują, więc nie ma mowy o tym, że media skupiają się na tym albo innym komitecie, bo konkurencja ma 2-3 dni odpoczynku i spuściła z tonu.
A jak było, każdy widział
Zgadzam się tu z Tobą. Każdy widział i wie, że TV Trwam i TV Republika to tuby propagandowe obecnego rządu, czyli PiSu. Nawet Kukiz, którego tak podziwiasz, na którego głosowałeś w wyborach prezydenckich, nazwał dosadniej, niż ja bym to zrobił, dziennikarstwo w TV Republika http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosc ... a-00010008

Powiem Ci też, że może niezbyt często oglądam TVN a TVP jeszcze rzadziej, ale w tej pierwszej stacji dość często widywałem dziennikarzy "Do Rzeczy", nawet chyba naczelnego. Regularnie, czy to w "Kawie na ławę" czy "Faktach po faktach" (te programy zdarza mi się oglądnąć) widziałem ludzi z PiS i okolic. Jako widz TV Republika (chyba się nie mylę, że nim jesteś) możesz mi powiedzieć, jak często w tej telewizji gości Passent albo Baczyński? Nie wiem czy oglądasz TV Trwam, ale chyba zgodzisz się ze mną, że w tej telewizji, z której obecny prezes TVP robi zaciąg pracowników, rzadko chyba występują posłowie PO albo SLD, nieprawdaż?

Odnośnie do taśm to znasz moje zdanie. Przytaczanie tych fragmentów jest bez sensu, bo potem się okazuje, że jak minister z PiS powiedział to samo, co Bieńkowska (za taką kasę, jaką płacą w ministerstwach, eksperci nie chcą pracować), tylko w innych słowach, bo przed kamerą, to nie ma afery.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 22:28

Makiavelu, ja nie patrzę na wąski wycinek rzeczywistości w formie jednego tygodnia, tylko na całokształt. Pamiętam, że Tomasz Lis do spółki z Tomaszem Karolakiem, członkiem komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego tuż przed II turą wyborów prezydenckich użyli wpisu z fałszywego konta twitterowego Kingi Dudy do próby zdyskredytowania jej ojca. Pamiętam, że ani Telewizja Publiczna ani Polsat czy tvn24 nie transmitowały przesłuchania prezydenta Komorowskiego przed sądem w aferze marszałkowej tłumacząc się tym, że to nic interesującego. Natomiast nieprawidło zaparkowany samochód córki prezydenta był na tyle ważny, żeby tvn wysłał reportera z miarką i przeprowadził relację z tego wiekopomnego wydarzenia:

Obrazek

Dziennikarze "Do Rzeczy" przychodzą do "wrażych" telewizji, bo nie boją się walczyć w okrążeniu, a w programach typu "Loża prasowa" na tvn24 zestawia się ich najczęściej z tworzącymi jednolity front dziennikarzami "Newsweeka", "Polityki" i "Gazety Wyborczej". Jeżeli dodać do tego prowadzącą z tvn24 to mamy stosunek sił 4:1. Natomiast dziennikarze "Newsweeka", "Polityki" i "Gazety Wyborczej" do Telewizji Republika nie przychodzą, bo są mięczakami i jak nie mają przewagi liczebnej to wolą nie ryzykować. Tutaj plus dla lewaków z "Krytyki Politycznej", Marcina Celińskiego z "Liberte" i dr Zoidberga z "Razem", bo oni się nie boją i przychodzą do Republiki.

Faktem jest również to, że Telewizja Republika istnieje od niedawna i nie ma jeszcze takiej oglądalności, żeby polityków i dziennikarzy nie było stać na odrzucenie jej zaproszenia.

Dzisiaj przypadają trzecie "urodziny" tygodnika "Do Rzeczy" i uważam, że to dobra okazja, żeby podkreślić, iż po tym jak konserwatywnych dziennikarzy wyrzucono z Telewizji Publicznej i potem jak Grzegorz Hajdarowicz zniszczył tygodnik "Uważam Rze" to zmobilizowali się do stworzenia własnych mediów na własny rachunek. Tutaj informacja dla Makiavela, Telewija Republika i "Do Rzeczy" nie wzięły grosza od SKOK-ów.

--------------------------------------

Dania będzie rekwirować mienie uchodźców, Austria będzie odbierać zasiłki uchodźcom, którzy odmawiają nauki niemieckiego, a w Wielkiej Brytanii uchodźcy, którzy chcą dostać posiłek muszą dać się oznakować. Faszyzm w Europie się szerzy.

Ten Kaczyński jest naprawdę niemożliwy, nie dość, że sam nie bierze jak może to teraz jeszcze nawet własnym kumplom pensje obcina: "Kaczyński tnie pensję prezesa Orlenu". Ten fanatyk jeszcze o zgrozo może naprawdę zechcieć z korupcją walczyć. Straszny człowiek, straszny!

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2016, 23:49

Zarówno Lis, jak i Karolak gęsto się potem tłumaczyli a cała sprawa bardziej zaszkodziła Komorowskiemu, niż pomogła.
Jakby transmitowali przesłuchanie Komorowskiego to byś im zarzucił, że za dużo czasu poświęcają jego osobie.
Czasem mnie urzeka to, jak bardzo się starasz nagiąć rzeczywistość. Idą do TVNu czy Polsatu i tam gadają, co chcą. Są równoprawnymi uczestnikami dyskusji. Taka jest prawda. Przychodzą tam, bo ich pisemka słabo się sprzedają a ich telewizja ma niską oglądalność. To dla nich szansa na dotarcie ze swoimi poglądami do szerszej rzeszy odbiorców. Tak samo z politykami PiS: przyłażą, gadają swoje frazesy, pokazują karteczki z manipulacjami, jak Ziobro. Nikt ich nie dyskryminuje. Natomiast Republika, Trwam to telewizje gdzie kółka wzajemnej adoracji atakują "wrogów partii". Dziennikarze "Polityki" nie zajmują się dziennikarzami "Do Rzeczy" czy "wSieci" a w odwrotną stronę to i owszem.
Z TVP nie wyrzucono dziennikarzy konserwatywnych, tylko stronniczych i nieudolnych. Nie wiem czy czytałeś pyszną drwinę Lisa z Ziemkiewicza. Ten pierwszy proponował aby w tym samym czasie antenowym co jego, swój program publicystyczny miał Ziemkiewicz. Wspominając "niebywały sukces" poprzedniego programu twojego dziennikarskiego idola, Lis nie miał wątpliwości, że o oglądalności porównywalnej do "Tomasz Lis na żywo" mógłby tylko pomarzyć. Zresztą ci "wybitni", "niezależni" dziennikarze lądują teraz w ławach poselskich PiS, albo, jak Ziemkiewicz, dostają fuchy od ministrów (nie chwaliłeś tutaj RAZa, że stał się ekspertem od kinematografii). Powiedz nam proszę ilu publicystów z "Do Rzeczy" ma już fuchy związane ze zmianą władz w Polsce? Sporo ich, więc trudno mi policzyć, na pewno lepiej się orientujesz.
Dowód na to, że to mierni dziennikarze? Wystarczy porównać sprzedaż "Polityki" i "Newsweeka" z "DoRzeczy" i "wSieci". Łączna sprzedaż tych dwóch ostatnich jest porównywalna ze sprzedażą jednego z dwóch pierwszych.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/pko-bp-po ... 13623.html Jakby ktoś miał wątpliwości kto zapłaci za pomysły PiSu i kto będzie płacił nowe, pisowskie podatki.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2016, 10:29 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 26 stycznia 2016, 00:18

Przesłuchanie Komorowskiego powinno być transmitowane na każdym kanale telewizyjnym w Polsce na żywo i w całości. Niemniej jednak tematem ważniejszym była wówczas sałatka pewnej posłanki. #MediaTakWspaniałe

Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 stycznia 2016, 00:35

Makiavel pisze:
Jakby transmitowali przesłuchanie Komorowskiego to byś im zarzucił, że za dużo czasu poświęcają jego osobie.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/pko-bp-po ... 13623.html Jakby ktoś miał wątpliwości kto zapłaci za pomysły PiSu i kto będzie płacił nowe, pisowskie podatki.
:rotfl: Zwłaszcza jak sie plątał w zeznaniach i przeczył sam sobie. Naprawde olej to forum bo tu skompromitowales sie tyle razy, ze chyba nawet deszczowy ma z Ciebie beke.
Banki podnosza opłaty... Pewnie trzeba bedzie zaplacic po 2zl wiecej za obsługe karty czy cos podobnego... A jak podnoszono VAT (na rok!) to wszystko nie drozalo?

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 stycznia 2016, 08:54

Na zakończenie dodam tylko, że mam o Tobie podobne zdanie do tego, które wyraziłeś o Gasiuk-Pihowicz. Rozumiem, że atak na nią ma związek z tym, że zobaczyłeś na liście "wrogów narodu" na redwatch.pl jej zdjęcie.
Niestety nie powiem tego samego o tobie. Rzecz w tym, że przy tobie to Gasiuk-Pihowicz jest tytanem intelektu, w końcu potrafi sklecić trzy zrozumiałe zdania po polsku :D
Makiavel pisze: Tak na zakończenie to miałbyś trochę wstydu i jak już chcesz sączyć tu nacjonalistyczny jad, to przynajmniej zmieniłbyś avatar. Jeszcze ktoś tu pomyśli, że Pilecki ma coś wspólnego z ludźmi Twojego pokroju. Rzygać mi się chce jak widzę ludzi szargających pamięć zasłużonych i symbole narodowe.
Tak jest, zbiera mi się również na mdłości, gdy widzę, że ktoś mógł napisać o Witoldzie Pileckim taki tekst:
Karowiew Dobrze, że wspomniałeś ten tekst z "Polityki". Tu widać, jak Twoje poglądy zależne są od tego, o kim mowa. Nagle okazuje się, że dowód na to, że ktoś sypał, szedł na współpracę, napisał coś przychylnego władzy nie musi być dowodem świadczącym negatywnie o postaci.
Link: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... start=7170

I co? Wymiotujesz, gdy patrzysz w lustro? :lol:

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 stycznia 2016, 10:29

@Karowiew Tłumaczyłem Ci już kontekst tych słów, jeśli nie zrozumiałeś - trudno. Mam silne postanowienie nie tracić tutaj czasu na jałowe dyskusje.

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/eksperci- ... 13687.html
http://tvn24bis.pl/prawo,82/szef-pohid- ... 13689.html

a tu o kolejnym "genialnym" pomyśle PiS.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 stycznia 2016, 11:25

Tzw. "uchodźca" zamordował 22-letnią kobietę, która pomagała w ośrodku dla azylantów: http://www.polskatimes.pl/artykul/93296 ... ,id,t.html

Tutaj informacja o potencjalnym gwałcie na trzyletnim chłopcu: http://www.polskatimes.pl/artykul/92899 ... ,id,t.html

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 stycznia 2016, 11:39

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/wyzszy-de ... 13838.html

Jakby ktoś uwierzył w rządowo-vimesową propagandę, że tylko S&P jest zaniepokojona tym, co robi PiS.

ODPOWIEDZ