Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 stycznia 2016, 21:14

@Lucas87 Jako doktorat powinieneś wiedzieć, że tytuł profesora zwyczajnego zniesiono u nas ponad dwie dekady temu. Zgodzę się, że zrobiła świetną karierę naukową ale o jej wybitnych osiągnięciach naukowych nic mi nie wiadomo. Mimo, że to nie całkiem moja branża, bo pani prof. zajmuje się finansami, to mniej więcej wiem jacy polscy ekonomiści są w ścisłej czołówce, jeśli chodzi o ich osiągnięcia naukowe. Gwarantuje Ci, że prof. Zalewskiej tam nie ma. Jako młody naukowiec wiesz chyba, że nie liczy się ilość, ale jakość. Tym bardziej mam wątpliwości czy zestawienie ogromnej ilości publikacji z faktem, że trudno znaleźć informację o wkładzie pani profesor w naukę nie przemawia na jej niekorzyść. Nic mi nie wiadomo o tym by miała wysoki impact factor, żeby publikowała regularnie w czasopismach z "listy filadelfijskiej", etc.. Wybitne osiągnięcia to miał Oskar Lange, Michał Kalecki. Można powiedzieć, że wybitne osiągnięcia miał Hellwig, ma Kołodko cytowany przez tuzów światowej ekonomii. Zalewska - nie.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 stycznia 2016, 21:51

Ale jako stanowisko, prof. zwyczajny - ma w dalszym ciągu wyższą rangę, od nadzwyczajnego. Niestety trzej wymienieni przez Ciebie naukowcy - dawno nie żyją, a Kołodki raczej nie brano pod uwagę, pod kątem GPW. Chyba można przypuszczać, że Zaleska będzie fachową osobą, a nie kolejnym pociotkiem z politycznego nadania.

I nagle okazuje się, że nie tylko w Niemczech molestowano kobiety.
– W noc sylwestrową w Helsinkach odnotowano niespotykaną skalę molestowania seksualnego kobiet – poinformowała fińska policja. Do incydentów doszło m.in. na głównym dworcu, gdzie zebrało się ok. 1000 ubiegających się o azyl. Przypadki molestowania seksualnego oraz kradzieży, podobnych do napaści w Kolonii, miały miejsce także w Szwajcarii oraz Austrii.
http://www.tvp.info/23481438/molestowan ... e-zjawisko

:facepalm:

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 stycznia 2016, 21:54

1) "Podejrzany o atak na kobiety w Niemczech: Jestem Syryjczykiem, traktujcie mnie z szacunkiem, pani Merkel mnie zaprosiła"

2) "Dr Szewko o imigrantach: Są przekonani, że państwo nie istnieje. Szybko orientują się, że są bezkarni"

3) "Uchodźcy w Polsce. Kobiety z dziećmi i chrześcijanie w pierwszej kolejności"

Pomyślcie, kogo wolicie u władzy. Euroentuzjastyczną Platformę, która w końcu łyknęłaby każdą kwotę imigrantów, żeby unijne elity ją pochwaliły i dały w podzięce synekurę jak dla Tuska czy eurosceptyczny PiS, który nie pali się do bycia tresowanym pieskiem Brukseli?

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 stycznia 2016, 23:00

@Lucas87 W pierwszym zdaniu napisałem, że kompetencji jej odmówić nie można. Myślałem, że zostanie nową szefową NBP. Zaczynam się obawiać więc o to stanowisko. Jeśli nie potwierdzą się plotki, że Morawiecki sprzedaje duszę za nie w rządzie PiS, to obawiam się kolejnego Skrzypka albo gorzej.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 stycznia 2016, 23:56

Małgorzata Zaleska jako nowy szef NBP to był mój typ z maja: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 361#809361. Nie trafiłem, ale się nie spodziewałem, że prezes GPW też pójdzie na odstrzał. Pewnie w związku z prywatyzacją Ciechu. Jaro ma słabość do wykształconych kobiet z silną osobowością, które się nie boją z nim spierać jak Jadwiga Staniszkis czy Zyta Gilowska. Małgorzata Zaleska też pasuje do tego profilu. O nowego prezesa NBP nie bój żaby. Prawicowi plotkarze szepczą, że to będzie obecny I zastępca prezesa NBP Piotr Wiesiołek. Chociaż Jaro pewnie wolałby Adama Glapińskiego. Z prawdopodonych kandydatur jest jeszcze Jerzy Żyżyński i mój drugi typ z maja, czyli Stanisław Kluza. Naczelnik Polski zdecyduje :prochno:.

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 08:50

Jeszcze odnośnie do tzw. "uchodźców", którzy "wspaniale" ubogacili 150 Niemek o nowe doświadczenia, ciekawy wywiad z Ryszardem Machnikowskim: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... aid=116431
Mówimy o subkulturach młodzieżowych i w tym kierunku idą też dziś analizy niektórych specjalistów, bo (zradykalizowani islamiści - red.) to często ludzie młodzi, 20-latkowie, najwyżej 30-latkowie, którzy tworzą bardzo niebezpieczną, zbrodniczą subkulturę. Mamy pewną wspólnotę, której cel nie jest już typowo bandycki, żeby napaść i "tylko" okraść, ale też religijno-polityczny, żeby wykazać swoją wyższość. Mój znajomy, francuski badacz terroryzmu Xavier Raufer określa tych ludzi mianem "hybryd" - z jednej strony są to gangsterzy, ale trafiają do grup dżihadystycznych i by uwznioślić cel swojej działalności, stają się bojownikami "Sprawy". Stąd okrzyki "Allahu akbar".
Ostatnio zmieniony 08 stycznia 2016, 13:39 przez Karowiew, łącznie zmieniany 1 raz.

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 10:23

1) "Austria, Szwajcaria, Finlandia. Coraz więcej doniesień o grupowych atakach na kobiety"

2) "Policjanci: nasi szefowie kłamią. Większość napastników to Syryjczycy szukający rozrywki"

3) "W niemieckich mediach działa autocenzura"

Największy zwolennik przyjmowania syryjskich imigrantów na naszym forum nabrał wody w usta i milczy w tej sprawie.

Renata Kim z "Newsweeka" popiera cenzurę informacji o przestępstwach imigrantów w Niemczech, a jednocześnie obawia się o demokrację w Polsce. Lewactwo to stan umysłu, dlatego polecam: http://tomek.laskus.mobile.salon24.pl/6 ... renaty-kim.

Obrazek
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 12:47

Ale co tam uchodźcy, teraz na tapecie Kurski i powrót do telewizji rodem z PRLu. Przynajmniej dobrze, że mieliśmy szczęście żyć w takich czasach, jak np. okres prezesury Kwiatkowskiego, czy Dworaka, kiedy telewizja nie była w ogóle upolityczniona.

Skończmy z tą Polską. Niechże już ta Polska zdechnie - nawołuje publicysta „Newsweeka”

http://www.pch24.pl/skonczmy-z-ta-polsk ... 392,i.html

No to jest dopiero myśl!

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 18:39

http://polska.newsweek.pl/ksiazka-wojci ... 1,1,2.html Czyżby Wasz idol miał jakieś problemy z samodzielnym pisaniem?

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 18:54

Odpowiedź Sumlińskiego. Siuśłik - chyba również ją zamieścił.
Spotkają się w sądzie.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 19:00

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Doktora ... 66832.html Pszypadek?

Czy Sumliśnki to ten gość, który napisał książkę o Komorowskim, który to z kolei bronił się przed nią rękami i nogami jedynie argumentując to tym, że Sumliński jest oskarżony w procesie, który to teraz proces jednak wygrał i jest niewinny? Ktoś się orientuje czy prokuratura ruszyła z kopyta, jak obiecywała?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 19:12

Makiavelu, a Ty nadal konsekwentnie milczysz w sprawie hord gwałcicieli i zboczeńców jakich nasprowadzali na nasz kontynent Twoi idole z Unii Europejskiej? Milczysz, że potem Twoi idole próbowali zatuszować ich wyczyny w mediach? Byleś najbardziej zagorzałym zwolennikiem przyjmowania imigrantów na naszym forum, a teraz odjęło Ci mowę. Twierdziłeś, że Polska musi okazać solidarność z Europą i pomimo uzasadnionych obaw przyjmować ludzi niekompatybilnych z naszą kulturą. Powtórz to tym 14 i 15-latkom z Niemiec, na których Twoi kochani imigranci dokonali gwałtu zbiorowego i setkom kobiet, które molestowali i okradali jak się okazuje nie tylko w Niemczech. Powiedz, że to było w imię europejskich wartości to może im ulży.

Obrazek
RICTOR

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 20:37

Makiavel jest płci męskiej więc się pewnie nie boi, że go zgwałcą :cwaniak: Polak i katolik imigranta z Syrii nie wspomoże, uchodźcy wojennego?

Jak teraz nikt tych leśnych dziadków z Unii Europejskiej nie pogoni to już tam chyba do usranej śmierci zostaną.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 21:28

Obrazek

Dobra rada zawsze w cenie: "Protect your women. Not our democracy". Mecz Polska-Niemcy w siatkówce.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 stycznia 2016, 22:07

@Vimes Nie interesuje mnie niemieckie problemy z porządkiem. Zwłaszcza, że żyję w kraju, w którym istnieje np. ciche przyzwolenie na okradanie sklepów, co ma miejsce w każdy weekend gdy toczą się rozgrywki ligowe w piłkę nożną. Rozumiem, że to mniej nośny temat bo sprawcy są rodowitymi Polakami, często też myli się ich z patriotami, przez wzgląd na transparenty i ubrania, które, jak rozumiem, kupują dzięki temu, że oszczędzają na kupnie produktów, które w ramach "promocji" zabierają ze sklepów i stacji benzynowych.

Dużo bardziej obchodzi mnie Polska. Polska, gdzie rząd, w którego propagandę się wpisujecie, demolują wszystko co się da: prawo, media, służbę cywilną, edukację... Polska, gdzie kompromitowany jest urząd prezydenta. Znamienne, że niesamowicie bulwersuje was to, że jacyś ludzie w Niemczech napadli na kobiety, a nie oburza to, że "odpolitycznienie" mediów w Polsce polega na uczynieniu prezesem TVP bulteriera PiS. Nie bulwersują was plany aresztowania prezesa TK, które snuje Wojciechowski. Nie bulwersuje marszałek Sejmu, który tak kieruje obradami, żeby wybrzmiewał głos tylko jednej strony. Nie bulwersuje to, że jak uda się przegłosować PiS na komisji to powtarza się głosowanie. Nie bulwersuje, że odwołuje się ludzi ze stanowisk i wsadza na nie, z obejściem procedur, pociotków polityków obozu rządzącego. Mogę tak wymieniać jeszcze długo. Ponieważ mnie to obchodzi to ja nie zamierzam tutaj tracić czasu na jałowe dyskusje. O imigracji dyskutowałem w prawdziwym świecie z poważnymi ludźmi w poważny sposób. Tutaj ograniczać się będę to wrzucenia czegoś od czasu do czasu i bardzo merytorycznej dyskusji, jeśli będzie do niej okazja. Na czytanie idiotyzmów i spory z idiotami straciłem już za dużo czasu.

ODPOWIEDZ