Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 12:03

Makiavel pisze:
Rozumiem, że tutaj każda myśl, która posiada pewną złożoność, nie jest oczywista, prosta jak budowa cepa, wymaga tłumaczenia, ale przyznaję, że to bardzo męczące. Znamienne jest to, że poza tym forum nigdy nie muszę tłumaczyć swoich myśli.
Chłopie, ty się zacznij uczyć języka polskiego, bo widzę, że sformułowanie logicznego zdania to jest dla ciebie rzecz niewykonalna. Zobacz jeszcze raz, co napisałeś:
Pan, który zaatakował PiS lata temu, był czubkiem i nie ma nic wspólnego z PO.
Sądzę, iż średnio rozgarnięty facet zrozumie swój błąd. A ty chyba jesteś średnio rozgarnięty, czy może przeceniam twoje zdolności logicznego rozumowania? :D

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 12:36

Zdanie "Nie ma nic wspólnego z PO" w tym kontekście oznacza, że nie działał w imieniu PO, nie był przez PO inspirowany, jego działanie nie wynikało z celów statutowych PO, etc.. Jesteś, z tego co się orientuje, starszy ode mnie. Naprawdę w swoim, dość długim już, życiu nie spotkałeś się z tym, że ktoś mówi "ten pan nie ma nic wspólnego z..." choć formalnie ma coś wspólnego?
Jak ktoś napisze "Milioner Janusz Palikot nie ma nic wspólnego z lewicą" to też nie domyślisz się o co chodzi w tym zdaniu i będziesz się upierał, ze przecież reprezentuje Zjednoczoną Lewicę?

Gdyby było tak, że na co dzień,w rozmowie z narzeczoną, rodziną, kolegami ze studiów, znajomymi z katedry, muszę wyjaśniać o co mi chodziło w wypowiedzianych słowach, to bym się zastanawiał, co ze mną nie tak. Ale barierę komunikacyjną mam tylko tutaj. Więc pytanie, jakie sobie stawiam, jest takie: czy to brak dobrej woli rozmówców czy ich ograniczenia? W wielu przypadkach nie mam wątpliwości, że to drugie. Ale akurat w rozmowie z Vimesem i z Tobą wciąż się waham.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 02826.html

http://www.tvn24.pl/prawnicy-z-wroclawi ... 872,s.html

PiS faktycznie jednoczy. Ramię w ramię w jednym marszu idzie niemal cała opozycja (bez PiSowskiej przybudówki - Kukiza 15), jednoczą się wydziały prawa wszystkich ważnych ośrodków akademickich (już mamy w komplecie trzy, bodaj, najbardziej prestiżowe: UJ, UW, UWr). Nie jestem pewien jednak, czy o takie jednoczenie im chodziło.

A tu coś dla Vimesa http://www.rp.pl/Polityka/312139919-Son ... skuje.html

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 19:58

@Makiavel, żeby Ci odpowiedzieć, posłużę się Twoim cytatem:
Makiavel pisze: Rozumiem, że tutaj każda myśl, która posiada pewną złożoność, nie jest oczywista, prosta jak budowa cepa, wymaga tłumaczenia, ale przyznaję, że to bardzo męczące. Znamienne jest to, że poza tym forum nigdy nie muszę tłumaczyć swoich myśli.
chociaż nie wiem, czy nie powinienem się od razu zastosować do tego cytatu i Cię zwyzywać:
Makiavel pisze: Jak mam Cie nie obrażać, skoro piszesz takie rzeczy?
Znamienne też jest to, że wszyscy zrozumieli, a Ty nie. Bardzo męczące jest to tłumaczenie Tobie najprostszych zdań, więc robię to po raz ostatni.
Makiavel pisze: Wiara w wymiar sprawiedliwości/sądy = przeświadczenie, że tylko sądy mają kompetencje do wydawania wyroków, nie media i nie Jarosław Kaczyński (czyli innymi słowy PiS, bo to jedno i to samo). Przeświadczenie, że tylko sądy mogą wydawać wyroki = przeświadczenie o tym, że robią to w sposób niezawisły, a przez to - sprawiedliwy.
Sądy, jak każda inna instytucja czy osoba, mylą się. Mylą się lekarze, dziennikarze, naukowcy, politycy, robotnicy, piekarze. Nie myli się tylko ten co nic nie robi, no i Makiavel oczywiście.

Na potwierdzenie moich słów, masz cytat z Rzeplińskiego, którym chętnie podpierałeś się w dyskusji o TK:

"W każdym przypadku skazania osoby niewinnej mamy do czynienia z gwałtem państwowym, bo nic już później nie jest takie samo, żadne odszkodowanie, zadośćuczynienie, przeprosiny nie są w stanie tego zmienić"

a z raportu przygotowanego w 2012 roku wynikało, że w Polsce od 250 do 300 osób rocznie, skazywanych jest niesłusznie, a za główną przyczynę tej sytuacji uznano błędy sędziów i prokuratorów.

Żyj sobie dalej w swojej wyidealizowanej rzeczywistości nieś swój oświaty kaganek, wśród kręgów akademickich, gdzie nikt o nic Cię nie pyta i nic tłumaczyć nikomu nie musisz.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 20:19

Obrazek

:rotfl:

No chyba że ten profil też jest sztuczny jak to mawia pan Petru.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 20:58

Tematem dnia jest oczywiście - wyjątkowo łajdacka wypowiedź Schulza o sytuacji w Polsce.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/fala-obu ... sce/xs5kjp

Wspaniała Unia.

Obrazek
To było pewne, że niemiecki szmatławiec również będzie prowokować.

Ciekawe, czy te 25% poparcia dla Bankstera, to taka sama prawda, jak dane porównujące marsz KOD-u, do marszu Pisu - 50-15 tys., czy jakoś tak - podawała stalinowska szczujnia, wg. wyliczeń warszawskiego ratusza, a Szechterowi śniło się nawet jeszcze lepiej...
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2015, 21:10 przez Lucas87, łącznie zmieniany 2 razy.

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 21:03

Porównajmy dwie postacie: Breivika i Cybę. Breivik został uznany za osobę niepoczytalną i został umieszczony w zakładzie psychiatrycznym, a nie w więzieniu. Cyba został uznany za poczytalnego i aktualnie odsiaduje wyrok dożywotniego pozbawienia wolności. "Sąd uznał, że Cyba działał z motywacji zasługującej na szczególne potępienie i kierował się motywami politycznymi. Sędzia w uzasadnieniu stwierdził m.in., że Cyba w 2010 roku przygotowywał zamach na życie Jarosława Kaczyńskiego, jednak odstąpił od niego z powodu środków bezpieczeństwa, w związku z czym postanowił dokonać zamachu na inne osoby związane z PiS. Sprawcy było obojętne kogo zastanie, miał on na celu zabicie kogoś z PiS". Cyba był członkiem Platformy Obywatelskiej, który planował zabicie Jarosława Kaczyńskiego i dokonał mordu politycznego na Rosiaku z PiS.

Makiavelowi bez trudności przychodzi powiązanie niepoczytalnego Breivika z prawicą. Natomiast wykazuje kompletną niezdolność do powiązania całkowicie poczytalnego Cyby z Platformą, nie widzi związku z agresywnymi i dehumanizującymi polityków PiS wypowiedziami polityków Platformy. Nie potrafi dostrzec, że nazywanie kogoś "bydłem", "szkodnikami" czy nawoływanie wprost do morderstwa tak jak zrobił to Palikot może być odebrane jako zachęta do najgorszych czynów przez szeregowych partyjnych członków takich jak Cyba. Nie kupuję Twojego tłumaczenia Makiavelu, bo pomiędzy nazwaniem kogoś dosłownie "bydłem", a powiedzeniem, że "ktoś robi bydło" lub "zachowuje się jak bydło" jest zasadnicza różnica. W pierwszym przypadku odbiera się komuś człowieczeństwo, a w drugim krytykuje zachowanie. Bartoszewski powiedział, że "trzeba odróżnić bydło od nie-bydła", czym jednoznacznie zdehumanizował ludzi, pod adresem których to wypowiedział. Zadziwiająca wypowiedź w ustach człowieka, który doskonale powinien zdawać sobie sprawę jak groźne mogą się okazać takie słowa, bo skutki odbierania człowieczeństwa określonej grupie ludzi obserwował na własne oczy.
Makiavel pisze:Last but not least - marsze. Marsz nie organizowała PO a organizacja pozarządowa.
Vimes pisze:Jak Platforma urządzała "Błękitny Marsz" przeciw rządowi to było w porządku. Jak Kaczyński urządza marsz to jest faszystą.
Wyraźnie napisałem "Błękitny Marsz", jego organizatorem była Platforma.

Obrazek

"Kto tak naprawdę tworzy Komitet Obrony Demokracji?"

Pozarządowy, za petrudolary :wink:.
Makiavel pisze:A tu coś dla Vimesa http://www.rp.pl/Polityka/312139919-Son ... skuje.html
A tu coś dla Makiavela: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html

Dla ułtawienia dodam, że Homo Homini obecnie nazywa się IBRiS. Natomiast Wipler przyznał, że kupił ten sondaż dla Republikanów za niecałe 7 tysięcy: "Przy okazji przypomniałem, jak dwa lata temu kupiłem sondaż, w którym 19% mieli Republikanie". Teraz ćwiczenie umysłowe. Nowoczesna w sondażu TNS ma 8%, a w sondażu IBRiS 25%. Jak myślicie, skąd taka różnica :lol:?

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 22:33

Vimesie http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html

Albo mnie coś ominęło, albo Ty masz złe informacje. Po wtóre Brevika nie trzeba jakoś specjalnie wiązać z prawicą, to oczywiste, że jest człowiekiem o skrajnie prawicowych poglądach. Jego akt był najbardziej doniosłym, ale jednak jednym z wielu aktów terroru prawicowego w Europie (polecam lekturę danych na ten temat). Gdyby istniał związek między słowami liderów partyjnych a czynami sympatyków partii to połowa wyborców PiS już by siedziała w więzieniu za zabójstwo, pobicie ze skutkiem śmiertelnym i inne tego typu przestępstwa. Przecież Kaczyński od 10 lat nie robi nic innego tylko szczuje, nie mówiąc już o jego parobkach, typu Pawłowicz. Różnicę widać wyraźnie: z wydarzeń organizowanych przez PO, .Nowoczesną, SLD, PSL nikogo nie wyrzucają za złą plakietkę medialną, nie ma ataków fizycznych na dziennikarzy, nie ma zwolenników, którzy obrażają na wszelkie możliwe sposoby dziennikarzy mediów innych, niż te, których są słuchaczami i widzami. Idąc Twoim tokiem rozumowania to Kaczyński w osławionym wywiadzie dla TV Republika nawoływał do umieszczania przeciwników politycznych w obozach koncentracyjnych, skoro to "najgorszy sort Polaków, którzy zdradę i donoszenie mają we krwi". Jeśli jakiś szaleniec (nie w sensie medyczny, ale potocznym) teraz pozabija członków KOD albo .Nowoczesnej to będzie to wina Kaczyńskiego? A ten martwy lis na manifestacji? Skoro PiS to aprobował (pozwolił na udział ludzi z takim transparentem) czy to oznacza, że jak ktoś teraz zastrzeli Tomasza Lisa to będzie to wina PiSu?
A dlaczego nazwał pan PiS bydłem?

- Nie nazwałem. Powiedziałem tylko odwołując się do klasyka: "Że już mi zbrzydło uważać bydło za niebydło". Pierwodruk K.H. Rostworowski 1916 r.- Kraków, "Kajus Cezar Kaligula". Jeśli wtedy istniał już PiS, to słusznie się obrazili.
Mógłbym oczywiście wyciągnąć cytat z Kaczyńskiego "inni szatani byli tam czynni" i powiedzieć, że Kaczyński nazwał przeciwników szatanami, czyli wrogami Boga, czyli istotami, które trzeba pogromić za wszelką cenę (jak w modlitwie do patrona mojego imienia) ale wolę się nie ośmieszać.

Ach wybacz, "Błękitny marsz" sprzed ilu? 9 lat? Powiedz mi, proszę, od tego czasu ile marszów, wieców, manifestacji, etc. zorganizował Kaczyński/PiS albo w ilu aktywnie uczestniczył (chodzi mi głównie o zloty wyznawców Rydzyka, często "uświetnianie" występami Kaczyńskiego). Samych miesięcznic będzie powyżej 60, odliczając "eventy" wyborcze, to będzie gdzieś 80? Więcej?

Btw. Od kiedy Rzepa drukuje kupione przez Nowoczesną sondaże?

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2015, 23:30

Biegli psychiatrzy, którzy na wniosek sądu badali stan psychiczny Andersa Behringa Breivika orzekli, że jest on niepoczytalny.
http://www.rp.pl/artykul/761933-Lekarze ... talny.html
Prokuratura zwróciła się do sądu o uznanie za niepoczytalnego Andersa Behringa Breivika, który w podwójnym zamachu w lipcu ubiegłego roku zabił 77 osób. Oskarżenie wniosło o przymusowe skierowanie zamachowca na leczenie psychiatryczne w zamkniętym ośrodku.
http://www.rp.pl/artykul/895804-Prokura ... talny.html

Breivik skończył jednak w więzieniu, a nie w psychiatryku. Mój błąd. Powstała druga ocena Breivika czy sędziowie uznali, że olewają opinię psychiatrów?

Ostatnio podobno moherowe babcie poszturchały jakiegoś dziennikarza. Jedna tak go zdzieliła torebką przez głowę, że jej recepty i skierowanie do lekarza na 2028 rok wyleciały :wink:. Dziennikarz na szczęście przeżył.
Makiavel pisze:Różnicę widać wyraźnie: z wydarzeń organizowanych przez PO, .Nowoczesną, SLD, PSL nikogo nie wyrzucają za złą plakietkę medialną, nie ma ataków fizycznych na dziennikarzy, nie ma zwolenników, którzy obrażają na wszelkie możliwe sposoby dziennikarzy mediów innych, niż te, których są słuchaczami i widzami.
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/ ... wideo.html :lol:

Obrazek

Ciekawe kogo to zwolennicy:

Obrazek

Rzeczywiście, pełna kultura.

Platforma była w opozycji przez dwa lata, PiS przez osiem lat. Ależ to dziwne, że PiS zorganizował więcej demonstracji.

Makiavelu, żaden członek PiS-u nie zamordował nikogo z Platformy. Natomiast członek Platformy zamordował członka PiS-u motywując to polityką. Takie są fakty, a nie Twoje "co by było gdyby".

Obrazek
Don Mateo bis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 09:51

Makiavel pisze: Tak, jakbym nazwał Alexa96 idiotą, to też nie odnosiłbym się do dawnego znaczenia medycznego (nie twierdził bym, że jest upośledzony umysłowo w sensie medycznym), tylko do potocznego.
W takim razie ja nazwę cię <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, tłukiem, półanalfabetą, prostakiem, bałwanem, kretynem, dyplomowanym przygłupem i Maminsynkiem. Sam wybierz które z tych określeń jest potoczne.

Petru, proponuję obejrzeć do końca:

:lol:

Forza Juve!
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 10:24

@Vimes Znaleźć aktualne informacje o Braviku nie było trudno, więc umówmy się, to była czysta manipulacja z Twojej strony. Rzecz jasna ostateczna diagnoza była taka, że był poczytalny w chwili popełniania czynu. Ma szereg zaburzeń (nie jestem psychiatrą, ale chyba idących w kierunku psychopaty) ale normalnie odpowiada za swoje czyny.

Obaj też wiemy, że nie masz szans w tego typu filmikach i zdjęciach. Na każdy Twój jeden ja znajdę pięć albo więcej. Wrzuciłeś zdjęcie z pamiętnych wydarzeń spod pałacu prezydenckiego. Z tego co pamiętam to tam wyznawcy Kaczyńskiego walczyli z policją, księżmi i wykazywali się niezwykłą agresją wobec świetnie bawiących się młodych ludzi, starających się jakoś obrócić w żart sytuację, w której w tak reprezentacyjnym miejscu stolicy dzieją się tak absurdalnie dziwne rzeczy. Zresztą, jako człowiek, który jest na bieżąco ze zdjęciami i filmikami z internetu, pewnie widziałeś jak dziwnie Cameron patrzył na ten krzyż ze zniczy przy ostatniej wizycie. Pewnie musiał się ktoś bardzo nagimnastykować by mu to wytłumaczyć.

Kolejna sprawa. Jeśli nie zauważyłeś, to PiS już rządzi od pewnego czasu a wiece i marsze dalej organizuje. Retoryka się nie zmienia, może tylko tyle, że nie egzorcyzmują (sic!) siedziby Prezydent RP.

Zadałem Ci szereg pytań, nie twierdząc, że ktoś z PiS zabił kogoś z PO. Mogę zadać kolejne: czy jeśli zwolennicy PiSu pobiją lub zabiją Leszka Milera, Joannę Senyszyn, Piotra Gadzinowskiego, Aleksandra Kwaśniewskiego to będzie to wina Brudzińskiego, wrzeszczącego "Raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę"?. Tu kolejne pytanie, z podpowiedzią. Czy wiesz jakiego słowa synonimem jest "hołota"? Podpowiadam Ci, że słowo to zaczyna się na "b" i kończy na "o". Kolejna podpowiedź, wbrew temu co pisałeś, to samo to słowo jest obraźliwą formą określenia osób prymitywnych lub agresywnych. A ponoć to ja mam problem z polszczyzną...

PS. Musisz pomyśleć, jak zdyskredytować kolejny sondaż, tym razem inny podmiot organizował, a Twój PiS stoi jeszcze gorzej http://www.tvn24.pl/przeglad-prasy-popa ... 063,s.html

PS. 2: http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60 ... 02913.html
Kościół odpowiedzialny za pedofilię, jak PO za zabójstwo Rosiaka? Przecież mogły go zainspirować liczne słowa obrony pedofilów, padające z ust duchownych (klimat sprzyjał, dzieci same się proszą bo gender panuje i rozwody). Ten pan z całą pewnością był członkiem Kościoła, nie tylko był "zapisany", ale i działał aktywnie. Wypisz wymaluj casus Cyby

@Don Matego bis "Próżnoś repliki się spodziewał, nie dam ci pstryczka, ani klapsa, nie powiem nawet: pies cie ***, bo to mezalians byłby, dla psa" Tymi słowami poety kończę dyskusję z tobą.

Don Mateo bis

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 12:37

Makiavel pisze:
świetnie bawiących się młodych ludzi, starających się jakoś obrócić w żart sytuację

pewnie widziałeś jak dziwnie Cameron patrzył na ten krzyż ze zniczy przy ostatniej wizycie. Pewnie musiał się ktoś bardzo nagimnastykować by mu to wytłumaczyć.

@Don Matego bis "Próżnoś repliki się spodziewał, nie dam ci pstryczka, ani klapsa, nie powiem nawet: pies cie ***, bo to mezalians byłby, dla psa" Tymi słowami poety kończę dyskusję z tobą.
ad.1. Krzyż z puszek po piwie, sikanie do płonących zniczy - może u ciebie w domu i twoim towarzystwie praktykuje się podobne ekscesy, nie wnikam jak ty i tobie podobni obchodzicie powiedzmy dzień 1 listopada, dla was takie zachowanie to żarty i ubaw po pachy, ale uwierz, że dla innych to pokaz chamstwa i patologia. Jeśli to jest kwiat polskiej młodzieży, to ręce opadają.

ad.2 Kolejny raz polaczek ubolewa co zachód o nim myśli.

ad.3 Ej, nie ciśnij mnie tak bo nie wiem co odpisać.

ad. 4 Do Petru w "polityce przy kawie" już się nie odniesiesz? Wstyd, rozumiem.

Forza Juve!
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 12:43

http://natemat.pl/165203,mowilem-ze-jak ... wybral-pis
Powtarzałem mu, żeby wyłaził do stodoły jak ma mi opowiadać o Dudzie. Obiadu nie mogłem jeść, bo tracił smak. Nie rozumiałem, że taki cymbał jest moim synem &#8211; mówi 84 letni pan Lucjan
Mówiłem, że jak zagłosuje na Kaczora, to nic nie dostanie. Jeżeli on miałby tak dbać o moje gospodarstwo, jak głosuje i dba o ten kraj, to wolę, żeby świnie biegały na wolności i srały na całe pole &#8211; denerwuje się 84-latek
Nie wiem czy prawdziwa historia, czy nie, ale uśmiałem się do łez. :rotfl:

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 13:10

Makiavel pisze:Pan, który zaatakował PiS lata temu, był czubkiem i nie ma nic wspólnego z PO.
Makiavel pisze:Zdanie "Nie ma nic wspólnego z PO" w tym kontekście oznacza, że nie działał w imieniu PO, nie był przez PO inspirowany, jego działanie nie wynikało z celów statutowych PO, etc.. Jesteś, z tego co się orientuje, starszy ode mnie. Naprawdę w swoim, dość długim już, życiu nie spotkałeś się z tym, że ktoś mówi "ten pan nie ma nic wspólnego z..." choć formalnie ma coś wspólnego?
Rzadko tu się udzielam (ale czasem czytam), bo panowie macie ode mnie horyzonty polityczne znacznie szersze, ale... Makiavel, to tłumaczenie jest po prostu irracjonalne, by nie powiedzieć dennie głupie :D

Nieprecyzyjnie się wyraziłeś, to się popraw, zamiast brnąć. Po co Ci to?
;)

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 13:12

Hahahahahahahha :rotfl:

No, a jakie to są jajca dopiero:

Obrazek

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2015, 13:57

Łukasz pisze: Makiavel, to tłumaczenie jest po prostu irracjonalne, by nie powiedzieć dennie głupie :D
Łukaszu, Łukaszu, Łukaszu! Niestety, jesteś kolejnym przykładem na istniejącą na tym forum barierę komunikacyjną, która uniemożliwia Makiavelowi ucywilizowanie oraz oświecenie tutejszych chłopków-roztropków i uczynienie z nich światłych i uczonych wielbicieli .nowoczesnej czy innej Unii Wolności :D

No zobacz sam:
Gdyby było tak, że na co dzień,w rozmowie z narzeczoną, rodziną, kolegami ze studiów, znajomymi z katedry, muszę wyjaśniać o co mi chodziło w wypowiedzianych słowach, to bym się zastanawiał, co ze mną nie tak. Ale barierę komunikacyjną mam tylko tutaj. Więc pytanie, jakie sobie stawiam, jest takie: czy to brak dobrej woli rozmówców czy ich ograniczenia? W wielu przypadkach nie mam wątpliwości, że to drugie. Ale akurat w rozmowie z Vimesem i z Tobą wciąż się waham.
To nie z nim jest problem, bo ze znajomymi z katedry dogaduje się świetnie i nie musi wyjaśniać co rusz, o co mu chodziło. Przyznaję &#8211; twardy dowód przedstawił, że to nie na nim spoczywa wina, nie w nim leży problem. To my tutaj &#8211; my użytkownicy JP &#8211; jesteśmy zbyt dzicy, nieokrzesani, niecywilizowani i ograniczeni, stąd też biorą się te problemy z komunikacją, które uniemożliwiają Makiavelowi przekonanie nas do racji Świata (tak! Świata przez duże Ś), który nie jest zapyziałym Ciemnogrodem. Jednakże nie martwmy się, bo obrał sobie Makiavel cel szczytny &#8212; to On niesie kaganek oświaty w najbardziej ciemne czeluści tego małego biało-czarnego (chodzi o barwy JUVE, bo, uczy nas koryfeusz, Świat nigdy nie jest biało-czarny &#8212; przyp. Karowiew) Świata, na którym pełzają zaplute karły reakcji, kryptofaszyści, wielbiciele Kaczora, wolnorynkowi faryzeusze i inne jeszcze gady, które każdy zdrowy psychicznie człowiek odsądziłby od czci i wiary jako plemię żmijowe splunięcia niewarte. Doceńcie Jego wysiłek, gdyby nie czas spędzony na JP, już pisałby habilitację, a nie ledwie doktorat. Nie dla siebie &#8211; jak widzicie &#8211; lecz dla nas się poświęca.

;)
Makiavel pisze:Jak mam Cie nie obrażać, skoro piszesz takie rzeczy?
Tak swoją drogą Makiavelu, czy pisanie przez gregora_g4 postów, które stoją w zasadniczej sprzeczności z twoim światopoglądem, daje ci prawo do obrażania go? Może to tylko bariera komunikacyjna, która wynika z mojego wrodzonego ograniczenia, ale jakoś tak odczytałem to wiekopomne zdanie. Mam tu rację, czy nie mam? :think: ;)

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
ODPOWIEDZ