Mercato (Lato 2016)
- Łukasz
- Juventino
Fakt, Legia grała padakę, ale Belgowi wychodziło wszystko. Od dryblingów, przez genialne strzały, aż do kilkudziesięciometrowych prostopadłych przez dwie linie... Niesamowity dziś był. Chociaż - skoro zaczęliśmy jakoś grac w 3-5-2, to może nam lwy napastnik niepotrzebny. Chociaż mieć kogoś takiego na ławce... Czemu nie.Urbi27 pisze:Na tle Legii to nie było trudne.Łukasz pisze:Coś tam przebąkiwano o Lavezzim kilka tygodni temu. To już lepszy byłby chyba Mertens, choć u niego różnie ze zdrowiem. Przed chwilą bawił się jak z dziećmi z Legionistami. Dawno nie widziałem tak dobrego indywidualnego występu...
Mertens to nie ten kaliber, od czasu do czasu wyjdzie mu kilka akcji i to wszystko.
- Arbuzini
- Juventino
Sporą bolączką w pogodzeniu Dybali i Berardiego jest fakt, że obaj są lewonożni i słabo grają prawą nogą. Choć w przypadku Włocha widać progres w tej materii oraz grze głową. Dobra wiadomość jest taka, że poza tym to zawodnicy znacząco się od siebie różniący. Dybala jest mocny w grze indywidualnej i na małej przestrzeni, a jego petardy z lewej nogi mogą stać się legendarne. Ostatnio widać też u niego powrót dobrej dynamiki, którą prezentował w Palermo. Berardi lubi grać szerzej lub schodzić do środka pola żeby rozgrywać długie piłki. Dużo widzi i wie jak poruszać się po boisku żeby było z niego jak najwięcej pożytku.
Taki potencjał jaki drzemie w duecie Dybala-Berardi nie może się marnować więc sięgnąłbym po choinkę, czyli 4321. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie dalej będą dla nas grać Sandro i Pogba więc Argentyńczyk pełniłby w takim układzie rolę zbliżoną do cofniętego napastnika. Moratę ciągnie do lewej strony i mógłby on to wykorzystywać w tym systemie, ale jednak większy nacisk powinien kłaść na robotę typowej 9, czyli walka w powietrzu, pressing, przepychanie rywali, gra na ścianę itp. oraz oczywiście zdobywanie goli. Po przeciwnej stronie boiska możemy spodziewać się Lichsteinera i Widmera lub Vrsaljko, a w roli b2b... Sturaro? Khedira? Marchisio? Zależy od tego kogo ściągniemy (i czy w ogóle?) do środka pola, ale na prawym b2b spodziewałbym się zawodnika o na pewno mniej ofensywnym usposobieniu niż Pogba. W takim układzie Berardi mógłby bazować na stylu, który wypracował w Sassuolo.
To tylko takie moje suche dywagację. Uważam, że nie odejdziemy od gry trójką środkowych pomocników, ale jednoczesna efektywna i efektowna obecność na boisku Dybali i Berardiego to rzecz jak najbardziej do zrobienia.
Taki potencjał jaki drzemie w duecie Dybala-Berardi nie może się marnować więc sięgnąłbym po choinkę, czyli 4321. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie dalej będą dla nas grać Sandro i Pogba więc Argentyńczyk pełniłby w takim układzie rolę zbliżoną do cofniętego napastnika. Moratę ciągnie do lewej strony i mógłby on to wykorzystywać w tym systemie, ale jednak większy nacisk powinien kłaść na robotę typowej 9, czyli walka w powietrzu, pressing, przepychanie rywali, gra na ścianę itp. oraz oczywiście zdobywanie goli. Po przeciwnej stronie boiska możemy spodziewać się Lichsteinera i Widmera lub Vrsaljko, a w roli b2b... Sturaro? Khedira? Marchisio? Zależy od tego kogo ściągniemy (i czy w ogóle?) do środka pola, ale na prawym b2b spodziewałbym się zawodnika o na pewno mniej ofensywnym usposobieniu niż Pogba. W takim układzie Berardi mógłby bazować na stylu, który wypracował w Sassuolo.
To tylko takie moje suche dywagację. Uważam, że nie odejdziemy od gry trójką środkowych pomocników, ale jednoczesna efektywna i efektowna obecność na boisku Dybali i Berardiego to rzecz jak najbardziej do zrobienia.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Wygląda na to, że nasz atak na kolejne sezony to
9-Morata [23]/17-Mandżukić [29] + 21-Dybala [22]/?-Berardi [21] + jakiś piąty np. 7-Zaza [24]
Średnia wieku: 23,8 lata
Nasze przyszłoroczne środki skupimy na:
- prawym obrońcy (porządnym zmienniku Lichtsteinera),
- środkowym pomocniku (porządnym rozwiązaniu za Khedirę, do pary Marchisio-Pogba),
- środkowym obrońcy (porządnym zmienniku BBC, bardziej doświadczonym niż Rugani).
9-Morata [23]/17-Mandżukić [29] + 21-Dybala [22]/?-Berardi [21] + jakiś piąty np. 7-Zaza [24]
Średnia wieku: 23,8 lata
Nasze przyszłoroczne środki skupimy na:
- środkowym pomocniku (porządnym rozwiązaniu za Khedirę, do pary Marchisio-Pogba),
- środkowym obrońcy (porządnym zmienniku BBC, bardziej doświadczonym niż Rugani).
- Poprostu
- Juventino
- Podziekował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
@Arbuzini
Zaciekawiła mnie ta wizja choinki i musze przyznać, że bardzo chciałbym cos takiego zobaczyć. Dochodzi do tego Pereyra który mogłyby z powodzeniem byc zmiennikiem któregoś z '2'.
Zaciekawiła mnie ta wizja choinki i musze przyznać, że bardzo chciałbym cos takiego zobaczyć. Dochodzi do tego Pereyra który mogłyby z powodzeniem byc zmiennikiem któregoś z '2'.
- sebatiaen
- Juventino
Jeżeli nasi naprawdę chcą zmieścić Berardiego Morate i Dybale w podstawie to może Cuadrado zostawią na pozycję Lichego?
W sumie Barca ma Alvesa a Bayern Alabe.
Chcieliśmy bocznych obrońców ofensywnych z prawdziwego zdarzenia więc Sandro i Cuadrado idealnie wpasują się w tą koncepcje.
Chcieliśmy bocznych obrońców ofensywnych z prawdziwego zdarzenia więc Sandro i Cuadrado idealnie wpasują się w tą koncepcje.
- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Dla mnie zagadką pozostaje fakt czemu Allegri, którego rzekomo jednym z ulubionych ustawień jest właśnie choinka, jeszcze tego nie spróbował z obecną kadrą, w której przecież są piłkarze do tego się nadający.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
A ja nie czuję Dybali i Berardiego w innym ustawieniu niż 4-3-3. Dybala w Palermo grał na pozycji środkowego napastnika. Berardi gra prawego w 4-3-3. Obaj to napastnicy, a nie ofensywni pomocnicy. Obaj lewonożni, więc nie mogą grać bliżej lewej strony, bo będą napastnikami na pozycji utrudniającej im oddawanie strzałów. Nawet w choince ktoś musi grać bliżej prawej, a ktoś lewej. Przykład Moraty najlepiej pokazuje, że nie tak łatwo zmienić komuś pozycję bez straty jego atutów. Idealnym rozwiązaniem byłoby: Coman-Dybala/Morata-Berardi, no ale odkąd odszedł Francuz, cały czas nie mamy ani jednego typowego lewoskrzydłowego.
- Arbuzini
- Juventino
Pereyra powinien być bardzo ważnym zawodnikiem w takim układzie. Również zmiennikiem Pogby mógłby być naprawdę niezłym. Dla niego to dobre ustawienie, stwarzające chyba najwięcej okazji do gry.Poprostu pisze:@Arbuzini
4321 to tylko cyferki. Zwróć uwagę, że nigdzie tej "2" nie określiłem mianem ofensywnych pomocników. Obecnie w 352 Dybala często gra głęboko ustawiony i widać, że taka rola służy jego rozwojowi. Berardi to taki zawodnik, który w roli klasycznego skrzydłowego również świetnie by się sprawdził. Naprawdę w jego grze widać wiele cech pomocnika. Właśnie na tym się skupiłem.Crunny pisze:Obaj to napastnicy, a nie ofensywni pomocnicy.
Tak samo jak w 442 - ktoś musi grać na prawym skrzydle, a ktoś na lewym. Z tego co pamiętam za czasów Zizu graliśmy takim właśnie systemem, Francuz teoretycznie ustawiony był na lewym skrzydle, ale w praktyce akcje z tej strony często oskrzydlali Zambrotta z Del Piero, a Zidane operował w środku pola. Dlatego nie bez przyczyny wspomniałem tutaj o Sandro, Pogbie i Moracie. Zresztą wystarczy spojrzeć na kompilacje Dybali, że on również potrafi przeprowadzić świetną akcję lewą stroną boiska więc "dziura" w tym sektorze na pewno nam nie grozi. Dobrym przykładem jest też Barcelona, a konkretniej ich prawa strona, gdzie Messi gra jako cofnięty napastnik, a Alves wahadłowy. Taktyka na papierze to jedno, ale organizacja gry oraz walory zawodników to co innego.Crunny pisze:Nawet w choince ktoś musi grać bliżej prawej, a ktoś lewej.
W obecnej sytuacji nie wyobrażam sobie, że odejdziemy od gry trójką w pomocy oraz wysokiej "9". Klasyczny atak "mały-duży" to od dekad nasz znak rozpoznawczy.
- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
4321 to tylko cyfry. Ustaw tam skrzydłowych, masz 433,ustaw SSa i treqa i masz 4312. A Prandelli grał w pk w 2013 roku z markizem i gackiem za balo, więc ra formacja zapewnia sporo możliwości (czyt cyferki).
Arbuz, mnie osobiście nie przekonuje to, co proponujesz, nie do końca widzę Dybalę i Berardiego razem, ale pewnie się mylę. Na pewno ciekawe zadanie czeka Maxa w nowym sezonie.
Arbuz, mnie osobiście nie przekonuje to, co proponujesz, nie do końca widzę Dybalę i Berardiego razem, ale pewnie się mylę. Na pewno ciekawe zadanie czeka Maxa w nowym sezonie.
- Shadow Marshall
- Juventino
Ale to niektórzy nie mają co robić jak wymyślać głupoty tego typu. Dybala i Berardi to zawodnicy totalnie różni i ustawienie ich na boisku to na papierze jedno, a w praktyce wyglądać to będzie całkowicie inaczej.
Mnie to bardziej martwi to, że Morata znowu gra piach i sępi marnując kolejne setki. Niech ten gówniarz się w końcu ogarnie bo wygląda na to, że szykuje się kolejny sezon w których Hiszpan przez połowę kopie się po czole, a drugą połowę gra świetnie.
Mnie to bardziej martwi to, że Morata znowu gra piach i sępi marnując kolejne setki. Niech ten gówniarz się w końcu ogarnie bo wygląda na to, że szykuje się kolejny sezon w których Hiszpan przez połowę kopie się po czole, a drugą połowę gra świetnie.
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Jak widać, Juve postrzegane jest jako odskocznia dla zawodników przez niektórych pismaków albo raczej fabrykę świetnych piłkarzy...podobnie jak w przypadku Pogba - Barcelona, hiszpańskie pismaki znalazły sobie nowy ciekawy temat pokroju Dybala - Barcelona i wieszczą, że Dybala może tam latem trafić. To oczywiście ploty ale telenowela będzie.
Na głównej informacja w sprawie zarzutów dla Marotty i Paraticiego za rzekome nieprawidłowości w sprawie naszego najlepszego obrońcy w historii klubu - Motty...czyżby interek zaczął kolejne nieczyste gierki bo czuje oddech zbliżającego się Juve ? Cóż, biorąc pod uwagę fakt, że oni już się obwieścili mistrzem Włoch to wielce prawdopodobne przecież mistrzowie nadchodzą...
Na głównej informacja w sprawie zarzutów dla Marotty i Paraticiego za rzekome nieprawidłowości w sprawie naszego najlepszego obrońcy w historii klubu - Motty...czyżby interek zaczął kolejne nieczyste gierki bo czuje oddech zbliżającego się Juve ? Cóż, biorąc pod uwagę fakt, że oni już się obwieścili mistrzem Włoch to wielce prawdopodobne przecież mistrzowie nadchodzą...

- rydwadydwa
- Juventino
A jakie jest prawdopodobieństwo pozostania Pogby w Juve? Jego odejście mogłoby wywrócić te wszystkie przewidywania do góry nogami.Crunny pisze: Nasze przyszłoroczne środki skupimy na:
- Karowiew
- Juventino
Nieco o Alissonie Ramsesie Beckerze: http://www.goal.com/en-gb/news/683/main ... ID=TP_HN_2
Ciekawe, czy to "Nowy Carini" w JUVE, czy coś więcej będzie z niego?
Ciekawe, czy to "Nowy Carini" w JUVE, czy coś więcej będzie z niego?

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- PrzemasJuve
- Juventino
nowy Taffarel heh choć słyszałem o Didzie..
Juve ponoć jest mocno zainteresowany tymże, grającym w lidze mimo 16 lat młodzieńcem, czyżby (a propos nowości heh) nowy Litmanen? http://www.transfermarkt.de/kaan-kairin ... ler/322989
Juve ponoć jest mocno zainteresowany tymże, grającym w lidze mimo 16 lat młodzieńcem, czyżby (a propos nowości heh) nowy Litmanen? http://www.transfermarkt.de/kaan-kairin ... ler/322989
z Austriakiem dość niefortunne porównanie, fakt z wyjątkiem bramki i ataku zagra wszędzie, ale to kwestia talentu, pamiętajmy, że to jednak środkowy pomocniksebatiaen pisze:Jeżeli nasi naprawdę chcą zmieścić Berardiego Morate i Dybale w podstawie to może Cuadrado zostawią na pozycję Lichego?
Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!