Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 12:00

Rysiek może i jest nowoczesny, ale z pewnością nie jest transparentny. Petru pięć dni po ogłoszeniu, że został wybrany na posła i na dwa tygodnie przed złożeniem oświadczenia majątkowego ustanowił rodzielność majątkową z żoną, co oznacza, że nie chciał ujawnić pełnego stanu posiadania: http://niezalezna.pl/73578-co-ukrywa-pe ... a-dokument.

Obrazek

Na zdjęciu widać faktyczny rozmiar demonstracji KOD. Wklejam, bo w telewizji kadrują to jak wiece Ryśka, przyszło 50 osób, a na ekranie wygląda jakby było 500.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 17:26

http://www.tvn24.pl/prezydent-i-pierwsz ... 406,s.html

Z pozdrowieniami dla Karowiewa

To ciekawe, że PiS (Dudę wliczam do niego, bo wystąpił tylko formalnie, realnie to wierny żołnierz prezesa) łamie konstytucje, olewa sądy, proponuje dzieciom powtarzanie 1. klasy, obsadza kolegami państwowe spółki a Vimes zajmuje się...Petru.

Swoją drogą, jakoś nie zauważyłem tu ani oburzenia na to, co mówił w TVN 24 przedstawiciel PiSu o zarobkach i pracy w ministerstwach, ani (alternatywnie) też w związku z tą sprawą przeprosin dla Bieńkowskiej. Wygląda na to, że jak PODSŁUCHANA Bieńkowska mówi to samo, co pisowski minister (czy v-ce minister) jawnie w TV to Bieńkowska jest zła, a PiSowiec cacy.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 21:18

Obrazek

"Myślę, że jesteśmy na progu kompromitacji państwa polskiego w świecie demokratycznym" - stwierdził w jednym z wywiadów Złotousty Bredzisław.

Cóż, miliony Polaków ma na ten temat inne zdanie, uważając, że nie było większej kompromitacji niż prezydentura tego WSIoka. ;]

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:12

Przypomnij mi ile razy Rada Europy upominała Komorowskiego, że powinien stosować się do zasad demokratycznego państwa prawa?

Podsumowując pierwsze miesiące prezydentury, prezydenta wszystkich "prawdziwych Polaków":

1. Ośmieszył nas wyrywając się z koncepcją zmiany formatu negocjacji o Ukrainie bez konsultacji z...Ukrainą.
2. Serwował belgijskiej parze królewskiej tanie wino, "dobre na niezobowiązujące spotkanie z kolegą ale nie dla koronowanych głów"
3. Złożył hołd wiernopoddańczy Jarosławowi Kaczyńskiemu przy zaprzysiężeniu rządu
4. Ułaskawił swojego kolegę partyjnego, w sposób bezprecedensowy, dodatkowo uzasadniając swoją decyzję w sposób, który został powszechnie uznany za złamanie zasady trójpodziału władzy.
5. Odmawia zaprzysiężenia sędziów TK, nie szanuje wyroków owego trybunału, ośmiesza się, jako prawnik.
6. Konsekwencją pkt. 4 i 5 jest to, że jego promotor i przełożony z uczelni wstydzi się za niego, jego wydział (zarówno macierzysty, jako studenta, jak i pracodawca) wystosował do niego bezprecedensowy list, gdzie uprasza go o zaprzestanie łamania prawa, niemal wszystkie środowiska prawnicze (TK, KRS, Prokuratura Generalna, RPO, nie znam stanowiska adwokatury, nie wiem czy powstało jakieś oficjalne) krytykują i wytykają mu działanie niezgodne z prawem, upomina go sekretarz generalny Rady Europy
7. Nie dotrzymał obietnicy wobec "frankowiczów" więc już ma pierwsze protesty.

Wybitny. Bez dwóch zdań.
Ostatnio zmieniony 05 grudnia 2015, 22:30 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:27

Rozumiem, że stanowisko Rady Europy jest świętością. Jednego przywódcę już zresztą obrzucano pomyjami, po czym opinia zachodu zmieniła się o 180 stopni. Bo wiedzą, w jakim stanie jest UE, a poczekajmy jeszcze - np. do wyborów we Francji ;]

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:28

Co wy tu pieprzycie :D

PO i jej szyka na szczeblach gminnych, powiatowych i wojewódzkich kradli aż gwizdało. KRADLI bez żadnych oporów, ile wałków w spółkach państwowych nakręcili, ile łapówkarstwa... To ta demokracja niby była ok ? Pieprze taką demokracje. Wolę prostych Pisowców ale uczciwych wobec Rzeczpospolitej naszej.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:35

@Lucas87 Najwyraźniej nie wiesz czym jest Rada Europy i jakich wartości strzeże, więc masz tutaj link do Wikipedii byś się douczył (proste źródło, szybko znajdziesz) https://pl.wikipedia.org/wiki/Rada_Europy

@Cabrini_idol Ile wniosków do prokuratury w sprawie tych kradzieży złożyłeś? Jeśli zero a sprawy te nie zostały zbadane przez wymiar sprawiedliwości to nie ośmieszaj się. Jeśli zostały to wskaż mi proszę wyroki sądów.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:46

Makiavel pisze:
@Cabrini_idol Ile wniosków do prokuratury w sprawie tych kradzieży złożyłeś? Jeśli zero a sprawy te nie zostały zbadane przez wymiar sprawiedliwości to nie ośmieszaj się. Jeśli zostały to wskaż mi proszę wyroki sądów.
Nie wiem na jakim świecie żyjesz, ale na tym świecie są równi i równiejsi. Są też tacy którzy potrafią wykorzystywać prawo w Polsce do robienia niemoralnych i złych rzeczy. PO właśnie do takich należało. Mieli pełną władzę i nie bali się robić przekrętów i okradać Rzeczpospolite Polską, a na dodatek próbowali nas ,,sprzedać'' państwom trzymającym władzę w UE. Widzę tu niezłe porównanie do okresu po złotym wieku dla Polski, gdzie szlachta nas rozsprzedała na lewo i prawo.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:54

Strażnicy Demokracji. Ludzie to chyba nigdy nie przestaną się kompromitować.

Podoba mi się (czyt. bawi mnie) też aktywność Nowoczesnej na fb, którą od jakiegoś czasu tam śledzę. Najlepsze są te wpisy o sondażach i demokracji, której brak w sejmie skutkuje obecnością na ulicach. No ja jak wychodzę z domu to się o demokrację potykam, bo gdzie nie spojrzę tam jakiś Strażnik. W ciągu miesiąca (może dwóch) spodziewam się pierwszych transferów z PO.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 22:59

Mam w poważaniu całą UE, tak samo jak i Ciebie ;] Dla Was deptanie demokracji, ale wg. milionów ludzi - próba prowadzenia samodzielnej polityki, wbrew obcemu dyktatowi. Odnośnie franków, to sobie składaj reklamacje do swojego Ricardo Petrelho.

zbysioJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 23:16

Cabrini_idol pisze:PO i jej szyka na szczeblach gminnych, powiatowych i wojewódzkich kradli aż gwizdało. KRADLI bez żadnych oporów, ile wałków w spółkach państwowych nakręcili, ile łapówkarstwa... To ta demokracja niby była ok ? Pieprze taką demokracje. Wolę prostych Pisowców ale uczciwych wobec Rzeczpospolitej naszej.
Makiavel pisze:@Cabrini_idol Ile wniosków do prokuratury w sprawie tych kradzieży złożyłeś? Jeśli zero a sprawy te nie zostały zbadane przez wymiar sprawiedliwości to nie ośmieszaj się. Jeśli zostały to wskaż mi proszę wyroki sądów.
Makiavel ja też wiem coś na ten temat u siebie, ale już tutaj nie będę przytaczał faktów. Fakt natomiast był taki, że wyrok był jedną wielką śmiesznością jak na tak olbrzymiej wielkości przywłaszczenia pieniężne w dodatku, które to pieniądze powinny należeć się tym najbardziej potrzebującym. I to wszystko właśnie działo się na szczeblu gminnym a pani, która była w to zamieszana w bliskiej przeszłości przyjmowana była nawet przez naszą była premier.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 23:21

Obrazek

Takie coś sobie krąży w internetach. Jeżeli ktoś ma ochotę to niech przy okazji zajrzy do oświadczenia majątkowego Mariusza Kamińskiego i pamięta, że on oddał 130 tys. na powodzian. Takich ludzi jak Kaczyński i Kamiński nie można kupić i to właśnie tak boli elitki III RP. Przypomnę jeszcze, że po tym jak Platforma w 2007 roku przejęła władzę to oddelegowała Julię Piterę do tropienia pisowskich występków. Pamiętacie co Pitera odkryła? Aferę dorszową, czyli fakt, że jakiś PiSior kupił sobie dorsza na służbową kartę za 8,50 złotych :prochno:.

A propos Rady Europy, a konkretnie Jaglanda, który to powiedział to skomentowałbym to słowami prezydenta Francji: "Koleś stracił okazję, żeby milczeć". Kiedyś mieliśmy w Polsce szmaciarzy, którzy zwracali się o bratnią pomoc do Wielkiego Brata w postaci Związku Sowieckiego. Dzisiaj Wielkim Bratem jest Unia Europejska i jej instytucje.

Obrazek
ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 grudnia 2015, 23:39

Cabrini_idol pisze:
Makiavel pisze:
Nie wiem na jakim świecie żyjesz
Jak to na jakim świecie? W kraju mlekiem i miodem płynącym, w którym po tym jak rozwija się infrastruktura miejska można stwierdzić na jakim poziomie żyją Polacy.
W 2014 r. w ubóstwie skrajnym, czyli na poziomie minimum egzystencji (to ok. 6,5 tys. zł rocznie) żyło 7,4 proc. osób. Minimum egzystencji obliczane jest przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych. Uwzględnia tylko te potrzeby, których zaspokojenie nie może być odłożone w czasie, a konsumpcja niższa od tego poziomu prowadzi do biologicznego wyniszczenia.
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/g ... nie/pb3tcn

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2015, 00:02

No i jeszcze trzeźwe spojrzenie na ostatnie wydarzenia:

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2015, 02:43

@Cabrini_idol Czyli na tej zasadzie, na której piszesz o tych kradzieżach dokonanych w gminach, powiatach i województwach przez PO, ja mogę napisać, że jesteś pedofilem i stręczycielem swojej siostry i matki. Albo dyskutujemy o faktach albo piszemy co się komu wydaje albo co kto sobie we łbie roi. Pomijam fakt, że nie ma związku między demokracją a tym, że ktoś robił przekręty. Chyba, że masz dowody na kupowanie głosów.

Lord Juve mnie kiedyś pytał po co ja tu wchodzę i dyskutuje. Odpisałem mu, że dla relaksu, dla ćwiczeń erystycznych. Wchodzę też tutaj dlatego, żeby zorientować się w alternatywnej rzeczywistości. Wbrew temu co tak często piszecie w stosunku do mnie to wasza, nie moja rzeczywistość jest matrixem, funkcjonuje obok tego, co realne, faktyczne.
Cabrini_idol nie wie, że o wejście do UE starały się WSZYSTKIE rządy polskie po 89 roku i nie ma świadomości, że gdyby nie pomoc unijna to bylibyśmy dzisiaj w sytuacji zbliżonej do Ukrainy a nie gonilibyśmy kraje zachodu. On uważa, że PO sprzedała Polskę. Oczywiście nie wyczytał tego w żadnej poważnej książce czy czasopiśmie, powiedzieli mu to "eksperci" z internetów albo równie mądrzy, jak on, koledzy. Ewentualnie wsłuchał się w głos polityków PiS. Lucas 87 doktorant historii, która to nauka jest ponoć nauczycielką życia i której znajomość wiąże się nierozerwalnie ze znajomością i ewolucją zasad demokratycznych na przestrzeni wieków, nie wie, że demokracja to nie jest dyktatura większości, a już szczególnie parlamentarnej. Nie wie chyba, że nawet w gronie głosujących w wyborach PiS nie osiągnął większości bezwzględnej, że "według milionów" (bo miliony osób poparły PO,Nowoczesną, ZL i PSL, które protestują przeciwko działaniom PiS) to jest deptanie demokracji. Co więcej, nie wie albo nie rozumie, że Konstytucja RP jest najwyższym aktem prawnym, który zaakceptował demokratyczny suweren - naród, w referendum. Konstytucja, w przeciwieństwie do PiS osiągnęła wynik powyżej 50%. Tak samo, jak akcesja do UE. Niestety doktorant historii, który pisze o milionach i prowadzeniu samodzielnej polityki, jest skrajnym ignorantem, bo za akcesją do UE opowiedziało się ponad 2 razy więcej osób (prawie 2,5 raza więcej) niż zagłosowało na PiS. Za akcesją do UE czyli także za walutą euro, za ograniczeniem suwerenności i podleganiem pod unijną jurysdykcję. Co więcej, nie rozróżnia Rady Europy od UE. Last but not least jest Vimes, guru całej bandy. Otóż Vimes, nie wiem czy zrzeszony czy nie, ale aktywny działacz PiS i wierny wyznawca Kaczyńskiego i Kamińskiego serwuje nam tu informacje z niezalezna.pl i obrazki z demotywatorów, z internetowymi mądrościami. Jego o głupotę i ignorancje nie posądzam, to cynizm. Przecież Vimes wie, że Kaczyński jeździ partyjną limuzyną z pieniędzy podatników, z pieniędzy podatników ma stado ochroniarzy wokół siebie. Wie, że Kaczyński nie ma dzieci, żony, teraz już w ogóle nikogo nie ma więc dieta poselska dla niego + to, co doi z kasy partyjnej, swojego folwarku, równa się pensji wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych na rękę. Poza tym, wie, że nie zostanie "królem Europy" bo nie ma do tego najmniejszych predyspozycji i nikt by go nie wybrał. Vimes wie, że Wałęsa jeździ na te wykłady nie jako elektryk, ale jako noblista, symbol walki z komunizmem i symbol wolności na miarę Gandhiego, Mandeli czy Kinga. Jarosław nie pojedzie na zagraniczne wykłady bo nie ma nic do powiedzenia i oprócz polonusów nikt go nigdzie nie zaprosi bo nie jest nikim ważnym. Vimes wie, że taki Palikot nie pobierając uposażenia poselskiego zrzekł się znacznie większych pieniędzy niż Kamiński. Wie, że działalność charytatywna i filantropijna to domena ludzi bogatych. Wie też, że dużo łatwiej kupić biednego niż bogatego. Ale ciemnogrodowi wciska głupoty, bo może. Vimes zapomina o tym, że to posłowie PiS wyłudzali kasę z Sejmu na podróże i to z PiS była "trójka z Madrytu". To PiS wysyła rządowe limuzyny po Rydzyka a one na wodę nie jeżdżą. To PiS używa policji, jako dostarczyciela kanapek. Vimes pamięta przecież, że Duda za nasze pieniądze latał wykładać pod Poznaniem. Vimes doskonale rozumie różnicę między UE a ZSRR, nie jest wśród tych idiotów, którzy jej nie rozumieją. Ale pisze głupoty, by ciemny lud to kupił. Vimes mówi nam: Kamińskiego nie można kupić! Będzie łamał prawo, może kogoś pośle na tortury, przyczyni się do czyjejś infamii a może nawet śmierci, ale zrobi to nie z pobudek materialnych ale ideologicznych, więc możemy bić mu pokłony. Cóż Hitler, Stalin i ich pomagierzy oraz wielu, wielu dyktatorów i zbrodniarzy dokonywało swoich czynów z dokładnie tych samych pobudek - nie dla pieniędzy, ale dlatego, że chcieli władzy i mieli swoje idee fix. Vimes to wie, ale ma resztę za idiotów, więc pisze to co pisze.
Mój świat nie przenika się z tym światem. W moim świecie konstytucja to najwyższe prawo, wyrok sądu to nie jest "opinia sędziego", znajomość z prezydentem nie czyni bezkarnym, etc.. Moja rodzina, moi przyjaciele, moi znajomi i ludzie, z którymi mam styczność wychowali się na wartościach europejskich, takich jak praworządność, poszanowanie wolności, demokracji. Oni instynktownie rozumieją ten system, więc próżno wśród nich szukać takich, co popierają prezydenta, który mówi, że "oceni pod względem prawnym decyzję TK". W moim świecie to absurd. Rzecz w tym, że mój świat, ten realny, jest bazą, która pozwala funkcjonować temu alternatywnemu. To mój świat doprowadził Polskę do UE i NATO. To mój świat napędza gospodarkę, która jest chwalona powszechnie, to mój świat pozwala tutaj ludziom porównać poziom życia u nas i w UK czy Holandii, bo to dzięki UE mają do tego okazję. Bezpieczeństwo militarne, stabilność polityczną, wolność, rozwój gospodarczy - to wszystko zbudował ów "elektryk", o którym mowa w tekście Vimesa, zbudowali to Mazowiecki, Michnik, Geremek, Balcerowicz czyli UW, Miller, Kołodko, Rosati, Cimoszewicz, Kwaśniewski czyli "postkomuna". To zasługi Kuronia, Bartoszewskiego, Belki, Sikorskiego, Rostowskiego, Tuska. Rola "nieprzekupnego" Kaczyńskiego jest tu znikoma, Kamińskiego - żadna. To też trud przedsiębiorców, elit intelektualnych i milionów Polaków, którzy przez 25 lat bardzo rzadko popierali gremialnie Kaczyńskiego a bardzo często lewicę i środowisko byłej UW.

ODPOWIEDZ